|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kąpiel z dzidziusiem po japońsku
Koleżanka, która ma rodzinę w Japonii opowiedziała mi ,ze tam noworodek kąpie się razem z matką i ojcem w wannie!!! Świetny pomysł co? ale czy któraś z was to praktykuje?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kąpiel z dzidziusiem po japońsku
my mamy gleboki brodzik - jedno nas siada w brodziku jak w misce i trzyma małą a drugie myje. naszej corce podoba sie to duzo bardziej niz kapiel w wanience
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Przez pierwszy mies. ... moze 2 bede kapac dziecko w wanience, a później nie wykluczam ze razem. Myslę że jest to przyjemne dal obu stron i nie wymaga tylu ceregieli jak z kapiela w wanience. No i oczywiście kapac będziemy sie uzywając dziecięcych płynów do kapieli.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zaczelam sie kapac z corka jak siedziala sama
wczesniej w wanience ja kapalam . Mialam ochote ja wziasc do siebie nie raz i nie dwa jak byla malutka calkiem, ale dochodzilam do wniosku ze sobie nie poradze z wyjsciem z wanny sama ( Tz pracowal do pozna)
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Nasza córeczka często kąpie sie ze swoim tatą,może byśmy kąpali sie razem ale niestety mamy za mała wanne
![]() Uważam ze jest to super pomysł i jak najbardziej popieram. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
No i my w takim razie praktykujemy kapiele po japonsku
Jak na razie dzieciatko jest jeszcze w moim brzuchu ale jak juz bedzie poza nim to mysle,ze w kwestii wspolnych kapieli duzo sie nie zmieni.Moj TZ i ja kapiemy sie razem codziennie (on pracuje od 7:00 do 18:30) i praktycznie od momentu jak wchodzi do domu stajemy sie nierozlaczni |
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
My też się tak kąpiemy! Pierwszy raz, gdy synek jeszcze nie siedział. Teraz też czesto to praktykujemy - synek ma 3,5 roku i kąpie się ze mną albo z tatą - w trojkę się nie zmieścimy.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Czasem wskoczę do wanny i dołączę do moich dwóch kąpiących się córeczek.
Ale miło wspominam, kiedy starsza, wówczas jeszcze malutka kąpała się ze mną - i zawsze kończyło się na tym, że Jagoda wędrowała do piersi i tak zaczynała drzemać. I mi też robiło się błogo, śpiąco i dobrze - i mąż musiał nas siłą wyciągać z tej wanny...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
niestety już się w trójkę nie mieścimy w naszej wannie, ale jak synek był młodszy , bywało , ze wszscy razem pluskaliśmy się w wodzie
![]() Tearz pozostały kąpiele we dwójkę - z tatą lub z mamą
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
świetne! Jak będę miała dziecko to też będę tak chciała (tylko najpierw muszę zamontować głębszy brodzik)
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Nadia skończyła juz roczek i zarówno ja jak i mąż kąpiemy sie razem z nia w wannie. czasem kapiemy sie w trójke. Mała ma niesamowity ubaw i widac, ze sprawia jej to przyjemność
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ani ja ani mój mąż nigdy nie siedzieliśmy razem z córką w wannie. Jakoś nie wyobrażam sobie takiej kąpieli.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Nie kąpałam sie nigdy z dziećmi
Nie chcę, zeby ktos odebrał negatywnie to co zaraz napiszę. Ale chciałam juz od jakiegos czasu o to spytać Czy taka kąpiel z dzieckiem nie wydaje Wam sie nieco... niehigieniczna? Bo ja sobie nie wyobrażam wleźć z maleństwem do wanny, w końcu dorosły człowiek jest troche "przykurzony" po całym dniu. I flora bakteryjna trochę inna niz u maleństwa. Naprawdę pytam tylko z ciekawości. No bo nie wiem, moze Wy bierzecie wczesniej prysznic?
|
|
#14 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Bierze sie prysznic wczesniej szczegolnie gdy dziecko jest male.
potem samo jest rownie "przykurzone " ![]() nie wiedzialam ze to jakis szczegolny obrządek ,dla mnie to normalne ,a tu prosze w japonii
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Wspólna kąpiel w wannie jak dla mnie jest zdecydowanie niehigieniczna, nawet jeśli wcześniej rodzic wziął prysznic, ale wspólny prysznic , ok
Ja sama nigdy z Cypiskiem się nie kąpałam, nie odczuwam takiej potrzeby, on pewnie też nie, bo samodzielna kąpiel bardzo mu się podoba, puszcza sobie statki i ,świetnie się bawi. Natomiast TŻ jak ma go kąpać, to nie ma cierpliwości do stania i patrzenia jak dziecko się bawi, więc bierze z nim po prostu razem szybki prysznic
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.

Jak na razie dzieciatko jest jeszcze w moim brzuchu ale jak juz bedzie poza nim to mysle,ze w kwestii wspolnych kapieli duzo sie nie zmieni.