|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() MOLESTOWANIE SEKSUALNE KOBIET- praca magisterska
Witajcie Kochane Dziewczęta!!!
Szczerze powiedziawszy to mam małą tremę bo to pierwszy raz jak zakładam wątek ![]() ![]() Pierwszy raz a od razu rzucam taki poważny temat! Szczerze powiedziawszy to jestem na etapie pisania swojej pracy magisterskiej, jak zdążyłyście się już zorientować temat sobie wybrałam nieco drażliwy. Dlatego mam OGROMNĄ PROśBE!!! Może zechcecie się podzielić się ze mną poglądami na ten temat? Może niestety dotknęło to zjawisko właśnie Ciebie albo Twoją koleżankę? Jeśli masz jakieś zdanie na ten temat, bardzo zachęcam do pisania ![]() Mam nadzięję, że wasze wypowiedzić będą dla mnie inspiracją. Z góry serdecznie Wam dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: MOLESTOWANIE SEKSUALNE KOBIET- praca magisterska
Chyba najwiecej przypadkow molestowania spotykamy w pracy ze strony przelozonego. Oczywiscie kobieta boi sie postawic, zeby nie starcic pracy, a on pozwala sobie na znacznie wiecej z czasem. Moim zdaniem sytuacja jest dosc trudna, bo wyplatanie sie z niej, wymaga niesamowitej odwagi od kobiety.
Drugim aspektem, ktory mozan podpisac pod moestowanie jest zmuszanie kobiety do sexu kiedy nie ma na to ochoty, taki swego rodzaju szantaz psychiczny ze strony mezczyzny, ze jemu sie tak chce i w ogole. Nie wiem czy zrozumialas o co mi chodzi bo dziwnie to napisalam, ale ogolnie: jak ona nie chce a on nalega i mimo wszystko ja bierze. Wg mnie jest to totalny brak szacunku dla kobiety, ktory zostawia uraz. Karygodne. Nie mialam niestety, a raczej stety stycznosci z czyms takim, wiec nie znam tego z autopsji i nie moge Ci pomoc inaczej. Temat byl poruszany nawet w "M jak milosc". Powodzenia w pisaniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ci bardzo myShaczeQ za pierwszą szybką odpowiedź
![]() Będę bardzo wdzięczna za każdą wiadomość ![]() Piszczie co myślicie o tym zjawisku, czy uważacie że jest to problem, może macie jakies ciekawe spostrzerzenia na ten temat, na jktóre ja niestety nie wpadłam ![]() pozdrawaim serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]()
Witaj Iwońko, rzeczywiście masz trudny temat pracy magisterskie, trudny do rozważań i trudny do zwierzeń.
Osobiście nigdy nie byłam molestowana w pracy, nawet trudno mi sobie wyobrazić taka sytacje ![]() ![]() ![]() Moja przyjaciółka za to spotkała się z inną formą molestowania ( bo to juz chyba było molestowanie ![]() ![]() Wydaje mi się, że molestowanie seksualne może miec różne oblicza i każda sytuacja jest inna, kobiety jednak milcza na ten temat ze względu na otoczenie, boją się plotek i pomówień. Wydaje mi się też, że nie znają swoich praw, sama włąaśnie się zaczęłam zastanawiać jak polskie prawo traktuje molestowanie ![]() Życze powodzenia w pisaniu pracy, sama właśnie produkuję swoją ![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem granica między rzeczywistym molestowaniem, a... powiedzmy żartami jest ruchoma. Zdarzyło mi się kiedyś trafić do zakładu pracy, gdzie wszyscy bez wyjątku gadali na temat seksu, opowiadali sprośne żarty, czynili aluzje i tak dalej. Najpierw mnie to zdziwiło i onieśmieliło, szczególnie że był to warsztat terapii zajęciowej i brali w tym udział terapeuci na równi z podopiecznymi. Potem wsiakłam w tę atmosferę i zupełnie nie widziałam w tym problemu. Nie było żadnych przegięć, dotykania, tylko gadanie na zasadzie żartu, opowieści "erotomanów-gawędziarzy" i nikt tego nie brał na poważnie, a przynajmniej się do tego nie przyznawał. O tyle to było dobre, że jeśli ktoś się zagalopował, albo miał jakiś problem, można było z nim otwarcie porozmawiać i wyjaśnić sytuację. Niepełnosprawni mają przecież problemy i na tym polu - jest im trudniej zdobyć partnera, utrzymać go, mają też problemy z poczuciem własnej wartości i są często trudni w związkach z tego powodu, a potrzeby seksualne mają jak każdy.
I teraz tak: jeśli godzę sie rozmawiać na tego typu tematy, śmieję sie z żartów, nie czuję się z tego powodu źle, nie czuję sie zagrozona, uzależniona, przymuszana do czegokolwiek, to wszystko jest w porządku, ale to jest moje subiektywne odczucie. Mam granicę w tym akurat miejscu, toleruję to. Ktoś inny, mniej tolerancyjny, patrząc na to, powie, że to już jest molestowanie. Molestowanie zatem jest wtedy, gdy ptoś przekracza moją granicę, nie reaguje na sprzeciwy, czyli nie ma szacunku do mnie, chce czerpać korzyści moim kosztem, nie pytając mnie o pozwolenie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Witam, ponieważ temat mnie zinteresował poszperałam troche w internecie, bo doszłam do wniosku, że trzeba sprawdzić jakie się ma prawa
![]() ![]() ![]() Wydaje mi się, że całkiem słuszna definicja.. ,,Molestowanie seksualne to nieakceptowane zachowanie o podłożu seksualnym naruszające godność osoby molestowanej lub wywołujące atmosferę zastraszenia, upokorzenia bądź wrogości, w szczególności, gdy akceptacja takiego zachowania lub jej brak będzie stanowić podstawę podjęcia decyzji dotyczącej osoby molestowanej. Zachowania o cechach molestowania seksualnego mogą przybierać różne formy, np. : zniewagi i obelgi, niestosowne uwagi na temat wyglądu, wieku, sytuacji rodzinnej, lubieżne spojrzenia, dotykanie, głaskanie, czy innego rodzaju pieszczoty lub gesty o charakterze seksualnym. Molestowanie może występować w dwóch formach: - quid pro quo - "coś za coś", nazywane także "szantażem seksualnym" i występuje wtedy, gdy osoba molestująca sprawuje funkcję przełożonego wobec swojej ofiary lub jest przedstawicielem pracodawcy. Poddanie się lub nie zachowaniom szefa, to podstawa do podjęcia przezeń decyzji o ewentualnym awansie, czy zatrudnieniu bądź nie, osoby atakowanej; - stwarzanie nieprzyjaznych warunków pracy - gdzie osobą molestującą może być przełożony, ale także kolega z pracy, lub osoba niezwiązana bezpośrednio z danym miejscem pracy, np. petent w urzędzie, pacjent w szpitalu."http://www.egospodarka.pl/4958,Molestowanie-seksualne-w-miejscu-pracy,1,20,2.html
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:27.