W czasie deszczu dzieci się nudzą... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-23, 17:40   #1
primavera
Zakorzenienie

W czasie deszczu dzieci się nudzą...

Jako że moja próżność została mile połechtana - już wy pewnie wiecie, o jakie pochwały pod moim adresem mi chodzi - pomyślałam sobie o założeniu wątku, w którym podzieliłybyśmy się patentami na ciekawe zajęcia dla dzieci. Czasami niewielkim kosztem można zrobić naprawdę fajne i ciekawe rzeczy.

Część pomysłów jest przeze mnie wymyślona, część pochodzi z różnych książek i stron www - ale gdy coś jest godnego uwagi, to spisuję sobie do specjalnego zeszytu-stąd nie posiadam namiarów na autorów.

Podzielcie się swoimi pomysłami

BALONIKOWE GŁOWY
-do balonika wsypujemy mąkę i lejemy troszkę wody. Zawiązujemy. Można dowolnie formować twarze - swego czasu takie baloniki były do kupienia w sklepach (nie wiem, czy dalej są).

BIżUTERIA Z PłATKóW śNIADANIOWYCH
- duża igła ( w przypadku mniejszych dzieci koniec nitki oklejamy taśmą klejącą lub malujemy lakierem do paznokci)
- nitka czy jakaś włóczka
-płatki śniadaniowe typu kółeczka - najlepiej białe (miodowe) i ciemne (czekoladowe)

Dzieci nawlekają kółeczka na nitkę - tworząc korale, bransoletki...Mogą układać różne wzory przez dowolną kolejność kolorów.

JESIENNE DRZEWKO
-3 papierowe talerzyki,
-rolka po papierze toaletowym,
liście, mogą być też kasztany czy szyszki

Jeden talerzyk malujemy na zielono - i robimy z niego podstawkę, możemy położyć na nim listki, kasztany itp. Rolkę malujemy na brązowo, nakładamy na nią 2 pozostałe talerzyki i zszywamy zszywaczem - będą tworzyły koronę drzewa. Do korony przyklejamy liście.

MIKOłAJErys1
-rolka po papierze toaletowym
-farby
-papier kolorowy,
-wata
-klej
Z kartki papieru wycinamy koło (kształt można odrysować od średniej wielkości miseczki)przecinamy je na pół (wzdłuż średnicy), z powstałego półkola robimy stożek, który sklejamy, tak by tworzył czapkę Mikołaja. Czubek stożka i brzeg smarujemy klejem i pozostawiamy czapeczkę do wyschnięcia.

Mikołaj:
Rolkę po papierze malujemy czerwoną farbką i pozostawiamy do wyschnięcia. Z czerwonego papieru wycinamy rączki (koniecznie w rękawiczkach, bo to zima przecież), z białego twarz Mikołaja (oczy i nos można namalować flamastrem), z czarnego stopy (kształtem przypominające serce albo liść lilii wodnej), a z zielonego choinkę. Wszystko to przyklejamy do rolki po papierze. Na koniec doklejamy piękną siwą brodę z waty i zakładamy Mikołajowi czapeczkę.

WIENIEC NA DRZWI
rys 2
-papierowy talerzyk
-farby
-klej
-zielona bibuła
-brokat (niekoniecznie)
-szyszki, żołędzie

Wytnij cały środek talerza pozostawiając tylko brzeg, pozgniataj kawałki bibułki i przyklej do wieńca, posmaruj wybrane miejsca klejem i przyklej tam szyszki, żołędzie i orzechy

śWIECZNIK LUB PO PROSTU OZDOBNY SłOICZEK RYS 3
- mały słoiczek
- suszone płatki kwiatów
- mała świeczka typu podgrzewacz
Do czystego, suchego słoiczka wsypujemy płatki kwiatów. Na wierzchu stawiamy świeczuszkę i nasz ozdobny świecznik gotowy.

wersja druga:
- sól (najlepiej gruboziaristą)
- barwniki spożywcze- ja zawszeużywam takich do barwienia pisanek po prostu,
- słoiczek
- opcjonalnie wstążkę
Sól porcjami wsypujemy do szklanek, czy kubków. Do każdej porcji wlewamy parę kropelek barwnika i mieszamy, aż cała sól w kubeczku nabierze pożądanego przez nas koloru. Kolorową sól ostrożnie przesypujemy do słoiczka. Słoiczek można przewiązaćwstążką. Jeśli ma to być świecznik- soli nie sypiemy do pełna, za to na wierzchu stawiamy świeczkę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg big_mikolaje1.jpg (24,3 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_WianekSwiateczny1.jpg (47,2 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_swiecznikWsloiczku1.jpg (42,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_sol.jpg (36,5 KB, 6 załadowań)

Edytowane przez primavera
Czas edycji: 2006-11-24 o 17:48 Powód: Cały czas wywala mi internet-dlatego piszę po kawałku.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-23, 20:28   #2
primavera
Zakorzenienie

Dot.: W czasie deszczu dzieci się nudzą...

WAZONIK
-mały słoiczek
- klej (najlepiej taki który po wyschnięciu jest przezroczysty)
- bibuła
- ozdobna tasimka
- nitka

Z bibuły wyciąć pasek szerokości ok. 1 cm. Umyty i wytarty słoiczek posmarować klejem. Owinąc dookoła bibułą. Ozdobić tasiemką i kwiatkem z bibuły. (Kwiatek zrobić składając pasek z bibuły w wachlarz i zawiązując nitką).

MAGICZNE KAMYCZKI
-drobne kamyki
- perłowe i brokatowe lakiery do paznokci w różnych kolorach
- stare gazety do osłonięcia stołu
- zmywacz do paznokci

Malujemy kamyki różnymi kolorami.Można ich użyć do świecznika ze słoiczka.

KOLOROWE MYDEłKO
- kostkA mydła (najlepsze będzie białe)
- farby akrylowe
- pędzelki
- białe świeczki (najlepsze są te małe w metalowych pojemniczkach)

Zapal świeczki aby uzyskać płynny wosk. Dziecko farbami akrylowymi maluje na mydle. Trzeba poczekać aż wyschnie.
Za pomocą pędzelka pokryj mydło roztopionym woskiem i gotowe!
Można się myć ile wlezie, a rysunek pozostaje na swoim miejscu!

MAGICZNA KULA
-słoiczek po dżemiku lub pasztecie
- silny klej np. Kropelka
- gliceryna - ja daję zwykłą wodę
- błyszczące gwiazdki lub brokat

Myjemy starannie słoik oraz jego pokrywkę, starannie wycieramy do sucha. Małą figurkę-zabawkę przyklejamy na pokrywce ( ja dzieciom kupujętakie zestawy drewnianych figurek na choinkę- kupiłam wczoraj24 sztuki za 10 zł).
Napełniamy słoik gliceryną (lub wodą) i wsypujemy do niego 3 łyżeczki brokatu lub/i gwiazdeczek.Mocno zakręcamy pokrywkę (można ją przykleić).
Machamy słoikiem-a gwiazdki wirują, wirują

PACHNąCY WORECZEK

- kawałek kolorowej cienkiej, przeźroczystej tkaniny- najlepiej woal
- kolorowe nici i igła
- pomarańcza
- kilka goździków

Z kawałka tkaniny szyjemy woreczek. Pomarańczę tniemy na plasterki i suszymy je godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni - jeśli chcemy to robićw przedszkolu, trzeba wcześniej w domu przygotować pomarańcze.
Włożyć do woreczka wraz z kilkoma gożdzikami - ach, co za zapach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg big_zabawa_wazonik1.jpg (13,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_DSC00992.jpg (8,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_DSC01006.jpg (6,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_kula4.jpg (48,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg big_pomaranczki.jpg (35,8 KB, 5 załadowań)

Edytowane przez primavera
Czas edycji: 2006-11-24 o 17:53
Stary 2006-11-24, 07:17   #3
Mariqa
Wtajemniczenie

Primavera- świetne pomysły
chyba przypniemy do góry, co?
Dodaję

AKWARIUM

- duża butelka /tzw pet/ po wodzie mineralnej;
- kamyczki pozbierane w drodze z przedszkola
- nożyczki;
- kolorowa włóczka lub sznureczki;
- plastelina
- tekturowy karton

Butelkę ścinamy w połowie, na dno powstałego pojemnika wspypujemy kamyki / hehe mogą być magiczne kamyki a'la primavera
Z plasteliny lepimy roślinkę i mocujemy do dna. Lepimy również kolorowe rybki i do każdej przymocowujemy sznureczek.
Drugi koniec sznureczka przeplatamy przez tekturkę w różnych miejscach. Przykrywamy tekturką pojemnik, tak by rybki "pływały wewnątrz .
Stary 2006-11-24, 18:05   #4
primavera
Zakorzenienie

Mariqa- akwarium bardzo fajne

Z innych jeszcze rzeczy robionych z dziećmi:

GRZECHOTKI
-rurki po papierze
-naklejki lub kolorowy papier (może być też bibuła, ale wtedy otwory dodatkowo wzmacniamy najpierw papierem)
- żołędzie,kasztany, fasola, droch, kasza itp.

Do rurek wsypujemy "zawartość", zaklejamy i oklejamy na kolorowo. W zleżności od tego, cojest w środku - grzechotki wydają różne dźwięki.

KOLOROWA LUNETA

-rurki po papierze toalet. lun ręcznikach (po ręcznikach są lepsze)
-folie w różnych kolorach

Jeden otwór zalepiamy kolorową folią - i dziecko może sprawdzać, jak wygląda świat widziany na różowo, zielono, niebiesko...

BEZPIECZNE MALOWANIE

jako że patent ze smerfowymi wątkami okazał się dla niektórych dzieci mało trwały- musiałam znaleźć inne rozwiązanie.
Kupujemy zwykłego T-sherta najlepiej w jasnym kolorze ( w supermarketach można dostać juz za 2-3 zł sztuka) - aha, koszulka najlepiej dorosła "S".
Dajemy dziecku flamastry - i do dzieła (wiem, że są farby dotkanin, ale to jest może ekonomiczne w domu z jednym dzieckiem,ale w przedszkolu już nie bardzo )

Dziecko ubiera ozdobioną przez siebie koszulkę do malowania farbami,lepienia masy solnej i innych brudzących prac.

Koszulka "dorosła" dlatego, że wtedy jest duża i długa i chroni przed zabrudzeniem praktycznie całe ubranko dziecka.

Aha- oczywiście niezastąpionym źródłem radości jest MASA SOLNA. Przepisu nie podaję, bopewnie każdy zna - ja wyrobioną masę dzielę na części i do każdej daję jakiś kolor z barwników do pisanek (w sezonie kosztują dosłownie grosze, za to poza Wielkanocą są raczej nie do zdobycia). Kolory wychodzą bardzo ładne i żywe.Dzieci eksperymentują też z mieszaniem kolorów- u mnie wczoraj hitem okazało się to, że jak się połączy niebieski z żółtym towyjdzie zielony
Stary 2006-12-01, 21:16   #5
primavera
Zakorzenienie

Coś nie dzielicie się pomysłami, to ja coś "zapodam" - najprostszy przepis na gwiazdkę:

Z kartki wycinamy koło, które następnie trzy razy zginamy "na pół". Później wycinamy "ząbka" - rozkładamy i gotowe

Gwiazdki łatwo się robi - dlatego dzieciaki bardzo to lubią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (62,2 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (71,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (42,6 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (59,1 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (62,9 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (54,5 KB, 1 załadowań)
Stary 2006-12-01, 21:29   #6
primavera
Zakorzenienie

SZOPKA

Ta szopka także jest łatwa w wykonaniu, a po ozdobieniu ładnie i efektownie wygląda. Jest przestrzenna - w środku można umieścić figurki.
(szkic zrobiłam szybko i "na oko" - powinno być symetrycznie )
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (17,2 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (65,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (59,4 KB, 1 załadowań)
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości