Dieta na zdrowe i piękne włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-25, 06:32   #1
Milka19
Zakorzenienie

Question

Dieta na zdrowe i piękne włosy

Od dłuzszego czasu męczy mnie straszne wypadanie włosów Kiedyś miałam naprawdę ładne i gęste włosy, a w porównaniu do tego co jest teraz to poprostu tragedia Wiem, że sama sobie to zrobiłam. Zrezygnowałam kilka lat temu z jedzenia miesa i nic praktycznie nie wiedząc o prawidłowej diecie wegetariańskiej nie odżywiałam się prawidłowo. Oczywiście na efekty w postaci wyrzedzonej czupryny musiałam trochę poczekać Teraz wiem o odżywianiu trochę wiecej niż kiedyś. Do porannego śniadanka dodaje siemie lniane (łyżka stołowa) W międzyczasie podjadam orzechy. Staram się jeść dużo jabłek (podobno dobre na włosy) i warzyw, ale efektów nie ma, a wydaje mi się, że wprost przeciwnie

Zastanawiam się co robię nie tak

Zastanawiam się czego potrzebuje konkretnie organizm i w jakich ilościach, żeby moje włosy w końcu odzyskały dawna kondycję

Bardzo proszę o pomoc
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 12:43   #2
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: Dieta na zdrowe i piękne włosy

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Od dłuzszego czasu męczy mnie straszne wypadanie włosów Kiedyś miałam naprawdę ładne i gęste włosy, a w porównaniu do tego co jest teraz to poprostu tragedia Wiem, że sama sobie to zrobiłam. Zrezygnowałam kilka lat temu z jedzenia miesa i nic praktycznie nie wiedząc o prawidłowej diecie wegetariańskiej nie odżywiałam się prawidłowo. Oczywiście na efekty w postaci wyrzedzonej czupryny musiałam trochę poczekać Teraz wiem o odżywianiu trochę wiecej niż kiedyś. Do porannego śniadanka dodaje siemie lniane (łyżka stołowa) W międzyczasie podjadam orzechy. Staram się jeść dużo jabłek (podobno dobre na włosy) i warzyw, ale efektów nie ma, a wydaje mi się, że wprost przeciwnie

Zastanawiam się co robię nie tak

Zastanawiam się czego potrzebuje konkretnie organizm i w jakich ilościach, żeby moje włosy w końcu odzyskały dawna kondycję

Bardzo proszę o pomoc
Stary 2006-11-25, 14:19   #3
~paulinka
Raczkowanie

GG do ~paulinka Send a message via Skype™ to ~paulinka
Dot.: Dieta na zdrowe i piękne włosy

z tego co ja wiem, to ladne wlosy i paznokcie wymagaja siarki, czyli np. papryka, cebula... ale nie wiem czy to da cos na wypadanie wlosow :/

matura 2010. poziom przerażenia stale rośnie.
~paulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-25, 15:23   #4
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~paulinka Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem, to ladne wlosy i paznokcie wymagaja siarki, czyli np. papryka, cebula... ale nie wiem czy to da cos na wypadanie wlosow :/
Dzięki Może ktoś jeszcze dorzuci swoje 3 grosze

Stary 2006-11-25, 17:35   #5
anniaa

a ja łykam tabletki SILICA i juz mi tak bardzo włosy nie wylatuja , kiedys to był horror

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-26, 12:36   #6
Milka19
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Dieta na zdrowe i piękne włosy

Cytat:
Napisane przez anniaa Pokaż wiadomość
a ja łykam tabletki SILICA i juz mi tak bardzo włosy nie wylatuja , kiedys to był horror
Ja na tego typu "witaminkach" jestem już dobry rok. Non stop coś łykam i często zmieniam preparaty. Ale to i tak nie przynosi większych rezultatów

Ta SILICA to chyba tania nie jest Mi się poprawił stan czupryny po vatapilu. Ale już przy drugim opakowaniu, znowu zaczęły intensywniej wypadać
Stary 2006-11-26, 17:57   #7
Sathi
Zakorzenienie

Jedz dużo orzechów, migdałów
wątróbka
cebula marchwe
siemię lniane
płatki zbożowe i owsiane

MIŁEGO DNIA
Sathi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-26, 18:06   #8
Milka19
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Dieta na zdrowe i piękne włosy

Cytat:
Napisane przez Sathi Pokaż wiadomość
Jedz dużo orzechów, migdałów
wątróbka
cebula marchwe
siemię lniane
płatki zbożowe i owsiane
Dziękuję

Jestem wegetarianką, więc wątróbki nie tknę Orzeszków ostatnio dużo jem. Owsianka jest codziennie na śniadanko razem z siemiem lnianym. Jem też słonecznik wymieszany z serkiem wiejskim i pomidorami. Łykam też humavit z pokrzywą Od 2 tygodni używam też nerilu z garniera.

Ale czuprynka i tak z dnia na dzień jest coraz rzadsza Ostatnio nie noszę rozpuszczonych włosów, bo wyglądają naprawdę marnie Jak się czeszę i patrze na ten grzebień pełen włosów to naprawde ryczeć mi się chce
Stary 2006-11-27, 14:21   #9
anniaa

ja płace jeden listek ( bodajrze 20 czy 24 tabletek ) 5 zł i jedna tabletke na dzien wiec nie jest aż chyab to takie drogie silice trzeba długo brac aby zauwazyc jakie kolwiek efekty

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

Stary 2006-11-27, 17:50   #10
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
ja płace jeden listek ( bodajrze 20 czy 24 tabletek ) 5 zł i jedna tabletke na dzien wiec nie jest aż chyab to takie drogie silice trzeba długo brac aby zauwazyc jakie kolwiek efekty
No ale to będzie już następny praparat, który bym zażywała Bo łykam różne tabletki już od dobrego roku z małymi przerwami

Aniu a jak długo je już zażywasz No i kiedy zauważyłaś jakieś rezultaty, juz po pierwszym opakowaniu A brałaś wcześniej jakieś inne
Stary 2006-11-28, 16:57   #11
anniaa

wczesniej nie brałam żadnych tabletek , silice jem mmm od 2 miechów ? hm.. nie wiem dokładnie ile juz to łykam... moja ciocia - pielegniarka powiedziała , że silice trzeba troche zażywać i jak ktomuś bardzo wylatują włosy , ma bardzo zniszczone i to na efekty trzeba czekac nawet 3 miesiące... ale efekty ja widziałam o wiele wczesniej

opakowanie ? chodzi ci o listek czy całe opakowanie ?

Stary 2006-11-28, 17:42   #12
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
wczesniej nie brałam żadnych tabletek , silice jem mmm od 2 miechów ? hm.. nie wiem dokładnie ile juz to łykam... moja ciocia - pielegniarka powiedziała , że silice trzeba troche zażywać i jak ktomuś bardzo wylatują włosy , ma bardzo zniszczone i to na efekty trzeba czekac nawet 3 miesiące... ale efekty ja widziałam o wiele wczesniej

opakowanie ? chodzi ci o listek czy całe opakowanie ?
Chodziło mi o opakowanie

Dziękuję Wydaje mi się, ze jeśli chodzi o efekty to pewnie nie ważne jaki preparat, ale na pewno trzeba na nie trochę poczekać.

Tylko ja tyle różnych preparatów łykam
Stary 2006-11-29, 15:00   #13
anniaa

Lepiej łykać jeden preparat ale długo bo wiadomo co za duzo to tez nie zdrowo ...

Stary 2006-11-29, 15:48   #14
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Lepiej łykać jeden preparat ale długo bo wiadomo co za duzo to tez nie zdrowo ...
Ale ja łykam długo i robię przerwy I nie mieszam tych preparatów. Jak skończę jeden robię sobie 1-2 tygodniową przerwę, bo nie chce przesadzać z tymi witaminkami
Stary 2006-11-29, 18:16   #15
anniaa

a mozna wiedziec co za tabletki łykasz ??

Stary 2006-11-29, 19:22   #16
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
a mozna wiedziec co za tabletki łykasz ??
Humavit ze skrzypem i pokrzywą Zaczęłam dopiero. Wczęsniej był vitapil.
Stary 2006-11-29, 22:07   #17
aaliyah
Zakorzenienie

Na pewno wszystko to co zdrowe dla skory jest zdrowe i dla wlosow. Wazne sa witaminu z grupy B, cynk, miedz.
Moja Mama twierdzi, ze zelatyna ma korzystny wplyw na wlosy, nie wiem czy to prawda - ale z drugiej strony wierze mamie. Moze warto sprobowac galaretek
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 23:37   #18
pinku_pinku
Raczkowanie

ale ona napisała, że jest wege
Stary 2006-11-29, 23:40   #19
aaliyah
Zakorzenienie

Faktycznie, nieuwaznie przeczytalam posta
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-11-30, 09:43   #20
Agaimka
Rozeznanie

Może ten artykuł będzie pomocny
http://www.pieknewlosy.pl/dieta_dla_wlosow.php
Agaimka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 13:30   #21
anniaa

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Humavit ze skrzypem i pokrzywą Zaczęłam dopiero. Wczęsniej był vitapil.
ja kiedys łykałam Humavit bo jest tani i jest bardzo dużo tabletek i mi wogóle nie pomogły.. marne efekty... no ale moze u ciebie inaczej zadziałają

Stary 2006-12-01, 06:15   #22
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaimka Pokaż wiadomość
Może ten artykuł będzie pomocny
http://www.pieknewlosy.pl/dieta_dla_wlosow.php
Dziękuję
Stary 2006-12-01, 06:16   #23
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
ja kiedys łykałam Humavit bo jest tani i jest bardzo dużo tabletek i mi wogóle nie pomogły.. marne efekty... no ale moze u ciebie inaczej zadziałają
Ja tez już go łykałam. Poprzednio brałam vitapil i za pierwszym razem pomógł. Później niestety przy drugim opakowaniu przestał działać, więc postanowiłam, ze przerzucę się na coś innego I tak jakoś wyszło, ze nie miałam więcej pieniędzy i kupiłam humavit.
Stary 2007-02-06, 12:03   #24
Caramel Babe
Raczkowanie

Dieta ma napewno ogromne znaczenie w zapobieganiu wypadania wlosow. Miesiac temu moje zycie sie nagle bardzo zmienilo. Przez pewne problemy nie spalam po nocach, nie jadlam, a jak cos zjadlam to bylo to pozbawione jakichkolwiek wartosci odzywczych, mimo glodu nie bylam wstanie dokonczyc malego obiadu, zaprzestalam brac jakichkolwiek tabletek, normalnie bralam witamine c, wapn, cynk, magnez i multiwitamine jako ze duzo cwiczylam z ciezarami, przestalam rowniez cwiczyc i moje samopoczucie bylo bardzo marne przez ponad trzy tygodnie.

Wlosy lecialy mi garsciami, paznokcie sie oslabily. Bylam w szoku, ale nie moglam tego stanu psychicznego i wypadana powstrzymac. Nagle problem z ktorym sie borykalam skonczyl sie.
Zaczelam jesc, po tygodniu normalnego odzywiania, tj. okolo 1800 kcal dziennie albo i wiecej plus regularne posilki, duzo skladnikow korzystnych dla wlosow i calego ciala, duzo bialeczka ,po tygodniu dolaczylam znowu sport, i choc dopiero dwa tygodnie znowu czuje sie swietnie to wlosy przestaly mi leciec. Wierze, wiem to ze dieta jest bardzo istotna w wygladzie wlosow i paznokci. Stress jest okrutny dla nich, mam nadzieje ze juz nie bede musiala przez to przechodzic.

Jedzcie Dziewczyny minimum 5 malych posilkow dziennie, w kazdym posilku dostarczcie bialka, nie jedzcie sztucznych, kolorowych karmelkow, jogurtow ze sztucznym zapachem i kolorem itp, sprawdzajcie co jest w skladzie, czym Was chca faszerowac, unikajcie chemii, jedzcie duzo ryb, orzechow, suszonych owocow, dzikiego ryzu, ciemnych makaronow, ciemnego, ciezkiego pieczywa,unikajcie tego bialego puchu z hipermarketow, jedzcie duzo greckiego jogurtu lub innych naturalnych, awokado, bialy ser, piersi z kurczaka, brokuly, stek, losos z grilla z salatka i ryzem, to takie dobre rzeczy! Dodaja Wam sil, sprawiaja ze wlosy sie blyszcza i napewno mniej wypadaja.
No chyba, ze sie ma jakies inne problemy z poziomem hormonow czy jakas inna dolegliwosc, wtedy trzeba zawitac do lekarza. Ale nawet w takich przypadkach zdrowe odzywianie napewno poprawi sytuacje. Zadna chemia nie pomoze jak organizmowi brakuje podstawowych skladnikow.

Jestem taka swinka doswiadczalna. Przeszlam na sobie wiele diet, wiele treningow, chudlam, grublam, stres nie jest tez mi obcy. Jak zdrowo sie odzywiam i cwicze to mam wiecej sil witalnych i wygladam lepiej. Tak samo moje wlosy. Ostatnio nawet obiecalam sobie juz ich nie rozjasniac. Bede chodzila z ciemnym odrostem. Ani nie tkne ich szamponetka!

Gdybym miala powazny problem z wypadaniem, to napewno zaczela bym od odzywiania i dodalabym jakies suplementy na jakis czas, np. ekstra cynk, biotyne, magnez, wapn czy tabletki takie jak Revalid itp. Odzywianie jest tak wazne! Wiem jednak, ze czasem zycie moze sie tak potoczyc, ze nie jest sie w stanie zadbac o takie podstawy, wiem bo przez to ostatnio przechodzilam...
Stary 2007-02-06, 15:42   #25
sky1980
Rozeznanie

Milka 19 - na twoim miejscu przestalabym zazywac to co zarzywasz,kup sobie zestaw wit B compleks. 100% zapotrzebowanie dzienne, zazywaj je przynajmniej 4 miesiace regularnie do tego uzywaj olejku rycynowego na skore glowy,a po takiej kuracji (przynajmniej 4 miesiecznej!!!), zobaczysz efekty i to ci gwarantuje ja w taki sposob uratowalam i odbudowalam swoje wlosy,nie wspominajac jak mi sie paznokcie wzmocnily . Powodzenia
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-06, 19:51   #26
Milka19
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny za odpowiedz

Już jest dobrze Wypadają ale góra 10 podczas czesania. Jednak poranna wypasiona owsianka zrobiła swoje Poza tym kupiłam sobie neril do wypadających włosków, staram się jeśc dużo warzyw i ogólnie zdrowo odzywiać
Stary 2007-02-06, 21:02   #27
czekoladka79
Zadomowienie

Mi moja gęsta czupryna wypadła po odstawieniu tabletek hormonalnych, zaczęła się burza hormonów z trądzikiem androgennym i tyciem, a włosy dosłownie garściami mi wypadały. Podczas mycia głowy kilkarotnie zapychał się odpływ w wannie włosami, musiałam ściąć moje wylniałe loki ... teraz już tak nie wypadają. Ale hormonki mają tu duże znaczenie zwłaszcza nadmiar androgenów.
czekoladka79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-28, 14:31   #28
asiaczek_1
Raczkowanie

hej

mi włosy tez wypadały i zaczęłam sie już martwic ze niedługo bede łysa;/ ale postanowilam zmienic swoją dietę... zaczęłam jeść cebule bo gdzies wyczytałam ze to pomaga włosom... jem ja juz od 3 tygodni i widze efekty włosy mniej wypadają, oprócz tego kupiłam w aptece SILICA i łykam ale to dopiero od 3 dni, stosuje tez odżywke WAX srednio 2 razy w tygodniu (znajdziesz o niej dużo na forum) oraz gdy nie nakładam odżywki dodaje 2 krople olejku rycynowego do szapmonu gdy myję włosy... nie wiem jak bedzie u Ciebie ale u mnie są pierwsze efekty i widze ze włosy są wzmocnione, ale zeby mowic o sukcesie trzeba czasu i sysmtematycznej pielęgnacji;] aaaa zapomnialam dodac... wlosy mam sredniej dlugosci ale zawsze mialam krotkie dlatego tez nie czesałam ich zbyt często, ale ktos mi powiedzial ze trzeba czesac wlosy bo wtedy skóra głowy jest lepiej ukrwiona... i mniej włosów wypada
asiaczek_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-18, 20:50   #29
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible
Exclamation Dieta - przeciw wypadaniu włosów!

Bo wszędzie słyszę, że na wypadanie włosów nie warto brać tabletek, ale lepiej wspomagać odpowiednią dietą... Tylko, że nikt nie umie powiedzieć, co to za dieta powinna być. Dlatego pytam na forum, może któraś z Was wie?

Co jeść, jakieś konkretne warzywa, owoce, jakieś połączenia? Nie znam się na tym kompletnie, dlatego liczę na Waszą pomoc.
Podrawiam.
Inv.
invissible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-19, 10:30   #30
gujana
Wtajemniczenie

Dot.: Dieta - przeciw wypadaniu włosów!

podobno jabłka wzmacniają włosy

a co więcej? sama nie wiem... stawiam, że zdrowe tłuszcze powinny coś pomóc.

gujana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości