|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nauka-Walia
Witam wizażanki!!!
Może wiecie coś o atlantic college (Walia) lub innych uczelniach w Walii lub Szkocji. Błagam piszcie. ( Przy okazji słyszałam że w atlantic college kręcili Harrego Pottera, czy to prawda) Dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Podróżniczka
|
Dot.: Nauka-Walia
Ja moge napisac co nieco o uczelniach [uniwersytetach] w Glasgow w Szkocji, bo tutaj mieszkam wiec mam troche informacji, jesli bylabys zainteresowana to pytaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Właściwie to chciałabym dowiedzieć się jak wyglądają studia w tym przypadku w Szkocji, czy Polakom trudno się jest dostać? I wogóle czy mogłabyś napisać cos o Szkocji, o ludziach, życiu codziennym? Jak Polacy są tam odbierani?
![]() A zapomniałam się jeszcze zapytać czy znasz jakieś dobre uczelnie, które byś poleciła? Ja zainteresowana jestem kierunkami ekonomicznymi. Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2006-12-04 o 19:43 Powód: post pod postem-prosze korzytsac z edycji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Podróżniczka
|
Dot.: Nauka-Walia
Przede wszytskim sa dwie opinie o studiach w Szkocji. jedni twierdza, ze dostac sie jest bardzo latwo, inni natomiast utrzymuja, ze wcale tak ciekawie nie jest. ja mysle, ze prawda lezy posrodku. Polska nowa matura jest honorowana [ stara tez, ale nie patrza na nia tak jak na ta nowa
![]() W Glasgow sa trzy dobre uniwersytety Glasgow University, Caledonian University oraz Stratclyde University. Pierwszy z w/w jst najbardziej prestizowy i najtrudniej sie na niego dostac. Reszta jakos ujdzie w tloku, znajomy aplikowal sie na uniwerytet drugi z wymienionych i dostal sie bez problemu ze srednim swiadectwem. Ogolnie warunkiem jest przede wszytskim dobre swiadectwo i zdane testy jezykowe i teoetyczne. By w ogole skladac aplikacje na studia nalezy zapisc si na te testy odpowiedznio wczesniej [ zazwyczaj jest to po roku przed zlozeniem aplikaji - testy sa platne ] Po zdaniu obu testow [ wczesniej sa kursy przygotowawcze ] mozna sladac aplikacje. Wiadomo, ze taie studia dosc sporo kosztuja. Wydatek okolo 3 tys f. za semestr na lepszych uniwerkach, oraz 3 tys. f. za rok na tych slabszych. Wiadomo, ze mozesz tarac sie o dofinansowanie lub calkowita sfinansowanie nauczania. Mozna rowniez starac sie o dodatkowe benefitsy lub o stypendia na dobre wyniki, albo czasem okreslone kierunki maja swoje osobne dofnansowania. Ogolnie wiekosc unowerkow oferuje bardzo bogaty program studiowania. Ekonomiki i marketingu jest chyba najwiecej z racji tego, ze sa ta chyba najpopularniejsze kierunki. Jesli zdecydujesz sie na jakis unowesytet na kazdej ze stron mozna przeczytac sobie warunki aplikacji oraz artykuly nt kierunkow ![]() A jesli chodzi o to jak postrzegani sa Polacy to chyba tak jak w wiekszosci miast na wyspach ![]() Sami Szkoci niczym nie roznia sie od Anglikow ![]() ![]() Zycie nie jest koszmarnie drogie jesli ma sie dobra prace. Wiadomo, ze zawsze mozesz wyskoczyc do klubu czy pubu, ale nie polecam tych typowo brytyskich ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem co jeszcz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:27.