|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co to za choroba- proszę o szybką odpowiedź
Proszę o szybką odpowiedź, bo rejstracja u pediatry jest dopiero po 8-mej. Kuba ma całe ciało w takich krostkach: nie plamach, ale krostkach takich jakby zakończonych pęcherzykami, cieniutkie, drobne, pęcherzykowate krostki i jest ciepły. Szlag by to trafił, akurat jak Mikołaj jest w żłobku, po 2 tygodniach nie chodzenia, po drugim dniu po przerwie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co to za choroba- proszę o szybką odpowiedź
chyba ospa wietrzna
![]() Maluchy, te młodsze ponoć lżej ja znoszą ![]() Będziecie mieć problem z głowy, serio, bo im później tym gorzej Trzymajcie się, życzę zdrówka ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tez stawiam na ospe.
Trzymac w cieple, smarowac zeby sie nie drapal (kiedys byl Pudroderm a teraz nie wiem czym sie smaruje) 2 tygodnie nie wysciubiac nosa z domu, bo powiklania sa grozne. Tearz przechoruje i bedziecie mieli z glowy, Mariqa dobrze mowi.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Tylko, że ja nie mam czasu siedzieć z nim w domu
![]() ![]() Cholera jasna, nie wiem gdzie on to złapał, bo w żłobku był 1 dzień od 3 tygodni, pewnie w przychodni na kontroli się zaraził ![]() No ale ospa chyba zaczyna się plamami? Bo to nie są plamy, to są takie drobne, pęcherzykowate krosteczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Plamami-nie
![]() Objawy które opisujesz wskazują właśnie na ospę wietrzną. Przerabiałam to u swojej parki parę miesięcy temu. Pęcherzyki "pekające" to stadium "roznoszenia" choroby, zarażania Koniecznie do lekarza i koniecznie zalecenia bardzo solidnej dbałości o "nie podziębienie" dziecka. Wykluczone absolutnie spacery, a tymbardziej chodzenie do żłobka/przedszkola. Nie są to strachy na lachy, w przedszkolu, do którego chodzi syn mojej kuzynki zmarł niedawno chłopczyk na sepsę, bo matce się wydawało, że skoro tak lekko ospę przechodzi, bez uciążliwych objawów ![]() Impersona, jeśli sama nie możesz być w domu w tym czasie, zawieź koniecznie dziecko z odpowiednimi zaleceniami do babci .
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Moge sie tylko podpisac pod tym co napisala Mariqa.
Pecherzyki a nie plamy. Sa dwa albo trzy wysypy tych pecherzykow i przy kazdym wysypie podnosi sie temperatura. Niektore dzieci przechodza lepiej ospe a niektore gorzej ale nie mozna tego lekcewazyc. Siedzenie w domu i koniec, nie ma innej opcji. Jak Twoj TZ taki madry, to niech on siedzi te 2 tygodnie w domu z dzieckiem. ![]() A jak nie, to babcia. Tylko uwazja przy przewozeniu dziecka z tymi zakaznymi nie ma zartow, zadnego wietrzenia i przeziebienia, bo tak jak wczesniej pisalam (i Mariqa tez) powiklania sa bardzo grozne.
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zwariuje... pocieszcie mnie, że te choroby się wreszcie skończą
![]() ![]() Oczywiście TŻ nie może nawet jednego dnia opuścić, bo ma ciężko, a to jego szkoła nas utrzymuje, więc jak zwykle wszystko spada na mnie. Zaczęło się jak oddałam małego do żłobka, a że to był mój poysł, to teraz ja muszę się męczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Niestety, dzieci, kiedy idą do żłobków/przedszkoli bardziej chorują
![]() Ale Impersono kochana, przecież te placówki to nie tylko choroby, to przede wszystkim dobra opieka i początki "edukacji", nabieranie postaw "społecznych"- tak trzeba o tym myśleć ![]() Nie martw się, nie obwiniaj, przecież Ty też musisz/chcesz coś zrobić dla własnej kariery, przyszłej pracy. Życie kobiety to nie kierat- w domu siedzieć z dzieckiem? Jeśli masz taką możliwość angażuj babcię- bez wahania ![]() Głowa do góry ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Impersono, nie bedzie żle! Ja nie przecze, ze teraz jestes wykonczona i padnieta, ale będzei coraz lepiej. Pomys sobie, ze dziecko takze przez chodzenie do żłobka czy przedszkola uodparnia sie. Tych chorób powinno byc coraz mniej. Z miesiąca na miesiąć będzie coraz lepiej, szkoły pokończycie i troche odetchniecie.
Teraz jest ciężko, wiem o tym ale to minie, trzeba tylko przeczekać tenajgorsze okresy, chociaż to własnie jest najtrudniejsze. Ja rozumiem że Twój mąż tez ma obowiązki i nie może zająć sie dzieckiem. Ale w takim razie jak on to sobie wyobraża? Że Ty pogodzisz szkołę, prace i dziecko a on nic? I jeszcze nie pozwoli ci przyjąć pomocy od babci? To nie jest w porządku. Albo podział pracy przy dziecku (wkoncu jest wasze wspólne, prawda?) albo pomoc kogos z zewnątrz. I nie ma się co burzyc, bo jedna osoba nie da rady pracowac na trzech etatach a Ty tak usiłujesz robić. Wszystko spada na ciebie... a ja pytam, jakim prawem? bo on ma ciezko... A Ty masz lekko?
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie małego oddałam głównie ze względu na rozwój, bo nie mówił nic, a w żłobku zaczął mówić, stał się samodzielny, ma urozmaicone posiłki... ja sama nie dałabym rady zając się nim tak jak w żłobku, no bo wiadomo: w domu czytam u bajeczki, tańczymy, rysujemy... ale czasem po prostu nie ma siły. No i myślałam, że będę miała czas na pisanie pracy dzięki temu.
Nie mówię, że TŻ nic nie robi przy małym, bo robi dużo. No ale w takich wypadkach (a ostatnio ciągle są takie wypadki, bo mały choruje w żłobku cały czas) to wszystko jest na mojej głowie. Najgorsze, że jak mama przyjedzie, to ja nic nie zrobię (moja mama jest straszną gadułą i nie da się jej wytłumaczyć, że sie uczymy. Zajmuje się Kubą, ale co chwilkę przypomina sobie, że musi o coś zapytać, coś zrobić. Nie da jej się wytłumaczyć, że w ten sposób nie pomaga. Natomiast jak małego wywiozę na 2 tygodnie do rodziców, to wiadomo- będę tęsknić, nie mówiąc o tym, że mały będzie bardzo tęsknił, ostatnio jak go latem na 10 dni oddaliśmy, to w nocy budził się i wołał "mama, tata" ) Edytowane przez Impersona Czas edycji: 2006-12-06 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.