!!!!STOPchocolate !!!! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-30, 19:45   #1
dimar
Raczkowanie

!!!!STOPchocolate !!!!

Czesc dziewczyny, odwiedzam regularnie watek ile dzisiaj zjadlam no chcociaz na czas swiat zaprzestalam bo ... no szkoda gadac. JA od wielu lat jakos postanoweienie noworoczne mam zaprzestanie jedzenia czekolady, kakako i slodyczy ale glownie czekolady gdyz jestem od niej uzalezniona. W tym roku chcialabym sprobowac na forum i moze ktos sie doloczy??? i damy rade a w przyszlym roku bede mogla miec jakies bardziej ambitne postanowienie nic rzucanie czekolady;-)
dimar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 20:21   #2
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre
Dot.: !!!!STOPchocolate !!!!

dimar - ale przeciez nie zaszkodiz zjesc czekoladę od czasu do czasu A gorzka to nawet i zdrowa jestem- poprawia koncentrację

życiowy parkiet bywa śliski
nefre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 20:27   #3
carolinascotties
Zakorzenienie

Ja się dołączę - ale dopiero 2 stycznia zamierzam wykluczyć słodycze ze swojej diety

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 20:35   #4
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

carolina ja to samo Ale to dopiero po nowym roku Bo teraz to jzu sensu nie ma, a słodycze i tak ograniczam.

Stary 2006-12-30, 21:15   #5
Atram
xxyy

ja tez od 2 stycznie nie jem slodyczy
Stary 2006-12-30, 21:19   #6
Milka19
Zakorzenienie

To ja będę Was wspierać w postanowieniu duchowo Nie wiem czemu, ale ja nie mam takich problemów Do czekolady mnie nie ciągnie wogóle. Ostatnio jadłam... hmmm jakiś miesiąc temu, kiedy koleżanka poczęstowała mnie twixem i głupio mi było odmówić A gorzkiego kakao to bym jako słodycz nie traktowała - ma dużo więcej białka niż węglowodanów i tłuszczy
Taka prawdziwa czekolada jest zdrowa (ma dużo żelaza i magnezu) i czasami nie zaszkodzi Zwłaszcza przed jakimś ważnym egzaminem
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-30, 21:26   #7
Atram
xxyy

Milka19, nawet tak nie mow, bo w styczniu mam bardzo duzo waznych egzaminow i nie kus ze niby czekolada pomaga
musze byc silna i oduczyc sie jedzenia slodkiego.
podobno jak sie nie je slodyczy przez jakis czas to potem ochota na slodkie saa przechodzi
a ja sie jeszcze chromem bede wspomagac

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-30, 21:39   #8
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: !!!!STOPchocolate !!!!

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
Milka19, nawet tak nie mow, bo w styczniu mam bardzo duzo waznych egzaminow i nie kus ze niby czekolada pomaga
musze byc silna i oduczyc sie jedzenia slodkiego.
podobno jak sie nie je slodyczy przez jakis czas to potem ochota na slodkie saa przechodzi
a ja sie jeszcze chromem bede wspomagac
Przechodzi Potwierdzam i to nawet bez chromu
Stary 2006-12-30, 21:56   #9
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

ok. 1 miesiac nie jadłam slodyczy i pozniej jak sie rzucilam to no Wiec ochota tak bardzo sama nie przechodzi...

Stary 2006-12-30, 22:06   #10
Atram
xxyy

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
Przechodzi Potwierdzam i to nawet bez chromu
a po jakim przechodzi?
ja sie wole wspomagac, bo nie wierze w moja silna wole
Stary 2006-12-30, 22:19   #11
Milka19
Zakorzenienie

Wink Dot.: !!!!STOPchocolate !!!!

Cytat:
Napisane przez nefre Pokaż wiadomość
ok. 1 miesiac nie jadłam slodyczy i pozniej jak sie rzucilam to no Wiec ochota tak bardzo sama nie przechodzi...
Oj to ze mnie chyba jakiś unikat
Stary 2006-12-30, 22:25   #12
nefre
Zakorzenienie

GG do nefre

albo to ja unikat taki wybitny

Stary 2006-12-30, 22:28   #13
dimar
Raczkowanie

Kochane... ja sie w pelni zgadzam ze gorzka 70 % czekoaada jest zdrowa i gorzkie kakao tez... ale ja nie preferuje takiej cxzekoady tylko milke slodka z orzechami a kakao nesquik zrobione z 5 lyzeczek i jezce garsc platkow nesquik wsypana:-P

Wiec kochaniutkie od 1 stycznia....., 2007 pokonamy naszego wroga nie damy sie tym malym wrednym wstretnym czekoaldkom
Stary 2006-12-30, 22:32   #14
dimar
Raczkowanie

no wlasnie a jakby mial ktos pomysl co zrobic jaksie ma mega ohote na cos slodkiego i wlasnie czekoladowego to co robic????? bo mnie suszone owoce miod czy inne substytuty nie satysfakcjonuja ja musze sobie cala tabliczke najlepiej walnac az domdlosci No stare zapedy bulimiczne.... mam na psychoce cos takiego ze mimo ze mowie sobie ok zjem tylko 1 czy tam 2 kostki i bedzie si od tego nie przytyje to z 2 robia sie 3,4,5.......... plus 2 kubki kakao i co sie jescze po drodze napatoczy. A niestety ja sie na bledach nie ucz. i mimo ze wiem ze tak sie zawsze konczy to za kazdym razem gdy siegam po czekolade jestem swiecie przekonana ze tym razem zjem tylko 2 kostki
Stary 2006-12-30, 22:35   #15
dimar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milka19 Pokaż wiadomość
To ja będę Was wspierać w postanowieniu duchowo Nie wiem czemu, ale ja nie mam takich problemów Do czekolady mnie nie ciągnie wogóle. Ostatnio jadłam... hmmm jakiś miesiąc temu, kiedy koleżanka poczęstowała mnie twixem i głupio mi było odmówić A gorzkiego kakao to bym jako słodycz nie traktowała - ma dużo więcej białka niż węglowodanów i tłuszczy
Taka prawdziwa czekolada jest zdrowa (ma dużo żelaza i magnezu) i czasami nie zaszkodzi Zwłaszcza przed jakimś ważnym egzaminem

Milka z jakiej ty planety przybylas???? albo jestes cyborgeiem, albo tutaj sie zaprogramiowali, bo nie moge pokumac hjak ty z tym wszysytkim sobie dajesz rade, jestes dla mnie guru!!!!!!!!!!normalnie:c mok:

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-31, 01:54   #16
carolinascotties
Zakorzenienie

Ja mogę Wam podpowiedzieć, co mi pomagało zahamować napady czekoladoholizmu i cukroholizmu - chrom organiczny - jeśłi nie ma przeciwskazań, jeśli jesteście zdrowe to możecie posiłkować się chromem

Kilka słów na temat chromu:

"Chrom jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów.
Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek. Przeciwdziała powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Chrom zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi oraz wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL. Wchodzi w skład enzymów np. trypsyny oraz stymuluje aktywność innych. Niektóre schorzenia, a zwłaszcza układu krążenia wpływają na metabolizm chromu.

Niedobór chromu występuje rzadko i pojawia się w niektórych rejonach oraz przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Przy deficycie występować mogą:
  • bóle głowy
  • drażliwość
  • nudności
  • nastroje depresyjne
  • niepokój
  • stany lękowe
  • zmęczenie
  • nietolerancja na glukozę,
  • zaburzenia w gospodarce białek i lipidów,
  • utrata masy ciała.
Niedostateczne spożywanie chromu może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy i miążdżycy naczyń.

Nadmiar

Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.
Źródła

Pokarmy pozwalające uzupełnić niedobory chromu to drożdże piwne, niskoprzetworzone kasze i płatki, pełnoziarnisty chleb, ser, jaja, chude mięso, wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy.
Dzienne zapotrzebowanie

Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą:
  • niemowlęta do 6 miesiąca życia – 0,01 do 0,04 miligrama,
  • od 7 miesiąca życia do 1 roku – 0,02 do 0,06 miligrama,
  • dzieci 2 do 3 lat –0,02 do 0,08 miligrama,
  • dzieci 4 do 6 lat – 0,03 do 0,12 miligrama,
  • powyżej 7 lat i dorośli 0,05 do 0,2 miligrama.
Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy dużych wysiłkach fizycznych i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego wydalania chromu z moczem."

źródło: http://www.mediweb.pl/nutrition/wysw...ad.php?id=1027

Artykuł o chromie na wizażu: http://www.wizaz.pl/joanna_golec_chrom.php
"Zażywanie chromu w połączeniu z wysiłkiem fizycznym pomaga także w zwalczaniu nagromadzonego tłuszczu, ponieważ reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu.

O co chodzi? Krótko mówiąc poprawia pobór składników odżywczych przez tkankę mięśniową niezależnie od działania insuliny czyli odbiera tkance tłuszczowej możliwość magazynowania ich. W efekcie dochodzi do poprawienia sprawności mięśni, a w tkance tłuszczowej do redukcji tłuszczu zapasowego. "

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 06:33   #17
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dimar Pokaż wiadomość
no wlasnie a jakby mial ktos pomysl co zrobic jaksie ma mega ohote na cos slodkiego i wlasnie czekoladowego to co robic????? bo mnie suszone owoce miod czy inne substytuty nie satysfakcjonuja ja musze sobie cala tabliczke najlepiej walnac az domdlosci No stare zapedy bulimiczne.... mam na psychoce cos takiego ze mimo ze mowie sobie ok zjem tylko 1 czy tam 2 kostki i bedzie si od tego nie przytyje to z 2 robia sie 3,4,5.......... plus 2 kubki kakao i co sie jescze po drodze napatoczy. A niestety ja sie na bledach nie ucz. i mimo ze wiem ze tak sie zawsze konczy to za kazdym razem gdy siegam po czekolade jestem swiecie przekonana ze tym razem zjem tylko 2 kostki
Może cynamon Duża kawa late posypana obficie cynamonem Po takiej kawie szczęśliwa jestem i nic mi się jeść nie chce A miałam starać się zmniejszyć ilość spożywanej kawy Sałatka owocowa z jogurtem posypana cynamonem - słodka alternatywa
Stary 2006-12-31, 06:40   #18
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:

Milka z jakiej ty planety przybylas???? albo jestes cyborgeiem, albo tutaj sie zaprogramiowali, bo nie moge pokumac hjak ty z tym wszysytkim sobie dajesz rade, jestes dla mnie guru!!!!!!!!!!normalnie:c mok:
Oj no nie żartuj Cyborgiem nie jestem, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo Jeśli chodzi o te słodycze to poprostu nie mam na nie miejsca w moim brzuszku Zjem porządny posiłek i głodna nie jestem No i to też kwestia priorytetów. Tak się składa, że mam fioła na punkcie owoców (głównie jabłek) i kawy Wolę sobie spałaszować kilka jabłek, zrobić sałatkę owocową lub kupić w kawiarence kawe full wypas niż obżerać się batonikiem Po prostu z tego zjedzonego batonika miałabym najmniej satysfakcji Prosta teoria wyboru konsumenta

Ps. Oj nie ze wszystkim daje sobie radę

Stary 2006-12-31, 08:38   #19
dorcius
Rozeznanie

GG do dorcius

ja słodyczy nie jadam od kwietnia 2005r:P czyli jakies 21 miesiecy:P i dobrze mi z tym wogole nie czuje potrzeby zjedzzenia czego słodkiego, owszem jelsi jes jakas okazja to moze raz na miesiac zjem kawałek ciasta czy jakies ciastko (ale to musi byc np jakies swieto czy cos takaiego bo nawet nie pamietam kiedy sama sobie kupilam batona:P) poprostu nie chce karmic mojego organizmu niepotrzebnymi produktami, zgadzam sie ze np gorzka czekolada nie jest zła w małych ilosciach, ale ja wole zjesc sobie na swiadanie troszke orzechów włoskich i tez mam zdrowe tłuszcze
cHOC MUSZE POowiedziec ze zawsze jak jestem w Warszawie a to jest przynajmniej raz w miesiacu to u Grycana zamiawiam taki rozek firmowy( 4 galki lodów bita smietana i orzeszki ,maja tam takie smaki ahhh) ale robie to swiadomie to takie odstepsto od diety waga u mnie to 49 na 168cm, ja chce dbac o swoje ciało od zewnatrz i przede wszytskim od wewnatz
Pozdrawiam i powodzenia w postanowieniach noworocznych
dorcius jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 09:45   #20
gramma
Zadomowienie

Przyłączam się do Was - od 2 stycznia słodycze tylko 1-2x w miesiącu w ramach nagrody jak sobie zasłużę Bo w święta trochę przeholowałam - co za wariat wymyślił obwieszanie choinki czekoladowymi cukierkami?!
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 10:13   #21
hawrodytka
Wtajemniczenie

GG do hawrodytka

Ja chyba zamiast slodyczy bede dlubac slonecznik. Co prawda, na opakowaniu napisane jest,ze ma duzo kcal, ale hm.. jest chyba zdrowszy od czekolady.
hawrodytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 10:14   #22
dimar
Raczkowanie

Ja juz kiedys tez o tym cghoromie myslalam zeby sobie zakuic, ale slyszalam gdzies ze zwieksza prowdopodobienstwo wystapienia nowotworu. Ale z tego co przeczytalam to tylko w nadmiarze. wiec sobie chyba sprawie pudelko na nowy rok.

Milkus to ciesze sie ze sa na swiecie tacy ludzieTo daje wiare ze w tym powalonym swiecie diet cud mozna zdrowo i norlalnie jesc czuc sie dobrze i wygladac swietnie!!! Gratuluje
Stary 2006-12-31, 10:27   #23
martuska888
Raczkowanie

Cytat:
Kochane... ja sie w pelni zgadzam ze gorzka 70 % czekoaada jest zdrowa i gorzkie kakao tez... ale ja nie preferuje takiej cxzekoady tylko milke slodka z orzechami a kakao nesquik zrobione z 5 lyzeczek i jezce garsc platkow nesquik wsypana:-P

Wiec kochaniutkie od 1 stycznia....., 2007 pokonamy naszego wroga nie damy sie tym malym wrednym wstretnym czekoaldkom

Jakbym ja to pisała Jak nie zjem pół tabliczki czekolady dziennie to od razu źle się czuję. Ale od 1 stycznia koniec z tym - dzisiaj zjadłam moją ostatnią czekoladęPozdrawiam

I nic we mnie i nic koło mnie
Kiedy się dziwić przestanę
Kiedy się dziwić przestanę
Będzie po mnie.

Wszystko jest możliwe.
Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
martuska888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 10:32   #24
krylcia
Rozeznanie

No to może i ja spróbuje ograniczyć czekoladkę, ale szczerzę wątpie czy m isie uda, bo od czekolasdki się uzależniłam i jeśli nie zjem przynajmniej jednego batonika na dzień to dostaję nerwicy
Bardzo często zdarza mi się zjeść ze trzy czekolady na raz i nawet tego nie odczuwam

...

krylcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-31, 10:37   #25
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Milkus to ciesze sie ze sa na swiecie tacy ludzieTo daje wiare ze w tym powalonym swiecie diet cud mozna zdrowo i norlalnie jesc czuc sie dobrze i wygladac swietnie!!! Gratuluje
Oj dzięki dimar Ale chyba aż tak świetnie nie wyglądam; gdybys wiedziała ile ja mam kompleksów Ale dużo zależy od akceptacji samego siebie, bo nikt z nas nie jest idealny

Ps. Życzę Wam szalone zabawy sylwestrowej Dziś bycie trzeźwym zabronione Ja właśnie sobie papiloty na włosy pozakładałam
Stary 2006-12-31, 11:07   #26
dimar
Raczkowanie

Ja wam tez zycze szalonej zabawy!!!!!!!!!!!!

Zycze wszystkim wytrw\nia w posatanowieniach Noworocznych. Jak by ktos mial pomyslzy na jakies male nagrody za wytrwalosc w akcji stop chocolate... to dawajcie znac. busiaczki dla WAs
Stary 2006-12-31, 11:27   #27
Atram
xxyy

moj ostatni grzech.. zjadlam dzis tabliczke czekolady
ale jutro bedzie lepiej.. prawda?

Milka, jestes dla mnie autorytetem, wiesz? w sprawach odzywiania
Stary 2006-12-31, 11:55   #28
Milka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atram Pokaż wiadomość
Milka, jestes dla mnie autorytetem, wiesz? w sprawach odzywiania
O kurde no miło mi Aż się zarumieniłam Tylko wiesz ja nie mam wykształcenia dietetyka Lepszym autorytetem w tych sprawach będzie nasz pingwinek
Stary 2007-01-01, 15:11   #29
dimar
Raczkowanie

Dzien Pirwszy Ale kacyk dzisiaj to czekolady by nie zjadla nawet jak by mi ktoszaplacil
Stary 2007-01-01, 16:51   #30
Maggie_90
Wtajemniczenie

Ojojoj... Wiecie, ja przez niemal 4 miesiące nie jadłam w ogóle słodyczy ... Nie wiem, jak tego dokonałam, ale nie miałam na nie w ogóle ochoty.
Ewentualnie od czasu do czasu 1 kostka i to mi starczyło. Ale potem jakaś impreza gdzie same słodycze były i zaczęło się od nowa. Żarłam, nie jadłam, ale własnie żarłam jak świnia, pochłaniałam garściami. Przez święta- to samo. Chciałabym z powrotem nie jeść słodyczy, tylko że u mnie to wygląda tak: zjem jedną kostkę- koniec, musze zjeść do końca. Więc najlepiej w ogóle nie próbować, bo potem nie da się opanować tego głodu.

Picie wody mineralnej i chrom nie pomagają- czuję, że mam nadęty brzuch, ale dalej mam ochote na słodkie .

Całe szczęście, że nie znoszę chipsów i słonych paluszków .

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości