![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Wenecja
Prawdopodobnie w marcu pojade do Wenmecji z moim ukochanym. Zawsze marzylam, zeby zobaczyc Plac Sw. Marka na wlasne oczy i moze juz niedlugo to marzenie sie spelni.
Czy ktos juz tam byl? Prosze o wszelkie spostrzezenia, rady etc. Tylko nie piszcie ze np. tam smierdzi, slyszalam to juz wiele razy (nawet od osob, ktore nigdy nie byly w Wenecji), a i tak nie zniechecilo mnie to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wenecja
Witaj lilithin
![]() Ja byłam w Wenecji dwa razy. Za pierwszym razem byłam zawiedzona, bo było tłoczno duszno, no i... niezbyt pachnąco (żeby nie napisac śmierdząco ![]() ![]() Za drugim razem to już inna bajka... Pojechaliśmy tam z grupą znajomych wieczorem - coś pięknego. Takiej atmosfery nigdy nie widziałam!! Pięknie oświetlony plac, z kawiarenek dobiegają odgłosy muzyki (blues, poważna, stilizowana na lata20-30). Można wybrać kawiarnie wg uważanej muzyki. I ten specyficzny zapch się ulotnił... Wszystko działo sie jakby w zwolnionym tempie... Byłam i jestem do dzisiaj pod wielkim wrażeniem tego miasta. Moja porada: Kupuj na straganach a nie w sklepach. Jest to samo tylko duża róznica cenowa. Być może np. maski w sklepch są jakieś firmowe - nie wiem, ale wszystkie wyglądają pięknie! Nie warto przepłacać! Pozdrawiam i życze romantycznego pobytu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłąm w Wenecji w te wakacje, to prawda tłumu turystów, tłok i niewiarygodny upał (to był lipiec), tusrystów wiele z Azji, ale jak wiadomo, oni ostatnio są wszędzie
![]() Muszę przyznać z ręką na sercu, że nie czułam smrodu, wszyscy mnie przed nim przestrzegali, jednak ani ja, ani moi znajomi nic nie wyczuwali. Nie wiem czy to kwestia jakieś pory roku, dnia czy coś, że akurat nie śmierdziało. Tak jak pisano wcześniej, uważaj by nie przepłacić, bo w kawiarniach w samym centrum jest bardzo drogo. Moja rada: wybierz się zwiedzić poboczne uliczki, te z dala od tłumu, gwaru i turystów robiących zdjęcia. Wtedy zobaczysz prawdziwe zycie mieszkańców, wąskie uliczki, pranie porozwieszane od okna do okna (na mnie to zrobiło duże wrażenie, a szczególnie jeden ogród ukryty ze ogromną brama wsród budynków ![]() I uwaga, nie zgubcie się, bo ja miałam z tym problem w tych małym uliczkach. Miłej podrózy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki wielkie jolineczko i la primavero (odmieniac czy nie?
![]() Juz sie nie moge doczekac, marzylam o zoabczeniu Wenecji od dawna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam i za pierwszym, i za drugim razem w sierpniu, wieć było gorąco. Jeżeli chodzi o temperature Wenecji w marcu, to myśle że może być gdzieś tak jak u nas teraz... Chociaż z tą pogodą to niepewne...
![]() ![]() NA pewno będzie to niezapomniana podróż. Konieczcie kupcie sobie maski. Ja do dzisiaj wspominam tamtą wizytę patrząc wlaśnie na powieszoną na ścianie karnawałową maskę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
I ja mogę podzielić sie wrażeniami z pobytu w Wenecji, w której byłam w sierpniu ubiegłego roku. Wrazenia wspaniałe, o rzekomym "smrodzie" dowiedziałam się później, ale sama go nie doświadczyłam (ominęłam targ rybny, a podobno tam jest najgorzej i w ogóle nie warto) Co prawda na Placu św. Marka rozstawiona była jakaś estrada i troszkę to psuło efekt, ale i tak wspomnienia i wrażenia mam super. Jedyne negatywy to beznadziejna przewodniczka i troszkę za mało czasu. Żałuję ze wcześniej nie przygotowałam sie do wizyty w Wenecji czytając jakiś przewodnik.Ale ogólne wrazenia bardzo pozytywne, chciałabym tam kiedyś wrócić.W ogóle sama Wenecja jest tak wspaniale opisana drogowskazami umieszczonymi na budynkach, że można swobodnie samemu się po niej poruszac. Aha, przy Moście Rialto, a właściwie na nim jest masę straganików i chyba jest taniej,chociaż nie wiem czy wszystko, ale ja tam za wisiorki ze szkła weneckiego zapłaciłam 3euro, a przy porcie te same kosztowały już 5! Uff, ale sie rozpisałam
![]() ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
napisze, napisze. ale to dopiero za poad dwa miesiace
![]() plynelyscie moze gondola? ile kosztowala ta przyjemnosc? bo przy rezerwacji hotelu jest wlasnie mozliwosc wykupienia przejazdzki gondola, ale nie wiem, czy taniej nie bedzie na miejscu. a w marcu podobno jest ok 10 stopni, wiec nie tak zle. no i nie bedzie chyba az takiego tlumu turystow, co ma swoje znaczenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Niestety nie płynęłam gondolą, bo przewodniczka nastraszyła nas wygórowanymi cenami, nawet nie pamiętam jak straszne były, ale na pewno opłaca się grupowo i być może nawet ta oferta hotelowa jest atrakcyjna, ale niech wypowiedzą się te, które znają ceny.
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ja też nie płynełam gondolą, nie pamietam ceny, ale drogo było
![]() ale mam zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja w Wenecji też byłam, we wrześniu zeszłego roku, ale mogę to co najwyżej nazwać "biegiem przez Wenecję" a nie zwiedzaniem (jednodniowa wycieczka, tak "przy okazji", to za mało)
![]() ![]() Dorzucam parę zdjęć (chociaż nie oddają one tego niesamowitego klimatu-nawet mimo tłumów turystów, który jest niestety minusem, ale w marcu nie powinno byc ich aż tak wielu ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
I jeszcze kilka fotek.
![]() add: a propos kupowania-przypomniało mi się... ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Byłam w Wenecji na początku lipca minionego roku. I podobnie jak Agosek nazwałabym to "biegiem przez Wenecję", bo jeden dzień to zbyt mało. Przypominało to trochę bieganie od jednej turystycznej atrakcji do drugiej w morderczym upale.
Wrażenia mam niejednoznaczne, ale pewnie dlatego, że na moją ocenę mają wpływ: a) ogromne tłumy przewalających się turystów (wiadomo sezon), czyli ciągłe popychanie i przepychanie; b) lęk przed zgubieniem się w tych wąskich uliczkach (nieznane miasto, obcy język); c) lęk przez rozdzieleniem z przyjaciółmi i TŻ przez tłumy wspomnianych wyżej turystów- ustawicznie się szukaliśmy, bo choć była nas czwórka, ciągle któreś się zawieruszało. Takie nerwowe poszukiwania są niesłychanie frustrujące. d) gigantyczna, wielokrotnie się zawijająca kilkugodzinna kolejka pod bazyliką św. Marka i do dzwonnicy na placu (do każdej osobna), co uniemożliwiło obejrzenie czegokolwiek wewnątrz. Do pozytywów zaliczę: a) niepowtarzalne wrażenie z podróży gondolą. Myślę, że trzeba koniecznie się tym wynalazkiem przepłynąć po kanałach, bo dopiero wtedy można zobaczyć tę prawdziwą Wenecję na wodzie. Wrażenia gwarantowane, np. korek z gondoli, czy mijanie się dwóch obok siebie, czy zajrzenie do wnętrza domów, czy otarcie się o wejście hotelu tuż przy krawędzi wody... Człowiek dopiero wyrabia sobie zdanie o tym, czym jest to miasto. Ale uwaga! Ceny wynajęcia gondoli są ruchome i zależą od widzimisię gondolierów (nawet powyżej 100 euro za gondolę) i raczej nie ryzykowałabym załatwiania tego na własną rękę, bo można zdrowo przepłacić. My zdaliśmy się na przewodniczkę, która miała jakieś wejścia i układy z którąś frakcją gondolierów i cena była rozsądna jak na kieszeń dorabiającego się małżeństwa (aczkolwiek nie niska, jest to dość luksusowa przyjemność). b) fantastyczna podróż taksówką wodną po Wielkim Kanale, która pozwala na obejrzenie tych wszystkich pałaców weneckich. c) plac św. Marka, atmosfera, przepych, klimat tego miasta. Potwierdzę też głosy innych Wizażanek o panującej w Wenecji drożyźnie. Maski, biżuteria ze szkła weneckiego, wszystko na pewno do najtańszych nie należy. W ogóle przewodniczka kazała nam być bardzo czujnym i uważnie studiować menu w restauracjach, gdyż ceny tam podane są jakby "wyjściowymi" , do której doliczane są inne dodatki (wszysto często drobnymi literkami u dołu karty). I tak za tę samą kawę (w cenie dwóch euro) inaczej zapłacisz, pijąc ją w środku, inaczej w ogródku na tarasie, a inaczej jeszcze, kiedy zagra muzyka na żywo. Czyli np. za kawę, o której sądziłaś, że zapłacisz 2 euro, będziesz musiała zapłacić 10. Efekt był taki, że choć mieliśmy wielką ochotę na małą kawkę w cieniu któregoś z mostów, to zrezygnowaliśmy, gdyż obawialiśmy się, że cena tej ekstrawagancji przerośnie zasobność naszych skromnych polskich kieszeni. ![]()
Trudności są stanem normalnym, ale przemijającym. Czasem łatwiej zgasić w sobie światło niż rozjaśnić ciemność. Mój wirtualny psiurek - Mundek ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2007-01-07 o 16:51 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
la primavera, agosek - widzac wasze zdjecia z jeszcze wieksza niecierpliwoscia czekam na wyjazd
![]() Edwina2111 - dziekuje za wyczerpujaca relacje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Nie ma za co.
![]() A co do mojego lęku przed zgubieniem się w Wenecji, to jest to prawie niemożliwe (choć jakby się ktoś uparł ![]() Zarezerwuj tę gondolę koniecznie, bardzo to jest romantyczne i niesamowite, a jak szaleć to po pańsku ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
ja w Wenecji co prawda nie byłam, ale ponieważ długo pracowałam w firmie sprowadzającej towary bezpośrednio z Wenecji i dużo nasłuchałam się od klientów, którzy tam byli, to pozwolę sobie dodać coś na temat cen
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czemu ale mnie jakoś nie bardzo urzekło to miasto
![]() przypomina raczej jakąś wizję miasta z przedwiośnia gdy główny bohater jest w omanie czy jakimś innym państwie nie pamiętam jego nazwy
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Wenecja jest cudowna,bylam tam juz 4 razy i nigdy się nie nudzę.Ostatnim razem wybraliśmy się z męzem na spacer o wschodzie słońca.Dotarliśmy do miejsc nie uczęszczanych przez turystów,a tym samym poczuliśmy smak prawdziwej Wenecji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
wenecja jest cudowna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ogolnie bardzo milo wspominam to miasto ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Bylam w Wenecji 2 razy, zawsze w wakacje, ostatnio w zeszlym roku. Co do slawnego smrodu to nie zauwazylam (tzn. nie poczulam
![]() Radze jezdzic tramwajami wodnymi a nie taksowkami. Nie pamietam dokladnie, ale ceny nieporownywalne. Prosto z parkingu poprowadzono nas na taksowke, ale radze podziekowac i poszukac tramwaju ![]() Najlepsze w calej wyprawie bylo to, ze sie zgubilismy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Fotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
c.d.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
i jeszcze..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
ostatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
śliczne zdjęcia
![]() ![]()
![]() |
#25 |
po prostu Em :)
|
Ja byłam w Wenecji 3 razy - dwa razy w kwietniu i raz w maju, więc turystów na szczęście nie było bardzo dużo. Uwielbiam klimat tego miasta!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
po prostu Em :)
|
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Kocham Wenecję
![]() ![]() ![]() ![]() Udało mi się raz być na obozie, gdzie znajomy historyk sztuki oprowadził nas po mniej uczęszczanych trasach, to dopiero była wycieczka ![]() uwiebiam tłumy tłoczące się w wąskich uliczkach i upał ![]() że śmierdzi przekonałam się tylko raz, przez krótką chwilkę w pobliżu jakiegoś kanału jeszcze jedno, co nie zostało powiedziane - trzeba mieć długą spódnicę i bluzkę z rękawkami (nie na ramączkach) jeśli chce się wejść do Kościołów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Za tydzień wyruszam na tygodniową wycieczkę po Włoszech. Zawitam również w Wenecji
![]() ![]() A tak jeszcze takie pytanie, czy wchodząc do kościołów mogę mieć spódnice za kolano? Pytam się bo w końcu większość włoskich zabytków to budowle sakralne więc nie wiem czy ubiór spódnica za kolano+ bluzka ( nie na ramiączkach) się przyjmie? A właśnie jaka tam jest pogoda w kwietniu? Dziękuje z góry za odpowiedzi ![]()
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
bylam na poczatku marca i pogoda calkiem, calkiem. chodzilam bez kurtki, w samej bluzce (wieczormai oczywiscie bylo chlodniej), wiec w kwietniu to juz powinno byc calkiem cieplo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Lilithin no właśnie, jak wrażenia??? Jesteś zadowolona? Płynęłaś gondola? Zrobiłaś zakupy? Napisz coś.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.