|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Kosmetolog czy kosmetyczka
Wiem że temat ten jest poruszany mnóstwo razy,ale ja tak nadal nic nie rozumiem
![]() W tym roku kończę dobre LO na maturze zdaję:polski,angielski i wos Teraz dopiero wpadłam na pomysł bycia kosmetyczką,a w czasie robienia tej specjalizacji rozpocząć anglistykę ![]() Tylko jak to wszystko czytam to mam mentlik w głowie.Nie wiem czy iśc na studia kosmetologiczne czy na studium.Powiem że po zrobionej specjalizacji chciałabym od razu móc pracować w gabinecie kosmetycznym i np zdobić paznokcie,zakładać żele,robić makijaż itd. albo otworzyć swój gabinet ![]() Więc co powinnam lepiej wybrac,co lepiej mi się opłaca?? Do osób już będących już na studiach bądź na studium mam też kilka pytań m in: Jak jest na takich studiach i studium? głowne różnice pomiędzy nimi? Czy są drogie? ile kosztuje to wszystko miesięcznie(bo chyba sama bedę się utrzymywać więc to dla mnie ważne) Gdzie mogę znależć takie uczelnie? Powiem że mieszkam w Pile(woj Wlkp) i nie ważne dla mnie jest tak bardzo jakie będzie to miasto,byle byłoby owocne i spełniło moje marzenia. Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedź. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetolog czy kosmetyczka
hm, powiem Tobie tyle ile ja zdazylam sie juz dowiedziec w tej sprawie
![]() pisalam sama rok temu mature i chcialam isc wlasnie na kosmetyczke, ale przez wymuszenia moich rodzicow wyladowalam na studiach inzynierskich z ktorych 2 tyg temu zrezygnowalam i wlasnie od pazdziernika ide tam gdzie chce, czyli na uczelnie kosmetyczna ![]() jesli chodzi o studium to z tego co sie orientuje - nie warto tam isc. ja przegladalam rozne szkoly, wybralam Wyzsza Szkoole Pielegnacji Zdrowia i Urody, w Poznaniu (niedaleko Ciebie ![]() nie wiem czy moge tutaj adres www podac, zebym nie byla posiadzona o reklame ![]() w kazdym badz razie, jako jedyna ze szkol w P-niu, z tego co sie orientuje, daje mozliwosc kontynuowania nauki na uczelni panstwowej, tj robisz u nich licencjat i potem mozesz robic magisterke na A.Medycznej lub UAMie ![]() studium to z tego co wiem krotsza nauka, i brak mozliwosci kontynuacji na uczelni panstwowej, ogolnie po studium chyba nie ma zadnego tytulu uczelni wyzszej ![]() ![]() jesli codzi o miesieczna kwote ktora musisz przeznaczyc - studia dzienne to 550zl a zaoczne 500. niestety jest to dosc duzo, ale jak zobaczylam ile np. kosztuje miejsiac na Wyzszej Szkole Jezykow Obcych to odetchnelam ze i tak bede placila mniej ![]() zycze Ci powodzenia w wyborze odpowiedniej szkoly ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
na akademii medycznej w katowicach jest wydział kosmetologi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Po studium kosmetycznym uzyskuje się tytuł:Technik usług kosmetycznych,po studiach kosmetologicznych uzyskuje się tytuł licencjata,po studium można pracować jedynie w gabinecie kosmetycznym,lub otworzyć własny-do tego jest właśnie potrzebny technik,a po studiach kosmetologicznych jest większa możliwość wyboru pracy,jednak po takich studiach aby otworzyć swój gabinet musiałabyś zatrudnić osobę która ma tytuł technika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Parę lat temu też miałam ten dylemat ale zdecydowałam sie na studia licencjackie w Wyższej Szkole Zawodowej Pielęgnacji Zdrowia i Urody w Poznaniu. Studium to dwa latat nauki a studia liecencjackie to 3 więc nie tak duża różnica czasowa.W mojej szkole jest tez studium policealne, przez okres roku w weekendy mieszkałam na stancji z dziewczyna która tam chodziła jak prównałam jej ilośc nauki do mojej to upewniłam się w tym że dobrze zrobiłam idąc na studia.
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Tak jak większość dziewczyn mam problem...W tym roku zdaje mature. Od kiedy pamiętam chciałam miec swoj salon kosmetyczny. Jednak zostalam postawiona przed trudnym wyborem. Moja rodzina nie cieszy sie zbytnio z moich planow. Mama twierdzi ze wybieram "nie inteligentny zawod" gdzie nie uzywa sie myslenia. Uwaza ze powinnamz zrobic inne studia, zupelnie nie zwiazane z z moimi zamilowaniami. Osobiscie zastanawialam sie nad studium lub studiami wyzszymi- kosmetologia. Jednak prawda jest taka, ze nie rozni sie to za duzymi preferencjami. Nie wiem juz co mam robic....Jestem w kropce. Tymbardziej ze moi rodzice tak uporczywie mnie zniechecaja:/Mozecie mi cos doradzic??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.