|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
'Dziwne' dłonie
Mam pytanko.
Trzy dni temu chyba lekko odmroziłam sobie dłonie, przez dwa dni były zaczerwienione. Smarowałam je kremem nawilżającym i wszystko prawie zeszło. Dzisiaj rano wstałam i zauważyłam, że na obu dłoniach, całe to 'skrzydełko' od kciuka w dół mam pokryte czerwonymi 'krostkami'. Te krostki to zaczerwienione i uwypuklone miejsca, z których wyrastają włoski. Wygląda to dość paskudnie, jakbym miała jakąś wysypkę. Nie jestem alergiczką, nie mam na nic uczulenia, nigdy nic takiego mi się na skórze nie robiło (nawet przy wielkich mrozach). Nie boli mnie to, a jedynie okropnie wygląda, tak jakbym sobie podrazniła skórę jakimś środekiem do czyszczenia (przedwczoraj sprzątałam uzywając Cifa, ale niczego po tym na dłoniach nie zauwazyłam) Czy to samo zniknie czy można to czymś przyspieszyć? I co to wogóle jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 'Dziwne' dłonie
My chyba diagnozy nie postawimy ...
podejrzewam, że to po tym odmrożeniu, ale radziłabym wybrać się do dermatologa... Bo zawsze lepiej od razu zacząć leczenie, niż po jakimś czasie... a na razie radzę posmarować jakimś nawilżająbym, tłustym kremem...
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() Rok temu też odmroziłam sobie dłonie, z tymże u mnie skóra była szorstka, sucha, popękana i zaczerwieniona. Dermatolog przepisał mi maść sterydową Cutivate. Pomogło. Ale niestety lek jest na receptę... Ja również proponuję wybrać się z tym do lekarza ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 'Dziwne' dłonie
Może to wyprysk kontaktowy..pojawia się jak ma się uczulenie, np. na detergenty, mydła. U mnie też się to nagle pojawiło.. Także używałam tej maści Cutivate i już nie ma śladu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.