|
Notka |
|
Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
kiedy buty obcierają pięty;/
Kupiłam sobie adidaski, takie zwykłe i one są trochę ze skóry. no i właśnie tam gdzie jest pięta to jest skóra i tam mnie obciera. czasami aż do krwi:/ przez to nosze buty raz na jakiś czas. jak mi sie zagoją obtarcia to wtedy znowu je zakładam, oczywiście mi się obcierają i znowu czekam aż się zagoją i tak w kółko. męczy już mnie ta sytuacja. w sklepie już tych butów pewnie nie wezmą. kupiłam sobie tzw. zapiętki ale i one nic nie dają. poradźcie mi coś, bo stówe dałam za buty i co teraz, mają stać? a do tego tak mi się podobają..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: kiedy buty obcierają pięty;/
Czesto tak mam - ale juz po jakims czasie jak powyciera sie material na peitach (sciagam bez rozwiazywania) ale niedawno kupilam takie pumy - od poczatku obcieraly do krwi no masakrowaly mi obie piety. Wrzucilam je do pralki, probowalam rozbic piete mlotkiem i nic - przypadek beznadziejny. Wyrzucic musialam.
A na te inne mniej paskudne poprostu zakladam na noge plaster i grubsza skarpete. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Ja miałam taki sam problem z balerinkami i z pomocą przyszedł mi mój tata ( ech, ci tatowie;P ) i w miejscu pięty dokleił mi takie " filcowe piętki", tzn. z grubego filcu wyciął kształt pięty w bucie i to tam przykleił, chodzi po prostu o to, żeby pięta była wyżej, bo naczęściej buty obcierają, bo stopa jest za nisko w bucie... Nie wiem, czy rozumiesz, o co mi chodzi, ale generalnie po prostu musisz jakoś podwyższyć piętę w bucie. Ja nie byłam co do tego przekonana, bo po jednym chodzeniu w tych butach miałam "wyżarte" do krwi i miałam do nich awersję, a teraz mogęw nich przebiegać cały dzień i nic się nie dzieje.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Polecam Ci napiętki, są bardzo fajne. Można je kupić w Deichmannie za 4zł lub innym sklepie obuwniczym. Ja miałam takie problem z nowymi balerinami, pomogło w 100%
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
proponuje nalac na obcierajace miejsce w bucie troche wodki i masowac to miejsce palcem az skora lekko zmieknie, potem rozbic to mlotkiem. na moje masakryczne baleriny pomoglo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Napietki napewno ci pomogą, ja tez czesto tak mam z butami ze mi strasznie pięty obierają i napietki sa wg mnie dobrym rozwiązanem można je kupić u szefca lub w sklepach obuwniczych i nie są drogie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
polecam wybrać się do sklepu ortopedycznego
![]() i kupić silikonowe wkładki chroniące pięty mam takie silikonowe PodoGel przykleja się je do wnętrza buta, są wyprofilowane , miękkie i sprężyste but napewno nie obetrze ![]() podaje link http://www.arnomed.pl/sklep.php?oferta&produkt=34 tak wyglądają ![]() niestety nie wiem ile kosztują , ja swoje dostałam w prezencie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny za porady
![]() w przypadku moich adidasow to grubsze skarpety odpadaja bo po nich mam jeszcze gorzej poobcierane piety niz jak zaloze ponczochy. dziwne troche ale coz:| sprobuje z ta wodka i mlotkiem, heh jak pisalam kupilam sobie takie zapietki, walsnie wygladaja one jak z tego linku Ryjka. ale tez nic nie daly. sprobuje teraz tzw. podpietek, zeby pieta byla wyzej, moze to pomoze. wlasnie tez ktos o tym pisal. dam znac czy cos to dalo. pozdroofka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
....za jakiś czas stopy sie przystosują i to minie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
mamy jakieś niewymiarowe stopy, czy co??
mi pomagaja podpietki- taka równia pochyła i takie coś przyklejane do buta na piecie na górze. do tego rozbijam buty mlotkiem, właściwie każde Kupujac buty patrzcie na nie z profilu czy tylna czesc buta nie jest zbyt "przygieta" do środka!! Wczoraj kupila baleriki jakby o pół numeru za duze, by uniknąć tego obcierania. I prawie mi jede spadł jak biegłam do tramwaju ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Jakby wszystkie rady nie pomogły to przyklej sobie watkę plastrem i poprostu je rozchodź.Watka ochroni Ci pięty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a co to są te napiętki/podpiętki?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
według mnie, ale może sie mylę?
podpiętki: http://www.scholl.com.pl/index.php?p...d=253&offset=0 http://www.scholl.com.pl/index.php?p...=1099&offset=0 mogą być żelowe, gumowe twarde lub mięciutkie, albo z korka. Ja osobiście najbardziej lubię takie gumowe miękkie, bo sie z nich nie zjeżdża jak z tych twardszych. zapiętki: to chyba to z postu Ryjka http://www.arnomed.pl/sklep.php?oferta&produkt=34 ja mam takie ósemkowate coś ze skóry i gąbki w środku. kupiłam na straganie w mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Boze .... mam tak samo - zmasakrowane nie tylko piety,ale czasem tez inne czesci stop. I niewazne czy kupuje buty za kilkadziesat czy kilkaset zl --- wszystkie jak leci sa niewymiarowe dla moich stop....czy moze moje stopy do nich
![]() Wodka i mlotek w moim przypadku nie pomogly. Kilka par sie 'rozeszlo' i juz jest OK. A najgorsze,ze jestem butoholiczka i kupuje po kilka par miesiecznie ![]() Dopiero porzadne wkladki mi pomogly, choc czasem i one zawodza.Ponadto ja mam tak,ze nawet najbardziej niewygodne buty nie obcieraja mnie jesli chodze w nich krotko, np. do kilku godzin. Po tych kilku godzinach zawsze i wszystkie daja mi sie we znaki... Edytowane przez Ptaszysko Czas edycji: 2007-03-21 o 17:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
A mozna coś zrobic jeżeli buty za bardzo sie rozbiły? Nawet wata nie pomaga
![]()
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
zależy od tego jak bardzo się rozbiły, jeśli tylko troche to wkłądka dobrze zadziała podniesie nieco stopę i nie będzie luzu, jesli się jednak "rozczłapały" na dobre to raczje nie ma ratunku
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mam identyczny problem, ale z butami na obcasie - czolenka, baleriny, po prostu wszystko! Pamietam, ze zawsze z rozpoczecia lub zakonczenia roku szkolnego wracam ze sladami krwi:| To okropne! Zapietki sie scieraja, nie pomagaja
![]() Myslalam o rozbiciu ich u szewca, ale boje sie, ze moze je zepsuc, ale rozbic zbyt bardzo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
heh, widze ze nie jestem jedyna z tym problemem
wiecie co, wczesniej nie mialam jako takiego problemu z obcierajacymi się pietami. owszem, starlam juz sobie je nieraz i to w roznych butach, ale mijalo to po jakims czasie. a teraz po prostu makabra. te adidasy co tak strasznie obcieraja mi piety u gory maja takie wybrzuszenie i to jest ze skory wlasnie. i wlasnie o to jak chodze to pieta mi sie obciera. jutro sprobuje z tym mlotkiem i wodka! bo dzis juz troche pozno. idem spac. dobranoc dziefffczynki. aaa, i pytanko! duzo tej wodki polac na te miejsce co obciera? no i co z zapachem? mam nadzieje ze szybko znika, heh;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny pomóżcie mnie obcierają kozaki ale nie pięty tylko kostki pierwszy raz z takim czymś się spotkałam i nawet rozciągacz nie pomógł co robić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.