kiedy buty obcierają pięty;/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-21, 10:58   #1
truskava
Zakorzenienie

kiedy buty obcierają pięty;/

Kupiłam sobie adidaski, takie zwykłe i one są trochę ze skóry. no i właśnie tam gdzie jest pięta to jest skóra i tam mnie obciera. czasami aż do krwi:/ przez to nosze buty raz na jakiś czas. jak mi sie zagoją obtarcia to wtedy znowu je zakładam, oczywiście mi się obcierają i znowu czekam aż się zagoją i tak w kółko. męczy już mnie ta sytuacja. w sklepie już tych butów pewnie nie wezmą. kupiłam sobie tzw. zapiętki ale i one nic nie dają. poradźcie mi coś, bo stówe dałam za buty i co teraz, mają stać? a do tego tak mi się podobają..
truskava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 11:01   #2
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate
Dot.: kiedy buty obcierają pięty;/

Czesto tak mam - ale juz po jakims czasie jak powyciera sie material na peitach (sciagam bez rozwiazywania) ale niedawno kupilam takie pumy - od poczatku obcieraly do krwi no masakrowaly mi obie piety. Wrzucilam je do pralki, probowalam rozbic piete mlotkiem i nic - przypadek beznadziejny. Wyrzucic musialam.

A na te inne mniej paskudne poprostu zakladam na noge plaster i grubsza skarpete.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 11:03   #3
suzuranka
Zadomowienie

Ja miałam taki sam problem z balerinkami i z pomocą przyszedł mi mój tata ( ech, ci tatowie;P ) i w miejscu pięty dokleił mi takie " filcowe piętki", tzn. z grubego filcu wyciął kształt pięty w bucie i to tam przykleił, chodzi po prostu o to, żeby pięta była wyżej, bo naczęściej buty obcierają, bo stopa jest za nisko w bucie... Nie wiem, czy rozumiesz, o co mi chodzi, ale generalnie po prostu musisz jakoś podwyższyć piętę w bucie. Ja nie byłam co do tego przekonana, bo po jednym chodzeniu w tych butach miałam "wyżarte" do krwi i miałam do nich awersję, a teraz mogęw nich przebiegać cały dzień i nic się nie dzieje.

I'd rather hurt than feel nothing at all...

LC - Suzuranka
suzuranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 11:07   #4
rare bird
Wtajemniczenie

ja zawsze naklejam plaster
Stary 2007-03-21, 11:07   #5
matysowa
Raczkowanie

Polecam Ci napiętki, są bardzo fajne. Można je kupić w Deichmannie za 4zł lub innym sklepie obuwniczym. Ja miałam takie problem z nowymi balerinami, pomogło w 100%
matysowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 12:30   #6
keythh26
Raczkowanie

proponuje nalac na obcierajace miejsce w bucie troche wodki i masowac to miejsce palcem az skora lekko zmieknie, potem rozbic to mlotkiem. na moje masakryczne baleriny pomoglo
keythh26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 12:37   #7
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez keythh26 Pokaż wiadomość
proponuje nalac na obcierajace miejsce w bucie troche wodki i masowac to miejsce palcem az skora lekko zmieknie, potem rozbic to mlotkiem. na moje masakryczne baleriny pomoglo
Wiedzialamz eo czyms zapomnialam moglam nalac wodki bo samo tluczenie mlotkiem niewiele dalo

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-21, 12:41   #8
natasha18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matysowa Pokaż wiadomość
Polecam Ci napiętki, są bardzo fajne. Można je kupić w Deichmannie za 4zł lub innym sklepie obuwniczym. Ja miałam takie problem z nowymi balerinami, pomogło w 100%
Napietki napewno ci pomogą, ja tez czesto tak mam z butami ze mi strasznie pięty obierają i napietki sa wg mnie dobrym rozwiązanem można je kupić u szefca lub w sklepach obuwniczych i nie są drogie.
natasha18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 12:42   #9
Ryjek
Zakorzenienie

polecam wybrać się do sklepu ortopedycznego
i kupić silikonowe wkładki chroniące pięty
mam takie silikonowe PodoGel
przykleja się je do wnętrza buta, są wyprofilowane , miękkie i sprężyste
but napewno nie obetrze
podaje link http://www.arnomed.pl/sklep.php?oferta&produkt=34
tak wyglądają
niestety nie wiem ile kosztują , ja swoje dostałam w prezencie
Ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 13:24   #10
truskava
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny za porady

w przypadku moich adidasow to grubsze skarpety odpadaja bo po nich mam jeszcze gorzej poobcierane piety niz jak zaloze ponczochy. dziwne troche ale coz:|
sprobuje z ta wodka i mlotkiem, heh

jak pisalam kupilam sobie takie zapietki, walsnie wygladaja one jak z tego linku Ryjka. ale tez nic nie daly.

sprobuje teraz tzw. podpietek, zeby pieta byla wyzej, moze to pomoze. wlasnie tez ktos o tym pisal.
dam znac czy cos to dalo. pozdroofka
Stary 2007-03-21, 13:50   #11
Kasiamala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie adidaski, takie zwykłe i one są trochę ze skóry. no i właśnie tam gdzie jest pięta to jest skóra i tam mnie obciera. czasami aż do krwi:/ przez to nosze buty raz na jakiś czas. jak mi sie zagoją obtarcia to wtedy znowu je zakładam, oczywiście mi się obcierają i znowu czekam aż się zagoją i tak w kółko. męczy już mnie ta sytuacja. w sklepie już tych butów pewnie nie wezmą. kupiłam sobie tzw. zapiętki ale i one nic nie dają. poradźcie mi coś, bo stówe dałam za buty i co teraz, mają stać? a do tego tak mi się podobają..
tak jest zawsze kiedy zmieniamy buty z zimowych na letnie i odwrotnie lub zakladamy nowe buty
....za jakiś czas stopy sie przystosują i to minie
Kasiamala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 14:50   #12
martagg
Rozeznanie

mamy jakieś niewymiarowe stopy, czy co??

mi pomagaja podpietki- taka równia pochyła i takie coś przyklejane do buta na piecie na górze. do tego rozbijam buty mlotkiem, właściwie każde

Kupujac buty patrzcie na nie z profilu czy tylna czesc buta nie jest zbyt "przygieta" do środka!!

Wczoraj kupila baleriki jakby o pół numeru za duze, by uniknąć tego obcierania. I prawie mi jede spadł jak biegłam do tramwaju ) wiec musze go teraz wypełnic watą, ale nie obcierają
martagg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 16:01   #13
Rzymianka
Wtajemniczenie

Jakby wszystkie rady nie pomogły to przyklej sobie watkę plastrem i poprostu je rozchodź.Watka ochroni Ci pięty.
Rzymianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 16:04   #14
iwciunia
Zakorzenienie

Dziewczyny a co to są te napiętki/podpiętki? Ja też mam taki problem
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 16:45   #15
martagg
Rozeznanie

według mnie, ale może sie mylę?
podpiętki:
http://www.scholl.com.pl/index.php?p...d=253&offset=0
http://www.scholl.com.pl/index.php?p...=1099&offset=0
mogą być żelowe, gumowe twarde lub mięciutkie, albo z korka. Ja osobiście najbardziej lubię takie gumowe miękkie, bo sie z nich nie zjeżdża jak z tych twardszych.

zapiętki:
to chyba to z postu Ryjka
http://www.arnomed.pl/sklep.php?oferta&produkt=34
ja mam takie ósemkowate coś ze skóry i gąbki w środku. kupiłam na straganie w mieście.
martagg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 17:08   #16
Ptaszysko
Zadomowienie

Boze .... mam tak samo - zmasakrowane nie tylko piety,ale czasem tez inne czesci stop. I niewazne czy kupuje buty za kilkadziesat czy kilkaset zl --- wszystkie jak leci sa niewymiarowe dla moich stop....czy moze moje stopy do nich

Wodka i mlotek w moim przypadku nie pomogly. Kilka par sie 'rozeszlo' i juz jest OK.
A najgorsze,ze jestem butoholiczka i kupuje po kilka par miesiecznie

Dopiero porzadne wkladki mi pomogly, choc czasem i one zawodza.Ponadto ja mam tak,ze nawet najbardziej niewygodne buty nie obcieraja mnie jesli chodze w nich krotko, np. do kilku godzin. Po tych kilku godzinach zawsze i wszystkie daja mi sie we znaki...

Edytowane przez Ptaszysko
Czas edycji: 2007-03-21 o 17:52
Ptaszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 18:06   #17
cookiemonster
Wtajemniczenie

GG do cookiemonster

dziewczyny, w wypadku obcierajacej pięty są tylko dwa wyjścia: zapiętki albo podpiętki. często podpiętek wystarczy, jak pięta uniesie się o kilka milimetrów do góry, but przestaje obcierać bo wszystko jest na swoim miejscu. zapiętek natomiast przykleja się na część któa obciera i przez to nie ma luzu i nic nie lata. przynajmniej teoretycznie. jedne i drugie śa już dostępne w formie zelowej takze są niewidoczne i dobrze sie trzymają
Stary 2007-03-21, 18:08   #18
iwciunia
Zakorzenienie

Bardzo dziękuję za info, może te 'ochraniacze' w końcu mi pomogą W sb lecę do sklepu
iwciunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 18:37   #19
aurelia_1
Raczkowanie

A mozna coś zrobic jeżeli buty za bardzo sie rozbiły? Nawet wata nie pomaga Sa jakieś specjalne wkładki lub cos takiego?

aurelia_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-21, 18:56   #20
cookiemonster
Wtajemniczenie

GG do cookiemonster

Cytat:
Napisane przez aurelia_1 Pokaż wiadomość
A mozna coś zrobic jeżeli buty za bardzo sie rozbiły? Nawet wata nie pomaga Sa jakieś specjalne wkładki lub cos takiego?
zależy od tego jak bardzo się rozbiły, jeśli tylko troche to wkłądka dobrze zadziała podniesie nieco stopę i nie będzie luzu, jesli się jednak "rozczłapały" na dobre to raczje nie ma ratunku
Stary 2007-03-21, 19:42   #21
nafiyqa
Zakorzenienie

Mam identyczny problem, ale z butami na obcasie - czolenka, baleriny, po prostu wszystko! Pamietam, ze zawsze z rozpoczecia lub zakonczenia roku szkolnego wracam ze sladami krwi:| To okropne! Zapietki sie scieraja, nie pomagaja

Myslalam o rozbiciu ich u szewca, ale boje sie, ze moze je zepsuc, ale rozbic zbyt bardzo...

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-21, 21:08   #22
truskava
Zakorzenienie

heh, widze ze nie jestem jedyna z tym problemem
wiecie co, wczesniej nie mialam jako takiego problemu z obcierajacymi się pietami. owszem, starlam juz sobie je nieraz i to w roznych butach, ale mijalo to po jakims czasie. a teraz po prostu makabra. te adidasy co tak strasznie obcieraja mi piety u gory maja takie wybrzuszenie i to jest ze skory wlasnie. i wlasnie o to jak chodze to pieta mi sie obciera. jutro sprobuje z tym mlotkiem i wodka! bo dzis juz troche pozno. idem spac. dobranoc dziefffczynki.

aaa, i pytanko! duzo tej wodki polac na te miejsce co obciera? no i co z zapachem? mam nadzieje ze szybko znika, heh;p
Stary 2015-11-19, 15:56   #23
smutna3
Przyczajenie

Dziewczyny pomóżcie mnie obcierają kozaki ale nie pięty tylko kostki pierwszy raz z takim czymś się spotkałam i nawet rozciągacz nie pomógł co robić
smutna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości