Obowiązkowe badania:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-07-26, 10:07   #1
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Obowiązkowe badania:)

byłam wczoraj u ogólnego, pokazałam mu swoje wyniki krwi (i moczu) i powiedział że są bardzo dobre. Ale to są podstawowe badania krwi, z tego co wiem to są jeszcze bardziej ukierunkowane, czy coś. Jak bym chciała sprawdzić czy nie mam braków w organizmie w postaci witamin i mikroelementów to co mam zrobić, o jakie tu będzie badania chodziło? Przepraszam za moją niewiedzę, ale napewno jakaś wegetarianka tu wejdzie i będzie wiedziała o co chodzi.

Uznałam że na tym forum powienien się znaleźć ten wątek, jeżeli nie to niech ktoś go przeniesie, ok?
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 12:06   #2
lullaby22
Zakorzenienie

Dot.: na diecie wege jakie badania robić?

A dlaczego nie spytałaś lekarza?
Myślę, że byłby bardziej kompetentny.

Ja też jestem wege (od ponad 8 lat) i regularnie robię właśnie morfologię.

lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 15:28   #3
Midi
Zakorzenienie

Przeważnie niedoborów witamin wegetarianie nie mają, bo jedzą dużo warzyw i owoców. Raczej zdarzają się niedobory żelaza i warto sprawdzać jego poziom we krwi.
Obserwuj też uważnie organizm - jeśli zauważysz, że skóra jest mniej jędrna albo zaczynasz tyć, to znaczy, że dieta jest źle zbilansowana (brakuje białka albo np. NNKT). Problemy z włosami, cerą, paznokciami mogą świadczyć o niedoborach wapnia lub cynku.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-26, 17:15   #4
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

no właśnie źle mi to lekarz wyjaśnił, ja zrozumiałam że nie muszę robić innych badań a wydaje mi się że powinnam.
Sama od siebie to mogę powiedzieć że chyba mam za mało magnezu bo coś mi się pamięć pogorszyła i koncentracja od czasu jak nie jem mięsa (5lat)
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 18:48   #5
dasVorbild
Raczkowanie

Question

Chciałam się przebadać bardzo dokładnie, ponieważ ostatnio nie czuje sie najlepiej. Jakie nalezy wykonac badania aby być w 100% pewnych, ze wszystko ok?? Z góry dziękuje za informacje
ideał (p.łc. idealis ‘idealny’ z łc. idea, z gr. idéa ‘natura rzeczy, idea’) 1. doskonałość, ktoś lub coś składające się z samych doskonałych cech i właściwości. 2. najwyższy cel marzeń i działań człowieka.

Edytowane przez italiaanka
Czas edycji: 2007-06-26 o 23:27 Powód: Post pod postem - połączone, proszę używać edycji.
dasVorbild jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 22:08   #6
Atram
xxyy

Dot.: Obowiązkowe badania:)

najlepiej zaczac od tych podstawowych badan - morfologia, ob, badanie moczu, poziomu cukru.
najlepiej wybierz sie do lekarza i popros o skierowanie na badania. ja tak zrobilam
Stary 2007-05-03, 15:52   #7
Etelinn
Przyczajenie

Jakie badania po odchudzaniu?

Po ponad roku odchudzania postanowilam w koncu wybrac sie do lekarza i sprawdzic czy niczego mi nie brakuje O jakie skierowania najlepiej poprosic lekarke? Wiem, ze przede wszystkim morfologia i cukier, ale co jeszcze warto sprawdzic? Moze poziom jakis hormonow?

Edytowane przez Etelinn
Czas edycji: 2009-09-27 o 11:12
Etelinn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-03, 15:54   #8
Blair16
Raczkowanie

Dot.: Jakie badania po odchudzaniu?

POmimo iż dziewczyny oceniają moje jadłospisy jako beznadziejne (i zapewne mają racje, ja się nie znam ) to wyniki moich badań po odchudzaniu są idealne. żadnych odchyłów od normy. serce, krew i wszystko inne w jak najlepszym porządku .
Blair16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-03, 16:13   #9
Ather
Zakorzenienie

Dot.: Jakie badania po odchudzaniu?

Cytat:
Napisane przez Blair16 Pokaż wiadomość
POmimo iż dziewczyny oceniają moje jadłospisy jako beznadziejne (i zapewne mają racje, ja się nie znam ) .
To może w końcu warto ich posłuchać, nie uważasz ? i poczytać trochę aby coś zmienić...
Poczytaj prawidłowe jadłospisy i zacznij się na nich wzorować...

Pamiętaj że to, iż teraz masz dobre wyniki, nie oznacza że tak będzie za 5 lat. Efekty niezdrowego odżywiania się nie muszą być widoczne odrazu...
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-03, 18:38   #10
Wafelina :)
Zadomowienie

Thumbs down Dot.: Jakie badania po odchudzaniu?

spokojnie Blair, daj organizmowi trochę czasu
tak jak piszę Ather:

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
Efekty niezdrowego odżywiania się nie muszą być widoczne od razu...
.. i nie będą widoczne od razu

Don`t be affraid - Taddy`s home!
Wafelina :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 21:07   #11
zazdrosnica0
Zadomowienie

witam , ponawiam pytanie w wątku... fakt ze nie ja nie jestem wegetarianka, ale jestem świadoma że mam olbrzymie braki witamin wypadają mi włosy garściami, mam bule łydek, jestem senna, oraz mam olbrzymie zaparcia ;( robiłam ogólne badania tzn krew i mocz, ale one wyszły idealnie wręcz książkowo..... teraz pytanie do was o jakie dokładnie badania poprosić prywatnego lekarza abym wiedziała co mi jest

z góry dziękuję za wasze odpowiedzi
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 22:43   #12
Ilena
Zakorzenienie

jakie badania to nie wiem ale idź jutro do apteki i kup zestaw witamin + dodatkowo magnez .. bóle łydek są krzykiem organizmu o pomoc bo jest za mało magnezu .. przechodziłam to wiele razy .. pamiętaj że niedobory nie uzupełnią się od razu trzeba poczekać na efekt .. na włosy poleciła bym belise ale porównaj ją ze składem witaminek które będziech chciała kupić .. pani w aptece na pewno doradzi ratuj organizm od jutra bo zanim będą wyniki badań może się tylko pogorszyć

a co do wszystkich objawów na raz ? jesteś pewna że prawidłowo się odżywiasz ?

Edytowane przez Ilena
Czas edycji: 2009-04-22 o 22:45
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 15:58   #13
guerrilla
Raczkowanie

Badania krwi zdecydowanie są bardzo potrzebne, ale weźmy pod uwagę jedną rzecz - wystarczy że na 3 dni przed badaniem odżwimy się lepiej, dostarczymy organizmowi dużą dawkę energii wyniki będą dużo lepsze.( co często będzie lekko złudne)
Ja miałam nieraz robione po 2 razy badania w ciągu tygodnia i za każdym razem wyniki się wahały - kilka lat temu cierpiałam na anemie.
Jeżeli chcecie sprawdzić dokładnie czego potrzebuje wasz organizm polecam - BADANIE WŁOSA !
Prawda jest taka ze w tych wszystkich lekach wzmacniających jest komplet witamin - super brzmi, tyle że problemem jest to ze niektórych witamin mamy za mało a niektórych za dużo... wiec łykanie na ślepo dawki witamin nie koniecznie i nie w każdym przypadku będzie ok.
Gdy mamy na przykład za dużo witaminy A łykanie dajmy na to - Centrum które oprocz innych witamin tez zawiera witamine A , prowadzi do niebezpiecznego wzrostu tej wasnie witaminy w organizmie co jest bardzo niezdrowe.
Badania włosa jasno podaje skład pierwiastków w organizmie... naprawe widać jak na dłoni co i jak.
Nie w kazdym miesnie można takie badania wykonać, ale zawsze można wysłać próbkę włosa do badanie wiec nie ma problem ( włos musi być niefabowany 1,5 cm)
guerrilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 16:48   #14
zazdrosnica0
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
jakie badania to nie wiem ale idź jutro do apteki i kup zestaw witamin + dodatkowo magnez .. bóle łydek są krzykiem organizmu o pomoc bo jest za mało magnezu .. przechodziłam to wiele razy .. pamiętaj że niedobory nie uzupełnią się od razu trzeba poczekać na efekt .. na włosy poleciła bym belise ale porównaj ją ze składem witaminek które będziech chciała kupić .. pani w aptece na pewno doradzi ratuj organizm od jutra bo zanim będą wyniki badań może się tylko pogorszyć

a co do wszystkich objawów na raz ? jesteś pewna że prawidłowo się odżywiasz ?
Cytat:
Napisane przez guerrilla Pokaż wiadomość
Badania krwi zdecydowanie są bardzo potrzebne, ale weźmy pod uwagę jedną rzecz - wystarczy że na 3 dni przed badaniem odżwimy się lepiej, dostarczymy organizmowi dużą dawkę energii wyniki będą dużo lepsze.( co często będzie lekko złudne)
Ja miałam nieraz robione po 2 razy badania w ciągu tygodnia i za każdym razem wyniki się wahały - kilka lat temu cierpiałam na anemie.
Jeżeli chcecie sprawdzić dokładnie czego potrzebuje wasz organizm polecam - BADANIE WŁOSA !
Prawda jest taka ze w tych wszystkich lekach wzmacniających jest komplet witamin - super brzmi, tyle że problemem jest to ze niektórych witamin mamy za mało a niektórych za dużo... wiec łykanie na ślepo dawki witamin nie koniecznie i nie w każdym przypadku będzie ok.
Gdy mamy na przykład za dużo witaminy A łykanie dajmy na to - Centrum które oprocz innych witamin tez zawiera witamine A , prowadzi do niebezpiecznego wzrostu tej wasnie witaminy w organizmie co jest bardzo niezdrowe.
Badania włosa jasno podaje skład pierwiastków w organizmie... naprawe widać jak na dłoni co i jak.
Nie w kazdym miesnie można takie badania wykonać, ale zawsze można wysłać próbkę włosa do badanie wiec nie ma problem ( włos musi być niefabowany 1,5 cm)

we wrzesniu przeprowadzilam sie do innego miasta, zmienilam swoj jadlospis ( tj kucharki sie zmienilu :P z babci na tesciowa ) , jem owoce i warzywa w niczym nie wybrzydzam ;/ nie odchudzam sie , a na wlosy lykam rewalid 3x1 dziennie od miesiaca, ale jakis wiekszych efektow nie widze ;/

co do analizy wlosa znalazlam klinike znalazlam analize korespondencyjna za 230 zl ( oni przysylaja koperte, ankiete, pojemnik na wlosy ) , ale narazie nie mam tyle niestety no i tez czeka sie na wyniki 3 tygodnie
12.1.2013 - zaręczyny
16.11.2013 -

zazdrosnica0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości