![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Filmy w klimacie...
Zainspirowana filmem "The Painted Veil" zakładam kolejny na Wizażu wątek z cyklu "Szukam czegoś w stylu..."
![]() A więc ![]() Szukam filmów w określonym klimacie. Ciężko mi go nazwać, więc poprę się przykładami: - "The Painted Veil" właśnie - "M. Butterfly" - "The White Countess" - "Memoirs of a Geisha" - "The Remains of the Day" - "The Man Who Cried" Nic innego nie przychodzi mi na razie do głowy, ale mam nadzieję, że można wyczuć, o co mi chodzi ![]() Grzebałam trochę na Filmwebie, ale ciężko coś znaleźć, nie mając choćby najmniejszego konkretu. A na 3 z 5 wyżej wymienionych przeze mnie filmów trafiłam zupełnie przez przypadek, dlatego świadomość istnienia rzeczy nieodkrytych popchnęła mnie do założenia tego wątku. Są filmy starsze od "(...) Geisha" czy "(...) Veil" oraz zupełnie nienagłośnione, a ja bardzo chciałabym je wszystkie poznać ![]() Pomożecie? ![]() Edytowane przez Germini Czas edycji: 2007-05-01 o 20:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filmy w klimacie...
Nie potraficie czy nie chcecie mi pomóc?
![]() (Zauważyłam, że co wątek na Kulturze zakładam, to on niezbyt się cieszy popularnością.) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() planuje obejrzec ten pierwszy niedlugo "the painted veil". Jestem ciekawa.
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Germini, bo wokół mało kulturnych ludzi
![]() Myślę,że może Ci się spodobać "Ostatni Cesarz" Bertolucciego. http://ostatni.cesarz.filmweb.pl/ Bardzo stary film "Wiatr nie potrafi czytać". Niewiele z niego pamietam,bo ogladalam go jakies dobre kilka lat temu, ale moze w jakiejs czesci z klimatem utrafie.Bardzo łzawa historia, na podstawie książki o tym samym tytule. Z tym,że badzo widoczny jest tam wątek wojenny. http://www.filmweb.pl/Wind+Cannot+Re...Film,id=169842 I wydaje mi się,że z klimatów Gejszowych dosyć podobna może być "Cesarzowa" - ale jeszcze tego nie ogladalam. Ale jak się zbiorę, dam znać czy warto ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sophie, "Ostatniego Cesarza" już widziałam, ale kątem oka, więc przydałoby się go odświeżyć ![]() "Cesarzową" też planuję obejrzeć. I zainteresowałaś mnie filmem "Wiatr nie potrafi czytać" ![]() Dziękuję Wam za odpowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Hmm... ja akurat nie przepadam za filmami w tym klimacie, czyli daleki wschód + lata 30te
![]() ![]() Poza filmami, które już zostały wymienione nic nie przychodzi mi do głowy... chyba, że 'Anna and the King', ale to nie jest początek XX wieku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O "Anna (...)" nie słyszałam, ale z opisu wygląda ciekawie, więc będę musiała się zainteresować ![]() A do filmów z klimatem dorzuciłabym jeszcze "Wuthering Heights", nieśmiertelne "Przeminęło z wiatrem" z 1939 roku i... wszystkie trzy części "Sissi" 1955-1957 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Chodzi o filmy w stylu efekt motyla, horrory, psychologiczne jak i thillery? ![]() jeśli tak to moge napisać hmmm - wzgórza maja oczy dom na nawiedzonym wzgórzu statek widmo przekleta bloody mary mechanik plaga - suuuper ![]() the ring 1 i 2 nie wiem o to chodziło? ![]()
"Czy to odległość pytał sam siebie, czy to zasłona dymu, który podnosił się z nadchodzących na siebie sylwetek kominów odcięła go od świata? Miasto zdawało się istnieć jak samodzielny świat i jak zawsze zdawało się odrobinę płynąć." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
No właśnie nie do końca
![]() Chodzi mi o filmy z leniwą fabułą (ale nie rozwleczone), spokojne acz poruszające, osadzone (choć niekoniecznie) w przepięknej, często egzotycznej scenerii ![]() Wyczułabyś, o co mi chodzi, gdybyś widziała jakieś filmy z tych już wymienionych ![]() A filmy, które wymieniłaś, w większości widziałam (poza "Plagą") - "Mechanik" (i Christian Bale) wymiata ![]() W każdym bądź razie dzięki za odzew ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Germini, Indochiny sa w klimacie- dzieje się przez kilka lat, kolonialny klimat itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Leniwa fabula, spokojny i baaaardzo poruszajacy:
"The secret life of words" Tylko akcja dzieje sie na srodku morza ![]()
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Kota, popieram
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Przepraszam, że tak lakonicznie, ale serio; wg mnie te filmy są cudowne. Zresztą "M. Butterfly" i "The Man Who Cried" lubią sobie od czasu do czasu w TV polecieć, więc może kiedyś trafisz. W sumie ten pierwszy aż tak leniwy nie jest i można odczuć napięcie w pewnym momencie, ale klimat ma ![]() "Ostatni dzień lata" i "Niebiańskie istoty" postaram się obejrzeć; zachęciłaś mnie ![]() "Kroniki portowe" natomiast widziałam, a teraz całkiem o nim zapomniałam ![]() Cytat:
Nie wiem, kiedy ja to wszystko obejrzę ![]() Jak już przy morzu jesteśmy, to przypomniał mi się film "Przełamując fale". Widziałyście? EDIT: O jaaa, jak mogłam zapomnieć?! "Purpurowe skrzypce" przecież! Cudowny film. EDIT 2 (jakieś oświecenie mnie nagle dopadło ![]() "Quills". O markizie de Sade. Niesamowity. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Miałam wymienić własnie "Wyznania gejszy"
![]() Ale mnie podobał się jeszcze film"Dom latających sztyletów" ![]() O zachwytach nad "Malowanym welonem" już pisałam ![]() "Purpurowych skrzypców"nie oglądałam ![]() "Cesarzowa" nie przypadła mi do gustu niestety, chociaż muszę przyznać, że klimat może i zrobił na mnie wrażenie, ale stroje skojarzyły mi się z p.Wiśniewskim. ![]() Dla mnie "Duma i uprzedzenie" ma ten specyficzny klimat jeszcze..
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolejna kusicielka ![]() ![]() ![]() Na "Ostatni dzień lata" i "Niebiańskie istoty" w telewizji można czekać bez końca. ![]() ![]() "Kronik portowych" niestety nie czytałam. Właściwie nawet nie sprawdzałam w bibliotece, czy są ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Może zainteresuje Cię Xiu Xiu. Wiem, że nie to nie dokładnie to o co pytasz, ale myślę, że zbliżony klimatem. Naprawdę warto obejrzeć
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja bym jeszcze proponowała "Matnię" Polańskiego (http://www.filmweb.pl/Film?id=1109). Film mało znany, ale bardzo klimatyczny.
![]() ![]() ![]() Nawet chyba w tym tygodniu będzie na Kulturze.
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przecudowny film, warto zobaczyć. Teraz w kinach niedługo ma być premiera innego filmu tej reżyserki - "Moje życie beze mnie". Germini , a oglądałaś coś Kieślowskiego ? Mógłby Ci się spodobać, zwłaszcza "Podwójne życie Weroniki", albo "Trzy kolory : Niebieski". Na podstawie scenariusza Kieślowskiego, w innej reżyserii "Niebo" z Cate Blanchett. Też nieziemski film. W egzotycznej scenerii - tureckiej - "Uwikłani".Historia dwojga ludzi, których związek rozpada się z powodu różnic kulturowych. Mężczyzna zabiera swoje córki do Turcji, kobieta walczy o odzyskanie dzieci. Ciekawy ze względu na wątek dziewczynek, które zostają wychowane w duchu islamskim, ich odnalezienie się w tej zupełnie innej kulturze. (http://www.filmweb.pl/Uwik%c5%82ani+...Film,id=186831) Z kostiumowych - "Duma i uprzedzenie" z 2005. Wprawdzie współczesna ekranizacja,ale estetycznie bardzo piękna.Wciąga w ten spokojny świat.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się. "Trzy kolory" w ogóle są bardzo klimatyczne i magiczne, ale "Niebieski" najbardziej, prawda. ![]() "Niebo" to całkiem niezły film. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
To może ja się do czegoś przydam.
Oglądałam jakiś czas temu świetny dramat romantyczny - "Pamiętnik" - http://pamietnik.filmweb.pl/ Jestem osobą, która nie ukazuje emocji i w ogóle jestem troszkę dziwną ![]() Przełom nastąpił kiedy obejrzałam "Pamiętnik", ponieważ nawet się wzruszyłam i to bardzo. ![]() Przepraszam, że tak się rozpisałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A film wygląda na interesujący; dopiszę go do listy "must see". Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dzięki, dziewczyny, za odzew ![]() W sumie odeszłyśmy trochę od klimatu, o który mi na początku chodziło, ale i tak jest OK, bo filmy z troszkę innym klimatem też lubię ![]() ![]() A widziałyście "Przekleństwa niewinności"? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
"Przeklęstw niewinności" nie widziałam. "Matnia" jest jutro o 20:30.
![]() Dzisiaj przeglądając Gazetę Telewizyjną z GW nastknęłam się na opis filmu "Spragnieni miłości". TVP1, czwartek, 00:20; produkcja: Hongkong/Francja/Tajlandia. W recenzji pisało, że dla niektórych jest to film nudny i nużący, a u innych właśnie te cechy powodują prawie uzależnienie. Może właśnie o taki klimat Ci chodziło. ![]() A z Kieślowskim polecam się bliżej zapoznać. Warto ![]()
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Leniwy i trochę inny film ale z dziwnym klimatem - Łuk, akcja ... hmmm no cięzko to nazwać akcją
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cudowny film. Na podstawie książki na podstawie prawdziwych wydarzeń
![]() Niby nic się w nim nie dzieje, ale wstrząsnął mną. Widziałam go kilka razy i za każdym razem ciężko mi się po nim pozbierać. Cytat:
![]() Obejrzę go na 100%; już nie mogę się doczekać. Fraoch, "Łuk" widziałam. Nie wiedziałam jeszcze wtedy, kto to jest Kim Ki-duk i do czego służy ![]() A w ogóle, jak już przy "Spragnionych (...)" i "Łuku" jesteśmy, to zapraszam do wątku o kinie azjatyckim ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() (Zresztą i tak prawie nie śpię po nocach ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.