|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Retiny i kwasy uczulają?
Rozpaczliwie potrzebuję pomocy. Dwa tygodnie temu zaczęłam Ystheal, od tygodnia mam Effaclar K, do tego filtr SVR 50+ i z moją twarzą zaczęło się dziac coś okropnego! Cała buzia pokryta jest drobnymi krostkami, taką kaszką, strasznie swędzi i piecze nie wiem, czy mam to przetrzymac, czy odstawic wszystko. Czytałam wątki o kwasach i retinach i wiem, że coś może się dziac, ale teraz jak na złośc nie mogę trafic na stosowne posty. Mam skórę suchą i nigdy żadnych problemów typu wypryski czy coś podobnego. Chciałam tylkopozbyc się tych zmarsczek, co się porobiły, a zamiast tego zamieniam się w jaszczurkę
Odpowiedzcie, proszę, bo czuję siębardzo źle. Z góry wam dziękuję |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Retiny i kwasy uczulają?
Podejrzewam, że za duzo dobrego na raz. Skoro masz skórę suchą to po co ci Effaclar?. Odstaw wszystko i wprowadzaj stopniowo, z przerwami. Skoro nie miałas nigdy wyprysków, to nie jest to oczyszczanie, tylko podraznienie albo uczulenie. Niektórzy nie toleruja kwasu salicylowego (Effaclar), a aspiryne możesz brać? Jak często używasz tych produktów? I co chciałaś osiągnąć - wygładzić zmarszczki, czy pozbyć sie przebarwień, czy jeszcze coś innego?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
chciałam wygładzic zmarszcki, a na effaclar skusiłam się opiniami dziewczyn z forum , niektóre z suchą skórą też stosowały i były zadowolone. Cóż, widac rzeczywiście nie wszystko na raz. Tylko co mnie uczuliło? Stawiam na ten effaclar. Dzięki wielkie za podpowiedź.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz, to niezbyt rozsądne wprowadzać dwie (nie licząc filtra) nowości na raz - a szczególnie takie potencjalne podrażniacze... Choćby dlatego że ciężko stwierdzić CO podrażnia. Odstaw nowinki, doprowadź skórę do ładu a potem testuj po kolei - najlepiej nie na twarzy, tylko na miejscu które łatwiej ukryć
![]() Ja miałam to samo po ysthealu. Koszmarne, swędzące uczulenie po jednokrotnym posmarowaniu. Ponieważ nie byłam pewna czy to od tego kremu to po wyleczeniu (trwało to dobre 2 tygodnie) spróbowałam jeszcze raz - masakra. Ysthealowi dziękujemy. Natomiast świetnie działa na mnie effaclar - co 5 dni - mimo suchej skóry. Na Twoim miejscu zaczęłabym od sprawdzenia filtra - bo przy tego typu "kuracji" jest on niezbędny. Jeśli Cię nie zapcha/podrażni - to próbuj następnych rzeczy. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ystheal i filtr SVR mam 2 tygodnie i do tej pory było bardzo dobrze. teraz na te krostki filtr nakłada się fatalnie. Odstawię na razie wszystko. A tak na marginesie, czy są filtry, które nie mają koloru tak jak podkład? Bo w tym moim wyglądam troche jak gejsza.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Zaraz zaraz, ten filtr barwi Ci twarz na biało, czy ma kolor jak podkład? Bo sa i takie i takie. A sa tez takie, które mimo że białe, to ich na twarzy nie widać. Tylko na każdej twarzy jest inaczej i trzeba to samemu sprawdzić...
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście nie dopisałam, że ma kolor jak podkład. I przez pierwsze dni był dla mnie cudowny, konsystencja i kolor, a teraz na tej kaszce którą mam na twarzy zbija się i wygląda fatalnie. Od wczoraj siedzę na BU i KWC i mądrzejsza nie jestem. Może to wina filtra właśnie, teraz do tego się skłaniam. W każdym razie, dzięki wielkie za odpowiedź!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

Odpowiedzcie, proszę, bo czuję siębardzo źle. Z góry wam dziękuję