|
|
#1 |
|
Konto usunięte
|
Pokazywanie języka - dlaczego uważane jest za nieuprzejme?
No dlaczego? przecież język ani nie jest "wstydliwą" częścią ciała, samo pokazanie nie kojarzy się obelżywie, a jednak - pokazanie języka odbieramy jako obrazę czy gest chamski. No tak mnie to nurtuje, bo dzieci sobie pokazywały...
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pokazywanie języka - dlaczego uważane jest za nieuprzejme?
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4352006]No dlaczego? przecież język ani nie jest "wstydliwą" częścią ciała, samo pokazanie nie kojarzy się obelżywie, a jednak - pokazanie języka odbieramy jako obrazę czy gest chamski. No tak mnie to nurtuje, bo dzieci sobie pokazywały...
[/quote]dla mnie to zabawne a nie obraźliwe
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie traktuje tego jako obraźliwe
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
No ale jak byłyście młodsze?
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wystawiaj języka, bo ci krowa nasika
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale wystawianie języka nie wydaje mi się specjalnie obraźliwe, raczej...hmm...niepoważne . ![]() Mnie języczek kojarzy się z czymś zabawnym, figlarnym, nie do końca traktowanym serio. Chociaż jak dziecko wystawia język, to często rodzice je strofują. Kaziu, nie pokazuj cioci Heli języka! Że niby brak kultury czy coś ![]() szajajaba jak Ty temat wymyślisz, to potem człowiek spać po nocach nie może.
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Dorośli to chyba w żartach sobie pokazują języki ,jakoś nie moge sobie wyobrazić,by robili to na poważnie
![]() A dzieci? widziałam kiedyś "kłótnię" dwóch chłopców (ok 6 lat).Po przepychankach i "komplementach "typu :jesteś głupi,taki,siaki,owaki przyszła pora na pokazanie języków w całej okazałości i to z takim zacietrzewieniem ,że aż się śmiać chciało. ![]() Tak więc dzieci to jednak poważnie to traktują . |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
tak tak nie wystawiaj języka bo ci krowa nasika a jak nie krowa to teściowa - słyszało się często
![]() no jak byłam mniejsza to było obraźliwe bo to takie nie wiem.. robienie głupiej miny poprzez ten jęzor do Ciebie o takie rzeczy za czasów mojego dzieciństwa wybuchały kłótnie ! jak ktoś ci pokazał język to znaczy że cię nie lubiał
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Nie pokazuj języka,b Ci krowa nasika.
Jak nie krowa to teściowa. Kiniaczeq wyprzedziłaś Mnie. ![]() Dla mnie pokazywanie języka w dzieciństwie i nie tylko,bo nawet mojemu eks pokazywałam,jak się ze mną drażnił jest i zabawne,nie obrażliwe. Gorzej byłoby z pokazywaniem środkowego palca.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
No ten jezyk to taki rodzimy środkowy palec
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie można pokazać język i wywalić jęzor z miną taką, że ho ho. Pierwsze jest zabawne i zawadiackie - i o tym wolę myśleć...
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2007-05-14 o 21:59 Powód: literówka |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
ostatnio ywalanie jezora stalo sie 'trĘdy'.. kazdy 'rtysta' przeciez tak robi xD jakis sposob zwrocenia na siebie uwagi czy co;D
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Jest taki czarnoskóry piosenkarz,który notorycznie oblizuje wargi,co jest jakąś formą pokazywania języka
,bardzo mnie to dziwi,on chyba myśli,że to kręci kobiety Ja kiedyś będąc jeszcze dzieckiem,pokazałam język bez wyraznej przyczyny przechodzącym ludziom,okazało się,że to znajomi rodziców,którzy rozpoznali mnie...I donieśli Było to raczej bardziej śmieszne i zawstydzające dla mnie,niż dla nich obrazliwe...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
z kolezankami non stop pozujemy do zdjec z jezykiem na wierzchu, wystawiamy sobie i smiesznie...
ale jak patrze na dzieciaki z jakim to zacietrzewieniem pokazuja to widac ze nie zarty - wykrzywia sie ten maly ryjek zloscia... Kiedys w sklepie za szyba stal taki gowniarz pokazujac wszystkim jezior ja lecialo - rowniesnicy, dorosli i krzywil sie i wywalal ten jezor... a ze niegrzeczne bachory draznia mnie jeszce bardziej niz grzeczne bachory to az mnie podnioslo kiedy na mnie rowniez za ta szyba jezora wystawial - wiec korzystajac z zalet wzrostu mojego - czyli jego glowa moje biodro przystwilam reke moja z gestem pewnym - w ktorym srodkowy palec pozostaje jedynie wyprostowany - i zaraz gnojek spacyfikowany zostal. |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie pokazywanie języka jest dziecinne, a po za tym jeżeli ktoś ma biały nalot na języku staje się to nieapetyczne
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
szajajaba - pozazdrościc ci tylu pomysłów na tematy
![]() język wystawiam czesto znajomym i oni mi, ale zawsze traktujemy to jako żarty, tak figlarnie, wesoło, z sympatii jak byłam małym dzieciaczkiem, to nigdy nie wystawiałam innym (chyba) z reguły byłam grzeczna, i mi tez nie wystawiali :P dalej jestem grzeczna
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze dodam,że był to jedyny raz kiedy pokazałam komuś język...
Nie licząc wygłupów ze znajomymi
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale raczej dla->
|
|
|
#18 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie pamiętam, kiedy ostatni raz wystawiłam komuś jęzor
Ale zawsze to było dla zabawy rzecz jasna, bo nie wyobrażam sobie w poważnej kłótni wywalić język w celu groźno-odstraszającym
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Ja już chyba odruchowo, mimowolnie, kiedy mówię coś, żartując, wystawiam język
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez jak duzo traktuje to forme zartu...
![]() Jak ktos pokaze mi jezyk to nie obrazam sie na smierc i zycie tylk tez mu pokazuje i sie smieje
|
|
#21 |
|
Wtajemniczenie
|
pytanie z ukrytym założeniem- stwierdzasz że jest nieuprzejme
jak widac, nie jest to oczywiste, dlatego nie pojawila sie żadna odpowiedź pytanie zwiazane z kulturą a dokł jedną jej sferą- obyczajowością w jednej kulturze będzie niewybaczalne w innej, traktowane jako gest sympatii możnaby prace dyplomową o tym napisać ![]() z punktu widzenia pedagogiki jest to ogólnie jak widac przyjęta forma wyrażania negatywnych emocji wśród młodszych dzieci i jako taka jest bardzo "zdrowa", lepiej wygląda niż środkowy paluch
|
|
#22 |
|
Mrs Mrau
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;4352006]No dlaczego? przecież język ani nie jest "wstydliwą" częścią ciała, samo pokazanie nie kojarzy się obelżywie, a jednak - pokazanie języka odbieramy jako obrazę czy gest chamski. No tak mnie to nurtuje, bo dzieci sobie pokazywały...
[/quote]Spróbuj komuś pokazać, to się dowiesz czemu ludzie to mają problemy
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym ,ja tez czesto mam takie dylematy jak Szajajaba, jakby się nad tym zastanowic to mozna pracę doktorską nawet napisac
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
O, moze chodzi o to, ze pokazanie jezyka jest takie niepowazne, figlarne, zaczepne. Dlatego pokazanie jezyka starszej pani jest niekulturalne, ze ktos sobie z niej jaja robi. O.
To sobie wydedukowalam Mnie babcia mowila, ze mam nie pokazywac jezyka i zeza nie robic bo tak mi juz zostanie.
|
|
#26 | |
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
[/quote]Moja teoria: Kiedyś przed walką, aby przestraszyc przeciwnika ludzie warczeli, krzyczeli, robili miny i ... no własnie, pokazywali jęzory. I mimo, że teraz juz nie pamiętamy dlaczego, to jednak pokazywanie języka odbieramy jako zachowanie agresywne i niejako prowokujace do walki a jednoczesnie majace nas przestraszyć.
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Nati femme fatale - nie czepiaj się mnie. Któryś raz usiłujesz mnie sprowokować, po cholerę? Skoro temat masz w tyłku, to siedź cicho. Albo załóż, że głupia jestem i jednak mam problem - twoja sprawa
![]() Ale gwoli wyjaśnienia - zaciekawiło mnie to, powiedzmy - zawodowo. Temacik można potraktować DOKłADNIE TAK -
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jęzor wystawiam bardzo często
Jak ktoś się ze mnie śmieje- wystawiam mu jęzor, jak się wygłupiam, to wystawiam jęzor, jak chcę komuś pokazać, że jest świnia (na żarty), to wystawiam mu jęzor- nie jest to chyba obraźliwe. Coś w tej teorii Luby może być. Mój syn jeszcze nie wpadł na to, że można komuś pokazać jęzor (na razie robi inne, dziwne miny i grozi palcem "nununu" ), ale jak zacznie pokazywać, to się baczniej przyjrzę temu zjawisku
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Język zdarza mi się pokazać, ale najczęściej koleżankom. A dzieci... młodsze miewają problemy z odpowiednim zgięciem palców (podstawówka nblisko domu ) to ratują się pokazywaniem języka ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.

Ale zawsze to było dla zabawy rzecz jasna, bo nie wyobrażam sobie w poważnej kłótni wywalić język w celu groźno-odstraszającym