|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Pryszcze- wyciskanie- jak się ich pozbyć?
Dobra sprawa wyglada tak- mialam gladka twarz, ale wyskoczylo mi kilka krostek, nie znajac sie wycisnelam je i co? wysypalo mnie znowu,a ja wciaz wyciskalam i narobilam sobie mnostwo ran, poniewaz wyjatkowo gleboko siedzialy mi przyszcze. W ten sposob poroznosilam sobie krosty na twarzy i nie wiem co robic.Jak sie ich pozbyc. jakies maseczki zmiekczajace i masowwe wyciskanie czy co??? POMOCY BO TO SIE MNOZY A JA NIE POTRAFIE NIE WYCISKAC!!!!!!
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Re: HELP ME!!!!!!!!!!!!!
nie ma innej recepty jak NIE WYCISKAC! staraj sie w ogole nie dotykac twarzy,oczyszczaj ja regularnie jakims antybakteryjnym zelem lub tonikiem (polecam AA young) i cierpliwie czekac az zniknie...
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Kup glinkę zieloną Argiletz, dostępna jest w aptekach, a działa wysuszająco i antybakteryjnie, doskonała do tłustej i problemowej skóry. I naprawdę nie wyciskaj , to do niczego nie prowadzi, a tylko nasila problem! Ja też kiedyś nałogowo rozdrapywałam krostki, chociaż wiedziałam, że nie wolno, ale nie mogłam się powstrzymać...Teraz mi nawet do głowy nie przyjdzie, żeby rozdrapać jakąś krostkę
Poza tym stosuj antybakteryjne żele, toniki, kremy na krostki. Podobno skuteczny jest Sudocrem, mi osobiście podpasował też Brevoxyl, poza tym gojenie ran przyspiesza np. Clotrimazol, może spróbuj też maści z nadtlenkiem benzoilu (dobrze mówię?), np. Benzacne. (wszystko do kupienia w aptekach) I jeszcze raz uczulam, NIE ROZDRAPUJ! To może doprowadzić do chorób skóry (np. gronkowiec) , a także do powstawania blizn, które potem ciężko je usunąć, a bardzo szpercą twarz – widzę, niestety, po sobie. A! Proponuję też koniecznie odwiedzić dobrego dermatologa |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Tak, dermatolog jest tu kluczowy. Miałam podobną sytuację i właściwie nie wierzyłam, że coś się zmieni. Jednak dostałam antybiotyk, żeby wyleczyć stan zapalny i naprawdę zadziałał. Moje zmiany trądzikowe zamiast się mnożyć i powiększać, zaczęły się goić, przestały boleć i stopniowo (w tygodniach...) poznikały. Efekty motywowały mnie, żeby niczego nie ruszać. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie podobnie.
Powiem jeszcze, że to, co dostałam, to był Zineryt - erytromycyna z dodatkiem cynku do stosowania miejscowo na strefy trądzikowe. Możesz kupić 1 opakowanie w aptece bez recepty, ale zdecydowanie radzę Ci przede wszystkim pokazać się u dermatologa. A jeśli chodzi o kosmetyki, mogę polecić żel, tonik i krem aktywny Lysanel z SVR, a jeśli będą zbyt silnie działać, to Effaclar z La Roche Posay. (Lub w odwrotnej kolejności: Effalar, a jeśli okażą się za słabe, to Lysanel). Nie wiem, jak będziesz zapatrywać się na nie finansowo, ale nawet jeśli nie możesz sobie na wszystkie pozwolić, kup tylko żel - oczyszcza o niebo lepiej niż to, co dostaniesz w supermarkecie. A dobre oczyszczanie jest tu niezbędne, jak napisały dziewczyny wyżej. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.