|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Olejek łagodzący![]() Chciałabym zakupić jakiś olejek, który ma własciwości łagodzące podrażnienia. Mam na myśli olejki apteczne, o jak najmniej skompikowanym składzie. Takie, które można dodawać np. do maseczek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Olejek łagodzący
Podciągam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Czy mozesz sprecyzowac o jakie olejki chodzi, bo nie bardzo wiem? Czy sa to oleje roslinne z jakimis dodatkami np. olejki eteryczne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
![]() Już tłumaczę o co mi chodzi ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
margo napisał(a):
> ![]() > Już tłumaczę o co mi chodzi ![]() ![]() > ![]() jesli piszesz o rozanych, z drzewa herbacianego czy kokosu, to napisze tak: rozane jak i z drzewa herbacianego to olejki eteryczne, byc moze produkt nosi ich nazwe, bo zawiera te olejki, jesli chodzi o kokos, to moze byc to tylko olej roslinny, bo takowy naturalny eteryczny nie istnieje lub jakis zapach kokosowy rozpuszczony w jakims tam tluszczu. Nie wiem jakie przeznaczenie jest tych olejkow aptecznych, producent pewnie zaznaczyl jesli nie, to ten kokosowy jesli nie jest to naturalny olej roslinny, to jest to najprawdopodobniej syntetyczny zapach w jakims tam tluszczu, ktory jako sam kokos nie bedzie mial pielegnujacych wlasciwosci. Jesli chodzi producentowi o czysty olej kokosowy, to nadaje sie dla dojrzalej, suchej, pekajacej skory. Wersja na zimno tloczona jest prawie nieosiagalna, wiec jesli jest to wersja rafinowana, to na zapach kokosu nie mozna liczyc, najwyzej dodatek syntetycznego. Olejek rozany, ktory jest w tym produkcie to dodatek (bo olejow roslinnych z rozy nie ma) 100% olejku eterycznego rozanego lub jak wersja z kokosem, syntetyczny. Roza polecana jest skorze suchej, delikatnej, sklonnej do zapalen, couperose, dziala sciagajaco, hamujaco na zapalenia, wzmacniajaco, regenerujaco. Historia z olejkiem z drzewa herbacianego jest podobna jak z poprzednimi, z ta roznica, ze jego przeznaczenie jest inne, nadaje sie dla skory tlustej, zanieczyszczonej, luszczacej sie, dziala hamujaco na zapalenia, antyseptycznie. Zeby stwierdzic jakie sa to olejki czy naturalne czy nie i w jakich tluszczach one sa zawarte, to trzeba znac sklad calego produktu. Inaczej pomoc Ci nie moge, tak samo jak opisac inne olejki, bo nie znam ich, nie wiem jakie sa, nie orientuje sie co w aptece w Polsce sprzedaja (nie mieszkam w Polsce). Nie wiem jakie to ma miec przeznaczenie, co pisze producent i do czego Ty chcesz konkretnie je uzyc, to ciala, twarzy? Jesli chodzi o twarz, to ostroznie! A jak bedziesz miec sklad chocby jednego to daj znac, zobaczymy co to jest dokladniej. ![]() a jeszcze cos, jesli to sa takie malenkie buteleczki z ciemnego szkla 5 czy 10ml, to moga byc to olejki zapachowe (takie podobne jak sprzedaje sie olejki eteryczne), takich nie wolno czystych uzywac na skore, tylko trzeba je rozcienczac i to najlepiej w oleju roslinnym. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpujące informacje
![]() ![]() Monika napisał(a): > a jeszcze cos, jesli to sa takie malenkie buteleczki z ciemnego szkla 5 czy 10ml, to moga byc to olejki zapachowe (takie podobne jak sprzedaje sie olejki eteryczne), takich nie wolno czystych uzywac na skore, tylko trzeba je rozcienczac i to najlepiej w oleju roslinnym. Tak, o coś takiego mi chodzi ![]() W najbliższym czasie chcę kupić olejek z drzewa herbacianego, właśnie w aptece (wtedy podam skład ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
> Tak, o coś takiego mi chodzi
![]() > > W najbliższym czasie chcę kupić olejek z drzewa herbacianego, właśnie w aptece (wtedy podam skład ![]() ![]() ![]() > ![]() to w takim razie rozchodzi sie o olejki zapachowe (np. kokos) lub eteryczne (np. drzewo herbaciane) i tutaj one sie roznia. Te pierwsze uzywa sie do lamp zapachowych, te drugie do pielegnacji (lub do lamp). Olejek herbaciany musi miec podana nazwe botaniczna (Melaleuca alternifolia), wtedy jest to oryginalny, czysty olejek (krotko mowiac nie podroba), jesli jest cos jeszcze podane (a nie powinno byc) to to nie jest czysty olejek eteryczny i wlasciwie nie powinien sie wtedy tak nazywac (jesli zaznaczony, ze eteryczny). Tak jak polecily Ci dziewczyny powinien byc rozcienczany, bo inaczej moze Cie podraznic, z woda raczej Ci sie nie wymiesza, bo taki olejek jest tlusty, bez emulgatora te dwie fazy (tluszcz i woda), nie wymieszaja sie i beda sie oddzielac. Zamiast oleju z orzechow laskowych uzyj innego oleju roslinnego. Przy Twojej mieszanej buzi moze byc to olej z: jojoby, sezamowy, ostu, migdalowy (ten bylby najlepszy, bo jest bardzo lagodny), sojowy, z pestek moreli czy brzoskwini, slonecznikowy, z pestek winogron lub orzecha wloskiego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Jestem Ci ogromnie wdzieczna za rzetelne informacje
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
nie ma za co
![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
jesli moge cos jeszcze dodac
![]() Jesli jestes uczuleniowcem, to zrob sobie wczesniej test. Chyba tyle mi sie przypomnialo jeszcze co do tego tematu .......... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Dot.: Olejek łagodzący
Moniko:
Olej kokosowy zimnotloczony mozna dostac w kazdej zielarni-ja nie mam problemuz eby go zdobyc-ma stałą postać Z rozy tez sie wytalacza olej roslinny-z nasion dzikiej roży(bardzo drogi)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.