|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
BAN stały
|
gdzie badania na choroby weneryczne?
Moj problem polega na tym, ze cholernie boje sie ze moglam "cos" zlapac- mam tu na mysli choroby weneryczne od faceta z ktorym bylam JEDEN RAZ (tzn. spotykalam sie z nim wczesniej tylko raz miedzy nami doszlo do zblizenia). To byl moj drugi mezczyzna.... Wczesniejszego partnera jestem 100% pewna- byl moim pierwszym, a ja jego. Natomiast jesli chodzi o tego wiem, ze mial przede mna partnerki -kochanki...
Nie wiem co mam teraz myslec. On nie robil nigdy badan na obecnosc chorob wenerycznych. Co teraz? prosze o pomoc Gdzie moglabym zrobic test na choroby weneryczne? USR, WR czy HIV?nie znam sie na tym... Cholernie żałuję tego zdarzenia. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: gdzie badania na choroby weneryczne?
Podebnę się do Twojego tematu gdyż mam problem podobnego pokroju
Od około 2 lat walcze z ciągłymi stanami zapalnymi pochwy, teraz kiedy już wychodzę na prostą (taką mam andzieję że wkońcu się uda ) panicznie się boję żeby czegoś nie złapać, np. grzybicy która przeciez u mężczyzn przebiega bezobjawowoMój obecny TŻ miał przede mną kilka partnerek z którymi współżył bez prezerwatywy, dlatego obawiam się że mółby przenieśc coś na mnie kiedy zaczniemy współżycie bez gumek (zażywam tabletki) Gdzie i na jakie badania go wysłać? Czy może powinnam nie panikować?
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
weneryczne można robić państwowo, ale w takich miejscach jak np. enel med czy cos wtym guście też na pewno da się zrobić.
sugarfree87, posiew spod napletka? chyba, ze podejrzewasz jeszcze grzybicę układu pokarmowego, ale wtedy miałby zapewne jakieś objawy. ps. hm... infekcje pochwy wiązą się również z tabletkami anty... |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
A może pomoże ktoś facetowi? Moja dziewczyna miała problemy z grzybia pochwy, ale ją wyleczyła. Minęło 3 dni od stosunku i na żołędziu penisa pojawiło mi się swędzenie i zaczerwienienie. Czy jest jakaś możliwiość żeby to wyleczyć ale nie iść do lekarza? Dodam tylko że gdy umyje penisa to na jakąś godzine przestaje swędzieć.
|
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Szamanie -a czy Twoja dziewczyna powiedziała u ginekologa, że ma partnera? przy grzybku trzeba leczyć 2 partnerów. facetów leczy się kremem Clotrimazolum i np. tabletką (1) flucofast....
Szczerze powiem, że jeśli nawet Twoja dziewczyna się wyleczyła, Ty nie- to bankowo dziewczyna wnet będzie mieć objawy grzybicy- bo się wzajemnie zarażacie. Następnym razem jak Twoja kobieta pójdzie do ginekologa niech powie, że ma stałego partnera i niech poprosi też o coś dla Ciebie |
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
A ja mam takie pytanie- czy powinnam robić badania, skoro pól roku temu mój partner miał niezabezpieczone stosunki z osoba wątpliwej reputacji?? dodam ze nie mam żadnych objawów niepokojących. Ale męczy mnie to.
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po za możliwoscia "złapania" chorób wenerycznych mozna tez poprzez stosunki z chorą osoba można "złapać" np. wirusowe zapalenie wątroby typu B i C, opryszczke, cytomegalie, brodawczaka ludzkiego. Niektóre choroby moga się ujawnić z opóżnieniem. Tak ze wizyta i ginekologa i dokładne przedstawienie problemu przyda się jak najszybciej.
|
|
|
#8 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety takie badania są płatne. Nie jestem w stanie powiedzieć ile.
Cześć z nich jest sprawdzana z krwi a cześć z wymazu z pochwy.
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny
Jakis czas temu mialam pare stosunkow z obcokrajowcem. Bralam tabletki, wiec nie uzywalam prezerwatywy. Rozstalismy sie i boje sie, ze moglam sie czyms zarazic. Kolezanka powiedziala mi, ze zeby wykluczyc choroby weneryczne wystarczy zrobic cytologie? Czy to prawda? Jakie badania trzeba jeszcze wykonac, aby byc w 100% pewnym, ze jest sie zdrowym? Jesli chodzi o AIDS wybieram sie na bezplatne, anonimowe badanie. Co z wirusem typu C, jakie badania? Pzdr. Dziewczeta. Mam naprawde duzy problem. Jest bardzo prawdopodobna rzecza, ze moglam zostac zarazona. Chce wiec wykonac zestaw badan, aby miec 100% pewnosc, ze jestem zdrowa. Potrzebuje jednak rady. 1. Gdzie w Krakowie moge zrobic badania, aby wykryc choroby weneryczne. Czy wystarczy sama cytologia, czy potrzebne sa jeszcze inne dodatkowe badania?. 2. Czy sa poradnie specjalistyczne w Krakowie, ktore przeprowadzaja to badanie bezplatnie? (jestem ubezpieczona, wiec czy mam taka mozliwosc?) 3. Czy, aby wykryc jakiekolwiek zarazenie ze strony partnera musze tez zrobic badania krwi? Pisalyscie, ze tak, ale czy macie na mysli zwykla morfologie czy jakies inne badania? Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuje!
Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-23 o 15:15 Powód: post pod postem |
|
|
|
|
#11 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: CHOROBY WENERYCZNE- kraków
Z krwii badanie WR tzw kiła- w każdym labolatorium.
Jeśli chcesz zrobić badania na ubezpieczenie musisz mieć skierowanie. Wiec lepiej idź do lekarza nawet takiego pierwszego kontaktu będzie wiedział na jakie badania Cię pokierować. |
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Aneczka8 dziekuje za rade. Ale czy lekarz ginekolog nie moze mi dac takiego skierowania? Jak dokladniej nazywa sie to badanie krwi, to tzw morfologia, ktora jest bezplatna? Chcialaby miec z goru ustalony plan dzialania, ze wzgledu na prace aby zalatwic to preznie i szybko. Czy mozecie mi pomoc? Gdzie pokolei mam sie udac?
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
WR tak się nazywa badanie tak lekarz zapisze na skierowaniu. Morfologia nic CI nie da według mnie. Ginekolog może dać Ci skierowanie. Może test na chlamydie z krwii... no i cytologia podstawa. NIe znam się może są inne też badania. Lekarz będzie wiedział na co Cię pokierować.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.rynekmedyczny.pl/en/krakow/dunajewskiego/ZOZ/1631639,1631640,1631651/poradnia_wenerologiczna ALe postaram sie pomoc jesli chodzi o badania w kierunku chorob wenerycznych. Sama je niedawno wykonywalam wiec sie orientuje ![]() Najlepiej isc do lekarza - dermatologa, ktory jednoczesnie jest wenerologiem. Ja zapisywalam sie do niego dwa lata temu i nie pamietam czy potrzebne bylo skierowanie. ![]() Lekarz pobierze Ci wszelkie wymazy, ktore wykonywane sa z funduszu NFZ. Krew tez bedziesz miala pobierana na obecnosc p/cial na chlamydie. Lepiej jest jednak pobrac wymaz z kanalu szyjki macicy. Jest dokladniejszy, niestety koszt jest porazajacy, bo to 130 zl i refundowane nie jest. Na obecnosc mycoplasma, ureaplasma i bakteryjnej waginozy tez wykonuje sie posiewy, ktore tez niestety sa platne. Ja za caly komplet tych badan zaplacilam... 190 zl. Ceny sa jak najbardziej aktualne, bo badania te wykonywalam w zeszlym tygodniu.![]() Dobrze by bylo pojsc na badania z partnerem. Reszte posiewow mial za darmo.Test na HIV kosztuje normalnie cos ok. 100 zl. Nie powiem za to ile kosztuja badania na obecnosc wirusa typu C. Bede w lab oratorium za pare dni to postaram sie sprawdzic w ich cenniku. Morfologia nic tu nie da. Cytologia tez nie jest potrzena by pojsc do wenerologa. Ale musisz zadzwonic do rejestracji i zapytac sie czy do wenerologa potrzebne jest skierowanie. U nas wyszlo, ze wszystko jest ok, a objawy, ktore mam byly spowodowane bakteria, ktora powoduje zapalenia pecherza - klebsiella. Ujawnila sie dopiero po 3 latach. Wczesniej menda sie ukrywala niezle. Trzymam wiec kciuki za to aby i u ciebie nic od strony wenerologicznej sienie pojawilo.
|
|
|
#15 |
|
Przyczajenie
|
Witam może mi ktoś powiedzieć gdzie w Małopolsce można przeprowadzić badania weneryczne , jestem z Rabki , może ktoś mi pomóc dziękuje
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Sory za odkop, ale jeśli któraś z was ma problemy podłoża wenerologicznego to polecam dr Michajłowskiego z Trójmiasta. To duża placówka, a doktor w razie czego może skierować do ginekologa, bądź urologa- z tym nie ma problemu. Więcej tutaj: https://drwenerolog.pl/wenerolog-konsultacje/
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:51.

Gdzie moglabym zrobic test na choroby weneryczne? USR, WR czy HIV?

) panicznie się boję żeby czegoś nie złapać, np. grzybicy która przeciez u mężczyzn przebiega bezobjawowo

"

Na obecnosc mycoplasma, ureaplasma i bakteryjnej waginozy tez wykonuje sie posiewy, ktore tez niestety sa platne. Ja za caly komplet tych badan zaplacilam... 190 zl.
Ceny sa jak najbardziej aktualne, bo badania te wykonywalam w zeszlym tygodniu.
Reszte posiewow mial za darmo.