Pon - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-09, 18:23   #1
czapeczkaelfa
Zadomowienie

Pon

Kurcze, probuje załozyc od wczoraj ten watek, ale wyskakuje jakis blad i wyswietla się tylko tytuł, a tresc nie

Chciałam zapytac sie, czy któras z Was ma Polskiego Owczarka Nizinnego. I jak wyglada pielegnacja tgo pieska, jaki ma charakter, czy potrzebuje bardzo duzo ruchu. Planuje sobie go kupic i chciałabym wczesniej jak najwięcej się dowiedziec

czapeczkaelfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 20:42   #2
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Pon

to bardzo fajna rasa Brawo dla kolejnej osoby zainteresowanej propagowaniem polskich ras

Kilka przydatnych stron:
http://www.ponklub.com.pl/default1.asp
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_owczarek_nizinny
http://poniinne.toplista.pl/
http://pon.blog.onet.pl/
strona zkwp z namiarami na hodowców:
http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=g1
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 22:08   #3
esminkaa
Raczkowanie

ja miałam takiego pieska przez 14lat, ale niestety już go nie ma(
Polecam Ci tą rasę w 100% te psy mają cudowny charakter.
A pielęgnacja wiadome jest ciągłe szczotkowanie bo bardzo szybko potrafią zrobić się okropne kołtuny.
Zimą było najgorzej bo kiedy piesek przeszedł się po śniegu jego nogi miały przyczepione do śniegu wielkie kule śniegu, które ważyły sporo.
esminkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 23:18   #4
Taverney
Zakorzenienie

no niestety większość psów, zwłaszcza długowłosych ma ten problem, że w sierść wczepiają się zbrylowane grudy śniegu, które potem mogą uciskać na podusie i powodować ból przy chodzeniu Ale wystarczy tylko obserwować psa i w razie czego przyjść mu z pomocą.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 20:12   #5
anetak
Wtajemniczenie

Super pieski, miałam Amiczka przez 12lat, fajna wesoła kulka. Jeden minus to oczywiście sierść która moze troche sprawiać problemu przy nioedpowiedniej pielęgnacji.
anetak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-19, 13:48   #6
rinoa_woman
Wtajemniczenie

GG do rinoa_woman
kwestia kitki u PON-a

witajcie!
mam w domu PON-a czyli polskiego owczarka nizinnego, co prawda nie jest to czysto rasowy pies(w zasadzie to suczka) to jakaś mieszanka, pies ma dużo cech PON-a ale jest nieco mniejszy i ma odrobinę krótszą sierść, jednak weterynarz zaklasyfikował go jako PON. Pies nie jest już pierwszej młodości ma 12lat i jego wzrok nie jest już najlepszy ale też nie najgorszy, z racji że te psy mają długą, opadającą na oczy sierść zastanawiam się czy spiąć jej włosy na głowie w kitkę jak yorkom, ale nie dlatego że mam taki kaprys tylko dlatego że zauważyłam ostatnio że pies nie widzi tzn potyka się o różne przedmioty, i nie jest to wynik złego wzroku bo gdy odgarnę jej sierść z oczu to widzi normalnie. weterynarz kiedyś mi powiedział że opadające na oczy kłaczki sierści często powodują podrażnienia oczu i później choroby, ale tak na prawdę nie wie czy sierść powinna być związana czy opadająca na pysk, a jak Wy rozwiązujecie taki problem? Powinien taki pies nosić kitkę czy raczej nie? w załączniku mój pies, jeśli ktoś nie wie jak wygląda PON
rinoa_woman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 19:52   #7
adzia'90
Rozeznanie

Dot.: kwestia kitki u PON-a

a nie wygodniej byloby podciąć grzywkę ?
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 21:07   #8
anetak
Wtajemniczenie

Dot.: kwestia kitki u PON-a

Witaj

Jakiś czas temu też miałam PON-a, pieska który nie lubi kitek, robił wszystko żeby tylko gumke do włosów ściągnąć. Grzyweczke troszke przycinaliśmy i było ok. Mysle że jak Twojej psince kitka nie preszkadza to spokojnie można ją wiązać.
anetak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości