Życzenia SMS-owe-obciach? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-27, 19:55   #1
postinor84
Raczkowanie

GG do postinor84

Życzenia SMS-owe-obciach?

W ostatnich latach nastała moda na wysyłanie życzeń za pomocą SMS. Powiem Wam, że strasznie nie lubię tego zwyczaju. Zwyczaj ten świadczy o braku kultury (są jeszcze telefony, kartki a życzenia choć fałszywe to można wydukać "własnymi słowami"). Są to nic niewarte "gotowce" wklejone na żywca z internetu. Przeważnie nadawca takiego SMS posyła ten sam tekst wielu osobom.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
postinor84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 19:58   #2
stargazer
Rozeznanie

Dot.: Życzenia SMS-owe-obciach?

Niby trudno nie przyznać racji. Ale z drugiej strony.... Życzenia "wydukane" osobiście czy przez telefon też mogą być powielone bądź skądś ściągnięte (trudno być cały czas oryginalnym, zwłaszcza wobec osób, które się ledwo zna), więc jaka to różnica? Przyznam, ze w ogóle nie lubię składać życzeń, chyba że najbliższym i dobrym znajomym
stargazer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 20:04   #3
Ludowa
Zakorzenienie

Nie mam nic przeciwko, byle nie był to hurtowy wierszyk. Musi być chociaż imię adresata, nie?
No i zależy do kogo. Do koleżanki, kumpla, kuzynki - ok. Do rodziców, cioci itp - nie bardzo.

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 20:04   #4
crippled
Wtajemniczenie

Nie mam nic przeciwko składaniu życzenień sms'em pod warunkiem, że nie są to teksty wyklepane z internetu tylko kilk słów od siebie
crippled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 20:17   #5
*Catherrine*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Nie mam nic przeciwko składaniu życzenień sms'em pod warunkiem, że nie są to teksty wyklepane z internetu tylko kilk słów od siebie
dokładnie
Stary 2007-12-27, 20:17   #6
MalaCzarnaXS
Raczkowanie

GG do MalaCzarnaXS

Mnie straszni irytują te wszystkie świąteczne wierszyki, ale zwykłe życzenia- czmu nie. Sama jak nie mam czasu, żeby kogoś odwiedzić i złożyć ich osobiście, to korzystam z tej formy
MalaCzarnaXS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 20:18   #7
jami
Rozeznanie

Ja nie mam nic przeciwko. W sumie to mozna tez wymyslec cos od siebie a potem wyslac kilku osobom na raz
jami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-27, 20:19   #8
2016070150903
Konto usunięte

'brak kultury'? :| bez przesady.

lubię życzenia, te w formie smsów także. to jedna z dróg komunikacji, na stałe weszła do naszego życia, to i życzenia taką drogą są wysyłane. jasne, hurtowo wysyłane wierszyki, 'kopiuj, wklej, wyślij wszystkim' nie są takie fajne, ale samodzielnie ułożone życzenia, czemu nie?
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 23:19   #9
Steniorinka
Rozeznanie

ja nie mam nic przeciwko o ile nie sa to właśnie życzenia typu 'kopiuj' - 'wklej'
od kilku lat mamy z przyjaciółkami zwyczaj układania rymowanych osobistych wierszyków (da każdego z osobna) i zawsze słyszymy, że nasze życzenia sa najlepsze
wiem, że to zabiera dosyć sporo czasu, ale uwierzcie, że po pewnym czasie nie bedzie Wam to sprawiało żadnych trudności.
ćwiczenie czyni mistrza, a ja przyznam sie już kilkadziesiąt takich rymowanek mam za sobą, a to na urodziny, święta, walentynki, czy nawet bez okazji
Steniorinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 23:25   #10
dzustam
Zakorzenienie

Życzenia, choćby najpiękniejsze, ściąniete z netu i wysłane hurtowo są dla mnie porażką.

W tym roku dostałam bardzo piękne życzenia, nie rymowane, pomyślałam jak cudnie, żaden badziewny wierszyk. 5 minut później znów dostałam te piekne życzenia od nastepnej osoby. I blask zgasł - i życzeń i tych osób, od których były...

Wolę zwykłe z serca wszystkiego najelpszego

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 23:27   #11
2016070150903
Konto usunięte

też mam taki zwyczaj wysyłania śmiesznych życzeń, głównie z jedną koleżanką się nimi wymieniam w urodziny i święta. bo znamy kontekst i możemy grać w takie zabawy słowem.
Stary 2007-12-29, 08:54   #12
basilissa
Rozeznanie

Owszem, bardziej elegancko jest złożyć życzenia telefonicznie lub osobiście albo wysłać kartkę, jednak nie mam nic przeciwko życzeniom sms'owym. Czasami życzeniom towarzyszy fotka wykonana przez składającego życzenia (melodyjki też lubię, nawet banalne). Ludziska czasami przesadzają z tymi netowymi wierszykami. Nie zawsze to ich lenistwo - może natrafili na gotową rymowankę, która ich zachwyciła i chcą przekazać dalej? Nie każdy jest artystą, więcej - dobrych rzemieślników.
Stary 2007-12-29, 17:55   #13
pink69
Zakorzenienie

nie mam nic przeciw byle nie spisane z neta,bo robię sie niemiła

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 18:07   #14
karolinka86
Zakorzenienie

Ja mam podobne zdanie jak wiekszosc...Nie lubie tasmowych rymowanych wierszykow wysylanych sms-em Co innego takie z serca...Gdy wiem ze ktos specjalnie mi czegos zyczy...gdy w zyczeniach zawarte sa slowa zwiazane ze mna...Wtedy jak najbardziej ok

Osobiscie lubie wyslac tradycyjna karte swiateczna do kogos z rodziny czy kolezanki mieszkajacej w innej czesci Polski

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 18:13   #15
whoa
Wtajemniczenie

Nie znoszę tego. Kopiuj, wklej, kopiuj wklej. Dotyczy to również gg.
Prawda jest taka że nawet tego nie czytam, ani tym bardziej nie rozsyłam.

whoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 18:33   #16
karolinka86
Zakorzenienie

Dokladnie!! JAk od ktorejs z kolei osoby dostaje ten sam wierszyk to nawet tego czytac mi sie nie chce tego!!
Czy tak ciezko pare slow od siebie napisac???

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 19:26   #17
yeah
Zadomowienie

nie lubię życzeń-smsów, to bez sensu.
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 20:39   #18
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez postinor84 Pokaż wiadomość
W ostatnich latach nastała moda na wysyłanie życzeń za pomocą SMS. Powiem Wam, że strasznie nie lubię tego zwyczaju. Zwyczaj ten świadczy o braku kultury (są jeszcze telefony, kartki a życzenia choć fałszywe to można wydukać "własnymi słowami"). Są to nic niewarte "gotowce" wklejone na żywca z internetu. Przeważnie nadawca takiego SMS posyła ten sam tekst wielu osobom.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
czyli brakuje mi kultury

a ja lubie jak ktoś mi wysyła zyczenia smsem, wiem, że pamieta. wierszyki moga yc, ale lepsze zyczenia ułożone przez dana osobe , sama tak robie.
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 21:37   #19
ghana
Zakorzenienie

GG do ghana Send a message via Skype™ to ghana

w tym roku dostalam 8 razy te same zyczenia. zywcem skopiowane z pierwszej strony z wyszukiwarki google po wpisaniu hasla zyczenia swiateczne. normalnie krew mnie zalala xD osobiscie nigdyy nie wysylam wierszykow, pisze zyczenia sama od siebie
ghana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-09, 14:57   #20
Anul3k
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Anul3k

Życzenia smsowe wysyłam do osób, które znam słabiej a mimo to chcę dać im znać, że pamiętam Jednak nigdy nie są to rymowanki* z pierwszej lepszej stronki, wolę napisac coś krótkiego, ale od serca.

*Chociaż zdarzają się niebanalne, nieoklepane wierszyki, którymi chcę się podzielić ze światem Ale nawet wtedy na końcu staram się dodać coś od siebie; nigdy nie wysyłam życzeń na 'odwal się' każdemu kto się nawinie, kto zasłużył - ten dostanie
Stary 2008-01-09, 16:22   #21
Taverney
Zakorzenienie

kiedyś nie lubiłam, teraz się przyzwyczaiłam i sama też czasem wysyłam
ale układam coś od siebie, osobistego i specjalnie dla danej osoby
bo jednego nie cierpię: durnych hurtowych rymowanek, których dostaję setki na każde święta... brrr...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 19:01   #22
sabatina
Raczkowanie

niestety- zyczenia smsowe to znak naszych czasow...
nie lubie ich

oczywiscie wazna jest pamiec.
ale to naprawde przykre,ze coraz mniej kartek swiatecznych sie wyyla i dostaje. jeszcze pare lat temu z okazji kazdego swieta, imienin itp. dostawalo sie kartki. najlepsze byly pisane recznie. mozna bylo sobie zachowac, polozyc w jakim smiejscu.
a teraz- dostajesz sms- i kaasujesz gdy ci sie skrzynka zapelnia. przewaznie dostajemy teraz kupe takich samych wierszykow.
szczerze mowiac- wysylam i odsylam tylko z okazji swiat. ale juz w sylwestra i nowy rok nie chce mi sie wystukiwac na komorce literek...

a wiecie co jest najabrdziej przygnebiajace? zaniklo pisanie listow.....reczne....
Stary 2008-01-17, 19:06   #23
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabatina Pokaż wiadomość
niestety- zyczenia smsowe to znak naszych czasow...
nie lubie ich

oczywiscie wazna jest pamiec.
ale to naprawde przykre,ze coraz mniej kartek swiatecznych sie wyyla i dostaje. jeszcze pare lat temu z okazji kazdego swieta, imienin itp. dostawalo sie kartki. najlepsze byly pisane recznie. mozna bylo sobie zachowac, polozyc w jakim smiejscu.
a teraz- dostajesz sms- i kaasujesz gdy ci sie skrzynka zapelnia. przewaznie dostajemy teraz kupe takich samych wierszykow.
szczerze mowiac- wysylam i odsylam tylko z okazji swiat. ale juz w sylwestra i nowy rok nie chce mi sie wystukiwac na komorce literek...

a wiecie co jest najabrdziej przygnebiajace? zaniklo pisanie listow.....reczne....
Zgadzam się i robę tak samo.

Cieszę się, że ktoś o mnie pamięta i wysyła mi życzenia, choćby w smsie. Ale widać, że to najczęściej gotowe, ściągniete wierszyki- wolałabym dostać coś banalnego ale wymyślonego samodzielnie.

Ja zawsze na takie życzenia odpowiadam czymś od siebie a nie ściągniętym, choćby to miało być Wesołych świąt, udanego Sylwestra itp. i choćby ktoś pomyślał, że to takie banalne życzenia i że jestem leń- to ja wole takie coś sama wymyślić niż wysłać gotowca

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-19, 13:01   #24
Arethaf
Wtajemniczenie

Sama ślę sms-owe życzenia, ale wymyślone przez siebie. W zamyśle praktycznym- zawsze życzę komuś tego, o czym marzy I są to życzenia szczere.

Niemiła robię się, gdy dostaję życzenia skopiowane z Internetu. Uważam, że ludzi stać na coś więcej.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 21:38   #25
Anethka
Zakorzenienie

Czasem miło jest dostać jakiś wierszyk (nawet ten ściągnięty z internetu). Jeśli chodzi o życzenia (np. świąteczne) to mnie to trochę drażni. W każdym razie cieszy mnie pamięć...

KLIK
Anethka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 21:19   #26
Quietly92
Raczkowanie

Nie mam nic przeciwko gotowym życzeniom internetowym, gdyż sama rozsyłam je do znajomych na gg i niekiedy w wiadomościach sms. Dostaję również takie i cieszę się, że ktoś o mnie pamięta i zada sobie trud, by znaleźć coś fajnego, śmiesznego i oryginalnego. Jednakże takie życzenia dostaję i wysyłam tylko podczas świąt - na urodziny sama wymyślam i tak samo inni wymyślają dla mnie.
Pozdrawiam.
Quietly92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 13:31   #27
lir391
Zakorzenienie

same napisanie komuś życzeń sms-em jest miłe i nie mam absolutnie nic przeciwko, ale oczywiście wkurza mnie, kiedy dostaje od pięciu osób ten sam wierszyk świąteczny, bo ludzie używają tylko opcji "prześlij dalej". Zdecydowanie wolę życzenia napisane przez nadawcę, chociaż się nie rymują i nie są takie 'zabawne', jak wierszyki

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 13:55   #28
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ja zwykle wysyłam kartki. Chociaż i tak wkurza mnie to, że powiedzmy jednego roku wysyłam kartkę koleżance. Oczywiście odpisuje sms-em po otrzymaniu mojej kartki (bo nie pomyślała, że ona również może mi złożyć życzenia). Drugiego roku również wysyłam kartkę i jesli widzę, że po raz kolejny dostaję życzenia na odwal się (dostała kartkę, to musiala coś odpisać), sa to ostatnie życzenia. Niech sama złoży je pierwsza, a nie zawsze ja.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 19:57   #29
2016070150903
Konto usunięte

hm, no nie wiem. życzenia składam, bo lubię daną osobę i chcę dla niej jak najlepiej, a nie po to, żeby otrzymać kartkę w zamian.
Stary 2008-01-24, 15:27   #30
lir391
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
hm, no nie wiem. życzenia składam, bo lubię daną osobę i chcę dla niej jak najlepiej, a nie po to, żeby otrzymać kartkę w zamian.
ale miło mieć świadomość, że ta osoba również Cię lubi i chcę Ci sprawić radość, czy że o Tobie pamięta, prawda?

'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.'
/Terry Pratchett/

lir391 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości