![]() |
#1 |
Lady of Harley-Davidson
|
![]() Klub Milosnikow Nowofundlandow :)
witam wszystkich
na Gwiazdkę dostałam suczke nowofundlanda. nie znalazlam nigdzie tu watku o tych swietnych psach, wiec zakladam ![]() czy ktoras z was ma takiego psa? jak sie sprawuje? ![]() dodam jeszcze, ze moja Godzilla ![]() ![]() poniewaz mam suczke, mam pytanie. czy sadzicie, ze powinnam ja wysterylizowac? na pewno nie bede chciala miec szczeniakow. jak to jest z cieczka? dotychczas mialam 3 psy, ale sami faceci ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
![]()
Tak z tym puszczaniem sie to sie zgodze, ale jesli ma rodowod to szkoda takiego psiaczka. Sa to psy wielkie znajoma mojego taty ma jak stanie na dwoch lapach to ma okolo 185. Ale takze uwazam te psiaczki sa cudne.
Pozdrowionka. Ja mam goldenka widzisz go na moim avatarku ![]() PS. Psiórka niesamowita. Jakie ma umaszczenie???? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klub Milosnikow Nowofundlandow :)
Tak, nowofundlandy to niesamowite psiaki, też chciałabym takiego kiedyś mieć (jak będę miała dom z ogrodem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Agniesia, jak na razie psiuczka jest malutka, więc sie nie martw o sterylkę, ale po 1. rujce to wskazane
![]() a to dlatego http://vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Lady of Harley-Davidson
|
nie ma rodowodu. niby jest rasowa ale urodzila sie ze zlym umaszczeniem wiec nie ma rodowodu. wiem, ze to duzy pies, ale mam z takimi doswiadczenie
![]() ![]() umaszczna jest na czarno, tylko ma biala latke na klacie ![]() wrzucam foteczki ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
tak czy siak rodowód (czy raczej metryczkę) powinna miec, wiec chyba trafiłas na nieuczciwego hodowcę- takiemu pieskowi też przysługuje rodowód, ale z adnotacją: nie do hodowli
![]() a jej bracia i siostry (co z niby prawidłowym umaszczeniem) mają rodowody/metryczki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Lady of Harley-Davidson
|
wiesz co, nie wiem dokladnie jak to bylo. przyjaciel mojego taty mi zalatwial pieska, a on sam ma hodowle jamnikow i reczyl, ze szczeniak jest z dobrej hodowli. zalezalo mi na tym bo nie chcialam miec szczeniaka z jakichs "psich farm" gdzie produkuja pseudorasowe psy w olbrzymich ilosciach. zalezalo mi tez na tym zeby byl bez rodowodu, bo nie bylo mnie stac na tak drogiego psiaka.
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Witam, ja byłam przez 14 lat szczęśliwą posiadaczką suczki-nowofunlandki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Lady of Harley-Davidson
|
ja w koncu po kilku konsultacjach z wetami zrezygnowalam ze sterylizacji
![]() ![]()
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
a zdradzisz dlaczego zrezygnowałaś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Lady of Harley-Davidson
|
poniewaz wet powiedzial, ze jest to spora ingerencja w organizm,. chcialam ja wysterylizowac przede wszystkim dlartego, ze spotkalam sie z opinia ze to zmniejsza ryzyko raka i innych chorob. natomiast wet powiedzial, ze moze to powodowac rozne ropne zapalenia itd. powiedzial ze najlepiej poczekac do pierwszej cieczki i zobaczyc jak sie bedzie zachowywala. jesli nie bedzie uciekac, wariowac itp to lepiej nie sterylizowac. wogole tam potem cos jest nie tak z hormonami podobno.
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
No wklejajcie zdjatka bo przeciez to one sa glowniutka atrakcja na watku
pare zdjatek wklejam mojego goldka
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
superasny niufek!!!!!!
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
ah
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
a to mój misio
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Lady of Harley-Davidson
|
wrzucam aktualniejsze fotki, przy okazji podbijam watek
![]() zdjecie z zielonym tlem z konca sierpnia, zdjecie na sniegu z ostatnich swiat bozego narodzenia ![]() pozdrawiamy wszystkich ![]()
![]() |
#19 |
Lady of Harley-Davidson
|
nowa porcja fotek, podbijam wątek
![]() na pierwszym zdjęciu ja [zdjecie z cyklu - lesnik potrafi w lesie zjesc sniadanie] ![]() na ostatnim moja siora ![]() zapraszam do komentowania ![]()
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Jest tu ktoś kto ma nowofunlanda?
Kochane!
Zakochałam się w tym psie, jest wspaniały, duży i uwielbia dzieci. A jak wygląda opieka nad nim na co dzień? Byłabym wdzięczna za info ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jest tu ktoś kto ma nowofunlanda?
Cytat:
Zgodzę się tylko z dwoma pierwszymi stwierdzeniami. Natomiast to, że uwielbia dzieci to bzdura. Równie dobrze można powiedzieć, że każdy pies uwielbia dzieci, a jak jest to każdy wie ![]() Osobiście zetknęłam się tylko z jednym egzemplarzem, do moich sąsiadów na wczasy przyjechało małżeństwo z młodym niufkiem. Psiak był uroczy, ogromny i puchaty ![]() Z minusów...ślini się dość mocno.. Do tego sierść wymaga regularnego szczotkowania. I sporo taki piękny pies kosztuje, zwłaszcza w okresie wzrostu, kiedy nie warto oszczędzać na odpowiedniej karmie i preparatach dla szybko rosnących szczeniąt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Ja mam dwa nowofunlandy
![]() ![]() Nowofunlandy są bardzo łagodne, inteligentne, przyjazne, poza tym mimo wielkiej postury są też dość ostrożne. Co do ich stosunku do dzieci to zauważyłam, że są bardzo cierpliwe i wyrozumiałe wobec szczególnie małych dzieci. Poza tym przytulanie się do takiego wielkiego miśka to wielka przyjemność. Jeśli chodzi o opiekę, to prawdą jest że ich sierść wymaga odpowiedniej pielęgnacji, mają długie futro, które szybko się kłaczy. U nas załatwiliśmy to w ten sposób że obcięliśmy ich futro na krótko kiedy zrobiło się ciepło, a na zimę odrosło ładne futerko ![]() ![]() Edytowane przez jamto Czas edycji: 2012-05-28 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Jamto pochwal się zdjęciami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jak wygląda ich utrzymanie, koszty - bo to dla mnie też ważne. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Flegmatyki owszem ale bardzo inteligentne. I doskonale pływają. I osobiście się przekonałam o tym, raz też była sytuacja gdzie pływałam i zanurzyłam głowę, pies wskoczył do wody, złapał mnie za nadgarstek i chciał wyciągnąć bo myślał że się topię, ale kurczę siłę to on ma niesamowitą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Absolutnie nie jest to pies dla każdego, to molos jak każdy wie, a molosy cechują się dość upartym charakterem i trzeba do nich odpowiednio dotrzeć jeśli się czegoś od nich wymaga, oczywiście bez użycia przemocy ;-) Uważam, że mam ogromną wiedzę na temat tej konkretnej rasy, rozmawiałam z większością hodowców z polskich hodowli niufków, jak i z prywatnymi właścicielami na żywo, ponieważ sama pragnę mieć tego psa za ok 5-6 lat, z hodowli oczywiście ;-) Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pisz o nich wszystko co wiesz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
wiesz ile by mi to zajęło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakie polecasz hodowle? Cena za psiaka? - to możesz na priv Jak cenowo wygląda utrzymanie jednej sztuki psa? Co mu dawać? Czy nadaje się do mieszkania? Co z jego specyficznym zapachem? Czy częste kąpiele go niwelują i czy w ogóle można tego psa często kąpać? To chyba narazie tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) Zależy czym karmisz psa, jeśli karma jest dobrej jakości, a nie coś typu puffi z biedronki to koszt jednego psa to ok 300 zł, to raczej taka norma, wiadomo nie wliczając w to weta, kupowania zabawek czy smyczy/obroży ;-) 2)Polecam dietę BARF, jest do dieta surowa, ale hodowca, od którego się bierze szczeniaka zawsze udziela info czym najlepiej karmić i szczeniaka jak i dorosłego psa, bo zapewne dostaniesz wyprawkę z karmą na początek jaką dostawał w hodowli. 3)Jak najbardziej nadaje się do mieszkania, mimo, że jest dużych/ogromnych gabarytów to jest jak cień i chodzi wszędzie za człowiekiem. W domu jest bardzo spokojny jeśli zapewni mu się odpowiednią dawkę ruchu na spacerze, ale to jak każdy pies ;-) 4)Jakim zapachem? Nie spotkałam jeszcze niufa, który by śmierdział, bo wiadomo, że zadbany pies nie śmierdzi ;-) Kąpiele w razie potrzeby, średnio co ok 3-4 mies. 5) Każdego psa można, a nawet trzeba kąpać ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Nawet zadbanego psa często czuć "psem". Nie mówię tu o smrodzie, ale o takim typowym psim zapachu, który jest ostrzejszy gdy pies jest mokry- a wiadomo że jesienią i zimą niufek raczej będzie wracał do domu mokry
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.