|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() podróżowanie gdzie oczy poniosą
witam
![]() ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: podróżowanie gdzie oczy poniosą
Ja zawsze miałam takie marzenie, ale niestety nie się jeszcze nie spełniło. Chyba bym sie troche bała. A myślisz aby z kimś jechać, z jakąś paczką lub z TŻ-tem?
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zawsze lepiej we dwojke, trójke, z kimś. Raźniej
![]() Podróż przed siebie -musi być to coś niesamowitego. Jeszcze nigdy tak nie podróżówalam, ale za kilka lat... ![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
ja często podróżuję "w ciemno".
główny cel jednak wybieram- np. nachodzi mnie ochota na łażenie po górach, więc i kierunek musi być w górskie regiony. ![]() na taką wyprawę zawsze zabieram namiot i śpiwór, również mapy. dzięki temu nie muszę się martwić o nocleg i na bieżąco mogę obmyślać dalszą drogę. nocleg w kwaterze prywatnej również można znaleść bez większych problemów, o ile dana miejscowość nie jest już bardzo oblegana przez turystów. wizja kilkugodzinnego krążenia po okolicy od domu do domu z tobołkami na plecach skutecznie mnie odstrasza i koniec końców ląduję na kempingu. ![]() trzeba też wziąść pod uwagę, że czasem właściciele pokoi niechętnie przyjmują gości tylko na jeden nocleg. polecam też opracowanie "planu B" na wypadek ewentualnych wpadek: kiepska pogoda, awaria samochodu, względnie strajk kolei mogą skutecznie popsuć szyki (i nastroje). takie podróże mają swój urok. uwielbiam obserwować mijane okolice i rozmyślać, gdzie ostatecznie wysiądę. ![]() polecam ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
napewno bym pojechałam samochodem z mama
![]() ![]() ![]() ![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
marzy mi się taka podróż....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oj mi też się marzy.. z tego co wiem moj tata jako nastolatek przejechał z kolegami cała Polskę wzdłuż rowerem
![]() ![]()
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam serdecznie,
Właśnie piszę pracę licencjacką i potrzebuję Waszej pomocy w postaci wypełnienia krótkiej ankietki dot. podróżowania (tylko 8 krótkich pytań). Wasze odpowiedzi służą mi do napisania części badawczej pracy więc bez nich ani rusz ![]() Oto link do ankietki: http://www.ankietka.pl/ankieta/pokaz/id/7384/towarzysz-podrozy-wakacyjnej.html Z góry serdecznie dziękuję Wam za pomoc ![]() Ania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wiedźma
|
Dot.: Podróżowanie - co sądzicie?
Wypełniłam.
Powodzenia.
![]() |
#11 |
La Moderatoiure
|
Ja również
![]() Udanej obrony życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Wypelnilam
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Ja również wypełniłam
![]() ![]()
['][']['] 1o.11.11 Podróże mają magiczną moc uzdrawiania duszy i zdecydowanie pomagają zdystansować się do problemów dnia codziennego. Nie rozwiązują ich bezpośrednio, jednak pomagają przewartościować i spojrzeć na nie jakby z drugiego brzegu rzeki Martyna Wojciechowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Wypelniłam
![]()
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Podróżowanie dziewczyny nocą
Czesc . Wybieram sie niedugo na koncert. Jadę do Warszawy a mam sporo kilometrów. Będę jechać nocą busem . Na początku do Wrocawia z mojego miasta , a potem z Wrocławia do Warszawy. Będę niestety jechać sama,bo osoba ,z którą miałam jechać zrezygnowała . Będę też musiała sporo czekać , we Wrocławiu ok 2 h, a w Warszawie 5h . I tu problem , trochę się boje. Nie mam też nikogo w tych miastach,żebym mogła się z kimś spotkać. Macie jakieś porady co zrobić,żebby nie paść potencjalną ofiarą napadu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podróżowanie dziewczyny nocą
Jak się boisz to możesz kupić sobie gaz pieprzowy w razie czego. A tak to siedź na dworcu wśród ludzi i nie łaź nigdzie.
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o czekanie - siedź na dworcu. Nie wiem, czy autobusowy jest czynny we Wrocławiu (wydaje mi się, że nie, ale mogę się mylić), jeśli będzie nieczynny to ok 300 m masz pkp - on powinien być czynny. Idzie się jedną ulicą, oświetloną, jest raczej bezpiecznie. Weź ze sobą muzykę i gazetę, nie wdawaj się w ew. zaczepki. W Warszawie już powinnaś być w dzień chyba, więc nie martw się. Polecam Ci znaleźć jakiegoś długo czynnego McD, napisz, w jakiej okolicy będziesz, to może Ci podpowiem. Generalnie nie wdawaj się w rozmowy z nieznajomymi, w autobusie natomiast możesz normalnie spać. Polecam Ci wziąć ze sobą poduszkę pod głowę, lekko rozłóż fotel i miłego snu ![]() Ja swoje pierwsze samodzielne wyjazdy rozpoczęłam jeszcze przed 18 r. życia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przy okazji taki gaz to z 20zł kosztuje, więc nie ma bólu.
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
50 ml kupisz za 15 zł
![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
No to jeszcze mniej nawet a na pewno będziesz czuć się bezpieczniej.
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
hm.. w okolicy w Warszawie czy we Wroclawiu? w obydwóch miejscach bedę jakoś kręcić się koło PKP ,wiec nie wiem .. a skelpu z militariami niestety u mnie w miescie nie mam i nie kupię a wyjazd juz we wtorek wiec raczej nie zdążę
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Na dworcu w Warszawie (przynajmniej jak wspominam co się działo kilka lat temu) jest w miarę bezpiecznie. Ochrona jest ustawiona mniej więcej tak, że powinnaś ich widzieć po wjechaniu z peronów na górę. Jeśli dojedziesz o jakiejś dziwnej porze, możesz zapytać ich jak dojść do maca, jest czynny przez całą dobę i tak jak asia_aisa napisała, to jedno z lepszych miejsc "na przeczekanie" jeśli czujesz się niepewnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
"kup sobie gaz pieprzowy" - co za głupia rada. Gaz pieprzowy, jak każda inna broń, sprawi, że poczuje się pewniej i intynkt samozachowawczy będzie przytępiony. Podstawowa zasada trzymać się większych grup ludzi. Na dworcu PKP we Wrocławiu, tuz obok PKS, masz macdonalda/KFC możesz tam przeczekać. to samo zapewne możesz w Wawie. Jeśli nie wpadniesz na głupi pomysł picia alko z obcymi, łażenia po ciemnych ulicach w nieznanej okolicy to nic ci się nie stanie. Uszy do góry
![]() Edytowane przez jannocha Czas edycji: 2014-02-20 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem co w tym głupiego, walisz po twarzy typowi i uciekasz.
Zapuszczam włosy 45 ->>> 65 Edytowane przez Marmu Czas edycji: 2014-02-20 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
![]()
Jeżeli to ma Cię uratować to nie widzę w tym nic głupiego.
Polecam świetny blog http://milenaoubezpieczeniach.blox.pl/html - dobra lektura na codzień. Edytowane przez KARIN1228 Czas edycji: 2015-06-24 o 09:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
A tak w ogóle: okolice dworców zarówno we Wrocławiu jak i w Warszawie sa bezpieczne, więc nie ma co dziewczyny nakręcać. Edytowane przez jannocha Czas edycji: 2014-02-21 o 10:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Jak jesteś sama i istnieje zagrożenie, że ktoś Cię może napaść sytuacja typu idziesz z nocnego autobusu do domu, to zawsze nosi się gaz w kieszeni/rękawie/ręce tak żeby szybko zareagować trzymanie gazu w torebce jest bezcelowe.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:51.