|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
Czy moge? -kremy
Ostatnio zaczelam sie zastanawiac, czyw wlasciwie mozna tak robic jak robie
Czy mozna uzywac kremow przeznaczonych na dzien na noc i odwrotnie? Planuje zakup kremiku na noc ale chcialabym go uzywac na dzien, bo filrty mam w podkladzie i uzywam teraz kremu przeznaczonego na dzien (choc wcale filtorw nie zawiera) na noc czasami, a czasem na dzien. Co o tym sadziecie? pozdrawiam |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Czy moge? -kremy
Hej
|
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Agnieska, dziekuje za odpowiedz.
Kremik ktory chcialabym uzywac nie zawiara kawsow, a cera ponoc nie blyszczy sie po nim. Moze podam linka i ktoras z wizazanek w wolnej chwili zerknie http://www.wizaz.pl/produkty/baza/ce...ls&itemid=2932 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Też ostatnio go zauważyłam na KWC, tylko się przystopowałam - kremów mam zapas na pewnie pół roku jak nie dłużej...
Powodzenia |
|
|
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
W sumie nie ma zadnych przeciwwskazan,zeby kremy przeznaczone na dzien, stosowac na noc i odwrotnie(jezeli nie zawieraja kwasow).Kremy przeznaczone na noc,zawieraja skladniki wspomagajace regeneracje skory,dlatego nie rozumie dlaczego chcesz ten krem stosowac na dzien.Intensywnie odzywiona przez cala noc,bedzie super wygladac rano,a o to chyba ci chodzi??
Pozdrawiam
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziekuje za odpowiedzi
Beacia, chcialabym ten kramik stosowac na dzien, gdyz na noc czesto uzywam Differinu, Kremiku Brzozowego, albo innych przeciwtradzikowych, a ten akurat mialabym jako baza pod podklad. |
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
część kremów można stosować zamiennie, ale niektórych raczej nie. jeśłi krem zawiera filtr, to należy go stosować na dzień- w nocy filtr będzie jedynie zbędnym obciażeniem dla skóry.
z kolei jeśli krem na noc zawiera jakiś składnik fotouczulajacy,np. kwasy, czasem retinol, to nie powinno się go używac na dzień, chyba, że na wierzch nałoży się jeszcze filtr. > uzywac na dzien, bo filrty mam w podkladzie filtry w podkładzie są praktycznie nic nie warte, chyba, ze mówimy o preparatch z serii słonecznych, a i to nie zawsze. Jeśli stosujesz Differin, to dobre filtry są obowiązkowe, jeśli nie chcesz mieć kłopotów. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
osobiscie uwazam, chociaz i tak juz zostalam tutaj przeglosowana
, ze nie powinno sie uzywac kremow niezgodnie z ich przeznaczeniem.firma decydujaca o tym co ma byc na etykiecie danego kremu z jakiegos powodu chciala zeby uzywac go na dzien badz na noc...ale to tylko taka moja mala dygresja
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
dziekuje za odpowiedzi
justy napisał(a): > > uzywac na dzien, bo filrty mam w podkladzie > filtry w podkładzie są praktycznie nic nie warte, chyba, ze mówimy o preparatch z serii słonecznych, a i to nie zawsze. > Jeśli stosujesz Differin, to dobre filtry są obowiązkowe, jeśli nie chcesz mieć kłopotów. A jakie klopoty moglabym miec jesli nie uzywam filtrow, tzn ograniczam sie do tych marnych w podkladach? |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
hmm, lekarz cię nie uprzedził, ze differin działa fotouwrażliwiająco? możesz spodziewać się np. przebarwień.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze, nic lekarka nie mowila.. to ja juz tego nie chce. Skoncze chyba opakowanie, zreszta pierwsze i ostatnie i odstawiam. Bu, a czy przebarwienia moga sie pojawic po odstawieniu leku czy juz nie?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
|
młodaa napisał(a):
czy przebarwienia moga sie pojawic po odstawieniu leku czy juz nie? podciagam
|
|
|
|
|
#13 |
|
Wtajemniczenie
|
O tym ze differin ma takie dzialanie,nie wiedzialam.Mlodaa jezeli tak faktycznie jest, to przez nastepne pare tygodni powinnas uwazac na sloneczko.Stosuj kremiki z filtrami,tak jak przy kwasach.
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
Jej, nei jestem przekonana czy tak rzeczywiscie jest, bo na ulotce powinno cos byc napisane...
ale opakowanie sie konczy wiec pewnie i tak juz do niego nie wroce dziekuje za pomoc |
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
No wlasnie, na ulotce powinno jednak cos byc na ten temat.Jezeli jestes zadowolona z tego leku, to nie odstawiaj tylko zapytaj moze w aptece czy to prawda.
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
i owszem- informacja jest też w ulotce. bodajże w dziale uwagi powinien być teks typu "Chronić oczy, usta i błony śluzowe przed kontaktem z preparatem. Podczas leczenia należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce oraz stosowania kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej."
zresztą to żadna nowość- retinoidy i kwasy to dwa główne typy substancji powodujących nadwrażliwość na swiatło. polecam też lekturę artykułu Basi Kwiatkowskiej o witaminie A i jej pochodnych. |
|
|
|
|
#17 |
|
Wtajemniczenie
|
o
to male zaskoczenie odstawie chyba jednak bo radze sobie innymi kremami i preparatami, a nie chcialabym miec zadnych plam... na razie tak czy tak koncze to, a Wam dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.

, ze nie powinno sie uzywac kremow niezgodnie z ich przeznaczeniem.firma decydujaca o tym co ma byc na etykiecie danego kremu z jakiegos powodu chciala zeby uzywac go na dzien badz na noc...ale to tylko taka moja mala dygresja
kurcze, nic lekarka nie mowila.. to ja juz tego nie chce. Skoncze chyba opakowanie, zreszta pierwsze i ostatnie i odstawiam. Bu, a czy przebarwienia moga sie pojawic po odstawieniu leku czy juz nie?