|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Hormony,a biust
Witam
Mój problem związany jest z biustem.Wiem,ze na ten temat pojawiało sie wiele wątków dziewczyny narzekały, ze jest zbyt mały albo duży. U mnie problem wygląda podobnie. Mam 19 lat jestem szczupła biustu praktycznie nie mam 75A czasem jest za wielkie. Ostatnio na ten problem zwrócila uwage moja mama i siostra. Wiadomo,ze biust jest zwiazany z uwarunkowaniami genetycznymi, a moja mama siostra, babcie maja naprawde duże piersi, a budowe ciała podobna jak moja. Miesiączki róznie raz sa regularne raz nie. Wiec mama uważa,ze mam zaburzenia hormonalne i z tym związany jest mój mały biust. Czy jej podejrzenia mogą byc słuszne, a jesli tak to gdzie mam sie udac? Endokrynolog czy ginekolog? Czy nawet jesli tak bylo, brak odpowieniego hormonu spowodował małe piersi czy da to sie jeszcze naprawic w moim wieku?
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Hormony,a biust
To nie do konca tak z ta mama i babcia ,wazna tez jest ilosc tkanki tluszczowej.moja mama ma biust b/c ,babcie tez nie mialy problemu a ja mam a/male b ,a jestem b. szczupla,okres mam od poczatku jak w zegarku.przyjmowalam pigulki 4 lata biust nie powiekszyl sie tylko byl zwyczajnie opuchniety-co dziewczyny uwazaja za powiekszenie,przez co bywa bolesny i drazliwy ,po odstawieniu pigulek zazwyczaj maleje do poprzedniego rozmiaru.
mysle ze powazniejszym problemm niz maly biust jest nieregularnosc okresu w twoim wieku -od kiedy miesiaczkujesz?takie wahania wpywaja na owulacje ,czasmi wcale jej nie ma a to klopot przy zajsciu w ciaze. nalezy isc do ginekologa ,zapewna zaleci przyjmowanie pigulek anty na wyregulowania okresu. |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Hmm.. Nie przejmuj się tym aż tak. Ja mam biust po babci - mama zawsze miała B/C i dopiero po ciążach się powiększył. Także wiesz, nie wszystko trzeba dziedziczyć akurat po matce.
Masz obawy? Wybierz się do lekarza(ginekolog). Wszystko się wyjaśni. i ps, niektóre tabletki troszkę powiększają biust (efekt zatrzymania wody w organiźmie)
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Biust nie do końca dziedziczy się po mamie czy babci, u mnie począwszy od babci przez mamę, siostrę każda ma inny rozmiar i każdy ma swój urok, ważniejsze jest uregulowanie okresu, idź do lekarza z pewnością coś Ci przepisze czym wcześniej tym lepiej
|
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, że zapytam w tym watku
![]() Do którego roku życia u kobiety rośnie biust?? Przyznaję, że zaczęłam miesiączkować po koniec 1 klasy liceum( 2miesiace przed 18 urodzinami). Mam 20 lat. Na początku miałam strasznie nieregularne miesiączki, czasem nawet cykl trwał 42 dni! Krótko po tym wykryłam sobie sama torbiel na piersi, pod brodawką, na szczęcie wszystko dobrze się skończyło...Potem zaczęłam przyjmować tabletki przeciw trądzikowi (pamiętam, że pewnien gin z poznania zapisał mi microgynon 21, ale efekt zażywania był straszny- przez 2 tygodnie miałam krwawienie) Następny gin zapisał mi Diane 35- cera znacznie się poprawiła, miałam superregularne miesiączki, piersi powiększyły sie o rozmiar!) Teraz od dwóch miesięcy nie biorę Diane. Jak na razie okres przesunął się o 12 dni ( po odstawieniu miałam 12 dni później) , cera się nie pogorszyła ( o to też sie obawiam, że znów trądzik mi wróci ), a biuścik mam tak mały jak przed braniem tabletek ![]() Przecież nie będę się faszerować tabletekami, by mieć duże (większe) piersi!!! Strasznie mnie to dołuję.. Mam cholerny kompleks i to już sie staje moją obsesją, zwłaszcza że mojemu TŻ podobają się bardziej większe ( pamiętam jego wzrok, jak paradowałam bez stanika i wtedy mu sie pardzo podobały jak miałam duże B podczas brania tabletek)...Mimo, że mówi mi, że podobają mu się moje, i tak w to nie wierze ...![]() Jestem szczupłą, wysoką dziewczyną.... I muszę nosić push-upy żeby nie wyglądać jak dziewczynka...Mam teraz małe piersi- miedzy A/B... Czy biust mi urośnie, z uwagi na to, że tak późno zaczęłam miesiączkować??? Czy może brak mi progesteronu w organiźmie i powinnam brać jakieś hormony.... Proszę o szczere odpowiedzi... Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Im wieksze tym wieksze problemy. Naukowncy nawet zauwazyli penwa zaleznosc, z im kobieta ma wiekszy biust tym wieksze ryzyko zachorowania na raka sutka lub piersi. Poza tym nigdy nie masz gwarancji, ze biust z czasem i tak cni nie zmaleje (tak bylo w moim przypadku; mimo utrzymywania wagi z miski d zmalaly mi na b). Z czasem biust 'flaczeje', takze z wiekiem na urodzie zyskuja jednak mniejsze piersi. Ja poszukalabym na twoim miejscu dobrego lekarza o dwoch specjalnosciach - ginekolog-endokrynolog i do niego sie udala.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.

Mój problem związany jest z biustem.Wiem,ze na ten temat pojawiało sie wiele wątków dziewczyny narzekały, ze jest zbyt mały albo duży. U mnie problem wygląda podobnie. Mam 19 lat jestem szczupła biustu praktycznie nie mam 75A czasem jest za wielkie. Ostatnio na ten problem zwrócila uwage moja mama i siostra. Wiadomo,ze biust jest zwiazany z uwarunkowaniami genetycznymi, a moja mama siostra, babcie maja naprawde duże piersi, a budowe ciała podobna jak moja. Miesiączki róznie raz sa regularne raz nie. Wiec mama uważa,ze mam zaburzenia hormonalne i z tym związany jest mój mały biust. Czy jej podejrzenia mogą byc słuszne, a jesli tak to gdzie mam sie udac? Endokrynolog czy ginekolog? Czy nawet jesli tak bylo, brak odpowieniego hormonu spowodował małe piersi czy da to sie jeszcze naprawic w moim wieku?

(efekt zatrzymania wody w organiźmie)

), a biuścik mam tak mały jak przed braniem tabletek
i wtedy mu sie pardzo podobały jak miałam duże B podczas brania tabletek)...Mimo, że mówi mi, że podobają mu się moje, i tak w to nie wierze ...