![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Co sądzicie o e-bookach?:)-czytacie?
Może moje pytanie wyda sie infantylne
![]() Jak otworzyłam folder i zabrałam się do czytania "Entliczka Pentliczka" stwierdziłam, że brakuje mi tych szarych stron, zapachu ksiązki, wygodnego ułożenia w łóżku... A co Wy Dziewczeta sądzicie na ten temat?Wogóle doszłysmy z kolezanka do wniosku, że juz niedlugo dzieci będa maszerowały z laptopami do szkoły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co sądzicie o e-bookach?:)-czytacie?
Nie czytam, wolę przejść się do biblioteki - sporo ich w pobliżu, a szansa, że dostanę upatrzoną książkę jest dośc duża.
E-booki odbierają mi całą magię czytania.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
E-bookie to dobre rozwiązanie dla takich leniwych istot jak ja
![]() ![]() A jeśli chcesz mieć dana książkę na własność, a nie stać cie aby ją kupić...to dobre rozwiązanie! Chociaż nie zastąpi to tradycyjnych książek, które już same w sobie sprawiają o wiele większą frajdę... ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Nie, nie czytam e-booków
![]() Bolą mnie oczy od czytania na kompie, wiem możecie powiedzieć: "A od wizażu jakoś cię nie bolą", ale książka to co innego, jednak jak siedzę na kompie to ciężko wyłączyć Winampa, gadu, nie przeglądać jednocześnie innych stron na necie; Cytat:
![]() a btw - jak mi naprawdę zależy na przeczytaniu jakiejś książki i wyniesieniu z niej jak najwięcej, to nie umiem się skupić w autobusie czy na matematyce np. ![]() ![]() zdecydowanie wolę czytać w samotności, w pokoju, za zamkniętymi drzwiami... też tak macie? ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od Wizazu mam sokoli wzrok wręcz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mowie NIE e-bookom
dla mnie czytanie to dotykanie ksiazki, przewracanie kartek, czucie zapachu ksiazki, e-book to .. szucznosc, fe ,ble cala magia tkwi w normalnej ksiazce ![]()
![]() |
#7 |
ćwir ćwir
|
jest "czytanie" i "czytanie"
E-booki odpadają... Próbowałam, nie daję rady... Ja z książką muszę się "uwalić" a jak to zrobić z kompuetrem, nawet jeśli to laptop? Poza tym oczy bolą.... Książka musi pachnieć książką, musi "smakować" książką, być książką. Ogólnie czytać książki mogę zawsze i wszędzie, nic mi nie przeszkadza w skupieniu się.
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Kiedyś musiałam przeczytać kilka książek w postaci e-booków, bo nie mogłam w danym momencie dostać potrzebnych mi dzieł w tradycyjnej postaci. I jakoś nie za bardzo podoba mi się elektroniczna wersja, nie ma już w sobie tej magii i tajemniczości. Poza tym przy czytaniu z ekranu długich tekstów komputera bardziej się mączą oczy niż przy papierowych odpowiednikach...
![]() Jednak co książka to książka i jeśli tylko mogę to wybieram tradycyjny, martwy druk na papierze. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
nie lubię ebooków, wolę książkę dotknąć i powąchać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie czytałam e-booka bo nie umiem się do niech przekonać.
A leżenie z książką w łóżku+ gorąca herbata jest niezastąpione ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
nie umiem się skupić przy e-booku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
E-booki czasem czytam, ale nigdy w wordzie, ale poprzez odpowiedni program do czytania e-booków (np. ICEBookReader). Można wybrać sobie kolor tła i literek, by oczy się nie męczyły szybko, wielkość czcionki, można także ustawić sobie, że tekst będzie przewijał się przez ekran w wybranym przez nas tempie. Ale zgadzam się, że nic nie zastąpi lektury papierowej książki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie w Wordzie beznadziejnie... A o tym programie nie slyszałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
ah, zapomniałam o jeszcze jednej wadzie ebooka- gdy jestem już przy komputerze to nie potrafię się powstrzymać przed jednoczesnym właczeniem przeglądarki i np. wizażu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ja przeczytalam chyba 1 czy 2 ksiazki tym sposobem.
Tylko dlatego, ze byla po angielsku i chcialam ją przeczytac. Niby ok, mam laptopa, moglam odlączona od siecie czytac w łóżeczku ale generalnie jakos mnie to specjalnie nie kręci. Do plusów nalezy na pewno dostępnośc zwlaszcza dzieł anglojęzycznych, których w bibliotekach zwyczajnie nie ma, nawet w takim empiku ciezko trafic, poza tym kosztuja mały majątek. Do minusów - ograbianie się z wszystkiego, co w ksiązce najlepsze. wlasnie dotyku, magii zawartej w stronach. ebook jest sztuczny i wirtualny ![]() Natomiast ostatnio zakochałam sie... w audiobookach. angielskich oczywiscie. wrzucam do odtwarzacza i słucham w wolnych chwilach. bardzo fajne ze wzgledów jezykowych - wymowa lektora, intonacja. jak dla mnie bomba,mimo, że jestem wzrokowcem.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
czytalam pare ebookow, ale ciezko mi to idzie, chyba moje oczy sa do tego za slabe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Nie lubie czytac ksiazek w formie elektronicznej..
![]() Wole takie normalne... ![]()
![]() |
#18 |
... choć nie Westwood
|
Nie lubię
![]() Po pierwsze jest to strasznie niewygodne i oczy się bardziej męczą przed ekranem. Poza tym komputer stoi u brata w pokoju i nie przeżyłabym jakby ktoś przerwał mi w najlepszym momencie ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Ja rowniez jestem zwolenniczka ksiazek w tradycyjnej formie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
nie lubię, wolę książkę w dotyku namacalną
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Czytam. Zazwyczaj dlatego, ze musze. Dobrowolnie mi sie nie zdarza. Tez mialam opory na poczatku (tzn kilka lat temu) teraz jakos tak jak sie musi to sie czyta.
Jednak beletrystyke wciaz tylko w formie papierowej widze. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Nie znoszę e-booków. Brakuje mi własnie tego uczucia trzymania książki w łapce, tego, że mogę się wyciągnąc na łóżku i przewracać kartki...
Korzystałam z e-booków przy pisaniu magisterki, kiedy w ten sposób zdobyłam kilka opowiadań, które w normalnej sytuacji musiałabym kupić w oryginale (czyli zamawiac np. cały tom opowiadań, z którego potrzebne mi było 1). Na szczęście nie cytowałam wszystkich przeczytanych dzieł, więc tu akurat nie było różnicy, czy książka czy e-book.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nie wyobrażam sobie czytania książek na komputerze. Jak czytać to czytać gdzieś zaszytymi żeby nikt mi nie przeszkadzał, bo ktoś z rodziny zechce siąść na komputer i zacznie marudzić w najlepsze momencie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie czytałam i nie mam takiego zamiaru.
Nie moglabym się skupić czytając przy komputerze, iedy to nagle z głośników ktos czyta mi książkę. To takie dziwne. Rozumiem, że technika wypiera tradyjcę, ale proszę ... nie w kwestii książek. I tak najlepsze jest jak wiele osób wgrywa sobie np. Lalkę do MP3 ![]() Jednak czytanie ksiażęk ma swoją magię, w skupieniu i w tradycyjnej formie.
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Nie czytam e-booków. Po prostu nie potrafiłabym je czytać, nie lubię tego robić na komputerze...
![]() ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Lubie ebooki, nie mam dostepu do polskich ksiazek, a kocham czytac, coz, na szczescie Bogowie Internetu nie zapomnieli o takich jak ja
![]() Zaczelo sie niewinnie, od kilku bestsellerow, ktore chcialam przeczytac i ktore znalazlam w necie, skonczylo sie na prywatnej e-bibliotece z kilkoma tysiacami pozycji (ich liczba ciagle rosnie, to dobrze, bo nie musze sie martwic, ze czytajac nadal po kilka ksiazek tygodniowo pewnego dnia przeczytam caly moj zbiorek ![]() To z mysla o ebookach kupilam kiedys laptopa, zeby lezec z ksiazka na kanapie ![]() Oczeta mnie nie bola, nawet w Wordzie mozna zmienic kolor tla, kroj czcionek, rozmiar... Dzieki temu, ze czytam na komputerze, moge robic przerwy od czytania przeskakujac na Wizaz na przyklad, albo sprawdzac, czy poglebiac informacje zawarte w ksiazkach "googlujac" po wiecej danych. A przede wszystkim ja kocham ksiazki czytac, a nie dotykac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja dopiero tu i teraz sie dowiedzialam co to sa ebooki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Czytam
![]() Oczywiście jezeli mam wybór to zakopuje się w łózku z tradycyjną książką - niestety ostatnio nawet nie mam kiedy iść do biblioteki lub księgarni, a od książek jestem uzależniona - po prostu musze coś codziennie poczytać ![]() I pozostają mi tylko eboki Na początku oczy strasznie bolały ale teraz już się przyzwyczaiłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
mam ogromną ilość
![]() ![]()
![]() |
#30 |
BAN stały
|
Skoro już musicie lecieć z tekstami elektronicznymi, ustawiajcie sobie czarne tło, szare litery, dużą (wygodną dla oka) czcionkę (duże powiększenie tekstu), odstępy średnie. Czasem gdy zaglądam komuś przez ramię, widzę, że wszystko takie maleńkie.
![]() Nic nie sądzę. Kto ma dziś czas na czytanie. ![]() Że chyba te wersje elektroniczne przynajmniej ratują drzewa. Że ekran monitora to nieunikniona ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:50.