Antykoncepcja - pytanie. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-20, 21:47   #1
sweetkh
Przyczajenie

Question

Antykoncepcja - pytanie.

Witam. Szukałam podobnego posta na forum jednak nie udało mi sie nic znaleźć.

Mam pytanie i proszę Was o odpowiedź

Z moim chłopakiem planujemy współżycie. Od jakiegoś czasu ten temat już pojawia się w naszych rozmowach, staramy się wszystko zaplanować (odnośnie zabezpieczenia).
I teraz pojawia się moje pytanie.
Chciałabym brać tabletki antykoncepcyjne (również na ten pierwszy raz). Poprostu ufam im bardziej niż prezerwatywom (tak wiem, że one tez dają dużą gwarancję itp.). Pozornie wszystkiego się już dowiedziałam, wiem, że muszę iść do ginekologia i że przed przepisaniem tabletek ma on mi zrobić badania (jeśli nie zrobi to mam iść do innego - bo powinien).
Tylko teraz nie wiem czy te wszystkie czynności mają sens ze względu na to, że z moim TŻ widujemy się dosyć (a nawet bardzo) rzadko. On mieszka za granicą więc bywa tak, że widujemy się raz na 2 miesiące. Czasami zdarza się jednak 2 razy w jednym miesiącu (ale to już zależy od tego, czy będą pieniądze na podróż czy nie).
I teraz tak... czy można brać tabletki przez miesiąc, a później nie brać ich miesiąc i kolejnego miesiąca brać znów?
Tzn. wybrać jedno opakowanie, zrobić przerwę na miesiąc i znowu rozpocząć kolejne?
Nie mam na ten temat zielonego pojęcia więc proszę o pomoc...
I jeśli w ten sposób nie można brać tabletek to jaką inną metodę antykoncepcji można stosować w takich okresach czasu?

Oczywiście wiem, że najlepiej gdybym zapytała się ginekologa o to wszystko, ale wizytę mam dopiero w przyszłym miesiącu a to pytanie mnie strasznie nurtuje.

Dziękuję z góry za odpowiedzi
sweetkh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 22:24   #2
magdallen21
BAN stały

Dot.: Antykoncepcja - pytanie.

Nie znam się na tym i mam podobny problem bardzo !
Ale z tego co wiem, to tabletki bierze się cały czas.. a na czas okresu się je odstawia.
Nie sądzę, żeby branie tabletek co miesiąc było dobre. Chyba to głupi pomysł.

Ale jak mówię- ja się nie znam ;] Jeśli źle powiedziałam- proszę mnie oświecić i poprawić
magdallen21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 22:59   #3
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

Hormony to nie zabawa. Moim zdaniem jeśli chcesz zdecydować się na antykoncepcję hormonalną to musisz być świadoma tego jakie zmiany wywoła ona w Twoim organizmie. Nie można przez miesiąc brać a przez miesiąc nie brać tabletek. Owszem przerwy są zalecane ale po dłuższym zasie stosowania hormonów np. po roku lub więcej. Najlepiej wytłumaczy Ci to gin
Stary 2008-01-21, 07:29   #4
Shady44
Raczkowanie

w taki sposób mogłabys nabawić sie rozstroju hormonalnego także odpada. Myslę ze prezerwatywa jest najrozsądniejszym wyjściem. Nie jest przeciez aż taka zła. sam długo "nosiłem" :P
Nie opłaca sie brac tabletek w takiej sytuacji.
Stary 2008-01-21, 10:27   #5
Magnolia_83
Rozeznanie

Tak jak powiedzialy osoby wyżej hormony to nie zabawa..
Nie wolno ich brac a potem odstawiac a potem znowu brać bo widzisz.. za każdym razem kiedy odstwaia sie hormony to dzieje sie taka mała rewolucja w organizmie. Wiec jak juz sie zdecydujesz żeby je brac to nie możesz ich odstawiac kiedy ci pasuje bo możesz sobie tym zrobic wielką krzywdę.

Jeśli chodzi o to czy opłaca sie brac tabletki skoro widujecie sie rzadko.. no cuz moj kochany mieszka w innym województwie i tez widujemy sie raz na miesiac lub dwa..
Mimo wszystko po spróbowaniu z gumkami stwierdziłam że jednak wole brac tabletki, dla własnego komfortu psychicznego i wygody też Oczywiście trzeba pamiętać że raz na 2 lata obowiązkowo min 3 miesięczna przerwa od tabletek żeby organizm odpoczął.

Kierujac sie doborem tabletek patrzyłam sie też na cene, więc w porozumieniu z ginekologiem dobralismy w miare tanie i w sumie to był dobry wybór bo żadnych skutków ubocznych nie miałam a i nie pluje sobie w twarz ze tyle kasy wydaje a i tak bywaja miesiace kiedy nie widuje sie z moim kochanym.

Ale to juz indywidualna sprawa każdego człowieka, na poczatek spróbujcie z gumkami i z jakimś środkiem nawilżającym do tego. Dobrze załozona prezerwatywa jest całkowicie bezpieczna.

poznasz ją po tym
ze nawet nie zauważysz,
gdy cale twoje życie sie skończy
a ona wciąż będzie przy tobie...
Magnolia_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-21, 15:23   #6
sweetkh
Przyczajenie

Dziekuję Wam bardzo za takie szybkie odpowiedzi

Ehh... no i tak.
Ja nie wiem, moze mam cos z głową ale gumki dla mnie zupełnie odpadają... Poprostu wiem, ze używając ich cały czas byłabym zdenerowana i pewna ze jestem w ciązy ;]
z TŻ szanse na regularne stosunki będę miała dopiero za rok...
I teraz pytanie, czy żyć przez ten rok w stresie i używać prezerwatyw?
Poprostu nie kochać się? (Eh. wolałabym zeby ta opcja odpadła bo oboje naprawde tego chcemy i jestesmy gotowi)
Czy psuć sobie zdrowie hormonami przy tak rzadkim widywaniu się?
Tylko to jest tak.. kiedy widzimy to nie jest to jeden dzień. Tą są 2 tygodnie lub 2,5 non-stop razem Więc teoretycznie moze się odbyć +/- 14 stosunków

Ehh... już sama nie wiem co mam robić
Stary 2008-01-21, 15:30   #7
Agatkia
Zadomowienie

Wtakie sytuacji tabletki mogą okazać sie dobry rozwiązaniem.
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 15:25   #8
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

1.z tego co wiem co przerwa ok 3-miesięczna jest wskazana po odstawieniu tabletek.absolutnie nie można tak sobie zażywać miesiąc tak,miesiąc nie!!
2.poza tym nie ma chyba sensu brać tabletek skoro będziecie się rzadkko widywać-ale to już twój wybółr czy dla kilku razów przyjemności warto rujnować wątrobę itd.
3.owszem prezerwatywy są mniej skuteczne od tabletek ale naprawde nie jest to duża różnica więc może jednak warto się na nie zdecydować
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-22, 19:22   #9
sweetkh
Przyczajenie

Eh no i ja już sama nie wiem co robić! Bo jeśli nie tabletki to może nie ma sensu iśc do gin. prywatnie i płacić 70 zł za wizyte tylko pójśc normalnie tak i zapytać ją tylko co i jak... ehh!
Ale boje sie tych gumek.. i co ja na to poradze ;]
Stary 2008-01-22, 22:22   #10
k_maUa
Raczkowanie

GG do k_maUa

no to skoro nie chcesz prezerwatyw to pozostają tabletki. I wybór prosty. Ja osobiśnie rna znosze gumek....i choćbym nie wiem co unikam jak ognia...skoro tak to tabletki...no i chyba więcej rozsądniejszych opcji nie ma?

k_maUa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 13:20   #11
sweetkh
Przyczajenie

Hmm no jest tylko jedna rozsądniejsza opcja :p Szklanka wody ... ;p i nici z seksu Noo ale to wykluczamy Eh. czyli wyszlo by na to, ze jednak te tabletki! Uh. pojde do tego gina i sie zapytam. Innej opcji nie widze
Stary 2008-01-23, 18:13   #12
beatka030500
Raczkowanie

Osobiście odradzam tabletki jeśli masz zamiar odstawiać je co jakis czas. Ja brałam tabletki ok. 4 miesięcy potem odstawiłam je na 1 miesiąc. Natomiast jak zaczełam je brać na nowo to sie dopiero zaczęło. Miałam plamienia kilka razy w cyklu i bez wkładek na co dzień się nie obyło, poza tym ,że najadłam się strachu, że coś ze mną nie tak. Później w rozmowie z koleżankami dowiedziałam się, że maja podobnie po odstawieniu i ponownym braniu tabletek. Mój wtedy chłopak, teraz mąż,stanowczo zabronił mi brać tabletki, jak mu o wszystkim powiedziałam. Teraz stosujemy od ponad roku metodę naturalna + prezerwatywę kiedy mam dni płodne.
beatka030500 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-23, 20:05   #13
sweetkh
Przyczajenie

beatka030500 nie tylko Tobie TŻ zabronił brania tabletek...

Moj mezczyzna wykazał się zdolnością posługiwania internetem i wyczytał wszystko o tabletkach i ich skutkach ubocznych... Ba! nawet zasięgnął rady od kolegi, który studiuje medycyne i szykuje sie na ginekologa...

I powiedział mi dziś... 'Nie chce, zebys brała tabletki! Wole poczekać niż, żebyś się tym truła!' OJEJ! szok normalnie znaczy, że kocha, bo o mnie dba

Eh ale i tak o wszystkim zadecyduje moja pani ginekolog ktora mi powie co dla mnie najlepsze
Stary 2008-01-24, 12:38   #14
andziula1988
Przyczajenie

Question Dot.: Antykoncepcja - pytanie.

Witam Was chciałam sie Was zapytac czy jeśli wezmę tabletke anty z przeznaczeniem na dzień powiedzmy 21 w dzień 2 czy 3 cos sie stanie ?
andziula1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-24, 16:20   #15
beatka030500
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetkh Pokaż wiadomość
beatka030500 nie tylko Tobie TŻ zabronił brania tabletek...

Moj mezczyzna wykazał się zdolnością posługiwania internetem i wyczytał wszystko o tabletkach i ich skutkach ubocznych... Ba! nawet zasięgnął rady od kolegi, który studiuje medycyne i szykuje sie na ginekologa...

I powiedział mi dziś... 'Nie chce, zebys brała tabletki! Wole poczekać niż, żebyś się tym truła!' OJEJ! szok normalnie znaczy, że kocha, bo o mnie dba

Eh ale i tak o wszystkim zadecyduje moja pani ginekolog ktora mi powie co dla mnie najlepsze
No to ciesz się, że masz takiego faceta!!!! Zaręczam Ci, że wielu jest takich, którzy patrzą tylko na swoja wygodę i nie obchodzi ich kwestia antykoncepcji, pozostawiają myślenie na ten temat kobiecie. Ja akurat bardzo się ucieszyłam, że mój mężczyzna tak zareagował i teraz jestem mu za to wdzięczna. Dzięki temu wypracowaliśmy sobie metodę naturalną, która nie wpływa w żaden sposób negatywnie na mój organizm. Jak na razie, a minęły 2 lata od jej stosowania, nie mieliśmy żadnej wpadki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-25, 14:44   #16
malwinac
Zadomowienie

Na pierwszy raz proponowałabym Ci patentex oval + prezerwatywy durex
Myślę,że nie ma szansy na wpadkę w tym przypadku
A tabletki (skoro widaujecie się dość rzadko) nie są potrzebne. Po co szprycować ciało hormonami
Pozdrawiam

malwinac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 14:50   #17
sweetkh
Przyczajenie

Poszłam!:D

W koncu wybralam sie do ginekologa
Pani na wsteie keidy zaczelam gadac o antykoncepcji spytała:
Czy chcecie mieć dzidziusia? Ja mowie oczywiscie ze nie!
Wiec mowi, ze skoro widujemy sie w takich odstepach czasu i na dluzszy czas (no bo jak sie juz widzimy to na 2 tygodnie, a wakacje całe 2,5 miesiaca!) to mowi, ze ona zdecydowanie tabletki poleca.
Badań na hormony nie zrobiła, ale o wszystko wypytała choroby w rodzinie itp.
Przepisała mi 2 recepty na 2 opakowania kazda z roznymi datami realizacji, zebym kupila kiedy sie zdecyduje.
Lekarka jedna z najlepszych w miescie wiec nie wiem, chyba ma racje?
A co Wy o tym myślicie kochane?
Stary 2008-02-22, 21:36   #18
sweetkh
Przyczajenie

Uh no i chyba mi nikt nie odpisze
Stary 2008-02-26, 08:23   #19
beatka030500
Raczkowanie

Ja na twoim miejscu nie trułabym sie tabletkami. Zawsze to przeciez ingerencja w organizm. Poczytaj sobie o skutkach zażywania tabletek anty. zanim podejmiesz decyzje.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości