![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Tren - piekny detal czy praktyczny koszmar?
Szukalam po watkach ale nie znalazlam takiego o trenach - jesli przeoczylam to przepraszam i prosze i pokierowanie na niego....
Tak wiec chcialabym uslyszec o doswiadczeniach Panien Mlodych, ktore mialy suknie z trenem. Ja sama na poczatku myslac o wlasnej sukni slubnej planowalam suknie bez trenu bo wydawa mi sie praktyczniejsza, zwlaszcza w tancu, i slyszalam opinie w stylu "nie ma nic gorszego niz czarny brudny tren ciagnacy sie za panna mloda". Ale teraz kiedy juz przyszedl termin zamawiania sukni i obejrzalam modele sukien, ktore mi sie podobaja to akurat sie okazalo ze wszystkie te w stylu, ktory mi sie podoba akurat maja treny i to 'na stale', nie dopinane. Tak wiec jestem w kropce, bo suknie mi sie podobaja tylko tego trenu nie planowalam. Tak wiec prosilabym o wymiane doswiadczen tych Panien Mlodych ktore mialy suknie z trenem, czy przeszkadzal czy nie, i czy gdyby drugi raz kupowaly suknie to czy zdecydowaly by sie tym razem bez trenu czy nie. No i prosze o ewentualnie podanie porad jak sobie najlepiej z nim 'poradzic w praktyce'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tren - piekny detal czy praktyczny koszmar?
Ja miałam suknię z trenem i nie żałuję, mimo, że bezproblemowy nie był
![]() ![]() Ja też miałam podobny dylemat jak Ty, ale stwierdziłam, że to jedyna okazja w życiu, żeby móc założyć suknię z trenem ![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też miałam suknię z trenem. Tren oprócz doczepiania do sukni miał pętelkę, którą zakładało się na rękę, żeby nie szurał po ziemi, gdy się szło na dworze, a potem do pierwszego tańca. Tylko do kościoła miałam tren rozlożony, a potem podczas poprawkowej sesji zdjęciowej w plenerze. Suknia brudzi się najbardziej podczas tańców, ale wtedy ma się już tren podpięty
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ahaaaa, dzieki dziewczyny, to ja nie wiedzialam ze mozna treny podpinac (dopiero bede szla mierzyc suknie, ale tez od razu w ciagu njablizszych 2 tygodni musze zamowic konkretna). Czyli jesli dobrze zrozumialam to wszystkie treny, czyli tez te ktore sa na 'stale' czescia sukni, mozna jakos tam podpiac zeby nie 'szural' po ziemi w trakcie tanca, tak? Ja do tej pory myslalam ze tylko te takie dopinane mozna odpiac i juz, a te na stale to trzeba wlasnie na petelce cala noc trzymac.
Malin30, czy moglabys krotko wyjasnic jak wyglada to podpiecie trenu? Bo ja sobie tego jakos nie moge wyobrazic... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zobacz tutaj:
http://www.lisaferrera.pl/informatio...d62&info_id=29
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Proszę
![]() Tylko jeśli kupisz suknię z trenem pamiętaj, żeby poinstruować osobę, która będzie robiła zdjęcia, żeby uchwycić Twoje przejście przez kościół. Mam tylko jedno takie zdjęcie i to nie w całości, bo zasłania mnie prowadzący mnie tatuś...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Mialam suknie z dlugasnym trenem, koronkowym, byl cudny i nie podpinany, ale zakladany na reke. Nie powiem, ze bylo latwo, bo sznureczek sie urwal i tren zawijalam wokol reki, ale balowalam i wybawilam sie i nie zaluje, bo suknia byla boska i wszyscy ja podziwiali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
A jak bylo z brudzeniem sie trenu? Bo ja mam 2 dni po slubie sesje i zastanawiam sie jeszcze czy bede musiala oddac suknie do pralni przed sesja, czego wolalabym nie robic bo w trakcie sesji tez bedziemy latac po lakach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mierzyłam kilka sukien z trenem, i zdecydowanie nie jest dla mnie. Widziałam też kilka zdjęć z wesel gdzie panna młoda miała ten tren koszmarnie podpięty (albo były to druty z koła?) W każdym razie coś się za nią wlekło, a był oczęściowo upięte.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
też miałam suknię z trenem i nie zamieniłabym jej na żadną inną.
Tren układał się w kościele ślicznie, a na weselu mama mi go podpięła. Też mnie w tańcu deptali i parę razy musiałam podpinać go od nowa. Dobrze jest do podpinających go guziczków czy zatrzasków dorobić jeszcze tasiemki - takie podwójne zabezpieczenie podpięcia pod suknią, któego nie widać, a lepiej się trzyma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS. Co do oderwanych trenów, to mój przeżył to nadepnięcie super. Był podpinany na guzik, a mimo to wytrzymał. A ta koronka była od warstwy zasłaniającej podpięty tren.
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Super, dzieki Kochani za wszystkie porady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mialam tren koronkowy i sesje zdjeciowa robilam na drugi dzien. Sama bylam zaskoczona, ze nawet gdy tren nie byl podpinany naprawde nie pobrudzil sie mocno i na zdjeciasch suknia wygladala swiezo
![]() ![]() To sa zdjecia z drugiego dnia: http://www.eswinoujscie.pl/foto/kasiaiwito |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Marticia, ale bajkowo wygladalas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
marticia aż bym się jedzeniem zachłysła patrząc na Twoją ślubną relację
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
No wiem, pojechalam po calosci..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Hmm, te instrukcje podpinania trenów niewiele mi mówią, zwłaszcza nie mogę sobie wyobrazić co można zrobić w takim cudem jak to:
http://www.maggiesottero.com/dress.a...e=8&style=A614 Czy któraś z was miała podobny tren? I czy można sobie z nim jakoś poradzić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Ta suknia którą wkleiłaś ma w miarę niewielki tren - ale i tak przy tańcu przeszkadzałby. Podpięcia tam nie widzę - ale może jest jakis dobrze zamaskowany guziczek.
Ogólnie ja znam dwa sposoby na podpięcie trenu: jeden: poniżej pupy na sukni naszyte są guziczki / guziczek, które odpowiadają pętelkom naszytym na tren. Chcąc podpiąć tren unosimy go, i łączymy guziki z pętelkami. Zdjęcia 1-3. (pani na drugim zdjęciu chyba podpianała tren agrafkami od spodu - ale podpięcie jest zrobione niechlujnie - lepiej byłoby wbić więcej agrawek i zamaskować upięcie, jak znajde zdjęcie lepiej podpiętego trenu, to wkleję.) drugi: mój patent ![]() Mam jeszcze jeden pomysł na tren, ale wydaje mi sie on średnio elegancki.
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
cd
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Rav bardzo fajnie mialas podpiety tren, nic nie bylo widac
![]() ![]() ja mam teraz dylemat jak podpiac tren w mojej sukni, aby wygladalo to elegancko i dobrze sie trzymalo ![]() ![]() macie moze dziewczyny zdjecia jakichs podpiec, ktore by sie ladnie prezentowaly w takiego typu sukni? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
Sprawdź na sobie/wieszaku w którym miejscu trzeba byłoby przypiąć tren, żeby jego koniec zwisał na wysokości końca sukni. Może akurat wystarczyłoby podpiąć agrafkami gdzieś tuż pod wiązaniem/kokardką, i nie byłoby to bardzo widoczne.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
ja też miałam suknię z trenem.. coprawda była dość ciężka ale mi nie przeszkadzało to w ogóle
![]() tren miał pętelkę do pierwszego tańca na palec i dwie opcje podpięcia, pierwsza wlaśnie wspomnaianą pętelką na guziczek.. druga na sznureczki , tj bylo ok 5 -6 par sznureczków którymi świadkowa z klezanką podwiązały mi tren i super się trzymał i nie rozwijał się... uważam ze suknia z trenem jest bardziej elegancka i cudnie wygląda zwlaszcza w kościele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja też zdecydowałam sie mimo wszystko na tren. Jestem niska a to zawsze troche w kościele wydłuży sylwetke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Właśnie jutro mam pierwszą przymiarkę dwóch sukien z trenem
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
To zdjęcie kuperka(tj podpiętego trenu), widać pół mnie i mojego odbicia lustrzanego.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja tez pokusilam sie na sukienke z trenem ale teraz mam male obawy co do podpiecia. Pani z salonu powiedziala ze zrobi maly guziczek na zewnatrz i jeden pod spodem sukienki tak na wszelki wypadek. Jutro odbieram sukienke wiec wrzuce zdjecia jak wyglada juz podpiety tren.
A tu zalaczam zdjecie rozlozonego trenu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dla mojej koleżanki tren okazał się "koszmarem".
W trakcie wesela kilka razy musiała opuszczać sale aby go podpiąć, orginalne podpięcie nadal lekko się "smykało" po ziemi aż w końcu guziki/tasiemki się urwały. Osobiście podszywałam jej ten tren ..nie wyglądało to ładnie ![]() Oczywiście wszystko zależy od sukni,długości trenu, jakości podpięcia itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.