|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zaburzenia łaknienia
Od jakiegoś tygodnia nie chce mi się jeść, nawet jak jestem głodna, to zaraz pomyślę o jedzeniu i robi mi się niedobrze. Pierwszy raz znajduję się w takiej sytuacji, zawsze byłam strasznym łakomczuchem. Potrafiłam jeść bardzo dużo, no i 22 postanowiłam "100 dni bez słodyczy", nie chciałam stosować diety, tylko zrezygnować ze słodyczy, ale zauważyłam tą niechęć do jedzenia. Może to przez miłość? Wiem, że muszę zmuszać się do jedzenia, jednak chciałabym robić to z przyjemnością. Dodam, że wcześniej jedzenie było dla mnie czymś cudownym, nie rozumiem tego ;(
Czy to może być już choroba? Może to przejściowe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zaburzenia łaknienia
Cytat:
Może po prostu masz jakiś rozstrój układu pokarmowego, może to samo przejdzie, a może warto zrobić podstawowe badania. Kto wie, być może pomocny okazałby się taki prosty zabieg, jak przygotowanie nowej i atrakcyjnie wyglądającej potrawy? ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A mi właśnie to wygląda na zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym. Miałam parę lat temu dokładnie to samo (jakbym czytała o sobie gdy otwarłam ten wątek!), schudłam wtedy i ważyłam 45 kg. wybrałam się do lekarza, i powiedziałam, że jestem już tak chuda, że nie mogę patrzeć na siebie, i zapisałam mi tabletki po których przytyłam 4 kg. no i później zaszłam w ciąże i przytyłam kolejne 25 kg.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najpierw piszesz, że pewnie zaburzenia są na tle emocjonalnym, a potem zalecasz syrop? Nie rozumiem.
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Super, że jestes juz zdrowa i szczęsliwa, ale szkoda, że skupiłas sie tylko na tych kilogramach. Przecież nie bez powodu mysli sie o jedzeniu. Jakieś leki moga pomóc pozytywniej do tego podejśc, moga zniewelowac napady lęku, ale chyba jendka terapia jest najlepszym rozwiązaniem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Ale te zaburzenia o których pisała jolax to zwykły brak łaknienia, ew. jadłowstręt psychiczny ale nie wynikający z chęci dążenia do niskiej wagi i utraty masy ciała. Jak sama napisała, chciała przytyć, zgłosiła się do lekarza, dostała jakiś syrop i zaczęła jeść. Natomiast na j.p. który polega na dążeniu do niskiej wagi nic nie pomoże syrop (wiem z doświadczenia), bo on tylko sprawił, że odczuwałam głód częściej niż zwykle, co nie znaczyło, że zaczęłam jeść. Mi uczucie głodu nie przeszkadzało.
Dopiero psychoterapia i szpital pomogły. Jeżeli jednak ktoś sam chce przytyć i po prostu nie ma apetytu to może to pić/łykać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.