Zaburzenia łaknienia - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-01, 11:32   #1
etka09
Raczkowanie

Zaburzenia łaknienia

Od jakiegoś tygodnia nie chce mi się jeść, nawet jak jestem głodna, to zaraz pomyślę o jedzeniu i robi mi się niedobrze. Pierwszy raz znajduję się w takiej sytuacji, zawsze byłam strasznym łakomczuchem. Potrafiłam jeść bardzo dużo, no i 22 postanowiłam "100 dni bez słodyczy", nie chciałam stosować diety, tylko zrezygnować ze słodyczy, ale zauważyłam tą niechęć do jedzenia. Może to przez miłość? Wiem, że muszę zmuszać się do jedzenia, jednak chciałabym robić to z przyjemnością. Dodam, że wcześniej jedzenie było dla mnie czymś cudownym, nie rozumiem tego ;(
Czy to może być już choroba? Może to przejściowe...
etka09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-01, 17:15   #2
Ludowa
Zakorzenienie

Dot.: Zaburzenia łaknienia

Cytat:
Napisane przez etka09 Pokaż wiadomość
Od jakiegoś tygodnia nie chce mi się jeść, nawet jak jestem głodna, to zaraz pomyślę o jedzeniu i robi mi się niedobrze. Pierwszy raz znajduję się w takiej sytuacji, zawsze byłam strasznym łakomczuchem. Potrafiłam jeść bardzo dużo, no i 22 postanowiłam "100 dni bez słodyczy", nie chciałam stosować diety, tylko zrezygnować ze słodyczy, ale zauważyłam tą niechęć do jedzenia. Może to przez miłość? Wiem, że muszę zmuszać się do jedzenia, jednak chciałabym robić to z przyjemnością. Dodam, że wcześniej jedzenie było dla mnie czymś cudownym, nie rozumiem tego ;(
Czy to może być już choroba? Może to przejściowe...
Słuchaj, trudno stawiać diagnozy przez Internet, ale z tego co piszesz, nie wygląda mi to na zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym. Nie liczysz kcal, nie głodzisz się ze względu na dietę, nie masz obsesji pt. niezdrowe, tuczące, prawda?
Może po prostu masz jakiś rozstrój układu pokarmowego, może to samo przejdzie, a może warto zrobić podstawowe badania. Kto wie, być może pomocny okazałby się taki prosty zabieg, jak przygotowanie nowej i atrakcyjnie wyglądającej potrawy?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 09:24   #3
jolax
Raczkowanie

A mi właśnie to wygląda na zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym. Miałam parę lat temu dokładnie to samo (jakbym czytała o sobie gdy otwarłam ten wątek!), schudłam wtedy i ważyłam 45 kg. wybrałam się do lekarza, i powiedziałam, że jestem już tak chuda, że nie mogę patrzeć na siebie, i zapisałam mi tabletki po których przytyłam 4 kg. no i później zaszłam w ciąże i przytyłam kolejne 25 kg. Ale wracając do tematu, przejdź się do lekarza. Są różne syropy na zaburzenia łaknienia. Innego wyjścia nie ma.
jolax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 16:13   #4
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jolax Pokaż wiadomość
A mi właśnie to wygląda na zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym. Miałam parę lat temu dokładnie to samo (jakbym czytała o sobie gdy otwarłam ten wątek!), schudłam wtedy i ważyłam 45 kg. wybrałam się do lekarza, i powiedziałam, że jestem już tak chuda, że nie mogę patrzeć na siebie, i zapisałam mi tabletki po których przytyłam 4 kg. no i później zaszłam w ciąże i przytyłam kolejne 25 kg. Ale wracając do tematu, przejdź się do lekarza. Są różne syropy na zaburzenia łaknienia. Innego wyjścia nie ma.
Wiesz, jak dla mnie to trochę zaprzeczasz sama sobie...
Najpierw piszesz, że pewnie zaburzenia są na tle emocjonalnym, a potem zalecasz syrop? Nie rozumiem.

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 19:13   #5
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jolax Pokaż wiadomość

Super, że jestes juz zdrowa i szczęsliwa, ale szkoda, że skupiłas sie tylko na tych kilogramach. Przecież nie bez powodu mysli sie o jedzeniu. Jakieś leki moga pomóc pozytywniej do tego podejśc, moga zniewelowac napady lęku, ale chyba jendka terapia jest najlepszym rozwiązaniem
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-02, 23:33   #6
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Ale te zaburzenia o których pisała jolax to zwykły brak łaknienia, ew. jadłowstręt psychiczny ale nie wynikający z chęci dążenia do niskiej wagi i utraty masy ciała. Jak sama napisała, chciała przytyć, zgłosiła się do lekarza, dostała jakiś syrop i zaczęła jeść. Natomiast na j.p. który polega na dążeniu do niskiej wagi nic nie pomoże syrop (wiem z doświadczenia), bo on tylko sprawił, że odczuwałam głód częściej niż zwykle, co nie znaczyło, że zaczęłam jeść. Mi uczucie głodu nie przeszkadzało.
Dopiero psychoterapia i szpital pomogły.
Jeżeli jednak ktoś sam chce przytyć i po prostu nie ma apetytu to może to pić/łykać.

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości