|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Gdzie na Jurę Krakowsko - Częstochowską
Hej. Na wiosnę chcę jechać z moim TŻ na wycieczkę po Jurze. Jednak nie wiem co gdzie jest warte do zobaczenia. Może znacie jakieś ciekawe miejsca?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdzie na Jurę Krakowsko - Częstochowską
Przede wszystkim warto zobaczyć zamek w Ogrodzieńcu, a także inne zamki na szlaku Orlich Gniazd - Mirów, Bobolice, Morsko i bliżej Krakowa -Pieskowa Skała i Ojców
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
La Moderatoiure
|
Najlepiej jechac szlakiem Orlich Gniazd
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Super pomysł. Wielkie dzięki Dziewczyny
![]() A jechał ktoś kiedyś w taki rajd po jurze, na przykład 2 albo 3 dniowy? Może ma trasę? Ja chce swoją zrobić, ale chodzi o mniej wiecej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Wystarczy kupić atlas samochodowy z przewodnikiem turystycznym.
A jeśli chcesz naprawdę zobaczyc Jurę to spakuj buty górskie i plecak i kup mapę ze szlakami PTTK i podjedź autem do wybranego miejsca, np do Złotego Stoku i dalej ...na piechotę. Dla zachęty przejrzyj ta stronkę: http://jurapolska.com/ Ja Jurę odwiedzałam kilkukrotnie , głównie jeździliśmy rowerami. Bardzo ciekawe miejsce to Kroczyckie skałki, kiedyś w październiku mieliśmy szczęście i na skałkach powitała nas letnia pogoda, piękne słonce i 23 stopnie na plusie http://www.butcher.home.pl/index.php...ly-kroczyckie/ Jura to Idealnie miejsce dla osób ,które nie przywykły do długich wędrówek, wszędzie można dość łatwo podjechać autem i dalej zrobić sobie nie za długi spacer. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Szkoda Jury na samochód.
Ja osobiście całą Jurę przeszłam na nogach od Czestochowy do Krakowa. naprawde warto, rajd 7 dniowy, a przygoda nie do zapomnienia. widoki piekne, miejsca których nigdy z okna samochodu nie zobaczysz, zawiłe szlaki i mili ludzie poznani gdzies w drodze... zawsze jest co zobaczyc, nawet jak sie zgubisz w ciemnym lesie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Polecam zobaczyć skałę: okiennik wielki, myśle że najatrakcyjniejszą na jurze.
Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2010-03-10 o 08:33 Powód: usunięcie linka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witam, troszkę odświeżam wątek
wybieramy się ze znajomymi na majowy weekend na Jurę, szukamy ciekawych miejsc, problem polega na tym, że będziemy z malymi dziećmi (jedno dopiero zaczynające chodzic, drugie jeszcze nie zaczynające raczkować :/) macie może jakiś pomysł gdzie można by pojechać? Wszelkie ciekawe miejsca mile widziane, niekoniecznie ciągłe zwiedzanie, spacery itp. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
również polecam podróż Szlakiem Orlich Gniazd
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Szlak Orlich Gniazd jest przepiękny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To prawda, że na Jurze nie można się nudzić - mnóstwo wspaniałych miejsc. My zrobiliśmy sobie wycieczkę objazdową 5-dniową(samochodem). Zmieściliśmy sporo miejsc w planie, a niektóre trafiały się przypadkowo.
Chętnie bym pojeździła tam rowerem ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajnie było mi w tamtym roku na polu namiotowym w Podlesicach koło Kroczyc.
Dobry punkt, położony dogodnie mniej więcej w centrum Jury. Jest tam też oczywiscie i hotel, i mnóstwo kwater prywatnych.
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
ewelina - a mogłabyś podać trasę wycieczki?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
behemotku zajrzyj sobie na mojego bloga (adres w opisie) wpisy z sierpnia 2009 roku- Jurajska przygoda I-V. Każda część to jeden dzień, masz też te miejsca zaznaczone na mapie, dojazd też myślę, że nieźle opisany no i trochę fotek-wiadomo czego się spodziewać.
Pozdrawiam i życzę udanej wycieczki ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
No widzisz ewelino xD Nie przyszło mi do głowy zerknąć na Twoją stopkę... Heh... Ale już przeglądam, już już
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam podłączę się do tematu
![]() Czy możecie mi pomóc i uzupełnić ankietę (ankieta dla osób nie jeżdżących konn o regularnie, stale) http://www.ankietka.pl/ankieta/53158...-na-jurze.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Jeżeli będziecie mieć rowery (lub macie możliwość ich wypożyczenia) to proponuję Wam wycieczkę 2dniową rowerową z punktem startowym w Zabierzowie , przez Ogrodzieniec,Bobolice, Mirów z noclegiem w Mirowie i punktem końcowym również w Zabierzowie. Dystans to jakieś 200 km, więc tylko dla wytrwałych.
![]() A jeżeli macie ochotę turystyke górską to zapraszam na Górę Zborów. Ma 462 m.n.p.m. , więc będzie to bardziej wycieczka krajoznawcza niż wspinanie się po stromych szlakach. Nie zapomnijcie aparatu, bo widoki piękne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:48.