|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
|
Narzędzia |
2008-03-06, 15:54 | #1 |
Przyczajenie
|
Blizny, kilka pytań
Hej wszystkim. Jestem młodą osóbką (13,5 lat) z bliznami od własnego wyciskania. Kiedyś wyciskałam każdego pryszcza, a wągry na nosie to już w ogóle, miałam straszne rany, aż się dziwie że tylko tak moja skóra wygląda. Mam problem tylko z nosem - tam mam blizny w postaci dziurek i przebarwienie. Te zmiany są różowe ( chyba ), ciemniejsze od skóry. I mam takie pytanie czy gloco a spłyciłby blizny? I czy jakikolwiek krem pomógłby wybielić te blizny i przebarwienia? Wiem że te wklęsłe zmiany ciężko jest usunąć, ale jeśli byłyby same dziurki lecz w kolorze skóry - to pół biedy. Wtedy czułabym się o wiele lepiej, choć oczywiście te dziurki też chciałabym zredukować. Może wyborę się w sobote do dermatologa, tylko muszę powiedzieć o tym mamie ( jeśli pojde to na pewno z mamą), ale głupio jest mi powiedzieć: mamo choć ze mną do dermatologa bo mam blizny.;/ Może( a raczej na pewno) ona widzi te moje blizny, ale sama na pewno nie zaproponowała by mi dermatologa ( jak do tej pory ) bo wie że nie byłabym tym zachwycona, że komentuje mój wygląd, więc proszę odpowiedzcie na powyższe pytania.
|
2008-03-06, 19:06 | #2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Blizny, kilka pytań
Mogłabyś spróbować delikatne kwasy, ale skoro masz 13,5 lat to moja odpowiedź jest prosta: idź jak najszybciej do Mamy i poproś, żeby poszła z Tobą do dobrego dermatologa Lepiej poszukaj w internecie (mogą być różne fora np. nasz wizaż albo forum uroda na gazeta.pl) informacji o specjalistach z Twojej miejscowości, bo jak trafisz źle to niestety nawet lekarz może Ci zaszkodzić
No i nie masz czego się wstydzić |
2008-03-06, 19:31 | #3 |
Przyczajenie
|
U mnie w mieście jest jeden dermatolog: Mirosława Pietrewicz, ona w Białymstoku też przymuje gabinet Dermestetica. Może ktoś ją zna tzn wie czy jest dobra?
|
2008-03-06, 20:07 | #4 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja co prawda nie używałam na potrądzikowe, ale na ulotce jest napisane, że może być stosowany. |
|
2008-03-06, 20:18 | #5 |
Raczkowanie
|
Tez mam blizny po tradziku. Byłam z tym u kosmetyczki i zaproponowała mi zabieg kwasami. 6 zabiegów w odstępach tygodniowych. Jestem po drugim zabiegu. Po pierwszym moja skóra się łuszczyła i zauwazyłam odrobinę poprawy, jest troszeczkę gładsza. Niestety po drugim zabiegu nie zareagowała w ogóle nie mam pojęcia co się stało? Nie była zaczerwieniona w dniu, kiedy zabieg był robiony, ani nie zauwazyłam złuszczania naskórka ( a wydawało mi się, ze o to przede wszystkim chodzi) Pojutrze mam następny zabieg i nie wiem co o tym wszystkim myslec? Moze któraś z wizażanek miała podobne zabiegi?
|
2008-03-06, 21:45 | #6 |
Przyczajenie
|
A tak szczerzę to ja wierzę że blizny można całkowicie zlikwidować, ale trzeba mieć sporo pieniędzy i w ogóle te blizny nie mogą być jakieś ogromne, ale nie o to mi teraz chodzi. A ten Contractubex to nie jest na dziurki, tylko raczej na wypukłe blizny.
Ktoś pytał o te zabiegi kwasami... to ja słyszałam że u kosmetyczki to te kwasy mają małe stęzenie - czyli mniej działają, lepsze są u dermatologa. Ale nie zawsze musisz zauważać łuszczenie. A mnie nurtuje jeszcze jedna sprawa mikrodermbrazja ( nie wiem czy tak sie pisze) jest tylko dla ludzi powyżej 18 lat, ale dużo osób ma też problemy z bliznami czy czymś innym w wieku ok 15 lat, więc dziwi mnie że tylko dorośli mogą to stosować, tzn wiem że cośtam ze skórą młodszą się dzieje tylko po prostu trochę mnie to dziwi. A może jednak miał ktoś doczyniena z tą dermatolog? |
2008-03-06, 22:13 | #7 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wybierz sie koniecznie do tego dermatologa - zawsze to będzie jakaś fachowa opinia i porada. I daj znać jak poszło
2008-03-06, 22:52 | #8 |
Przyczajenie
|
Te blizny to nie są świeże szczerze powiem... bo ja w takie wyciskanie bawiłam się dawno... ojjj teraz juz nie wyciskam zeby nic nie bylo. I blizny świeze nie sa... ale co tam moze cos pomoze trzeba byćdobrej myśli.
|
2008-03-07, 17:04 | #9 |
Raczkowanie
|
Rozmawiałam z kosmetyczką na temat kwasów u dermatologa. To prawda, ze dermatolog stosuje silniejsze stęzenie kwasów, zabieg jest jednorazowy i tańszy niz w gabinecie kosmetycznym, ale... podobno twarz przez tydzien po zabiegu wygląda masakrycznie.
Kolezanka pozbyła się blizn stosując masc cepan. Wcierałam ją przez jakieś trzy miesiące i niestety zabrakło mi cierpliwosci, efektów jako takich nie było |
2008-03-07, 19:32 | #10 |
Przyczajenie
|
No zależy tez jakimi kwasami, po niektórych możesz normalnie wyjść za kilka dni. Ale wiesz lepiej jest przeczekać ten tydzień a potem mieć ładną buźke niż przepłacać u kosmetyczki i nie wiedzieć efektów. A ja nie wiem jak mam to dla mamy powiedzieć z tym dermatologiem. U nas babka ta przyjeżdza tylko na soboty od 12 do 18 i tam niby sie zapisuje ale moja mama zawsze jak chodziła tam to sie nie zapisywala bo ona nie sprawdza nic i w ogóle każdy tak przychodzi, ale ja nie wiem co mam powiedzieć głupio mi. Bo ja z nią sie kłóce przewaznie i nie rozmawiam tak zbytnio ehh nie powiem chyba
|
2008-03-07, 23:00 | #11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że jak pójdziesz do Mamy ze swoim problemem to będzie dobry krok w kierunku polepszenia z Nią relacji Mam się może nawet ucieszyć, że prosisz ją o pomoc |
|
Okazje i pomysły na prezent
2008-03-08, 09:52 | #12 |
Przyczajenie
|
Mama wróci ok 16, ale dermatolog przymuje do 18 więc byśmy zdążyły, musze jej to jakoś powiedzieć.
|
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:28.