buty na obcasie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-10, 17:26   #1
lunaire
Raczkowanie

buty na obcasie

Zastanawiam się właśnie, jak postrzegacie młode dziewczyny w butach na obcasie. Szczerze mówiąc razi mnie widok 15latki na szpili z czubem. Wszystko powinno być z umiarem a na ulicach to często spotykane zjawisko.
I ciekawa jestem, jak wcześnie Wy zaczęłyście chodzić w wyższych butach.
Ja mam 17 lat, ale mimo wszystko mam pewne opory, choć wiem, że obcas, w ogóle świetne buty dodają szyku.

lunaire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 17:35   #2
yenny
Przyczajenie

GG do yenny
Dot.: buty na obcasie

Powiem tak, wszystko zależy od wyczucia dobrego smaku. Szczerze to gimnazjalista w szpilkach jest lekką przesadą,bo wszystko w swoim czasie-moim zdaniem obcas od liceum jak najbardziej. Sama się do niego przekonałam dopiero pod koniec liceum,cóż, trzeba jakoś dopomóc swojemu 158 Ale nigdy szpic,mówię im wielkie NIE
Stary 2008-03-10, 17:36   #3
plywok
Zakorzenienie

oj wogole mi sie to nie podoba. jeszcze wogole jak ma krotka spodniczke i mocno makijaz na twarzy to juz wogole mowie: nie. sama mam prawie 18 lat i za czesto nie chodze w butach na obcasie. jednak czasem lubie zalozyc wlasnie takie buty, bo to dodaje kobiecosci .
plywok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 17:36   #4
Fekete
Zakorzenienie

Ja zaczelam jakos w gimnazjum ,ale na niewysokim i dosc rzadko A czubow nigdy nie nosilam ,bo nie lubie .

książki
Fekete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 17:41   #5
narcy
Wtajemniczenie

ja zaczęłam nosić buty na obcasie w gimnazjum, ale na niskim i nie do szkoły.
ja osobiście nie uważam, żeby obcasy na nastolatce były czymś złym /kwestię nieumiejętności ubrania się zostawmy, bo wiele starszych kobiet tego nie potrafi/.

aktualnie na W. tylko czytam tematy i odbieram pw, nic nie pisze.
narcy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 17:44   #6
Halucynacya
Raczkowanie

No no. Ja zaczęłam mając lat 20.
Halucynacya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 17:55   #7
wisienka_com
Raczkowanie

moje 1-sze buciki na obcasie założyłam w 1 klasie liceum (szłam jeszcze starym tokiem nauczania, gdzie nie było gimnazjum )
Stary 2008-03-10, 18:13   #8
BeYourself
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lunaire Pokaż wiadomość
Zastanawiam się właśnie, jak postrzegacie młode dziewczyny w butach na obcasie. Szczerze mówiąc razi mnie widok 15latki na szpili z czubem. Wszystko powinno być z umiarem a na ulicach to często spotykane zjawisko.
Ja mam 17 lat, ale mimo wszystko mam pewne opory, choć wiem, że obcas, w ogóle świetne buty dodają szyku.

Mnie też razi. I śmieszy, zwłaszcza białe kozaczki z czubem. Od razu przypomina mi się pewien blog, na którym to panie w białych kozaczkach są "gwiazdami"...

Ja zaczęłam chodzić w butach na obcasie w liceum, pod koniec nawet, choć przyznaję, że rzadko. Zawsze generalnie byłam bardziej w stronę stylu "zbuntowanego" i nad szpilki preferowałam glany. Teraz już z tego wyrosłam (?) i uwielbiam obcasy, choć i w glanach czasem się poszwendam.

A wracając do nastolatek i ich strojów (ogólnie) - nie podoba mi się bardzo, co dzieje się z dzisiejszą młodzieżą. Nie, nie jestem stara i zgorzkniała, jestem ledwo po dwudziestce, ale zupełnie nie pojmuję dzisiejszej "mody" wśród nastolatek. Te ostre makijaże, mini, szpilki z czubami (niektóre takie buty są naprawdę śmieszne, nie mówię o eleganckich czółenkach), farbowanie włosów już od gimnazjum (albo i wcześniej). Czasem naprawdę wyglądają jak panie spod latarni, a nie gimnazjalistki/wczesne licealistki. Przykre to.

BeYourself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:15   #9
BeYourself
Zadomowienie

Cytat:

Mnie też razi. I śmieszy, zwłaszcza białe kozaczki z czubem. Od razu przypomina mi się pewien blog, na którym to panie w białych kozaczkach są "gwiazdami"...

Ja zaczęłam chodzić w butach na obcasie pod koniec liceum, choć przyznaję, że bardzo rzadko. Zawsze generalnie byłam bardziej w stronę stylu "zbuntowanego" i nad szpilki preferowałam glany. Teraz już z tego wyrosłam (?) i uwielbiam obcasy, choć i w glanach czasem się poszwendam.

A wracając do nastolatek i ich strojów (ogólnie) - nie podoba mi się bardzo, co dzieje się z dzisiejszą młodzieżą. Nie, nie jestem stara i zgorzkniała, jestem ledwo po dwudziestce, ale zupełnie nie pojmuję dzisiejszej "mody" wśród nastolatek. Te ostre makijaże, mini, szpilki z czubami (niektóre takie buty są naprawdę śmieszne, nie mówię o eleganckich czółenkach), farbowanie włosów już od gimnazjum (albo i wcześniej). Czasem naprawdę wyglądają jak panie spod latarni, a nie gimnazjalistki/wczesne licealistki. Przykre to.

Stary 2008-03-10, 18:18   #10
DJADKJGU
BAN stały

rowniez raza mnie malolaty (nie zebym byla duzo starsza ^^) ktore chca sobie dorobic pare latek na sile i smigaja w szpilkach...

moje pierwsze buty na obcasie mialam w 1. liceum, byly dziewczece, okragly czubek, jasny bez, z wykonczeniem a la koronka wycieta w skorce. no i 4 cm obcas.

a takie naprawde wysokie to pierwsze na studniowke wlasciwie... teraz juz czesto nosze wysokie buty ale bez przesady, czasem widze gimnazjalistki w takich butach ktore ja bym na halloween zalozyla przebierajac sie za kroliczka playboya ewentualnie :P
DJADKJGU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:20   #11
DJADKJGU
BAN stały

a ta a propos mody nastolatkow... 11letnia siostra mojego chlopaka ostatnio "pozyczyla" sobie moja koszulke na impreze. co w tym dziwnego? ano to ze to koszulka wiazana w dwoch miejscach na szyi i na biodrach, czyli cale plecy gole. ja mialam ja tylko raz na jakiejs grubszej imprezie kiedys, a ona na szkolna dyskoteke sobie wziela... co to sie dzieje...?
Stary 2008-03-10, 18:31   #12
biala
Wtajemniczenie

Sama uwielbiam buty na obcasie, a liczę sobie niewiele lat - niedługo osiemnastka!!!
Jednak uważam, że 15latki lepiej wyglądają w balerinach, trampkach - ach... jeszcze będą miały czas, by katować nogi
Stary 2008-03-10, 18:34   #13
BeYourself
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DJADKJGU Pokaż wiadomość
a ta a propos mody nastolatkow... 11letnia siostra mojego chlopaka ostatnio "pozyczyla" sobie moja koszulke na impreze. co w tym dziwnego? ano to ze to koszulka wiazana w dwoch miejscach na szyi i na biodrach, czyli cale plecy gole. ja mialam ja tylko raz na jakiejs grubszej imprezie kiedys, a ona na szkolna dyskoteke sobie wziela... co to sie dzieje...?

Może jestem okrutna, ale to musiał być pocieszny widok. NA CZYM to jej się TRZYMAŁO, hę? I nie mam tu na myśli akurat wiązań na szyi i biodrach.

Stary 2008-03-10, 18:34   #14
eyo
Zakorzenienie

Mnie też taki widok razi.. maja dziewczyny po 13-15 lat i chodza w butach czesto gesto "lepszych" niz 20... mnie to przeraza. Nie mowie nie np. butom na niziutkim obcasei na jakiejs uroczystosc typu rozpoczecie/zakonczenie czy sluby wesla, czasem na miasto w wersji eleganckiej itp itd.. ale ogolnie chodzeniu w 10cm szpilach po ulicy mowie NIE.
Ja w gim najwyższe miałam 3cm, były na szerokim dużym obcasie, czubki miały lekko zwęzone a na końcu takie w prostokąt zrobione. Dopiero w liceum kupiłam sobie szpilki z lekko zweżającym sie czubkiem.. bo do okrągłych dopiero teraz sie probuje przekonac.. a czubki wąskie lubie o ile się subtlenie, delikatnie schodzą i nie są bardzo długie a takie raczej równo ze stopą. A poza tym jak zaczęłam nosic to juz popadłam w uwielbienie bo w wyzszych bucikach bosko się czuję najabrdziej lubie 8cm osobiscie.
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:36   #15
DJADKJGU
BAN stały

na szczescie tego nie widzialam, a o pozyczce sie dowiedzialam po fakcie.. ;/ jak przyszla oddac. ciekawe czy jej mama ja widziala zanim wyszla? mam nadzieje ze nie bo bede miec przerabane u tesciowej ze takie rzecy jej pozyczam ;p
Stary 2008-03-10, 18:37   #16
lunaire
Raczkowanie

najważniejsze jest jednak wyczucie
będę musiała się przełamać, niczym nie przejmować i chodzić w moich wymarzonych butach. Po prostu bardzo obawiam się krytyki. A a jeśli chodzi o nastolatki, to podziwiam chociażby te gorące piętnastki, które wychodzą w czym im się podoba. (nie zwracam tu już uwagi na efekt)

Stary 2008-03-10, 18:47   #17
eyo
Zakorzenienie

krytykowac to cie raczenij nikt nie bedzie.. ja bym tam na ulicy do kogos nie podeszla i nie zaczela marudzic.. nawet bym sie krzywo nie spojrzala w sumie, bo co mnie to obchodzi ale jezeli juz pytasdz to tylko mowie jak to widze - nie mowie ze ma tak byc chcesz to nos jezeli masz byc szczesliwa
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:56   #18
ksh
Zakorzenienie

Jestem licealistką i na co dzień nie chodzę w obcasach, zresztą na razie nie wyobrażam sobie siebie biegającej po mieście w takich niewygodnych butach

Jednak na ważniejsze uroczystości, przyjęcia, a nawet wyjścia wieczorne z przyjaciółmi (większej wagi) lubię założyć wyższe buty, bo wiem, że bardzo dodają elegancji

I jeszcze jedno: zimą nigdy nie założyłabym butów na obcasie - Zbyt ślisko I nawet do filharmonii chadzałam w płaskich kozakach
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 18:59   #19
lunaire
Raczkowanie

nie no jasne, ale spojrzenia też potrafią być zabójcze, zwłaszcza, gdy mieszka się w mniejszym mieście.

a moje butki są mniej-więcej w takim stylu:

https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...postid=6782512

i zastanawiam się, czy pasowałyby na co dzień.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (100,2 KB, 262 załadowań)

Stary 2008-03-10, 19:01   #20
DJADKJGU
BAN stały

sliiiiczne te buty!!!!!! ic o jak co, ale w takich to widze mlodsze dziewczyny tez
Stary 2008-03-10, 19:04   #21
ksh
Zakorzenienie

Cytat:
nie no jasne, ale spojrzenia też potrafią być zabójcze, zwłaszcza, gdy mieszka się w mniejszym mieście.

pasowałyby
są prześwietne
e veux seulement oublier
Et puis je fume

ksh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 19:08   #22
BeYourself
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ksh Pokaż wiadomość
Jestem licealistką i na co dzień nie chodzę w obcasach, zresztą na razie nie wyobrażam sobie siebie biegającej po mieście w takich niewygodnych butach

Jednak na ważniejsze uroczystości, przyjęcia, a nawet wyjścia wieczorne z przyjaciółmi (większej wagi) lubię założyć wyższe buty, bo wiem, że bardzo dodają elegancji

I jeszcze jedno: zimą nigdy nie założyłabym butów na obcasie - Zbyt ślisko I nawet do filharmonii chadzałam w płaskich kozakach

A ja wręcz przeciwnie - paradoksalnie w butach na obcasach mam lepszą przyczepność do podłoża, niż w butach płaskich. Oczywiście nie mówię tu o szpilach, ale o obcasach szerszych.

Stary 2008-03-10, 19:09   #23
Nusia7
Zakorzenienie

Pierwsze buty na obcasie (7 cm) kupiłam w gimnazjum, ale ubierałam je tylko na rozpoczęcie/zakończenie roku + szkolna Wigilia/śniadanie wielkanocne. Następne kupiłam już w liceum. Też 7 cm, bo dobrze mi się w nich chodzi (przymierzałam wyższe, ale to nie dla mnie). Teraz też nie ubieram ich zbyt często, ale znów nie 4 razy do roku

PS Mam pytanie - tak żeby się upewnić Obcas mierzy się od ziemi do jego najwyższego końca (tzn. na samym końcu buta), tak?
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 20:21   #24
Papiszynka
Zakorzenienie

Ja powiem wam jedno - gdy ja chodzilam do gimnazjum, a bylo to dobre 8 lat temu , to moda byla praktycznie taka sama - czlowiek jest mlody i glupi, co zrobisz moje pierwsze kozaki na mega ogromnym obcasie kupilam wlasnie w gimnazjum, i co najlepsze juz nigdy przez cale zycie nie mialam tak wysokich butow ale w moich kozaczkach dzielnie chodzilam (nie byly biale ). Takze byloby hipokryzja, gdybym napisala ze mnie to razi... ale oczywiscie wszystko z umiarem
Papiszynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 20:36   #25
Tajemnicza667
Zadomowienie

Na wszystko przychodzi czas, ja zaczęłam chodzić na szpilkach kiedy skończyłam 18 lat, chciałam wcześniej, ale źle się czułam z myślą, że jestem za młoda.

Tajemnicza667 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 20:51   #26
Fekete
Zakorzenienie

Cytat:

Cudne te butki

Ja np teraz (18 lat) uwielbiam obcasy ,zima rowniez ,w tym roku mialam 7cm obcasy i szczerze bylo mi naprawde wygodnie ,wszystko zalezy od podeszwy . Na plaskich czuje sie troche 'nieswojo' a przede wszystkim w wyzszych butach ladniej sie chodzi

książki
Fekete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-10, 21:13   #27
Lucyy
Zadomowienie

Na obcasach zaczęłam chodzić w liceum, chyba ok 2 klasy, czyli gdy miałam mniej więcej 16, 17 lat. Na początku zakładałam je tylko na wielkie okazje. Od około 4 klasy noszę już prawie na codzień. Czy mnie razi taki widok?hmm wszystko zależy od butów i stroju, ale ogólnie nie zwracam na to szczególnej uwagi.
Stary 2008-03-10, 21:18   #28
Nusia7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
PS Mam pytanie - tak żeby się upewnić Obcas mierzy się od ziemi do jego najwyższego końca (tzn. na samym końcu buta), tak?
Ponawiam moje pytanie
Nusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-12, 17:42   #29
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Sama mam 16 lat i powiem szczerze, że razi mnie widok dziewczyn z podstawówek/1kl. gimnazjum z mocnym, ciemnym makijażem, odsłonietymi brzuchami, mini spódniczkami i szpilkami na nogach.
Powiem Wam szczerze, że mój rocznik ('92) jest chyba ostatnim, który tak wcześnie nie dorósł(przynajmniej w moim odczuciu) Moje rówieśniczki w szkole mają delikatny, prawie niezauważalny makijaż lub delikatne czarne kreseczki na powiekach(chociaż zdażają się wyjatki)To co sie wyprawia teraz jest wprost niemożliwe. U mnie w szkole pierwszoraoczniaki chodzą do łazienki i tapetują się, to nie jest makijaż tylko kilkucentymetrowa tapeta. Nie raz zdażyło mi się zobaczyć, jak podłączają w toalecie prostownicę/lokówkę i układają sobie fryzure

Co do pytania, to już odpowiadam. Ja buty na obcasie załozyłam pierwszy raz tak 'na poważnie' żeby gdzieś w nich na ulicą wyjść kilka dni temu, na urodziny babci xD Własnie dzisiaj kupiłam sobie buty na 5cm obcasie, bo w czerwcu mam bal i musze podszkolić się w chodzeniu na obcasie
Kwaśna truskawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 00:32   #30
biankapianka
Raczkowanie

Na jakieś wyjatkowe okazje nosiłam butki na obcasie od czasów liceum, generalnie nigdy mi się nie spieszyło do chodzenia w obcasach, poza tym nie czułam się ani dobrze ani zgrabnie...nie ma nic gorszego niż idąca w wysokich butach dziewczyna z powyginanymi obcasami na wsyztskie strony świata. Ubrać takie to nie wszystko, tzreba się jeszcze dobrze perzentować żeby nie wyglądac śmiesznie... Odstraszają mnie czuby u pietnastek z metalowa cieniutką spzileczką, a do tego bluzy odsłaniajace brzuch...ehmm. Wygląda to niesmacznie.
Swoje pierwsze 11centymetrowe szpile kupiłam w tym roku... Jestem zadowolona i nadal są tylko na wyjątkowe okazje, a buciki na słupku czy kozaczki na jakimś ladnym i wygodnym obcasie noszę na codzień.
biankapianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości