|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Co zrobic , gdy 7 dni w tygodniu spędza się po 14 godzin przez kompem i piekielnie bolą oczy?
Mam teraz taki tydzien, że spedzam 12-16 godzin dziennie przed komputerem , kończąc pisać prace...Ledwo już widzę na oczy...Jak sobie pomóc, żeny nie wyglądać i nie czuc się jak slepy kret?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Re: Co zrobic , gdy 7 dni w tygodniu spędza się po 14 godzin przez kompem i piekielnie bolą oczy?
ja polecAM sztuczne łzy... zakraplasz 6xdziennie po dwie krople... nawilżają oczy - bo siedząc przy kompie prawie w ogóle się nie mruga i biedne oczki się męczą...
te sztuczne łzy to krople np. lacrimal. cena za 2 paczki około 9 zł... jedno opakowanie należy użyć przez 4 tygodnie. w aptece mozna również zakupić krople ze świetlika, które działaja kojąco na zmęczone oczy, podrażnione własnie przez monitor... zmniejsz sobie odświeżanie monitora - mniej będzie migał... polecam także podczas pracy przy kompie, spojrzeć co 15 minut w dal... dobrze robi na akomodację... no i co jakąś godzinke krótki odpoczynek - zakrywasz oczy rękami (tak by palce rak skrzyżowały się na czole)... nie naciskając na gałki oczne relaksujesz oczy... widisz ciemność i oddychasz głęboko - co najmniej 15 minut, najlepiej 30 minut takie oto mam rady.... aha... nie jestem okulistką ani lekarzem!!!
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Re: Co zrobic , gdy 7 dni w tygodniu spędza się po 14 godzin przez kompem i piekielnie bolą oczy?
no i znowu zapomniałam dopisać czegoś!
można zrobić sobie wieczorem także na oczy okłady z esencji herbacianej... (moczysz dwie flawatki) ![]() No to podsumowując - pamiętaj o odpoczynku!!!
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
W podobnej sytuacji robię okłady na powieki z czarnej herbaty - kładę letnie torebki z herbatą ekspresową na oczy, i tak spędzam kilkanaście minut. Opuchlizna trochę znika. Na maksymalnie przekrwione oczy używam kropli przeciwko zapaleniu spojówek. Nie wiem czy to rozsądne, ale czasami nie mam wyboru
![]() Natomiast kompletnie sobie nie radzę z uczuciem "piasku w oczach". Pomaga na to jedynie więcej snu, ale jak więcej spać w takich okolicznościach? Pozdrawiam ![]()
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
A Ty uzywałaś tego Lacrimalu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
własnie ten piasek w oczach to zespół suchego oka...
też to miewam... lacrimal są rewelacyjne na to! najgorsze gdy budzisz się i wydaje się, że masz oczy wyłupiaste jak żaba i ledwo je zamykasz... takie suche... dlatego trzeba używać sztucznych łez! nie zaszkodzą bo to właściwie tylko specjalnie przygotowana woda! odradzam natomaist stosowania kropli visine, które łagodzą podraznienia i powodują idealną "białość białek" oraz piękny błysk... zbyt czesto stosowane prowadzą do jaskry!!! visine i krople im podobne powodują bowiem obkurczanie naczyń krwionośnych... Lacrimal są natomiast w 100% bezpieczne...
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
ja używam lacrimalu właśnie na "suche oko" - uczucie piasku.
działa i to szybko! bardzo szybko... naprawde polecam
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Czy Stosujesz okulary odbijące promieniowanie komutera?
Osobiście- przyznam Cię się- nie lubię ich straszliwie i bardziej udaję, ze je zakładam (dla spokoju sumienia), niż noszę naprawdę, ale czasem, gdy sytuacja zmusza mnie do spędzenia długich, nocnych godzin przed monitorem i czuję ,że rano ślepków nie otworzę, sięgam po nie- rzeczywiście koją wzrok i chronią, widać dużą różnicę. Warto też pamietać o higienie wzroku- robić- nawet kilku sekundowe przerwy, mieć w podbliżu biurka kwiatuszka zielonego i skupiać na nim wówczas wzrok. Na kilka sekund także zamknąć powieki, zacisnąć i rozuźnić, absolutnie nie Dopuszczaj do sytuacji bez tego typu przerw. Co się tyczy zaś sztucznych łez -owszem są pomocne, ale trzeba być ostrożną, oko przyzwyczajone do nadmiernego, sztucznego nawilżania staje się tak naprawdę jeszcze bardziej wrażliwe i "leniwe"- po co ma samo wytwarzać łzy, skoro robią to za nie kropelki- i mamy błędne koło. Oko musi pracować samo i być "silne", wzłaszcza, gdy pracuje w niekorzystnych warunkach. Gdy pieką i są zmęczone- tak, ale nigdy w nadmiarze. Apropo zas pieczenia- Wypróbuj krople Visine-są naprawde godne polecenia, bardzo przy tym łagodne pomimo swej skuteczności. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
ja jeszcze raz ostrzegam Was przed VISINE!
a co do sztuczych łez można po 4 tyg stosowania zrobić kilka tygodni przerwy i znowu je stosowac - gdy niepożądane objawy się pojawią... choć ja gdzieś czytałam opinie okulistów, że warto sobie codziennie zakraplać oczy... własnie takimi sztucznymi łzami... A o visine: http://www.wizaz.pl/w-agora/download...60#N1111693960 a także cytat z internetu: Te leki zwężają naczynia, zatem likwidują przekrwienie. Mają również składnik znieczulający. Jednak stosowane przewlekle, bez kontroli, mogą być bardzo szkodliwe. Wszystkie leki zwężające naczynia krwionośne doprowadzają do pewnej gry naczyniowej - po zwężeniu następuje rozszerzenie. Często prowadzą do niewielkiego rozszerzenia źrenicy, u pewnych osób mogą doprowadzić do ataku jaskry. Przestrzegałabym przed aplikowaniem sobie tego typu leków szczególnie starsze osoby, bo rozszerzenie źrenicy może być u nich groźne dla wzroku. No i najważniejsza przestroga - takie samoleczenie może wyeliminować objaw jakiejś groźnej choroby, co utrudni jej rozpoznanie. http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51256,58657.html
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
http://www.oko.info.pl/index.php?body=1802 - artykuł- wzrok i komputer
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
O , rzeczywiście. Zatem wykreślamy Visine
![]() ![]()
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
pewnie użyte od czasu do czasu nie będą miały skutków ubocznych ale lepiej i tak nie ryzykować...
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
zmien monitor na lcd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co zrobic , gdy 7 dni w tygodniu spędza się po 14 godzin przez kompem i piekiel
Miałam podobny problem. Na dodatek już po kilku godzinach przed komputerem oczy zachodziły mi jakąś mgłą i gorzej widziałam. Musiałam przybliżać się coraz bardziej do monitora... potem zaczynały łzawić... koszmar. Pomógł mi okulista. Tz. polecił tabletki ProWzrok . Są a aptekach bez recepty, kosztują kilka złotych. I naprawdę pomagają! Są własnie dla osób spędzających dużo czasu przed komputerem. Między innymi zmacniają naczynia krwionośne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
![]()
margitta mam wrazenie ze jestes tutaj najbardziej zorientowana osoba na temat tych naczynek
![]() ![]() przepraszam ze sie wcianm w temat ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co zrobic , gdy 7 dni w tygodniu spędza się po 14 godzin przez kompem i piekiel
ja też ciągle mam problemy z piekącymi, zaczerwienionymi oczami. Polecam okularki żelowe. Wkładam je na jakiś czas do lodówki a potem robię sobie z nich relaksjące okłady. Polecam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
dobry krem pod oczy o konsystencji żelowej i świetlik do oczy tyle tego jest w aptece
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
nosze szkła kontaktowe i kiedyś pojawilo sie zaczerwienienie, dlatego poszlam do apteki i poprosilam o cos na przekrwione oczy spowodowane wlasnie dlugim przebywaniem przed monitorem
pani aptekarka dala mi krople, zamiennik visine, na poczatku super wszystko ladnie pieknie, jakie piekne oczeta, jaki blask, po prostu miooodzio, choc wydawalo mi sie ze mam mniejsze oczeta, jakby galka sie zmniejszala. po kilku dniach stosowania - ZAPALENIE SPOJOWKI ODRADZAM!!!!!!! nie stosowac!!!!!!! moze i tez to bylo spowodowane tym, ze nosze soczewki, ale krople te gdzies schowalam gleboko i nie mam zamiaru do nich wrocic Za to polecam krople ze swietlika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
oo booże :|
Cytat:
![]() dziewczyny wszystkie krople są ok zależnie od stosowania...najważniejsz e to z UMIAREM! nie stosować dzień w dzień od rana do wieczora... ! studiuję informatyke i moja praca również jest ściśle związana z siedzeniem przy monitorze i z własnego doświadczenia mogę powiedzieć (a korzystam z komp juz od nastu lat,chodze co pół roku do okulistki i jeszcze się nie "dorobiłam" okularów ani żadnych innych chorób oczu, monitora lcd zresztą też jeszcze nie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
tak sie składa, ze sztuczne łzy mozna albo nawet trzeba użyć równiez na noc...sztuczne łzy to nic innego jak woda wsparta innymi substancjami tak aby pozostawała na gałce jak najdłużej i przy każdorazowym mrugnięciu na nowo pokrywała powierzchnię gałki, dajac ulgę oczom...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
ok, ale chodzi o to by nie zastępować tego co twój organizm ma robić samoczynnie .. a jedynie wspomagać wtedy gdy jego praca jest utrudniona (nasze przesiadywanie przed tv itp ) ...
moja przyjaciółka stosowała własnie na noc.. po jakimś czasie musiala udać sie już do okulisty bo kiedy zapominała użyć kropli, rano ledwo patrzyła, a oczy szczypały jak po nieprzespanej nocy... a więc "mozna albo nawet trzeba użyć równiez na noc" -nic bardziej mylnego każdy ma inny ogranizm, każdy inaczej reaguje.. jeśli już chce sie uparcie używać na noc to kupić specjalne krople (np.visine noc).. a jeszcze lepiej poprostu skonsultować sie z okulistą.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:10.