ślub na styl amerykański - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-11, 16:41   #1
stawczak
Raczkowanie

ślub na styl amerykański

Hej dziewczyny, mam pytanie co sądzicie o tzw. ślubie w stylu amerykańskim? to znaczy z druhnami tak samo ubranymi , z flowergirls i tym, żeby to ojciec odprowadził pannę młodą do ołtarza? Pytam się bo moja ciocia z Ameryki kompletnie ześwirowała, że mój ślub musi koniecznie tak wyglądać. Zgodziłam się wstępnie żeby załatwiła sukienki dla moich druhen i teraz jestem ciekawa czy taka forma nie będzie zbyt pretensjonalna jak na nasze polskie warunki. Z drugiej strony uważam, że może to być ciekawe i w końcu coś innego. Co o tym myślicie?? Proszę o opinie
stawczak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 16:55   #2
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: ślub na styl amerykański

a jak Ty do tego pomysłu podchodzisz? Bo to w końcu ma być ślub Twój, a nie Twojej cioci...i to Twoja wizja ślubu powinna Ci w tym dniu towarzyszyć

oprawa stylu amerykańskiego ma w sobie coś z show, też miałabym obawy, czy na nasze polskie warunki nie będzie to zbyt pokazowe, ale jeśli dobrze się będziesz czuła to czemu nie?
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 17:36   #3
stawczak
Raczkowanie

Sama nie wiem, z jednej strony to może fajnie wyglądać: druhny, flowergirls itd. a z drugiej strony to trochę nie według polskiej tradycji. Dlatego proszę o Wasze opinie.
Stary 2008-03-11, 18:30   #4
AneczkaKoziol
Raczkowanie

Chcesz znać moją opinię? Taki ślub jest plastikowy i sztuczny jak całe to społeczeństwo - ale to moja opinia i sama ją chciałaś (więc proszę się nie gniewać jeśli nie jest taka jaką ktoś chciał usłyszeć)
Ogólnie ślub i wesele w ogródku to fajna sprawa (oczywiście jak nie pada i jest ciepło) ale na tym moim zdaniem wszystko co fajne w amerykańskich weselach się kończy.

A tak obiektywnie to co kto lubi, wszystko jest dla ludzi
Jeśli Ci się takie coś podoba to nie zastanawiaj się
Ale oczywiście musisz wziąść pod uwagę też opinię pana młodego - to Wy wspólnie powinniście to przedyskutować - nie Ty z forumowiczkami.

Moja biżuteria
No i strona

AneczkaKoziol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 19:00   #5
Taverney
Zakorzenienie

a może po prostu połączyć elementy polskiej tradycji z elementami amerykańskimi? Wtedy mogłoby wyjść i bardziej widowiskowo, a jednocześnie na nasze polskie warunki.
Sama jestem zbyt dużą tradycjonalistką, ale... takie wesele z amerykańskimi akcentami może być bardzo dobrym pomysłem. Choć druhny moim zdaniem w dużych ilościach w Polsce wyglądałyby dziwnie...
Stary 2008-03-11, 20:44   #6
olusia_booraczeq
Przyczajenie

GG do olusia_booraczeq

Ja od zawsze marzyłam, żeby mój tato mnie poprowadził do ołtarza. I tak sie zastanawiam jak to zrobić. No bo wcześniej ma być błogosławieństwo, i myslalam zeby moze dzien wczensiej blogoslawienstwo, a z TŻ zobaczyłabym sie dopiero pod ołtarzem, gdzie doprowadził by mnie tato. Innych amerykańskich akcenow bym nie chciała. Co myslicie?
olusia_booraczeq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-11, 20:50   #7
stawczak
Raczkowanie

Jeżeli chodzi o tą ilość druhen, to nie przesadzajmy chodziło mi najwyżej o trzy. chyba się jednak zdecyduję na ten pomysł. Moim przyjaciółką spodobał się pomysł z równymi sukienkami więc chyba będzie ok. ślub dopiero we wrześniu więc dam znać jak było jeżeli wszystko wypali.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-11, 21:38   #8
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stawczak Pokaż wiadomość
...chyba będzie ok. ślub dopiero we wrześniu więc dam znać jak było jeżeli wszystko wypali.
na pewno będzie ok
oczywiście napisz koniecznie o przygotowaniach i potem o ślubie.
Stary 2008-03-12, 19:21   #9
stawczak
Raczkowanie

http://www.davidsbridal.com/bridesma...sales&pid=2857

Tak będą wyglądały sukienki moich druhen. Chyba nie są kiczowate? co o niej myślicie? W promocji nawet nie wyjdą aż tak drogo więc nie będzie to jakieś super drogie przedsięwzięcie
Stary 2008-03-13, 14:13   #10
adra_19
Raczkowanie

Mi się te "amerykańskie śluby" nie za bardzo podobają. Od razu staje mi przed oczami "Moje wielkie, greckie wesele". Trzeba bardzo uważać, żeby nie przesadzić, bo łatwo o kicz. Ale ja w ogóle nie lubię dużej wystawności, sukni w kształcie bezy itd.
adra_19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-13, 23:19   #11
butters
Raczkowanie

Stawczak suknie zamawialas wlasnie z tej strony internetowej?sukienki sa bardzo ladne
Ile kosztuje shipping?
i z jakiego kraju to jest?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-14, 11:22   #12
stawczak
Raczkowanie

Hej, tak kupuje te sukienki z tej strony internetowej, ale nie wiem ile by kosztowała przesyłka do Polski bo zamawia je moja ciotka, która mieszka w Stanach więc ona mi je później wysyła do Polski.
Stary 2008-03-24, 20:44   #13
kasiawatka
Przyczajenie

ja biorę ślub w sierpniu, też chciałam żeby mój przyszły zobaczył mnie w sukni dopiero przed ołtarzem ale moi rodzice stwierdzili ze błogosławieństwo jest bardzo ważne i muszę być już w sukni. bedę miała 3 druhny w takich samych sukienkach w śliwkowym kolorze, mój chrześniak niesie obrączki wraz z małą dziewczynką (córką znajomych) no i oczywiście tatuś mnie dociągnie do ołtarza ( bo chyba z tego stresu sama nie dam rady dać kroku hihi). a te twoje sukienki bardzo fajne i uważam taki amerykański ślub za rewelacyjne rozwiązanie
kasiawatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 13:36   #14
bzyczka1
Zakorzenienie

ja raz byłam na takim właśnie ślubie w stylu amerykańskim...i jak na nasze warunki jest to zbyt pokazowe widziałam to wszystko spod ołtarza (śpiewałam w zespole który robił oprawy mszy św. ) i był tato prowadzący pannę młodą do ołtarza, były druhny i druhowie ( ) którzy zrobili tunel nad młodą z róży....takie to było za bardzo filmowe. Nie na nasze warunki. Ale to tylko moje zdanie

Nasz skarb
bzyczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 16:59   #15
stawczak
Raczkowanie

Hej zdecydowałam się ograniczyć amerykańskie akcenty do minimum. Czyli nie będzie mnie prowadził tata do ołtarza, ani nie będzie żadnych korowodów z róż ani dzieci podających obrączki. Jedynym zapożyczeniem z amerykańskiej tradycji będą druhny i drużbowie w takich samych strojach i flowergirls.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-28, 14:38   #16
AlexMika
Przyczajenie

U mnie będzie tylko tata prowadzący mnie do ołtarza. Choć TŻ zobaczy mnie na błogosławieństwie( taka mieszanka) to i tak będzie to fajnie wyglądało, a do tego jestem jedyna córka swoich rodziców i od dziecka wiedziałam, że ten element na moim ślubie będzie.
AlexMika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 16:53   #17
ilonkaczapela
Zakorzenienie

mnie się bardzo podoba idea takiego slubu. Nie wszystkie one są kiczowate i napompowane. niektore wygladaja naprawde uroczo, a druhny i drużbowie w takich samych strojach to rewelacja powodzenia i wklej fotki po ślubie
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 20:34   #18
AgusiaGda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adra_19 Pokaż wiadomość
Mi się te "amerykańskie śluby" nie za bardzo podobają. Od razu staje mi przed oczami "Moje wielkie, greckie wesele". Trzeba bardzo uważać, żeby nie przesadzić, bo łatwo o kicz. Ale ja w ogóle nie lubię dużej wystawności, sukni w kształcie bezy itd.
zgadzam się ze wszystkim - też nie podobają mi się takie ślubu, suknie-bezy, kilka druhen itp.
to wszystko jest dla mnie sztuczne, kiczowate i "napompowane"...

ale ja ogólnie nie uznaję ślubu z wielką pompą(nawet na "polskie kopyto") i hucznych wesel
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 21:36   #19
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Ja osobiście też takiego nie będę miała, bo chcemy tylko obiad na kilkanaście osób, ale sama idea mi sie podoba. To nie musi być sztuczne. To przecież zależy od pary młodej. Jeżeli oni będą czuli się dobrze i swobodnie, to tak to odczują inni.

A tak poza tym, to nasze polskie wesela wydają mi się sztuczne strasznie. To drętwe składanie życzeń przed kościołem, tańce dla rodziców i chlanie, z ludźmi, których się widuje raz na kilka lat...

Bez sensu.

Lepiej już zrobić bardziej ciekawą uroczystość niż samo wesele.

A z poprowadzeniem do ołtarza przez ojca to byłby fajny pomysł, czemu z niego zrezygnowałaś stawczak?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-30, 15:11   #20
stawczak
Raczkowanie

ślub na styl amerykański

Jeszcze się zastanowię ale nie wiem czy mój ojciec nie byłby zbyt zestresowany tym faktem, że musi mnie prowadzić do ołtarza

Dzięki na pewno wkleję fotki

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-04-01 o 15:41 Powód: post pod postem
Stary 2008-03-30, 19:55   #21
AgusiaGda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A tak poza tym, to nasze polskie wesela wydają mi się sztuczne strasznie. To drętwe składanie życzeń przed kościołem, tańce dla rodziców i chlanie, z ludźmi, których się widuje raz na kilka lat...

Bez sensu.
zgadzam się dlatego nie robię wesela na obiedzie zobaczę tych, których chcę zobaczyć podobnie na grillu po powrocie (imprezka dla młodszych)
AgusiaGda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 15:25   #22
LadyM
Rozeznanie

Mnie się własnie najbardziej w ślubach amerykańskich podoba prowadzenie Panny Młodej do ołtarza przez ojca, gdybym miała ślub kościelny napewno tak by własnie było!
LadyM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-01, 14:58   #23
elais81
Raczkowanie

A ja z tego wszystkiego będęm iaął tylko 3 druhny i 3 drużbów. druhny będą miały sukienki w tym samym kolorze, ale będą miały inny krój. Mam 3 siostry i dlatego tak robię, mam nadzieję, że nie będzie to kiczowate. Tylko jedna druhna bedzie za mną siedziała.A dwie w pierwszym rzeedzie krzeseł.
elais81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-04-01, 15:46   #24
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:

A tak poza tym, to nasze polskie wesela wydają mi się sztuczne strasznie.
moje było i prawdziwe i piękne

Cytat:
To drętwe składanie życzeń przed kościołem
na moim ślubie to był moment wielu wzruszeń, nie porównywalnych z żadnym innym momentem życia, to prostu wyjątkowy

Cytat:
tańce dla rodziców i chlanie, z ludźmi, których się widuje raz na kilka lat...
najcudowniej jest zatańczyć na własnym weselu, przynajmniej tak się wtedy czułam, gościom też tańczyło się dobrze, a wszyscy dobrze się bawili. Bez pijaństwa, bo tak też można. Z ludźmi, którzy są mi bliscy, a czasem życie sprawia, że nie są na codzień obok mnie... z tymi, których chciałam zobaczyć na własnym ślubie, żeby ten moment przeżyli razem ze mną...

nie żałowałam wesela, ślub i późniejsze wesele to był najszczęśliwszy dzień w moim życiu. Nie żałowałam wtedy i nie żałuję teraz. Pozostały piękne wspomnienia, więc nie mogę się zgodzić z Twoim zdaniem...
Stary 2008-04-01, 18:56   #25
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Skoro masz taką rodzinę to tylko pozazdrościć Może rzeczywiście nie dodałam "najczęściej", ale ogólnie tak często bywa. W wątku "ślub bez wesela" możesz przeczytać wiele podobnych opinii

Gratuluję rodzinki
Stary 2008-04-03, 13:17   #26
gold-fish
Zakorzenienie

Mi też podoba się ślub w stylu amerykańskim. Chciałabym zrobić ślub cywilny latem w jakimś ogrodzie, najlepiej niedaleko sali weselnej. Wtedy mógłby się odbyć o 17, lekki zachód słońca Druhnę chcę mieć jedną (nigdy jeszcze nie słyszałam o proszeniu kilku świadków/druhen).
Pewnie poproszę kogoś żeby mnie odprowadził do ,,stanowiska odlotów"
no i mam nadzieję, ze moja chrześnica będzie niosła nasze obrączki

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-03, 17:26   #27
jennuś
Zakorzenienie

wprawdzie o ślubie jeszcze nie myślę w najbliższej przyszłości ale nie wyobrażam sbie że był gdzie ndziej jak w kościele. Ilość druhen też nie bardzo, jednak najbliżsi przyjaciele ze strony panny mlodej wystarcza pod oltarzem a nie pare osob. Natomiast sama jestem zwolenniczką i to ogromną odprowadzenia panny młodej do ołtarza przez ojca i tego zeby moj facet zobaczyl mnie dopiero przed oltarzem. Nie wczesniej. Wydaje mi się ze to odprowadzenie jest fajne, jest to taki symbol znak że rodzice oddają mnie pod opiekę mojego faceta i że zaczynam swoje dorosle życie. To mi się kurat podoba i chcialabym zeby na moim slubie tak bylo.

Poza tym z tego c pamietam to para mloda jedzie na podroz poslubna jeszcze na weselu. Co to za wesele bez pary młodej? Beznadzieja wogóle.

Tak jak już to wspomniał ktoś, dobrym wyjściem byloby polączenie elementow amerykanskiego slubu z polskim.

Pozdrawiam

REKLAMA
Stary 2008-04-04, 17:24   #28
zaaaabcia
Zakorzenienie

ja bede miala na swoim slubie druchny i dziewczynke z kwiatkami i nie uwazam ze jest to sztuczne ale wrecz przeciwnie dodaje uroku

a chce zeby moje druchny mialy mniej wiecej takie suknie ---> dodam ze to zdjecie ze slubu z PL

Edytowane przez zaaaabcia
Czas edycji: 2010-09-14 o 03:52
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-20, 18:02   #29
smadak
Raczkowanie

Piękne te suknie
Stary 2008-04-24, 14:39   #30
nayhde
Rozeznanie

stawczak u mnie w rodzinie na ślubie (ślub odbył się w usa) druhny miały taki sam model sukienki jaki Ty będziesz miała dla swoich druhen, i prezentowały się super dysponuje fotką więc jeśli ślub się jeszcze nie odbył możesz się zorientować jak będą wyglądać

i can love
but I need his heart...

my angel gabriel

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008071900400430.png

nasz aniołek 22.06.2009[*]

Nasz kochany syneczek 12.12.2011
http://www.suwaczki.com/tickers/0d1yyx8dra3yoqgo.png
nayhde jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości