|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Nic nie działa na moje zaskórniki
Od czasu kiedy zaczęłam dojrzewać czyli od ok.11 roku życia mam problem z cerą
cała pokryta jest zaskórnikami z początku tylko nos pózniej broda i czoło a od jakiegoś roku już na całej buzi mam to paskudztwo Nie chciała przepisać nic doustnego bo to nie stan ropny Nie mam pojęcia co pomogłoby mojej cerze?Wydaję mi się że ona potrzebuję takiego głębszego oczyszczenia.. ale czy istnieje głębsze? Może któraś z Was też walczy z zaskórnikami?Dziewczyny pomóżcie![]() |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nic nie działa na moje zaskórniki
oooo zaskórniaki to moja zmora i nic im nie pomaga oprócz opalenia buzi
(co u mnie nie wchodzi w grę bo mam uczulenie na słońce i latem na twarzy wyskakują mi krosty przypominające troszkę trądzik a troszkę potówki
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Ojjj
Nikt mi już nie odpisze?![]() Dziewczyny pomóżcie! |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Ja też mam ten problem, chociaż mam je tylko nosie i brodzie. Od jakiegoś czasu używam kosmetyków firmy Clinique w trzech krokach: żel, tonik i nawilżacz. Stosuje się je na zupełnie czystą skórę, i przyznam, że trochę pomaga. Do kosmetyczki też chodziłam, ale szkoda na to czasu i pieniędzy, bo efekt powraca po 2-3 tyg. Radziłabym też używanioe podkładu antybakteryjnego, zwłaszcza latem
: *
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
być może Cie dobiję, ale nie ma zlotej metody. gdyby taka istniala, nikt nie mialby problemow z zaskornikami, a mają je nawet dojrzale kobiety
![]() zaskorniki powstaja nie tylko przez zanieczyszczona skore np. kosmetykami, ale tez przez nadmiernie zrogowacialy naskorek. peeling 2x w tygodniu to podstawa, najlepiej enzymatyczny, jezeli masz delikatna skore. pomoc moze regularne stosowanie kwasow AHA i BHA. zajrzyj na podforum Biochemia kosmetyczna, to temat-rzeka ![]() uwazaj z kosmetykami typowo antybakteryjnymi, moga byc zbyt agresywne, podraznia skore, gruczoly łojowe i problem zaskornikow, tlustej cery moze byc jeszcze powazniejszy. z podkladu radzilabym powoli rezygnowac, niedoskonalosci tuszowac miejscowo korektorem i co najwyzej matowic pudrem sypkim(prasowany moze bardziej zapychac pory) oczywiscie regularne mycie pędzli to koniecznosc ![]() na dzien krem z filtrem conajmniej SPF 15, najlepiej apteczny, przed sloncem chronic sie trzeba. słonce moze przyniesc chwilowa poprawe, cera faktycznie bedzie wygladac lepiej, ale gdy przekraczymy pewna granice, moze byc coraz gorzej naskorek stanie sie duzo grubszy, po lecie zaczna wylazic spod niego "potwory"![]() warto tez zazywac preparat z cynkiem i witaminami z grupy B, ja zawsze polecam Salfazin, wychodzi bardoz ekonomicznie
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Mi na zaskórniki pomogła maseczka soraya z efektem mikrodermabrazji, dokładnie ta: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=16914
Co prawda zaskórniki nie zniknęły całkowicie ale jest ich dużo mniej a używam jej od dwóch tygodni |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ostatnio uzywam codziennie bo bardzo mi słuzy i nie widze żadnych podrażnień. Nie wiem tylko czy na dłuższą metę tak można
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Ja używam jej co drugi dzień,tak jak zaleca producent czasami nawet co 3 dzień ponieważ mam suchą skórę i muszę ją bardziej nawilżyć i stosować jakiś krem nawilżający,ta maseczka pomaga mi zachować cere bez wyprysków i zaskórników
![]() Nie wiem czy używanie jej codziennie to dobry pomysł bo w końcu to maseczka Ja w każdym razie nie mogę jej używać codziennie.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Mam tłustą cerę codziennie używam peelingu ale nie takiego gruboziarnistego.Wczoraj probowałam oczyścić cerę peeling+tzn.naparówka:ehe m: Niestety..już po 3-5godzinach zaczęły mi powstawać nowe zaskórniki np.na brodzie
.. to jest masakra poprostu Mam tak też że cera mi się tłuści w każdej parti twarzy ale czasem co jakieś 3tyg. zdarzy się że pomimo tego że jest tłusta między brwiami itp zacznie sobie schodzić i muszę mocniej kremować.. ale w ciągu dnia jest tłusta okropnie
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Ooo, tak wiem co znaczy ten ból.
Stanowczo odradzałabym oczyszczanie u kosmetyczki, bo mogą zostać blizny, oraz opalanie. Może gdy skóra jest opalona, jest ich mniej, ale gdy opaleniezna "zejdzie" wyskoczy ich jeszcze więcej. A może napiszesz jakich maści już używałaś? Byłoby nam łatwiej coś Ci poradzić
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie często bywam na solarium
tzn.3-4 razy w miesiącu na min.12minut A co do maści to niestety nie pamiętam nazw Ok.rok temu byłam u dermatologa po raz ostatni..uznałam że mi nie pomaga |
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Też mam taki problem i wiem, że strasznie to przeszkadza
![]() Próbowałam już wielu sposobów, ale zawsze te pory mi się zapchaja i koniec ![]() Planuję zacząć z kwasami, ale to dopiero na jesień
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:27.

cała pokryta jest zaskórnikami
Nie chciała przepisać nic doustnego bo to nie stan ropny

(co u mnie nie wchodzi w grę bo mam uczulenie na słońce i latem na twarzy wyskakują mi krosty przypominające troszkę trądzik a troszkę potówki

Ja w każdym razie nie mogę jej używać codziennie.
tzn.3-4 razy w miesiącu na min.12minut