co czytamy poza pisemkami :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-04-03, 12:40   #1
kreska
Raczkowanie

co czytamy poza pisemkami :)

czesc wam dziewuszki [img]icons/icon7.gif[/img]
zeby nie bylo ze siedzimy tylko przed lustrem, badz na silowni (no moze nie wszystkie [img]icons/icon7.gif[/img] ), badz czytamy looki czy przyjacioolki, badz serfujemy po wizazu, to mam pytanko co czytujecie, jakie ksiazki stoja u was na polce, albo co przeczytac planujecie [img]icons/1nauka.gif[/img]
Wlasnie popatrzylam u siebie na polke i tak - cala jezycjada kroluje (cala zakurzona juz), kilka kryminalow Agaty Christie, no i kilka tomow ksiazek fantasycznych. uwielbiam "Dziennik Bridget Jones" (generalnie literatura lekka, latwa i przyjemna). ale zeby nie bylo - jesli ktos lubi mocniejsze ksiazki to polecam grishama. w sumie jest tego o wiele wiecej, ale moze jak sie watek rozwinie to i pojawia sie konkretniejsze rzeczy [img]icons/1ehem.gif[/img]

to tylko na poczatek, zeby zaczac watek [img]icons/icon10.gif[/img]
kreska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 13:59   #2
elve
Rozeznanie

Re: co czytamy poza pisemkami :)

Ja właśnie skończyłam czytać książkę dla dzieci Capka Karola pod tytułem: Daszeńka - żywot szczenięcia (oczywiście po czesku, bo się tego języka uczę), a teraz, choć nie czuję się na siłach, zabieram się do Jorge Luisa Borgesa "fantastycznej zoologii" - nie wiem, czy tak jest po polsku, ale jakoś podobnie zapewne. Mam nadzieję, że dużo zrozumiem i jeszcze więcej się nauczę [img]icons/icon7.gif[/img]

W nosie kręci
elve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 14:18   #3
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Ja czytuję wszystko niemal. Ostatnio kolejny raz Jesień średniowiecza J. Huizingi [img]icons/icon12.gif[/img] przynajmniej raz w miesiącu jestem w bibliotece i wychodzę z 10 książkami od sasa do lasa... [img]icons/icon12.gif[/img] [img]icons/icon10.gif[/img] Z książek które mi utkwiły mocniej polecam Madame Libery...

A Przygody Daszeńki pamiętam z bajki w TV, były super [img]icons/icon10.gif[/img]

[img]icons/1cmok.gif[/img]

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 14:41   #4
pannaM
Rozeznanie

Ja mimo, że nie wiem dlaczego krążą opinie, że młodzież już książek nie czyta [img]icons/icon12.gif[/img] uwielbiam czytać, wszystko, może nie bardzo ambitną literaturę (lektury wystarczą mi w zupełności [img]icons/icon12.gif[/img] )ale wszystko inne. Uwielbiam stare kryminały, przygodówki. Przeczytałam całą serię Nienackiego "Pan Samochidzik i ...", książki Szklarskiego, Hitckok'a(nie wiem czy dobrze napisalam), uwielbiam książki Joanny Chmielewskiej [img]icons/icon7.gif[/img] itp

Może znacie autorów jakiś fajnych kryminałów?? Bo nigdy nie wiem o jakie prosić w bibliotece, a pełno tego mają i same też nie wiedzą co polecić

Aaaaaa jeszzce Harry Potter [img]icons/icon12.gif[/img]
pannaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 14:42   #5
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

mmm Skrzydło Godlewicz " ustroje panstw wspólczesnych" na dziś.... a tak pozatym wszystko co wpadnie mi w ręce godne zapamietania i ostatnio cyztane "samotność w sieci" Wiśniewskiego J., mmmm "Ono" Terakowskiej imienia nie pamiętam już... i muszę się zastanowić co by tu jeszce umieścić...
Malenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 14:58   #6
teofano
Zadomowienie

To co tu wymienie, to są autorzy, których czytam, mam zamiar przeczytać lub namietnie wracam do ich twórczości. Tak to więc sienkiewicz i jego powieści historyczne. facet miał talent do plastycznego opisu scenerii. Nie trzeba się zbytnio wysilać, by sobie to wszystko wyobrazić. Kraszewski, rzecz jasna powieści historyczne [img]icons/icon10.gif[/img] . To zboczenie zawodowe trochę zawęża mój krąg zainteresowań. Chmielewska dla relaksu, Koontz, Masterton co by się trochę postraszyć. Christie by poćwiczyc szare komórki lub popodziwiać jej umiejętność gamtwania wszystkiego. Szekspir jego komedie sa boskie. Wszelakie książki związane z historią prawa (takie jeszcze jedno zboczenie). sapkowski za jego styl pisarski. Jeden tekst bardzo utkwił mi w pamięci.
Jaskier się pyta:Za co go wieszają?
Odpowiedź: Za rolnictwo.
Jaskier:?
Odpowiedź: Rozsiewał defetyzm.
I wiele, wiele innych takich scenek.
Wszelakie książki opisujące życie codzienne w dawnych wiekach. A takze zajmujące się historią stroju. Biografie,pamiętniki i kilka coś tam jeszce, ale już nie pamietam.
A oto próbka tego, co przegladam. Muszę chyba powiekszyć. Co by się rzucało na oczy memu Trolusowi. Bo juz "tatusieje". Mięsień piwny, te sprawy. [img]icons/icon9.gif[/img]
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4[1].jpg (15,6 KB, 2 załadowań)
teofano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 15:02   #7
palomino
Zakorzenienie

Magda napisał(a):
> Ja mimo, że nie wiem dlaczego krążą opinie, że młodzież już książek nie czyta [img]icons/icon12.gif[/img] uwielbiam czytać, wszystko, może nie bardzo ambitną literaturę (lektury wystarczą mi w zupełności [img]icons/icon12.gif[/img] )ale wszystko inne. Uwielbiam stare kryminały, przygodówki. Przeczytałam całą serię Nienackiego "Pan Samochidzik i ...", książki Szklarskiego, Hitckok'a(nie wiem czy dobrze napisalam), uwielbiam książki Joanny Chmielewskiej [img]icons/icon7.gif[/img] itp

Ja już trochę starsza mlodzież [img]icons/icon12.gif[/img] ale te wszystkie ksiązki zaliczylam, łącznie z Musierowicz, Gaardnerem, wszystkimi ksiązkami o piratach i dzikim zachodzie jakie tylko znalazlam [img]icons/tongue.gif[/img] hihi. Harry Pottera czytalam tez zanim go jeszcze na polski przetlumaczyli (strasznie sie grzebali swoją drogą [img]icons/icon12.gif[/img] ) bo sie nie moglam doczekać [img]icons/icon7.gif[/img]

A od siebie polecę Irvinga Stonea, książki Kydryńskiego, i inne z serii Obieżyświat, a dla milośnikow zwierzat "Wirunga"
I chcialam powiedzieć że kiedyś dorwalam taką książke pierwszą cześć serii w bibliotece (z literatury rosyjskiej - strasznie stare wydanie z rodzaju "cegiel" [img]icons/icon12.gif[/img] ) i poźniej nigdzie dlaszej części nie było [img]icons/icon9.gif[/img] Szukam już od sześciu lat żeby dowiedzieć się jak sie historia skończyla hihi [img]icons/icon10.gif[/img]

cmoczki [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-04-03, 15:14   #8
pannaM
Rozeznanie

palomino napisał(a):
> Harry Pottera czytalam tez zanim go jeszcze na polski przetlumaczyli (strasznie sie grzebali swoją drogą [img]icons/icon12.gif[/img] ) bo sie nie moglam doczekać [img]icons/icon7.gif[/img]

Niestety masz rację [img]icons/icon9.gif[/img] grzebią się strasznie), niedawno się ucieszyłam, że w czerwcu wychodzi następna część, a dokładnie wczoraj szczęście minęło - w Polsce ma być dopiero gdzieś pół roku później, ale za to ma po przetłumaczeniu coś 150 stron więcej [img]icons/icon12.gif[/img]

Inne części Harrego to każdą, żeby nie skłamać [img]icons/icon7.gif[/img] dwa razy przeczytałam [img]icons/icon7.gif[/img] mają coś w sobie. Nie raz mi się zdarzyło że sobie czytam i nagle zacznę się śmiać na głos przy tej książce [img]icons/icon12.gif[/img]

A swoją drogą to czy Wiedźmin jest godny do przeczytania, bo różne opinie słyszałam i nie wiem czy zabrać się za to, czy nie??

pozdrawiam [img]icons/1cmok.gif[/img] wszystkich potteromaniaków [img]icons/icon12.gif[/img] i innych [img]icons/icon7.gif[/img]
pannaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 16:05   #9
Iwonalodz
Zakorzenienie

Świetne kryminały ma Joe Alex (swoja droga to Polak ) [img]icons/icon7.gif[/img],no i A.Christie najlepiej w oryginale [img]icons/icon7.gif[/img]
Nie wspominam o mojej milości Joannie Chmielewskiej bo ja to większość zna [img]icons/icon28.gif[/img]

Ja lubię biografie,książki psychologiczne z "Idiotą" Dostojewskiego na czele [img]icons/icon7.gif[/img] Swoją droga ciekawe czemu ta książka nie jest lekturą?? Moim zdaniem najlepsze jego dzieło [img]icons/icon7.gif[/img]
Lubię Jonathana Carrolla [img]icons/icon7.gif[/img] za nierealno-kryminalne opisy rzeczywistości [img]icons/icon7.gif[/img]
Oczywiście P.Coelho i większość tzw.literatury klasycznej [img]icons/icon7.gif[/img]

Pozdrawiam wszystkie mole książkowe [img]icons/icon40.gif[/img]

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-03, 16:15   #10
kreska
Raczkowanie

o wlasnie - i jak ci podobala 'samotnosc w sieci', swego czasu bylo o niej glosno i zamierzalam sobie ja przeczytac
Stary 2003-04-03, 18:12   #11
lejka
Zakorzenienie

Re: co czytamy poza pisemkami :)/Bunia?

Był już taki wątek, poszukajcie - to dla ciekawych...

A ja najpierw kochałam Jeżycjadę i nadal kocham. Jeszcze Pottera - choć generalnie nie lubię fantastyki. Lalka, Faraon, Pan Tadeusz... Lubię bardzo, zwlaszcza pierwsze. Młodzież nie czyta - ale ja tak.... Z obyczajowych przezytalam calą nasz ą szkolną bibliotekę, hihihi, serio, już 4 kartę mam zalozoną...

Generalnie luię proste obyczjowe, Meg Cabot, Bridget Jones...

Hehehe, Bunia dostala tfurczosc p. Denisa, hehehe, przyznala mi ze jest HM...
lejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-04, 07:03   #12
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

polecam Wiedźmina, pięcioksiąg jest świetny ale reszty pozycji Sapkowskiego juz nie polecam, nie podobały mi się....
Stary 2003-04-04, 07:07   #13
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka
Re: co czytamy poza pisemkami :)/Bunia?

ooo Lejko widzę pokrewną duszę [img]icons/icon7.gif[/img] minęły niestety juz te dobre czasy kiedy się chodziło codziennie do biblioteki czytało 2 ksiązki na dzień mmmm prawie zawsze pierwsze czytałam szkolne nowości...na zajęciach pod ławką...dobre szkolne czasy....niestety czytam znacznie mniej, ale czytam [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-04-04, 07:11   #14
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

samotnośc w sieci jest niezwykła, dla mmnie osobiście genialna...cały czas trzyma w napięciu mmm kresko jeśli przeczytasz napisz swoją opinię !!! wczoraj rozmawiałam z koleżankami z pracy o tej książce i opinie są krańcowo rózne...mi się podoba [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-04-04, 09:28   #15
xanka
Zadomowienie

GG do xanka
Re: co czytamy poza pisemkami :)/Malenka

Malenka napisał(a):
> samotnośc w sieci jest niezwykła

Potwierdzam i podpisuje sie pod tym. Cudowna, wzruszajaca, refleksyjna lektura. Jedna z najlepszych ksiazek, jakie ostatnio czytalam.
A czytalas moze Malenka epilog "15 min. pozniej?"
xanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-04, 10:05   #16
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

tak czytałam [img]icons/icon7.gif[/img] nie wiem czy więcej płakałam nad epilogiem czy nad całą ksiązką, mam nieznośny zwyczaj zwruszanai się nad ksiązkami i płakania [img]icons/icon9.gif[/img]

Xanka a czy według Ciebie autor wprowadził wbyt wiele wątków?? i przesadził ?? oleżanka porównała ilość wątków i i ch rodzaj do brazilijskiej telenoweli, nie zgadzam się z tym, bo czytam na tyle dużo różnych pozycji, że jestem wybredna i nie zachwyciłabym się podróbką telenoweli !!

Xanka powiedz co Ty o tym myślisz??
Stary 2003-04-04, 11:27   #17
lejka
Zakorzenienie

A mozecie przyblizyc o czym jest ta samotnosc? slyszalam, ale sie blizej nie zainteresowalam...
Stary 2003-04-04, 11:53   #18
DominikaS
Zadomowienie

A co z historii stroju? Jakie masz książki? - strasznie trudno znaleść coś po polsku na ten temat:-(
DominikaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-04, 12:47   #19
elve
Rozeznanie

a propos samotnosci w sieci: czy znacie książki Couplanda? Życie po Bogu, poddani Microsoftu, Polaroidy z koncertu, inne? To są jedne z moich ulubionych lektur... Jeśli ktoś chce posmakować nowoczesnej, ale odwiecznie takiej samej, ciepłej nostalgii (młodość, przemijanie), to bardzo polecam [img]icons/icon7.gif[/img]
Chyba lubię smutne książki [img]icons/icon12.gif[/img]

W nosie kręci
elve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-04, 13:56   #20
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

Lejko [img]icons/icon7.gif[/img] samotność o samotnośći o miłośći o przyjażni między dwojgiem ludzi, którzy w cyberprzestrzeni odnajdują przyjaźń, która przeradza się w miłość....

tak się zastanawiam zabrzmiało jak jakiś romans....a to nie to....Lejko polecam gorąco bo : przyciąga tak uwagę że przez najbliższe kilka godzin jesteś w innym świecie, bo książka to zawsze lepsza alternatywa [img]icons/icon7.gif[/img]
Stary 2003-04-04, 14:17   #21
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

Malenka napisał(a):
> tak czytałam [img]icons/icon7.gif[/img] nie wiem czy więcej płakałam nad epilogiem czy nad całą ksiązką, mam nieznośny zwyczaj zwruszanai się nad ksiązkami i płakania [img]icons/icon9.gif[/img]

O ja tez, ryczalam jak mops i bylam na NIA wsciekla. Ja jak juz czytam jakas ksiazke to bardzo sie angazuje i to przezywam, Moze to glupie.. ale np do tej pory nie skonczylam "Listow do brata" van Gogha bo kosztowalo mnie to za duzo nerwow [img]icons/icon12.gif[/img] za bardzo sie przejmowalam .. ale i tak zawsze jak gdzies wyjezdzam na dluzej to biore ze soba ta ksiazke.. kiedys ja na pewno skoncze.
No ale o czym to ja mialam.. [img]icons/icon12.gif[/img]
Hm.. nie wiem czy sie dobrze zrozumialysmy, nie chodzilo mi o ten epilog co jest na koncu ksiazki, tylko ten drugi, pozniej opublikowany przez Wisniewskiego - ten czytalas ? bo to bardzo duzo zmienia, ja sie dzieki temu uspokoilam [img]icons/icon12.gif[/img]

> Xanka a czy według Ciebie autor wprowadził wbyt wiele wątków?? i przesadził ?? oleżanka porównała ilość wątków i i ch rodzaj do brazilijskiej telenoweli, nie zgadzam się z tym, [ciach]
>
> Xanka powiedz co Ty o tym myślisz??

jaka telenowela ????? moze kolezanka naogladala sie za duzo tych brazylijskich tasiemcow i teraz wszystko jej sie z tym kojarzy [img]icons/icon12.gif[/img] (bez obrazy [img]icons/icon10.gif[/img] )
Uwazam ze kazda opowiedziana historia tak niby "przy okazji" duzo wnosila, byla bardzo wazna w danym momencie i tlumaczyla dlaczego sie dzieje tak, a nie inaczej.

A czytalas "Zespoly napiec" ? tez Wisniewskiego. to cykl opowiadan o milosci, tesknocie, zyciu, niespelnionych marzeniach. Polecam [img]icons/icon7.gif[/img]

[img]icons/icon40.gif[/img]
Stary 2003-04-04, 14:37   #22
Malenka
Rozeznanie

GG do Malenka

nie czytałam, moze teraz na urodziny zafunduję sobie

mmmm z drugiej strony jeśli któraś z Wizażanek jest zKrakowa to chętnie pożyczę, oddam w stanie nienaruszonym w ciągu kilku dni [img]icons/icon7.gif[/img] nasze biblioteki są marnie zaopatrzone, a moja kieszeń ledwo zipi [img]icons/icon9.gif[/img] mmm naszczęście dostaję dużo ksiązek w prezentach [img]icons/icon7.gif[/img]

wracając do epilogu czytałam właściwy, ale i tak płakałam bo .....czułam się jak bym była Jakubkiem i było mi jakoś tak....
Stary 2003-04-04, 15:15   #23
lejka
Zakorzenienie

Re: co czytamy poza pisemkami :)/ja czytyalam!!!

Ja czytałam Zespoly napięć. Niektóre mi się podobały, inne nie, ale ogółem fajna, reflaksyjna książka. ale zachwycic mnie nie zachwycila, ot, z ciekawością przeczytalam.
Stary 2003-04-04, 16:35   #24
kreska
Raczkowanie

tak se czytam i czytam wasze o waszych ulubionych ksiazeczkach (zreszta zapisuje tytuly polecane [img]icons/icon7.gif[/img] i chcialam to tez cosik.. no wlasnie, duzo czytam a jakos nic mi konkretnego do glowy nie przychodzi oprocz niedawno przeczytanej autobiografii Margot Fonteyn - polecam nie tylko sympatyczkom baletu [img]icons/icon33.gif[/img]

PS. (ok - nie rozstrzasajmy przyczyne umieszczenia powyzszego obłazka [img]icons/icon10.gif[/img])
Stary 2003-04-04, 17:25   #25
aggie
BAN stały

GG do aggie

Ja wlasnie skonczylam czytac pewna ksiazeczke, ktora bardzo Wam polecam..
Juz nie bede pisac o innych, bo wiele z tych "moich" [img]icons/icon7.gif[/img] sie juz powtarzalo.. ale ta..
Nie bede ukrywac, ze poryczalam sie jak przeczytalam i w trakcie..

Owa ksiazka to "Hera moja milosc" Anny Onichimowskiej.

Wstrzasajaca. Tyle powiem.
aggie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-10, 11:25   #26
asinka
Raczkowanie

Dziewczyny, właśnie przeczytałam "Samotność w sieci" (zbyt późno, wiem) i nie mogę się otrząsnąć, tak już mam, że bardzo angażuję się w czytane książki i potem chodzę nieprzytomna i nie potrafię przestać o nich myśleć. "Samotność..." zrobiła na mnie kolosalne wrażenie, jest mi tak bliska, trafia prosto w serce, odkrywa pewne nieuświadomione do tej pory uczucia. To genialny portet naszej rzeczywistości. Nie potrafię wręcz wyrazić co czuję... Dziewczyny, tym które jeszcze nie czytały gorąco polecam, to lektura obowiązkowa.
asinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-10, 11:31   #27
xanka
Zadomowienie

GG do xanka

[img]icons/icon10.gif[/img] moj dobry znajomy pare dni temu tez skonczyl czytac "S@amotnosc.." Jak spytalam czy juz przeczytal, to powiedzial "tak, ale nie pytaj co sie dzialo potem, bo musialbym sklamac, zeby nie wyszlo ze nie jestem prawdziwym facetem [img]icons/icon12.gif[/img]" No tak "chlopaki nie placza" [img]icons/icon12.gif[/img]

Asinku polecam Ci teraz (jesli jeszcze nie czytalas) epilog "15 minut pozniej" . Znajdziesz go na stronce autora www.wisniewski.net
Stary 2003-04-10, 12:26   #28
sarenka
Zakorzenienie

ostatnio zgłębiam po raz kolejny trylogię Tolkiena.

w ogóle ostatnio nadszedł czas na powtórki..

przeczytałam "Nowy wspaniały świat" Huxleya, "Wszystko dla pań" Zoli, "Córkę kapitana" Puszkina, opowiadania o miłości Dostojewskiego. chyba się starzeję, że tak na pólkę zaglądam zamiast nowości szukać.. [img]icons/icon7.gif[/img]

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-10, 12:28   #29
sarenka
Zakorzenienie

och... i Harrego Pottera też bardzo lubię. można się odprężyć w czasie czytania.. w sumie - książka sama się czyta [img]icons/icon7.gif[/img]

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-04-10, 13:52   #30
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Obecnie Philip K.Dick "Boża inwazja", super! To ten co napisał "Raport Mniejszości", opowiadanie, które dało kanwę do filmu... Ale wolę opowiadanie... [img]icons/icon12.gif[/img]

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości