|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Canon a Nikon
A czy może któraś z was miała do czynienia zarówno z Nikonem jak i Canonem i może powiedzieć na którym lepiej się pracuje ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Canon a Nikon
dla mnie to pytanie typu: toyota czy honda?....
obecnie mam nikona d40 i jestem bardzo zadowolona... polecam... sprzęt niedrogi a fotki fajne wychodzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podaj konkretne modele.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
wiesz, można wypisać różnice danych modeli (nawet nie mając w łapkach jakiś aparatów możemy chociażby teoretycznie rozmawiać o ich funkcjach i różnicach), własne odczucia ale trudno powiedzieć: Tak, ta i ta marka jest lepsza. Tak trudno oceniać
![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Miałam do czynienia z jednym i drugim, i Nikon jest lepszy...bez sensu takie porównywanie ;/ Każdy woli coś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]() Ale tak naprawdę C czy N to sprawa wejścia w system optyki i wszelkich wad oraz zalet tego wyboru. Ważne jest też jak aparat danej marki "leży" w dłoni ![]() Reasumując: to nie aparat ale człowiek robi zdjęcia... ![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Miałam do czynienia i z Nikonem D50 a teraz obecnie posiadam Canona 400D i powiem szczerze że canon robi o wiele cieplejsze zdjęcia niż Nikon. Jestem zadowolona z mojego Canona ale nie powiem żebym nie doceniała Nikonów. Powiem szczerze że moim osobistym zdaniem Canony są lepsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
![]()
kupuję lustrzankę cyfrową i wybieram między Canonem 450D a Nikonem D80, stąd moje pytanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja mam canona A460 a więc z tych tańszych i to co mi się nie podoba to to, że robi zruszane niewyraźne zdjęcia czasami (zdaje się, że wnętrza bez lampy ale dobrze nie pamiętam). to ponoć przez to, że ma długi czas migawki i nie da się tego zmiecić. przyznaję, że trzęsą mi się ręce trochu ale przecież nie będę robić wszystkich zdjęć ze statywem.
zastanawiam sie czy można by go reklamować z tego powodu? może zmiana oprogramowania by coś pomogła? tylko czy to nie uśmierci aparatu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
To chyba troche bez sensu, bo wiadomo, ze kazdy kto ma Nikona powie ze on jest lepszy, a kto ma Canona pochwali Canona. Na ilu forach nie bylam, zawsze byla walka Nikon vs. Canon. Idz do sklepu, potrzymaj oba aparaty w lapce, porownaj stosunek cena/jakosc i wybierz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Tak jest, najpierw jak najwiecej poczytac o obydwoch puszkach, opinie uzytkownikow, recenzje, etc. , potem zrobic badania odnosnie kosztow systemowych (lampy, szkla i inne bambetle), na koniec isc do sklepu, wziac w lapki, potrzymac, pomacac, pobawic sie guzikami, sprawdzic, ktory rozklad bardziej nam odpowiada, moze nawet wziac wlasna karte pamieci i pstryknac na nia pare zdjec, wziac do domu, "wywolac" na kompie i porownac ... I przy tym wszystkim nie zapomniec jednego: "Na nic sprzetu kupa, gdy fotograf d*pa"
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
ale moj stary kodak (taki na taki film w szpulce co sie pozniej wywoluje u fotografa - jezeli ktos to jeszcze pamieta) lepsze robil a byl to najtanszy model jaki wówczas był w sklepie. wyraźne zdjecia to chyba niewielkie wymaganie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Ja osobiscie foce Canonem 400d no i jak latwo wywnioskowac polecam Canona. Nikon ma solidniejsza obudowe ale Canon mniej szumi (mala roznica ale zawsze), bez problemu mozna tez podlaczyc szkla analogowe po tanich kosztach adaptera m42, ktore daja rewelacyjna jakosc za niska cene.
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam Nikona D40. Mój znajomy ma Canona 400D. Nie fociłam jego sprzętem, więc nie mogę wypowiedzieć się, jak się nim pracuje. Ale porównywałam zdjęcia prosto z aparatu - zdjęcia z Nikona były duuużo jaśniejsze niż z Canona. Podstawowy obiektyw Nikona jest lepszy niż Canona, lepszy zn. jaśniejszy.
Nikon ma oprogramowanie w języku polskim, więc łatwiej się go obsługuje, przynajmniej dla mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
czy któraś mogłaby mi pomóc w wyborze aparatu. któryś z tych...
canon 350, 5d, 40d nikon d40 i jeszcze mi się obiło o uszy d90 czy d900 ale już nie wiem jaka to firma była. bardzo bym chciała nikona d700 ale to mogę pomażyć bo mnie w ogóle na niego nie stać. chciałabym zmieścić się tak cenowo w 3-4 tys. mogłaby mi któaś doradzić? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Nikon ucieka w niebieską tonację, a Canon w żółtą. Wynika z tego, że nikony są lepsze. Dlaczego? Bo przy obróbce odejmujesz błękit w przypadku Nikona, a żółty w Canonie i wtedy skóra wygląda okropnie.
Moje portfolio: http://agnieszkawrobel.carbonmade.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
[1=895b3627776f1c0f61411a4 5d6c82d38f1b51b94_6848b96 99b8af;19439321]czy któraś mogłaby mi pomóc w wyborze aparatu. któryś z tych...
canon 350, 5d, 40d nikon d40 i jeszcze mi się obiło o uszy d90 czy d900 ale już nie wiem jaka to firma była. bardzo bym chciała nikona d700 ale to mogę pomażyć bo mnie w ogóle na niego nie stać. chciałabym zmieścić się tak cenowo w 3-4 tys. mogłaby mi któaś doradzić? pozdrawiam[/QUOTE] chcesz żeby ktoś wybrał za Ciebie aparat - to zdjęcia też ma za Ciebie robić??? Porównujesz modele zupełnie do siebie nie przystające. Kupując sprzęt, którym Ty masz robić zdjęcia, musisz przede wszystkim ocenić, do czego jest Ci on potrzebny. Poza tym jaki masz budżet? Czy 3-4 tyz z obiektywem czy bez? To są podstawowe pytania. BTW, nikon d900 nie istnieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znam akurat jednego pracującego na Nikon D3 i Canon 5d mkII Ceremonia i wesele - Nikon Plener - Canon Nikon dlatego że ma niezawodny AF i mniej szumi na wysokich iso Canon większa rozpiętość tonalna i ładniejsze kolory. A to prace tegoż fotografa http://www.blog.moment.com.pl/?cat=33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Zgadzam sie z opinia Emira, dodam jeszcze, ze temat Canon czy Nikon to raczej ma podstawy w przyzwyczajeniu, bo oba systemy sa dobre.
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
zanim nabyłam lustrzankę, testowałam w sklepie lustro zarówno canona, jak i nikona.
wybrałam w pełni świadomie canona i jestem niesamowicie zadowolona. wybór aparatu musi być przemyślany, no i najlepiej sprawdzić samemu, czym lepiej będzie ci się pstrykać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=895b3627776f1c0f61411a4 5d6c82d38f1b51b94_6848b96 99b8af;19439321]czy któraś mogłaby mi pomóc w wyborze aparatu. któryś z tych...
canon 350, 5d, 40d nikon d40 i jeszcze mi się obiło o uszy d90 czy d900 ale już nie wiem jaka to firma była. bardzo bym chciała nikona d700 ale to mogę pomażyć bo mnie w ogóle na niego nie stać. chciałabym zmieścić się tak cenowo w 3-4 tys. mogłaby mi któaś doradzić? pozdrawiam[/QUOTE] zastanawiasz sie nad aparatami z zupełnie innych półek, przeczytałaś w ogóle o każdym czy chcesz miec jak najdrozszy na jaki Cię stać i robić na auto? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.