Katowice - witamina C - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-07-08, 20:43   #1
mala-czarna
Rozeznanie

GG do mala-czarna

Katowice - witamina C

Dziewuszki, a nie orientujecie się, gdzie w okolicach Katowic można kupić tą witaminkę c w proszku?
Wszędzie tylko zwykła albo co najwyżej taka w granulkach w kapsułkach a te granulki się w ogóle nie rozpuszczają!
Pani robią oczy jak spodki i mówią, że nigdy takiej nie miały.
mala-czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-08, 20:50   #2
systematica
Wtajemniczenie

Re: Katowice - witamina C

Apteka Europejska - ul. Wojewodzka na przeciw kina Rialto
jest tam czysciutka jak łza wit. C w kapsułkach a 500 mg,
(takich, które można "rozsunąć" i wysypac zawartość) cudnie się rozpuszcza cena 4,20 za 10 szt.
producent Synteza Poznań
[jedyny problem: ostatnio wykupiłam cały zapas dla Betaki ale może już mają świeżą dostawę lepiej zadzwoń ]
Stary 2003-07-08, 20:57   #3
kb
Raczkowanie

Re: Katowice - witamina C

warto się jeszcze upewnić, ze nie jest to forma buforowana, gdyż taka się nie nadaje i w miarę możliwości czy jest to izomer L kwasu askorbinowego.
kb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-08, 21:24   #4
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: Polska - witamina C ;-)

A ja szukam w ogóle miejsca, gdzie można takowy kwas askorbinowy kupić. W Toruniu nie ma. Panią z apteki żywotnie zainteresowałam zastosowaniem, mamiąc obietnicą przyniesienia przepisu więc się postarała... W hurtowniach podobno nie biorą, bo do zastosowań farmaceutycznych używa sie niezwykle rzadko, a za to okres ważności jest b.krótki - 6 miesięcy

Więc uprzejmiście proszę o informację GDZIE można kupić. Ostrzegam, ze poproszę o kupienie i przesłanie mi

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-08, 21:35   #5
systematica
Wtajemniczenie

Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)

Basiu
jak zwykle, czegoś ciekawego się dowiaduję : czy izomer L kwasu askorbinowego może mieć postać białego proszku ??
[na marginesie : przypomniałam sobie swój udział w olimpiadzie chemicznej z czaów podstawówki i spróbowałam toto rozpuścić we wszystkich posiadanych olejkach i oliwkach - nie wyszło ] a wodzie się rozpuszcza

Na opakowaniu w skaładzie chemicznycm jest tylko : Acidum ascorbicum - i nic więcej
W ogóle panie w aptece indagowane o czysty kwas askorbinowy albo wpadają w spłoszona niepewność taka fajną albo oświadczaja zadzierając nos że "mają, ale tylko do robionych leków" dopiero w tej aptece Europejskiej (Europa to Europa jednak ) pani spojrzała na mnie badawczo i spytała : to znaczy - witamine C pani chce ??

Bunia : polecam się, złotko tylko decyduj sie sipko, bo od soboty odfruwam ........
Stary 2003-07-08, 21:41   #6
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: Katowice - witamina C - do basi i Buni :-)

maga napisał(a):
> Bunia : polecam się, złotko tylko decyduj sie sipko, bo od soboty odfruwam ........

Sipko się decyduję Mam nadzieje, ze to będzie ten niebuforowany izomer L kwasu askorbinowego cokolwiek to oznacza (sorry Basiu, jam dziecię niechemiczne )

PS. Maguś, gdzie lecisz?

Jędrek ma...

Stary 2003-07-08, 21:51   #7
systematica
Wtajemniczenie

Re: Katowice - witamina C - do Buni :-)

Bunia
to co: chcesz 1 szt. a 10 kapsiułkuff ??

Mam nadzieje, ze to będzie ten niebuforowany izomer L kwasu askorbinowego cokolwiek to oznacza (sorry Basiu, jam dziecię niechemiczne )

a jeśli nie ?? sposko Buńku - masz czas do jutra po południu na potwierdzenie

> > PS. Maguś, gdzie lecisz?

nie lecę, tylko ODFRUWAM na skrzydełkach euforii czyli na CAŁY TYDZIEŃ URLOPKU
a nie powiem dokąd jak będzie to wtedy powiem
Stary 2003-07-08, 21:51   #8
kb
Raczkowanie

witamina C jest witaminą rozpuszczalną tylko w wodzie, a nie w tłuszczach. Może występować w postaci dwóch izomerów D i L (chodzi o skręcalność światła, D to izomer prawoskrętny, L lewoskrętny, tylko forma L jest aktywna biologicznie, polecam wstęp tekstu o witaminie C w dziale Biochemia Urody). Witamina C w postaci kwasu askorbinowego bez względu na rodzaj izomeru ma postać białego proszku, rozpuszczalnego tylko w wodzie, kwas askorbinowy w proszku jest trwały, powinien być przechowywany z dala od światła i wilgoci. Rozpuszczony w wodzie traci swą aktywność od momentu rozpuszczenia, tak więc maksymalnie nadaje sie do użytku dwa tygodnie. Do przygotowania serum potrzeba jest szklana buteleczka z ciemnego szkła, najelpiej przechowywać ją w lodówce. Zwykle kwas askrobinowy w proszku występuje albo tylko w postaci izomeru L lub niektórzy stosują mieszankę D i L po 50%. Jak jest na prawdę może nam powiedzieć tylko producent, nie jest to regułą ale często producent jeśli użył mieszanki L i D podaje to na opakowaniu. Jeśli w składzie podano tylko acidum ascorbicum to jest to na pewno forma niebuforowana, czy zawiera na pewno tylko L- izomer to już wie producent, pozostaje wierzyć, że tak. Mieszanka D i L nie jest szkodliwa, tylko mniej skuteczna, szanujący się producent nie powinien stosować mieszanki ale tylko czysty L-izomer.
Stary 2003-07-08, 21:59   #9
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Re: Katowice - witamina C - do Buni :-)

maga napisał(a):
> Bunia
> to co: chcesz 1 szt. a 10 kapsiułkuff ??

Przeczytałam właśnie wyjaśnienia Basi ( lewoskrętność, prawoskrętność MAMUSIU!!!! ) - Maguś, kup więcej Rzuć okiem na datę wazności - kup ze 3-4 opakowania (na razie ) - mam nadzieję, ze Mała Czarna nie wykupi
>
> nie lecę, tylko ODFRUWAM na skrzydełkach euforii czyli na CAŁY TYDZIEŃ URLOPKU

Dobra, odfruwaj i baw się dobrze, tylko uważaj, żeby się witki w mietle nie rozwiązały
A poważnie - baw się dobrze i wypocznij

Jędrek ma...

Stary 2003-07-08, 22:16   #10
systematica
Wtajemniczenie

I znowu ciekawa informacja

Czyli rewelacje o zdolności rozpuszzczania sie wit. C w tłuszczach to bujda na resorach ? Lubię tropic takie histori
Przytocze z własnego zgloszenia Serum Flavo-C Aurigi:
"Wg firmy Auriga lewoskrętna forma witaminy C jest jedyną dostępną na rynku postacią tej witaminy, która ma zagwarantowaną stabilność. Jest bowiem rozpuszczalna w tłuszczach i dzięki specjalnej recepturze nie utlenia się, jest aktywna przez cały czas stosowania preparatu" [przepisane z opakowania chyan -chciałam właśnie sprawdzić na ich stronie, ale nie chce mi sie otwierać ]

no, no ..
Stary 2003-07-08, 22:21   #11
kb
Raczkowanie

Wszystko zależy od formy chemicznej witaminy C, są formy estrowe rozpuszczalne w tłuszczach wymieniane w tekście, a my cały czas mówimy o kwasie askorbinowym.
Na temat serum Auriga polecam ten wątek
http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...pattern=auriga
Dokładniej tylko producent może wytłumaczyć co miał na mysli piszac takie słowa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2003-07-08, 22:35   #12
systematica
Wtajemniczenie

taak ... miałam juz serum z wit. C Laory, Revidermu - i to faktycznie były emulsje
a Flavo C to to oleista, całkowicie przezroczysta ciecz o brązowawym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu wyciągu z miłorzębu, a w składzie ma:

Aqua, Propylen Glycol, Gingko Biloba Extract, Ascorbic Acid, Octoxynol-11 (and), Polysorbate 20, Imidazolidinyl Urea.
.....
czyli - coś w tym składzie udaje tłuszcz ?
Stary 2003-07-08, 23:14   #13
kb
Raczkowanie

w takim razie albo sklad jest niepelny lub zastosowano ekstrakt z miłorzębu na bazie składników tłuszczowych, o których nie ma słowa w składzie albo opis producenta klamie, w kazdym razie producent coś kręci.
Stary 2003-07-11, 19:40   #14
mala-czarna
Rozeznanie

GG do mala-czarna
MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)

Mam! Mam!
Dziś mój mąż odkrył kwas askorbinowy, izomer L, nie buforowany w Katowicach.
Nie w paczuszkach, ale w kapsułkach - przy Suerjednostce, w aptece w pasażu za Pałacem Ślubów.
Producent: "SYNTEZA" Sp. z o.o. Poznań.
Cena: 4,19 za 10 kapsułek.
mala-czarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-11, 19:57   #15
malvina
Raczkowanie

Re: MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)

Dziouszki drogie, a czy nasze cudowne serum można spreparować na bazie czegoś, co zwie się CEBION - czili witaminka C z płynie zalecana niemowlęciom?
malvina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-07-11, 20:44   #16
kb
Raczkowanie

Re: MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)

Nie, tylko czysty kwas askorbinowy w proszku w składzie powinno się znaleźć określenie acidum ascorbicum lub ascorbic acid i tyle. Nie nadają się żadne tabletki czy to musujące czy nie, granulki, witaminy C w płynie itd.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości