|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Katowice - witamina C
Dziewuszki, a nie orientujecie się, gdzie w okolicach Katowic można kupić tą witaminkę c w proszku?
Wszędzie tylko zwykła albo co najwyżej taka w granulkach w kapsułkach a te granulki się w ogóle nie rozpuszczają! ![]() Pani robią oczy jak spodki i mówią, że nigdy takiej nie miały. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Re: Katowice - witamina C
Apteka Europejska - ul. Wojewodzka na przeciw kina Rialto
![]() jest tam czysciutka jak łza wit. C w kapsułkach a 500 mg, (takich, które można "rozsunąć" i wysypac zawartość) cudnie się rozpuszcza ![]() producent Synteza Poznań ![]() [jedyny problem: ostatnio wykupiłam cały zapas dla Betaki ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Re: Katowice - witamina C
warto się jeszcze upewnić, ze nie jest to forma buforowana, gdyż taka się nie nadaje i w miarę możliwości czy jest to izomer L kwasu askorbinowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Re: Polska - witamina C ;-)
A ja szukam w ogóle miejsca, gdzie można takowy kwas askorbinowy kupić. W Toruniu nie ma. Panią z apteki żywotnie zainteresowałam zastosowaniem, mamiąc obietnicą przyniesienia przepisu
![]() ![]() ![]() Więc uprzejmiście proszę o informację GDZIE można kupić. Ostrzegam, ze poproszę o kupienie i przesłanie mi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)
Basiu
![]() jak zwykle, czegoś ciekawego się dowiaduję : czy izomer L kwasu askorbinowego może mieć postać białego proszku ?? [na marginesie : przypomniałam sobie swój udział w olimpiadzie chemicznej z czaów podstawówki ![]() ![]() ![]() Na opakowaniu w skaładzie chemicznycm jest tylko : Acidum ascorbicum - i nic więcej ![]() W ogóle panie w aptece indagowane o czysty kwas askorbinowy albo wpadają w spłoszona niepewność taka fajną ![]() ![]() ![]() ![]() Bunia : polecam się, złotko ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Re: Katowice - witamina C - do basi i Buni :-)
maga napisał(a):
> Bunia : polecam się, złotko ![]() ![]() Sipko się decyduję ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS. Maguś, gdzie lecisz? ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Re: Katowice - witamina C - do Buni :-)
Bunia
![]() to co: chcesz 1 szt. a 10 kapsiułkuff ?? ![]() Mam nadzieje, ze to będzie ten niebuforowany izomer L kwasu askorbinowego ![]() ![]() ![]() ![]() a jeśli nie ?? ![]() ![]() > > PS. Maguś, gdzie lecisz? ![]() nie lecę, tylko ODFRUWAM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a nie powiem dokąd ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
witamina C jest witaminą rozpuszczalną tylko w wodzie, a nie w tłuszczach. Może występować w postaci dwóch izomerów D i L (chodzi o skręcalność światła, D to izomer prawoskrętny, L lewoskrętny, tylko forma L jest aktywna biologicznie, polecam wstęp tekstu o witaminie C w dziale Biochemia Urody). Witamina C w postaci kwasu askorbinowego bez względu na rodzaj izomeru ma postać białego proszku, rozpuszczalnego tylko w wodzie, kwas askorbinowy w proszku jest trwały, powinien być przechowywany z dala od światła i wilgoci. Rozpuszczony w wodzie traci swą aktywność od momentu rozpuszczenia, tak więc maksymalnie nadaje sie do użytku dwa tygodnie. Do przygotowania serum potrzeba jest szklana buteleczka z ciemnego szkła, najelpiej przechowywać ją w lodówce. Zwykle kwas askrobinowy w proszku występuje albo tylko w postaci izomeru L lub niektórzy stosują mieszankę D i L po 50%. Jak jest na prawdę może nam powiedzieć tylko producent, nie jest to regułą ale często producent jeśli użył mieszanki L i D podaje to na opakowaniu. Jeśli w składzie podano tylko acidum ascorbicum to jest to na pewno forma niebuforowana, czy zawiera na pewno tylko L- izomer to już wie producent, pozostaje wierzyć, że tak. Mieszanka D i L nie jest szkodliwa, tylko mniej skuteczna, szanujący się producent nie powinien stosować mieszanki ale tylko czysty L-izomer.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Re: Katowice - witamina C - do Buni :-)
maga napisał(a):
> Bunia ![]() > to co: chcesz 1 szt. a 10 kapsiułkuff ?? ![]() Przeczytałam właśnie wyjaśnienia Basi ( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() > > nie lecę, tylko ODFRUWAM ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dobra, odfruwaj i baw się dobrze, tylko uważaj, żeby się witki w mietle nie rozwiązały ![]() ![]() A poważnie - baw się dobrze i wypocznij ![]() ![]() ![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
I znowu ciekawa informacja
![]() Czyli rewelacje o zdolności rozpuszzczania sie wit. C w tłuszczach to bujda na resorach ? Lubię tropic takie histori ![]() Przytocze z własnego zgloszenia Serum Flavo-C Aurigi: "Wg firmy Auriga lewoskrętna forma witaminy C jest jedyną dostępną na rynku postacią tej witaminy, która ma zagwarantowaną stabilność. Jest bowiem rozpuszczalna w tłuszczach i dzięki specjalnej recepturze nie utlenia się, jest aktywna przez cały czas stosowania preparatu" [przepisane z opakowania chyan -chciałam właśnie sprawdzić na ich stronie, ale nie chce mi sie otwierać ] no, no .. ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Wszystko zależy od formy chemicznej witaminy C, są formy estrowe rozpuszczalne w tłuszczach wymieniane w tekście, a my cały czas mówimy o kwasie askorbinowym.
Na temat serum Auriga polecam ten wątek http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...pattern=auriga Dokładniej tylko producent może wytłumaczyć co miał na mysli piszac takie słowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
taak ... miałam juz serum z wit. C Laory, Revidermu - i to faktycznie były emulsje
a Flavo C to to oleista, całkowicie przezroczysta ciecz o brązowawym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu wyciągu z miłorzębu, a w składzie ma: Aqua, Propylen Glycol, Gingko Biloba Extract, Ascorbic Acid, Octoxynol-11 (and), Polysorbate 20, Imidazolidinyl Urea. ..... ![]() czyli - coś w tym składzie udaje tłuszcz ? ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
w takim razie albo sklad jest niepelny lub zastosowano ekstrakt z miłorzębu na bazie składników tłuszczowych, o których nie ma słowa w składzie albo opis producenta klamie, w kazdym razie producent coś kręci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)
Mam! Mam!
Dziś mój mąż odkrył kwas askorbinowy, izomer L, nie buforowany w Katowicach. ![]() Nie w paczuszkach, ale w kapsułkach - przy Suerjednostce, w aptece w pasażu za Pałacem Ślubów. Producent: "SYNTEZA" Sp. z o.o. Poznań. Cena: 4,19 za 10 kapsułek. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Re: MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)
Dziouszki drogie, a czy nasze cudowne serum można spreparować na bazie czegoś, co zwie się CEBION - czili witaminka C z płynie zalecana niemowlęciom?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Re: MAM!!! :) / Re: Katowice - witamina C - do Basi i Buni :-)
Nie, tylko czysty kwas askorbinowy w proszku w składzie powinno się znaleźć określenie acidum ascorbicum lub ascorbic acid i tyle. Nie nadają się żadne tabletki czy to musujące czy nie, granulki, witaminy C w płynie itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:09.