|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Human Race czyli moje przygotowania do 10k
Kiedyś nie cierpiałam biegania. Ból mięśni po 5 minutach, ogień w płucach i zniechęcenie na kolejne kilka tygodni. Tak przynajmniej było jeszcze kilka miesięcy temu. W ręce wpadła mi niepozorna książeczka o tym jak polubić bieganie. Dziś biorę udział w masowych biegach a dzień bez biegania uważam za stracony.
Z bieganiem jest jak z nowym związkiem. Po początkowym szaleńczym łomotaniu serca i rumieńcu pokrywającym policzki pojawia się znudzenie i trzeba nieźle sie napracować aby nie popaść w wygodnictwo. Jeżeli ktoś chciałby spróbowac polubić najtańszy sport na świecie podaję przepis. Po 10 tygodniach będziesz w stanie przebiec 5km przez około 40minut. Trening jest łatwy i przyjemny i stopniowo buduje kondycję nie narażając na kontuzję. Zasada nr 1: zawsze rozpocznij od rozgrzewki, np 5min marsz. Zasada nr 2: pamiętaj o rozciąganiu po. Tydzień 1 Poniedzałek 60s bieg, 3 min marsz. Powtórzyć 3x. (Total: 16min) Wtorek: odpoczynek Środa: 60s bieg, 3min marsz. Powtórzyć 3x. (Total: 16 min) Czwartek: odpoczynek Piątek: 60s bieg, 3min marsz. Powtórzyć 3x. (Total: 16 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 30 min szybki marsz Tydzień 2 Poniedzałek 60s bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 5x. (Total: 18min) Wtorek: odpoczynek Środa: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 5x. (Total: 18 min) Czwartek: odpoczynek Piątek: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 5x. (Total: 18 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 30 min szybki marsz Tydzień 3 Poniedzałek 60s bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 21min) Wtorek: odpoczynek Środa: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 21 min) Czwartek: odpoczynek Piątek: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 21 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 30 min szybki marsz Tydzień 4 Poniedzałek 60s bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 24min) Wtorek: odpoczynek Środa: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 24 min) Czwartek: odpoczynek Piątek: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 24 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 35 min szybki marsz Tydzień 5 Poniedzałek 60s bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 27min) Wtorek: odpoczynek Środa: 30 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 27 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 60s bieg, 2min marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 27min) Tydzień 6 Poniedzałek 2min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 28min) Wtorek: odpoczynek Środa: 30 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 2min bieg, 2min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 28 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 2min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 28min) Tydzień 7 Poniedzałek 2min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 32min) Wtorek: odpoczynek Środa: 30 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 2min bieg, 2min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 32 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 2min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 7x. (Total: 32min) Tydzień 8 Poniedzałek 3min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 35min) Wtorek: odpoczynek Środa: 40 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 3min bieg, 2min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 35 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 3min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 35min) Tydzień 9 Poniedzałek 3min bieg, 2 min marsz. Powtórzyć 6x. (Total: 35min) Wtorek: odpoczynek Środa: 40 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 3min bieg, 60s marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 36 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 3min bieg, 60s marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 36min) Tydzień 10 Poniedzałek 3min bieg, 60s marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 36min) Wtorek: odpoczynek Środa: 40 min dowolnego wysiłek: marsz, pływanie, rower Czwartek: odpoczynek Piątek: 3min bieg, 60s marsz. Powtórzyć 8x. (Total: 36 min) Sobota: Odpoczynek Niedziela: 3min bieg, 60s marsz. Powtórzyć 9x. (Total: 40min) Powyższy plan pomógł mi przygotowac się do the British London 5k. Powodzenia i dajcie znac jeżeli komus pomogło.
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2008-08-04 o 22:31 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Human Race czyli moje przygotowania do 10k
4 tygodnie (27 dni) do biegu
Warm up 3 min marsz 5 min bieg, 2 min szybki marsz x4 Cool down 10 min marsz Time: 40min 5,20km 409 kCal
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ciekawe...cały czas próbuję się zabrać za bieganie,ale mi coś nie wychodzi (łatwiej jest jeździć na rowerku stacjonarnym
) może za jakiś czas się skuszę, byłoby to fajne urozmaicenie do rowerka
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
3,5 tygodnia (24 dni) do biegu
Warm up 3 min marsz 5 min bieg, 2 min szybki marsz x5 Cool down 10 min marsz + rociąganie Time: 52min 6,44km 507 kCal PLAYLIST: Simple Minds "She's a River" Chaka Kahn "Ain't Nobody" A Flock of Seagulls "I run" the Pussycat Dolls "Buttons" Busted "2am" Girls Aloud "Call the Shots" Linkin Park "Crawling" Girls Aloud "Close to Love" Timbaland "Scream" Tears For Fears "Shout" Ricky Martin "Un Dos Tres" Yves Larock "Rise Up Girls Aloud "Tangled Up"
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
3 tygodnie (21 dni) do biegu
Warm up 2 min marsz 5 min bieg, 2 min szybki marsz x7 Cool down rociąganie Time: 51.09min 6,62km 522 kCal
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj zaczęłam i już mi sie podoba
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
14.10.08
18 dni do biegu Warm up 3 min marsz 5 min bieg, 2 min szybki marsz xkilka Cool down 10 min marsz + rociąganie Time: 59min 5,51km 434 kCal
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
15.10.08
17 dni do biegu Warm up 3 min marsz 6 min bieg, 2 min szybki marsz xkilka Cool down rozciąganie Time: 58.19min 8,00km 630 kCal
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
17.10.08
15 dni do biegu Warm up 3 min marsz 5 min bieg, 2 min szybki marsz xkilka Cool down rozciąganie Time: 43,44min 6,11km 481 kCal
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.

) może za jakiś czas się skuszę, byłoby to fajne urozmaicenie do rowerka