|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Jastrzębie czy Gliwice - gdzie zdawać?
Postanowiłam wreszcie dołączyć do grona kierowców
28 sierpnia mam pierwsze zajęcia teoretyczne, ale bardzo ten mój kurs przeżywam, nie wyobrażam sobie siebie za kierownicą ![]() W moim OSK mam wybór - zdawać prawko w Jastrzębiu czy Gliwicach. I już się nad tym zastanawiam, bo będę miała teorię na przemian z jazdami i wolałabym już na początku zadeklarować, gdzie będę zdawać, żeby mieć więcej jazd w tym mieście. W Jastrzębiu zdawało większość moich znajomych. Zdawalność bardzo niska. Średnio udało im się za 4-5 razem. Ale miasto podobno uchodzi za łatwe. Natomiast tyle się nasłuchałam o korupcji w tym mieście, że mi się odechciewa. Gliwice - miasto bardzo trudne, tramwaje, światła, skrzyżowania, itd. Niektórzy zmieniali w ostatniej chwili decyzję i decydowali się zdawać w Jastrzębiu. Ale z tego co się orientowałam w Gliwicach znajomi zdawali za 2-3 razem. Bardzo chętnie posłucham opinii Wizażanek, w którym mieście lepiej zdawać. Może zdawałyście, w którymś z tych miast i dacie mi jakieś wskazówki ![]() Z góry dzięki
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jastrzębie czy Gliwice - gdzie zdawać?
Skąd jesteś, jeśli można wiedzieć?? Przy wyborze WORD-u weź pod uwagę drogę jaką będziesz musiała pokonać w trakcie jazd na dojazd do miasta, w którym chciałabyś zdawać egzamin. Czasem zajmuje to bardzo dużo czasu, a lepiej przeznaczyć go na obeznanie się z obcym miastem. Co do samego zdawania- Jastrzębie jest miastem bardzo przyjemnym i mało skomplikowanym, jak już sama zauważyłaś
Nie wiem, jak w tej chwili jest ze zdawalnością, ale jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że aż tak trudno zdać, szczególnie bez łapówki . Ile ludzi, tyle różnych opinii, ale jako mieszkanka Jastrzębia polecam tutejszy WORD. Moje wspomnienia z egzaminu są raczej pozytywne .
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Liczyłam odległości z mojego domu. Uroki mieszkania na zadupiu ![]() Wolałabym nauczyć się tak, żeby zdać egzamin w łatwiejszym mieście, a potem ćwiczyć coś trudniejszego już z prawkiem w ręce pod okiem doświadczonego kierowcy (ale za darmo ). Jestem odpowiedzialną osobą, więc na pewno jeżeli nie będę się czuła pewnie za kierownicą, nie będę szaleć.Większość kursu opłacę z samodzielnie zarobionych pieniędzy, dlatego chciałabym jak najszybciej zdać (haha, kto by nie chciał) i nie płacić za dodatkowe godziny jazdy, kolejne egzaminy itd...
|
|
|
#4 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trudne miasto to jest np Wrocław - zero kultury - a nazywając po imieniu - niesamoowite chamstwo na drogach, wszystko rozkopane, same zakazy, trzeba miec oczy wokół głowy. Nie mam u nas tez zbyt wielu podwójnych skrzyżowań tzn. z podwojnym oświetleniem (ja znam jedno koło szpitala na Kosciuszki) jak np. w Bielsku Białej, nie ma rond czy tez "skrzyżowań o ruchu okreżnym" z odwróconym pierwszeństwem jak w Częstochowie... Jak sie nauczysz w ruchu faktycznie miejskim to bedzie Ci potem łatwiej. Jedyne co przemawia przeciwko WORD Gliwice to fatalny wyjazd z ośrodka. Wielu Gliwiczan ma w pamięci koniec egzaminu w bramie za wymuszenie...W czasie gdy ja zdawałam był ta drogą poprowadzony objazd - można sobie wyobrazić co się działo... |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.

28 sierpnia mam pierwsze zajęcia teoretyczne, ale bardzo ten mój kurs przeżywam, nie wyobrażam sobie siebie za kierownicą 

Nie wiem, jak w tej chwili jest ze zdawalnością, ale jakoś nie chce mi się wierzyć w to, że aż tak trudno zdać, szczególnie bez łapówki