|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
przeszłość -teraźniejszość -przyszłość
Witam. Może pare osób pamięta zdjęcia mojego dawnego pokoju, zrobiłam mały remoncik i wklejam też zdjęcia teraźniejsze, ale jednak chciałam się spytać co w nim pasuje, co dodać i co zmienić. Wiem niby proste, ale jak sie przebywa w nim non stop to zatraca się to i owo i potrzebuję nowych świerzych pomysłów
![]()
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: przeszłość -teraźniejszość -przyszłość
pierwsze 4 zdjęcia są sprzed remontu, jedno w poprzednim poście (obrazki) już po remoncie i tu też już po remoncie
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ![]() ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie'' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
up
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
dzięki za pomoc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
a może by tak przemalować te niebieskie elementy na biało??
bedzie ślicznie wygladać ![]() ![]() ![]() ![]() ale widze ten pokoik jako takie drewniane ciemne pudełko z białymi dodatkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
dziekuje za odp. niestety jakos nie bardzo widze aby przemalowac meble na bialo i reszte sciany wylozyc boazeria ;] jakos nie widze swojego pokoju w az tak ciemnych barwach, poza tym to mabyc nie tylko sypialnia tylko pokoj do wszystkiego ;]
a co do dywanika to mam taki puchowy jakby, tylko ukryl sie na zdjeciu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
może jeszcze jakieś propozycje?
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
i znów proszę o rady ;] pokoik ze zdjęć się nie zmienił a ja już bym chciała go jakoś zmienić
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
A nie myślałaś o przestawieniu mebli. Ja zawsze tak robie i za każdym razem pokój wygląda kompletnie inaczej
![]() ![]() Edytowane przez Karolaa25 Czas edycji: 2009-09-04 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
a jakie zmiany wchodzą w gre? przemalowanie ścian , tzn tych z tapetą, przeróbka mebli, wymiana tapicerki, dywanu, zason, czy tylko jakieś takie niewielkie zmiany - dodatki itp??
pozbycie się boazerii pewnie nie wchodzi w gre, dlatego ja bym wykorzystala to, że na całej ścianie jest drewno i cały pokój zrobiła w takim "naturalnym" stylu ![]() żeby pokój nie był za ciemny oparłabym się na kolorach brązowym (takim drewnianym), beżowym/kremowym i takiej soczystej zieleni ![]() te ściany z tapetą jeśli się da, przemaluj na jakiś krem zmieniłabym dywan, jeśli masz możliwość to może pokrycie też sofy, albo przynajmniej jakąś narzutę na nią dać może przerobiłabyś meble? mają proste kształty więc myśle, że mogłabyś bezproblemu użyć okleiny, a krawędzie pomalować farbą ![]() no i ograniczyłabym ilość tych ozdóbek na półkach i ścianach ![]() ![]() ![]() napisz coś więcej, tzn jakie masz możliwości i fundusze i jaki styl ci odpowiada, nie zaszkodziłby też plan pokoju (żeby wymysleć jakieś inne ustawienie mebli) wtedy napewno uzyskasz więcej odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
szczerze nie myślałam o przestawianiu mebli - narazie zostawię tak jak jest ;]
jeśli chodzi o malowanie mebli - to raczej niestety odpada, są jakie są; nie bawię się w majsterkowanie więc bałabym się efektu końcowego.. ![]() boazeria zostaje. ściany myślałam nad pomalowaniem, ale chyba zabiorę się do tego na wiosnę. wiem wiem, chce coś zmienić a tu nie ma co.. ![]() zastanawiałam się bardziej nad dodatkami; tylko właśnie dodać trochę 'nowoczesności' czy 'naturalności' niestety nie mam wyobrażenia przestrzennego, więc trudno mi to sobie wyobrazić co by bardziej pasowało. Wiem też zależy od gustu. http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90109232 or http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50093643 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70164578 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30109485 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10133537 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70047914 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60153250 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00032384 nie wiem czy dokładnie pokazałam o co chodzi? czy wprowadzić ciut nowoczesności, fantazji, kontrastowości czy naturalnie do boazerii aby wszytsko współgrało ze sobą? jak uważacie? jeśli chodzi o dywanik to ten kremowy kudłaty bardzo mnie się podoba (rozmiar jest idealny bo też miałam problemy z tym jak łóżko jest rozłożone aby nie zawadzało nigdzie) jeśli chodzi o gadżety na półkach to właśnie starałam się ich jak najmniej, ale czy nadal jest za dużo? nie pasuje? inne jakieś? jeśli chodzi o obrazki nad łóżkiem to wydawało mnie się że najlepeij będzie właśnie mniejsze niż jeden wielki do małego pokoju, wydawałby się taki 'ciężki'. a może zmienić układ obrazków, i 'coś' w obrazkach? a wzory na ścianie? u innych owszem ładnie to wygląda, ale jednak chyba ja nie przepadam za takim stylem, wolę prosty niż ukwiecony. wiem marudna jestem ;] a ja osobiście mam w plany zminę karnisza, wstawienie lustra za drzwi, jakiś kwiatuch łatwy w pielegnacji, i zastanawiałam się aby nad fotelikiem na boazerii zrobić mini galerię antyram ze 'wspomnieniemi' tylko nie wiem czy to nie za dużo, choć tam jakoś pusto jest.
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
naturalność można połączyć z nowoczesnością
![]() ![]() nie musi być to zresztą tylko drewno i brązy - np. ta metalowa ramka, czarna donica jak najbardziej pasowały by mi do takiego 'naturalnego' pokoju (jeśli duże lustro będzie miało szeroką, drewnianą ramę to już będzie wyglądało zupełnie inaczej ![]() ja bym wybierała tak, że jeśli coś jest z 'nowoczesnego' materiału, to niech ma prostą, surową formę, a jeśli jest z materiału 'naturalnego' niech ma jak nabardziej czysty, nowoczesny kształt ![]() pomysł z antyramami nie jest zły, pod warunkiem, że znają się one tylko na jednej ścianie i będą tworzyć jakąś kompozycję, całość, a nie będą to wyrozrzucane i nie dobrane zdjęcia (załącznik - wydaje mi się, że takie kolory nie były by za mdłe i ponure, ale i nie gryzły by się z boazerią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja bym przemalowała boazerią. Jak dla mnie to wprowadza ona jakiś taki grobowy nastrój w pokoju. Skoro masz już niebieskie meble i nie chcesz nic z nimi kombinować, to boazerię pomalowałabym na kolor biały/szary. Do tego pare marynistycznych dodatków i wychodzi pokoik w skandynawskim stylu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
podoba mnie sie pomysł anvastry
![]() narazie niestety jakoś nie widzę mojej boazerii w białym kolorze ani tym bardziej szarym, może kiedyś kiedyś przy zmianie mebli? kto wie ;] tewraz jeszcze uporządkuję sobie wszystko w główce i zobaczymy co z tego wyjdzie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
1.Podoba mi się odcień Twojej boazerii ,fotel oraz dywanik.Uważam że jeżeli chciałabyś połączyć styl naturalny z nowoczesnym to dobrze byłoby zmienić kolory ścian i/ lub mebli, gdyż ten kontrast jest nieciekawy.
Kolor ścian zmieniłabym na ładną,stonowaną ale nie nudną zieleń(np. oliwka) która podkreśliłaby odcień boazerii. Najkorzystniej byłoby zerwanie tapet i pozostawienie "gołej" ściany,ale to już wymaga wkładu pracy i zasobów finansowych. Dlatego na początek dobrze byłoby przemalować chociaż tapety(nie jest to duża powierzchnia z tego co widzę wiec się nie namęczysz a efekt będzie ogromny). 2.Zmiana koloru mebli już jest nieco bardziej skomplikowana.Wiem,bo sama malowałam jedną szafkę olejnymi farbami do drewna(koszty duże,napracujesz się przy ścieraniu lakieru ).Sądzę że tak jak dziewczyny już tu pisały łatwiej byłoby je obkleić.Ja obkleiłabym tylko te niebieskie fronty. 3.Najszybsza jednak zmianą jaka możesz dokonać jest zakup koszyczków lub pudełek (możesz sama robić z pudełek po butach,pomalować lub tez obkleić) i schowanie w nich przedmiotów "luźno stojących" z półek. 4.Sądzę że duża zmianą byłaby narzuta na tapczanik i ewentualnie ciekawe,pasujące do stylu jaki chcesz stworzyć poduszki.(A propos widziałam w IKEA takie ładne,"naturalne" narzuty za chyba coś koło 40 zł). 5.Nie zapominaj także o odpowiednim "ubraniu" okienka.Z tego co udało mi się dopatrzeć u Ciebie jest coś co by pasowało....takie delikatne,ale jakieś puste to okno...Może nawlecz piórka na żyłkę i powieś na jakiś czas w pobliżu tej zasłonki? ![]() 6.Zmieniłabym także obrazki ze ściany,chyba że są dla Ciebie istotne.W takiej sytuacji powiesiłabym je w rzędzie,w takim harmonijnym porządku i zmieniłabym ramki na takie jak pokazywałaś z Ikei.Proste,klasyczne,pod kreślające treść. 7.Odkleiłabym to "coś" z włącznika światła ![]() 8.Inna opcja jest taka że malujesz ściany na np.ładny beżyk który rozświetli nieco pokój,zostawiasz kolor mebli i urządzasz go w stylu rustykalnym który charakteryzuje się tego typu kontrastami kolorystycznymi. Mam nadzieje że natchnęłam do czegoś ![]() Edytowane przez elwiraradlak Czas edycji: 2009-09-10 o 22:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:37.