|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Czy to prawda?
Słyszałam ostatnio, że długie stosowowanie tabletek anty.. może powodować niepłodność. Podobno już co piąta para ma problemy. Czy to prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to prawda?
Cytat:
nie ma żadnych wiarygodnych badań, które by to potwierdzały. Moim zdaniem większość problemów jest spowodowana tym, że kobiety coraz później zaczynają się starać o dziecko, a wtedy faktycznie może być trudniej. O złym trybie życia mężczyzn i kobiet nie wspominając. dodam jeszcze, że zaraz po odstawieniu tabletek gwałtownie wzrasta płodność i szansa na ciążę mnogą.
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Hej, ja też nie czytałam o tym, żeby tabletki powodowały niepłodność, ale stosując tabletki poziom hormonów kobiecych jest na taki samym poziomie jak u kobiety, która jest po menopauzie. Biorac tabletki "usypiasz jajniki" a po odstawieniu w pierwszych cyklach jajniki nadrabiają zaległości, co może się skończyć ciążą mnogą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
|
Ja słyszałam tylko, że np. po roku brania tabletek...dopiero za ok. rok się zajdzie w ciąze..nie jest to jakas reguła ale podobno są trudności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może i jest w tym trochę racji. Ja brałam tabletki 8 lat, od lutego nie biorę, staramy się o dziecko i nic. Jak minie rok zacznę się martwić! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
ale nie wiesz czy to przez tabletki bo wczesniej nie urodzilas dziecka,prawda?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Racja, nie wiem czy przez tabletki nie mogę zajść w ciążę, to bedzie moje pierwsze dziecko. Winne jest pragnienie zostania mamą i nie tylko u mnie tak jest, jak się bardzo chce, to nie wychodzi. Jak przestanie się moje życie wokół zajścia w ciążę kręcić, to na pewno się uda, więc odpuszczam sobie dziką pogoń za ciążą i niech się dzieje wola nieba.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja brałam tabletki 8 lat z dwiema miesięcznymi przerwami. Po odstawieniu po roku zaczęłam starać się o dziecko. Udało się za pierwszym razem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
To prawda, że pigułki "usypiają" jajniki. po odstawieniu powinny się obudzić i działać normalnie. U mnie niestety śpią dalej. Właśnie zaczęłąm leczenie duphastonem na wywołanie okresu, a potem czekają mnie badania hormonalne.
Obwiniam się za to branie pigułek ( 7 lat), ale każdy ginekolog (było ich w sumie 5) potwierdzał, że to bezpieczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
nie ma właśnie konkretnych dowodów,są przypadki ze w czasie brania tabletek anty zachodzą w ciążę.Ja brałam cilest 3 lata po odstawieniu zaszłam bezproblemowo,tak samo z drugim maluszkiem,choć przerwa między córkami to tylko 2 lata więc po roku odstawiłam tabletki.wiele problemów z zajsciem wiaze się z sfery psychicznej.zbyt bardzo chcemy,zbyt się staramy zapominając ze to ma byc przedewszystkim przyjemność dla dwojga ludzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie jest to potwierdzone badaniami. Często wynika to z tego,że kobiety przed braniem tabletek nie robiły badań na płodność a potem obwiniają za wszystko tabletki.
Druga sprawa,że po odstawieniu okres może się pojawić od razu albo po długim czasie, organizm musi wrócić to swojego rytmu....myślę,że tabletki same w sobie nie powodują bezpłodności, to raczej rozlegulowanie cyklu po odstawieniu może być problemem. Jak zawsze w przypadku tabletek nie ma reguły- jedni mają problemy, inni ciąże mnogie po odstawieniu lub zachodzą w ciążę bardzo szybko. Ja słyszałam teorię,że po odstawieniu jajniki pracują na wyższych obrotach i wiele osób bardzo szybko zachodzi w ciążę a płodność jest jak u królika;-) a tak na poważnie- nie ma reguły i nie wierzę w żadne teorie typu"po braniu tabletek na pewno zajdziesz szybko w ciążę/ nie bedziesz mogła mieć dzieci"
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja też słyszałam że długie branie tabletek prowadzi do niepłodności a jak juz sie odstawi i od razu zajdzie w ciąże to jest duże prawdopodobieństwo że dziecko nie będzie zdrowe. Dlatego ja biorąc tabletki będą robiła co jakiś czas na pare miesięcy przerwy w braniu tabletek żeby nie uśpić moich jajniczków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo odstawienie musi trwac conajmniej pół roku żeby miało sens... jak zaczniesz tak brać i odstawiać na zmianę to tylko krzywdę sobie większą zrobisz...
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
O tym sie mowi, ze to rzez tabletki. Lekarze najczesciej zwalaja wine na tabletki. alenie zostalo to udowodnione.
Najczesciej przyczyny bezplodnosci sa inne. Dzisja wiele ludzi nie moze miec dziecka, a to sie chyba bierze z trybu zycia jaki prowadzimy, czesto jest niezdrowe i stresujace. a ja zadam kolejne pytanie. To prawda, ze po tabletkah czesto zdarzaja sie ciaze bliznicze?
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno tabletki mają na ten wpływ i szansa na takie ciąże jest wtedy wieksza, ale nie znam się na tyle by konkretniej coś napisać.
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja też słyszałam, że po tabletkach jest wieksza szansa na ciąże mnogą (mam nadzieje, że mi się to nie przytrafi hehe
![]() A o tej bezpłodnosci pierwszy raz słysze...
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
mam 3 znajome ktore zaszly w ciaze tuz po odstawieniu tab! jedna brala tab dosc dlugo i miesiac po odstawieniu zaszla w ciaze ! sama byla zaskoczona. mysle ze to nie regula. to kwestia organizmu.ja bym tu nie sluna teorii o bezplodnosci.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i skąd kobieta może wiedzieć, że to wina tabletek, że w ciążę zajść nie może, skoro przed ich braniem w ciążę nie zaszła, więc tak na prawdę to nie wiadomo jak jest z jej płodnością. Faktem jest też, że na płodność ma te wpływ styl życia, środowisko. W dzisiejszych czasach, gdy tak na prawdę wdychamy wyziewy z rur wydechowych a nie czyste powietrze, to też ma ogromny wpływ na płodność. ![]() Jedyne na co może mieć wpływ antykoncepcja hormonalna i jest to udowodnione naukowo, to wpływ na powstawanie zakrzepów krwi w żyłach, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia kobiety i na pojawienie się wcześniej niż powinna osteoporozy. ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedyś tak mówiono, że zaraz po odstawieniu jest większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale na w obecnie spotkałam sie również z opinią, że nie zostało to udowodnione. (nawet na forum wiele dziewczyn opowiadało, że zaszły zaraz po odstawieniu ale jakoś nie przypominam sobie żeby któraś miała więcej niż jednego bobaska) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.