Czy to prawda? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-24, 12:06   #1
nel18
Raczkowanie

Question

Czy to prawda?

Słyszałam ostatnio, że długie stosowowanie tabletek anty.. może powodować niepłodność. Podobno już co piąta para ma problemy. Czy to prawda?
nel18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-24, 12:10   #2
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Czy to prawda?

Cytat:
Napisane przez nel18 Pokaż wiadomość
Słyszałam ostatnio, że długie stosowowanie tabletek anty.. może powodować niepłodność. Podobno już co piąta para ma problemy. Czy to prawda?
a gdzie słyszałaś?
nie ma żadnych wiarygodnych badań, które by to potwierdzały.
Moim zdaniem większość problemów jest spowodowana tym, że kobiety coraz później zaczynają się starać o dziecko, a wtedy faktycznie może być trudniej. O złym trybie życia mężczyzn i kobiet nie wspominając.

dodam jeszcze, że zaraz po odstawieniu tabletek gwałtownie wzrasta płodność i szansa na ciążę mnogą.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 15:55   #3
margolka82
Raczkowanie

Hej, ja też nie czytałam o tym, żeby tabletki powodowały niepłodność, ale stosując tabletki poziom hormonów kobiecych jest na taki samym poziomie jak u kobiety, która jest po menopauzie. Biorac tabletki "usypiasz jajniki" a po odstawieniu w pierwszych cyklach jajniki nadrabiają zaległości, co może się skończyć ciążą mnogą.
margolka82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 16:03   #4
Zuziunia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nel18 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam tylko, że np. po roku brania tabletek...dopiero za ok. rok się zajdzie w ciąze..nie jest to jakas reguła ale podobno są trudności.
Zuziunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 16:14   #5
margolka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Ja słyszałam tylko, że np. po roku brania tabletek...dopiero za ok. rok się zajdzie w ciąze..nie jest to jakas reguła ale podobno są trudności.

Może i jest w tym trochę racji. Ja brałam tabletki 8 lat, od lutego nie biorę, staramy się o dziecko i nic. Jak minie rok zacznę się martwić!
Stary 2008-08-30, 16:54   #6
truzkawka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez margolka82 Pokaż wiadomość
Może i jest w tym trochę racji. Ja brałam tabletki 8 lat, od lutego nie biorę, staramy się o dziecko i nic. Jak minie rok zacznę się martwić!
podobno własnie jest problem, gdy 'za bardzo' chce się tego dziecka. często jest tak, że po adopcji wiele kobiet zachodzi w ciążę, bo wteyd już o tym nie myślą
pozdrawiam
Stary 2008-08-30, 17:16   #7
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margolka82 Pokaż wiadomość
ale nie wiesz czy to przez tabletki bo wczesniej nie urodzilas dziecka,prawda?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-30, 17:23   #8
margolka82
Raczkowanie

Racja, nie wiem czy przez tabletki nie mogę zajść w ciążę, to bedzie moje pierwsze dziecko. Winne jest pragnienie zostania mamą i nie tylko u mnie tak jest, jak się bardzo chce, to nie wychodzi. Jak przestanie się moje życie wokół zajścia w ciążę kręcić, to na pewno się uda, więc odpuszczam sobie dziką pogoń za ciążą i niech się dzieje wola nieba.
Stary 2008-08-30, 18:14   #9
Mediane
Raczkowanie

Ja brałam tabletki 8 lat z dwiema miesięcznymi przerwami. Po odstawieniu po roku zaczęłam starać się o dziecko. Udało się za pierwszym razem
Stary 2008-08-31, 14:41   #10
Aggami
Przyczajenie

To prawda, że pigułki "usypiają" jajniki. po odstawieniu powinny się obudzić i działać normalnie. U mnie niestety śpią dalej. Właśnie zaczęłąm leczenie duphastonem na wywołanie okresu, a potem czekają mnie badania hormonalne.

Obwiniam się za to branie pigułek ( 7 lat), ale każdy ginekolog (było ich w sumie 5) potwierdzał, że to bezpieczne
Aggami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-12, 16:06   #11
rerekukum
Przyczajenie

nie ma właśnie konkretnych dowodów,są przypadki ze w czasie brania tabletek anty zachodzą w ciążę.Ja brałam cilest 3 lata po odstawieniu zaszłam bezproblemowo,tak samo z drugim maluszkiem,choć przerwa między córkami to tylko 2 lata więc po roku odstawiłam tabletki.wiele problemów z zajsciem wiaze się z sfery psychicznej.zbyt bardzo chcemy,zbyt się staramy zapominając ze to ma byc przedewszystkim przyjemność dla dwojga ludzi
rerekukum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-12, 16:25   #12
Chii1986
Zakorzenienie

Nie jest to potwierdzone badaniami. Często wynika to z tego,że kobiety przed braniem tabletek nie robiły badań na płodność a potem obwiniają za wszystko tabletki.

Druga sprawa,że po odstawieniu okres może się pojawić od razu albo po długim czasie, organizm musi wrócić to swojego rytmu....myślę,że tabletki same w sobie nie powodują bezpłodności, to raczej rozlegulowanie cyklu po odstawieniu może być problemem.

Jak zawsze w przypadku tabletek nie ma reguły- jedni mają problemy, inni ciąże mnogie po odstawieniu lub zachodzą w ciążę bardzo szybko.
Ja słyszałam teorię,że po odstawieniu jajniki pracują na wyższych obrotach i wiele osób bardzo szybko zachodzi w ciążę a płodność jest jak u królika;-)

a tak na poważnie- nie ma reguły i nie wierzę w żadne teorie typu"po braniu tabletek na pewno zajdziesz szybko w ciążę/ nie bedziesz mogła mieć dzieci"
Stary 2008-09-13, 21:29   #13
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Ja też słyszałam że długie branie tabletek prowadzi do niepłodności a jak juz sie odstawi i od razu zajdzie w ciąże to jest duże prawdopodobieństwo że dziecko nie będzie zdrowe. Dlatego ja biorąc tabletki będą robiła co jakiś czas na pare miesięcy przerwy w braniu tabletek żeby nie uśpić moich jajniczków
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 13:07   #14
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez gsk Pokaż wiadomość
Ja też słyszałam że długie branie tabletek prowadzi do niepłodności a jak juz sie odstawi i od razu zajdzie w ciąże to jest duże prawdopodobieństwo że dziecko nie będzie zdrowe. Dlatego ja biorąc tabletki będą robiła co jakiś czas na pare miesięcy przerwy w braniu tabletek żeby nie uśpić moich jajniczków
a co to znaczy co jakiś czas?
bo odstawienie musi trwac conajmniej pół roku żeby miało sens...
jak zaczniesz tak brać i odstawiać na zmianę to tylko krzywdę sobie większą zrobisz...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 13:35   #15
Madaaa
Zakorzenienie

O tym sie mowi, ze to rzez tabletki. Lekarze najczesciej zwalaja wine na tabletki. alenie zostalo to udowodnione.
Najczesciej przyczyny bezplodnosci sa inne. Dzisja wiele ludzi nie moze miec dziecka, a to sie chyba bierze z trybu zycia jaki prowadzimy, czesto jest niezdrowe i stresujace.

a ja zadam kolejne pytanie.

To prawda, ze po tabletkah czesto zdarzaja sie ciaze bliznicze?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-14, 14:31   #16
Chii1986
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
O tym sie mowi, ze to rzez tabletki. Lekarze najczesciej zwalaja wine na tabletki. alenie zostalo to udowodnione.
Najczesciej przyczyny bezplodnosci sa inne. Dzisja wiele ludzi nie moze miec dziecka, a to sie chyba bierze z trybu zycia jaki prowadzimy, czesto jest niezdrowe i stresujace.

a ja zadam kolejne pytanie.

zdarzają się -znam dziewczyny u których w rodzinie nigdy nie było bliźniaków (bo wiadomo,że jak mama, babcia miały ciąże mnogie to córka.wnuczka też może mieć z wiekszym prawdopodobieństwem) a same po odstawieniu tabletek zachodziły w takie ciąże...

podobno tabletki mają na ten wpływ i szansa na takie ciąże jest wtedy wieksza, ale nie znam się na tyle by konkretniej coś napisać.
Stary 2008-09-14, 15:17   #17
Asienka187
Zakorzenienie

Ja też słyszałam, że po tabletkach jest wieksza szansa na ciąże mnogą (mam nadzieje, że mi się to nie przytrafi hehe )
A o tej bezpłodnosci pierwszy raz słysze...
Stary 2008-09-15, 20:06   #18
201708220937
Konto usunięte

Treść usunięta
201708220937 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-15, 20:10   #19
kamila2006
Zakorzenienie

mam 3 znajome ktore zaszly w ciaze tuz po odstawieniu tab! jedna brala tab dosc dlugo i miesiac po odstawieniu zaszla w ciaze ! sama byla zaskoczona. mysle ze to nie regula. to kwestia organizmu.ja bym tu nie sluna teorii o bezplodnosci.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 13:56   #20
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
a gdzie słyszałaś?
nie ma żadnych wiarygodnych badań, które by to potwierdzały.
Moim zdaniem większość problemów jest spowodowana tym, że kobiety coraz później zaczynają się starać o dziecko, a wtedy faktycznie może być trudniej. O złym trybie życia mężczyzn i kobiet nie wspominając.

dodam jeszcze, że zaraz po odstawieniu tabletek gwałtownie wzrasta płodność i szansa na ciążę mnogą.
Zgadzam się z Tobą Marwari. Od siebie dodam jeszcze, że tego typu poglądy propagowane są raczej przez katolickie szkoły planowania rodziny.

No i skąd kobieta może wiedzieć, że to wina tabletek, że w ciążę zajść nie może, skoro przed ich braniem w ciążę nie zaszła, więc tak na prawdę to nie wiadomo jak jest z jej płodnością.

Faktem jest też, że na płodność ma te wpływ styl życia, środowisko. W dzisiejszych czasach, gdy tak na prawdę wdychamy wyziewy z rur wydechowych a nie czyste powietrze, to też ma ogromny wpływ na płodność.

Jedyne na co może mieć wpływ antykoncepcja hormonalna i jest to udowodnione naukowo, to wpływ na powstawanie zakrzepów krwi w żyłach, co jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia kobiety i na pojawienie się wcześniej niż powinna osteoporozy.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 18:51   #21
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zuziunia Pokaż wiadomość
Pierwsze słyszę.

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Kiedyś tak mówiono, że zaraz po odstawieniu jest większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale na w obecnie spotkałam sie również z opinią, że nie zostało to udowodnione. (nawet na forum wiele dziewczyn opowiadało, że zaszły zaraz po odstawieniu ale jakoś nie przypominam sobie żeby któraś miała więcej niż jednego bobaska)
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości