|
|||||||
| Notka |
|
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Gramofon, płyty winylowe itp.
Hej tak się zastanawiam czy któraś z was słucha płyt winylowych? Mam w domu gramofon, niestety bez igły więc nie mogę słuchac płyt
a na nowy na razie nie mam funduszy. Ale mam nadzieje że jak coś uzbieram to albo kupie igłe albo nowy gramofon , ponieważ mam sporo płyt.Podsumowując macie gramofony? Słuchacie na nich płyt? |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Gramofon, płyty winylowe itp.
Mamy płyty, niestety nie mamy gramofonu
.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Mój tata za czasów swojej młodości kupował mnóstwo płyt, w zasadzie przeznaczał na to całe kieszonkowe. Uzbierało się tego sporo, dużo klasyków. Do tego miał adapter - za pomocą tego uroczego urządzenia zostałam wyedukowana muzycznie. Dzieciństwo wspominam tak - tata sadzał mnie koło gramofonu i puszczał mi przeróżnych wykonawców. Niestety przyszedł taki dzień, kiedy igła się zużyła, a dzisiaj kupić taką to nie lada wydatek, tatę też już to tak nie kręci jak mnie i sprzedał gramofon na Allegro. Płyty zostały i mnie kuszą.
CHCĘ GRAMOFON :d |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Mój tata miał gramofon i płyty w swoim domu rodzinnym, ale moja ciotka-maniaczka czystości wyrzuciła wszystko.
Nie wybaczę. |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
A ja kupuję płyty, ale gramofonu się nie dorobiłam (:
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dwa technicsy 1200 mk5 oraz mixer, ale to z racji bycia dj-ka, plyt mam ponad 400, przyznac musze, ze oprocz mixowania czesto lubie sobie posluchac dobrego vinylka
do tego ostatnio przyszla moda, iz wytwornie wydaja kolorowe vinyle, badz przezroczyste z jakims design, fajnie to wyglada, ale z graniem sprawa wyglada gorzej, ja mam w dobytku, plyty czerwone, zlote,biale,zielone,szare ,przezroczyste z grafika
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
|
|
|
|
#7 |
|
BAN stały
|
adaper i płytty posiadam... płyty jeszcze mam z lat 80, 70... przedewszystkim polskie zespoły.. budka suflera, urszula sipińska, lady punk... itd.. a nawet moje ulubione z czasów małoletnich: Natalia Kukulska (i niezniszczalny puszek okruszek) oraz Tik Tak (z takim przebojem jak mydło)... boskie... w swojej kolekcji posiadam jeszcze płyty winylowe, tzw. pocztówki, bo one są kwadratowe...
bardzo sie cieszę że pare miesięcy temu zakupiłam ponownie igłę edo adaptera... szukałam jej aż 3 miesiące... ale opłacało się.. bo ten dźwięk z winylka niepowtarzalny.. |
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
Chloestic, może napiszesz coś o tym, co grasz, jak grasz i jak to się stało, że grasz?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje mixy mozna sciagnac wchodzac w blog sa tam rowniez moje audycje radiowe z jungletrain.net radio oraz leetradiogram drum and bass, a jak to sie stalo? kocham muzyke, skonczylam szkole muzyczna, studia akustyczne i nie moglam zaprzestac jedynie na sluchaniu, a ze mam w wiekszosci meskie zainteresowania lol, to bardzo mnie kusily gramofony, plyty i mixowanie, kupilam dwa reelopy, kilka plyt i tak sie zaczelo ;]
Muzycznie www.facebook.com/AtelierNoire www.instagram.com/kasia_noire ![]() Kosmetyki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1211006 Ciuszki na wymianę: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post81087906 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Mam ten sam problem - mnóstwo płyt i brak igły w adapterze;P Słyszałam, że można taką kupić na różnych targach, targach staroci itp. i nie wychodzi tak drogo, ale jeszcze nie sprawdzałam sama.
|
|
#11 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
pasuje...
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma ani gramofonu ani płyt, ale kilku z moich kolegów( w tym mój były) jest Dj'ami więc oni mają gramofony i płyty i czasem słucham
![]() o widzę tu jedną Dj'kę Chloestic widze, że technicsy masz ojjjj z racji moich znajomości interesuję się co nie co sprzętem i muzyką. Mój kolega tez ma kolorowe vinyle: zielone, różowe i inne Właśnie fajnie wyglądają takie kolorowe. Chciałam się nauczyć grać, ale.. jakoś tak mi zeszło, że nie było kiedy ![]() bardzo chętnie posłucham jakiegoś twojego seta Już wchodzę na myspace
|
|
#13 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kollektiv turmstrasse wydawal swego czasu zielone epki.. dziwnie to wyglądalo :P moj facet gra choc gdy sama probowalam to powiem szczerrze ciezki orzech do zgryzienia.. przepięknie mi sie plytki rozjezdzaly
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
no ja gram juz kilka lat, a bardzo mi zalezy, aby grac technicznie na wysokim poziomie
![]() ostatnio samo granie przestalo mi wystarczac, po jakims czasie zgrywanie plyt to blahostka i chce sie czegos wiecej, obecnie mam okres efektorow, zakupilam korg kaoss pad 3 ;] i wlasnie ide nagrywac nowego mixa przy browarku ;] zapraszam w kazdy poniedzialek o 20:00 na www.jungletrain.net na audycje radiowa
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na spejsie masz jakieś info ?? Jutro ponoć w bunkrach jest dobra impreza , kumpel mnie wyciąga a ja tu sesja ![]() co do grania masz racje , widze po tżcie że nie wystarcza samo granie , od kilku lat częściej lub rzadziej próboje zrobić cos swojego . |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
no wlasnie musze zrobic update na myspace, bo juz dawno zaniedbalam ta stronke :P
ostatnio gralam w Wawie, Zielonej Gorze, Łodzi no i Poznaniu teraz powoli konczy sie sezon, takze z imprezami bedzie gorzej, ale mysle, ze o Poznan jeszcze zahacze ![]() Twoj TZ jaka gra muzyke?
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Mam winyle, mam adapter, ale niestety jest zepsuty i czeka kilkanaście miesięcy, aż wezmę go na naprawę.
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
on raczej minimale choc teraz jakoś zmierza bardziej w dubiwą strone , dub techy .
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Witam.
Dziewczyny mam do was pytanie. Nie znam się na gramofonach, a miałam zamiar sobie takowy sprawić. Powiedzcie mi czy warto kupić gramofon poniżej 100 złotych czy musi to już być inwestycja kwestii 300-500 zł. Jeżeli tak, to jaka jest różnica między tańszym a droższym gramofonem? Do tego chciałam się dowiedzieć czy trudno jest dostać winyle zespołów teraźniejszych?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
witam Drogie Panie
jeśli którejś z Was płyty winylowe zalegają to chętnie przyjmę w dobre ręce (tworze muzykę). Zapłacę za przesyłkę jeśli będzie taka potrzeba. GG : 7102062 e mail - gasei@o2.pl Pozdrawiam . |
|
|
|
|
#21 | |
|
Rozeznanie
|
O, szukałam takiego wątku
![]() Dwa dni temu mój brat dostał w prezencie (zbiorowym) gramofon (można kupić na allegro, razem z przesyłką wyszło nas ok. 100zł - nie jest to jakieś mega cudo, ale działa i na razie wystarczy ) + kilka płyt winylowych (w tym koncertowy podwójny album i singiel jego ulubionych Pink Floyd! Do tego Dire Straits, Niemen i inne klasyki zabrane ze strychu jego narzeczonej).Świetna rzecz ![]() Zastanawiam się czy ktoś ma może jakieś winyle na wymianę? ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Cytat:
Raczej nie jest trudno kupić wykonawców teraźniejszych, dużo zespołów wraca do wydań na płytach winylowych, lepsza jakość i często dużo tańsze. Mój chłopak kupił za 30 zł Rise Againts, cieszył się, bo myślał, ze to cd (a najtańsze to k. 50zł), a okazało się, ze nie przeczytał informacji o aukcji i przysłali mu winyla ![]() Wpisz w allegro to, czego szukasz.
|
|
|
#22 |
|
Rozeznanie
|
tańsze winyle? eh, fajnie by było
niestety cd cały czas dominują (nie wspominając już o mp3) - są dużo tańsze i łatwiej dostępne. póki co odziedziczyłam po tacie sporą kolekcję i mam nadzieję, że ją rozbuduję uwielbiam dźwięk muzyki zawartej na winylach.
|
|
#23 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja mam jakieś stare płyty winylowe, niedawno znalazłam w czeluściach domu :P i szukając sobie po necie jakiegoś sprzętu elektronicznego trafiłam na sklep, w którym przypadkiem zauważyłam, że mają tam świetne gramofony
Przynajmniej wyglądają cudnie, uwielbiam klimat starych lat! na electro.pl zerknijcie sobie http://www.electro.pl/Gramofony,634,605.html W sumie cenowo chyba tez nie takie strasznie drogie jak na taki oldschoolowy sprzęcior
|
|
|
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Ja niedawno zakupiłam sobie prawie nowy gramofon na allegro (Technics - podobno jeden z najlepszych producentów) za 300 zł. Sprawuje się bardzo dobrze.
Jestem właśnie w trakcie tworzenia winylowej biblioteczki. Póki co mam ok. 30 płyt, ale będę stopniowo powiększać. ![]() A, i jakby ktoś miał ochotę sprzedać winyle - jestem jak najbardziej chętna. Edytowane przez l4lena Czas edycji: 2011-07-15 o 12:26 |
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
ja też aktualnie poszukuje gramofonu
mam kilka płyt i nie chciałabym żeby się kurzyły :P
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
ja mam sporo starych płyt
![]() i 2 gramofony ale chyba zepsute i nie opłaca się ich naprawiać |
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzeniona
|
Odświeżam
![]() Uwielbiam rocka, zwłaszcza z lat 60, 70 i 80, marzę o gramofonie i winylach... Poradźcie laikowi - jaki kupić? Gdzie szukać winyli? Czy opłaca się kupować na allegro, czy mogą być zbyt "zajechane"? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

a na nowy na razie nie mam funduszy. Ale mam nadzieje że jak coś uzbieram to albo kupie igłe albo nowy gramofon
, ponieważ mam sporo płyt.

do tego ostatnio przyszla moda, iz wytwornie wydaja kolorowe vinyle, badz przezroczyste z jakims design, fajnie to wyglada, ale z graniem sprawa wyglada gorzej, ja mam w dobytku, plyty czerwone, zlote,biale,zielone,szare ,przezroczyste z grafika

pasuje... 

z racji moich znajomości interesuję się co nie co sprzętem i muzyką. Mój kolega tez ma kolorowe vinyle: zielone, różowe i inne