rezygnacja z pracy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-23, 23:23   #1
mortisha84
Zadomowienie

rezygnacja z pracy

Witam!
Szukam porady odnośnie rezygnacji z pracy. Otóż ostatnio dostałam ofertę pracy i ją przyjęłam. Na miejscu dostałam też umowę o pracę i ją oczywiście podpisałam. Pracę rozpoczynam jednak dopiero w połowie października. W międzyczasie dostałam propozycję lepszej pracy. Nie wiem teraz czy ta pierwsza firma, z którą już podpisałam umowę nie będzie robić problemów. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Czy mogę po prostu zrezygnować z tej pierwszej pracy bez żadnych konsekwencji? Z góry dziękuje za pomoc.
mortisha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 13:52   #2
mgosiekm
Zadomowienie

Dot.: rezygnacja z pracy

Od kiedy masz umowe podpisana, od pazdziernika?
Napisz wypowiedzenie, ale przy umowie o prace bedziesz musiala przepracowac okres wypowiedzenia ktory zostal zawarty w umowie o prace (np. 2 tygodnie).

A widzisz i jeszcze jedno, firma zastosowala wobec ciebie sprytny trik, bo teraz jestes ich pracownikiem i dla nich mniejsze prawdopodobienstwo ze uciekniesz do tego czasu a dla ciebie tylko klopot..

01.05.2010r

28.04.2011 Natalka

mgosiekm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-24, 15:08   #3
mortisha84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
Od kiedy masz umowe podpisana, od pazdziernika?
Napisz wypowiedzenie, ale przy umowie o prace bedziesz musiala przepracowac okres wypowiedzenia ktory zostal zawarty w umowie o prace (np. 2 tygodnie).
umowe podpisałam we wrześniu ale stosunek pracy rozpoczyna się 16.10. jeszcze mi nie płacą więc pracownikiem nie jestem

Cytat:
Napisane przez mgosiekm Pokaż wiadomość
A widzisz i jeszcze jedno, firma zastosowala wobec ciebie sprytny trik, bo teraz jestes ich pracownikiem i dla nich mniejsze prawdopodobienstwo ze uciekniesz do tego czasu a dla ciebie tylko klopot..
no właśnie... wtedy nie przypuszczałam, że ktoś do mnie jeszcze w sprawie pracy zadzwoni. mam nauczke
mortisha84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-27, 21:09   #4
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mortisha84 Pokaż wiadomość
Witam!
Szukam porady odnośnie rezygnacji z pracy. Otóż ostatnio dostałam ofertę pracy i ją przyjęłam. Na miejscu dostałam też umowę o pracę i ją oczywiście podpisałam. Pracę rozpoczynam jednak dopiero w połowie października. W międzyczasie dostałam propozycję lepszej pracy. Nie wiem teraz czy ta pierwsza firma, z którą już podpisałam umowę nie będzie robić problemów. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją? Czy mogę po prostu zrezygnować z tej pierwszej pracy bez żadnych konsekwencji? Z góry dziękuje za pomoc.
Umowe podpisalas we wrzesniu ?? Ona wg prawa jeszcze nie obowiazuje. Zacznie obowiazywac od 16.10.2008

Jesli jestes pewna nowej oferty idz czym predzej do tego 1 pracodawcy i przedstaw sytuacje. Moze nie beda klasc nog i anuluja umowe. Jak by chcieli klasc - to 16 pazdziernika bedziesz musiala zlozyc wypowiedzenie i obowiazuje Cie stosunek pracy - przypuszczalnie w tym przypadku 2 tygodnie. Czyli w najgorszym przypadku z poczatkiem listopada jestes wolna i taki termin jako gotowosc do pracy podasz 2 firmie.

Mysle, ze najprawdopodobniejszym scenariuszem bedzie jednak, ze pogadaja i wyraza swoje niezadowolenie (w sumie nie maja powodu sie cieszyc), ale dadza sobie spokoj ze zlosliwosciami.

Nie wiem zreszta czy wolno wczesniej podpisywac umowe. Co na to prawo pracy. Mozesz sie zapytac o to PIP - maja bezplatne dyzury prawnikow.

edit - znalazlam jeszcze cos takiego - http://www.praca.pl/site/s,guide,typ...51,aid,75.html

Jednak nie widzac tego co podpisalas, ciezko sie wypowiadac.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2008-09-27 o 21:36
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-06, 17:00   #5
dilara
Raczkowanie

a ja mam taka sytuację, ze podpisałam dziś umowę o pracę (jednak nie było napisane na jaki okres tj. określony, nieokreślony czy próbny), w pełnym wymiarze godzin... w podpisywanych dokumentach byl też jeden o treści "proszę o przyjęcie mnie do pracy z dniem 13.12"
Dostałam właśnie ofertę pracy na lepszych warunkach - czy obowiązuje mnie okres wypowiedzenia 2 tygodniowego? Jak tak to od kiedy? Od tego 13-tego będą liczyć 2 tygodnie tak? czy gdybym złożyła "wypowiedzenie" to będzie się liczyć np.od jutra 2 tygodnie? Bardzo proszę o poradę.

A i jeszcze jedno - jak to jest, że podpisując rózne dokumenty skończyło się na ty, że ja wszystko popodpisywałam, ale mój "przyszły" pracodawca nie podpisał żadnych dokumentów, nawet tej kopii umowy o pracę mi nie podpisał. I jeszcze jedna sprawa, w sumie podpisałam wszystkie warunki zatrudnienia poza warunkami wynagrodzenia, czy takie coś jest możliwe? Powiedziano mi o warunkach wynagrodzenia ale nic nie podpisywałam. W przyszłym tygodniu mam zacząć szkolenie w tej firmie, czy jak na samym wstępie złożę rezygnację, to nie będą chcieli mnie obciążyć kosztami szkolenia?
dilara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości