Przeprowadzka - rok przestępny - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2003-11-30, 21:48   #1
nina7
Przyczajenie

Przeprowadzka - rok przestępny

Otóż na wiosnę 2004 , możemy przeprowadzić się do nowego domu(narazie wynajmujemy mieszkanie w bloku) ale pech chciał,że ten właśnie rok będzie rokiem przestępnym.
Niestety rodzina i nie tylko, twierdzi,że nie należy się przeprowadzać w roku przestępnym a jak już to należy jeszcze w tym roku przespać się tak 2 albo 3 razy w nowym domku.
Wiem, że to zabobony ale już sama nie wiem co mam otym wszystkim myśleć i robić
Co mi radzicie?
nina7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-11-30, 23:02   #2
Komanka
Rozeznanie

Re: Przeprowadzka - rok przestępny

O rany Pierwsze słyszę o takim zabobonie

Odpowiem Ci przytaczając moje historie:
1) po studniówce, a jeszcze przed maturą włosy ścinałam 2 razy --> matura zdana śpiewająco (nie chcę się chwalić, ale obalić zabobon)
2) na maturze czerwonych gatków nie miałam, efekt jak wyżej
3) na sukni ślubnej miałam perełki (ponoć przynoszą płacz i smutek przyszłej mężatce)--> jestem bardzo szczęśliwą męzatką. Na dodatek ślub brałam w lipcu, czyli bez litery "r" W wyrazie "szczęście" też nie ma tej literki
4) mam gdzieś kominiarzy, czarne koty, pod drabiną uwielbiam przechodzić na przekór tym, co przestrzegają , wracam do domu po zapomniane rzeczy i nie siadam wtedy na krześle, żeby "oduroczyć", stawiam torebkę na ziemi, a jakoś finansowo sie trzymam, zachwycałam się nad moim duzo młodszym bratem i nic mu nie jest, ma się dobrze i mądrala z niego, witałam się na progu tyle razy, że powinnam być ze wszystkimi skłócona itd, itd

Gdyby człowiek miał o tym wszystkim pamiętać...

A co powiesz o ludziach, którzy mieli "nieszczęście" urodzić się w dniu, który przypada raz na 4 lata Mozna im pozazdrościć, że obchodzą urodziny tak rzadko i 4 x wolniej się starzeją

Pozdrawiam serdecznie. Ciesz się przeprowadzką, zapomnij o zabobonach Pamiętaj, że jest coś takiego jak samospełniające się przepowiednie. Jeśli uwierzysz i zakodujesz sobie, że przeprowadzka w przestępnym roku przyniesie Ci nieszczęście, to podświadomie zrobisz wszystko, żeby tak się stało. Nie daj się rodzince

Niewierząca w zabobony Komi
Komanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-11-30, 23:48   #3
namiastka
Rozeznanie

ja sie przesądów nie boję!
Wszystko zaczęło się od tego, że jak byłam mała (ok 8 lat miałam wtedy) przygarnęłam kotka- CALUSIEŃKIEGO CZARNEGO! Był super! Do szkół przez 12 lat (podstawówka + liceum) jeździłam autobusem nr 13. Najlepsze oceny miałam, póki w dzienniku byłam 13ta. Włosy ścięłam między studniówką, a maturą co zaowocwało piątkami na maturze (-maturze bez czerwonej bielizny; czerwone majteczki miałam wprawdzie na studniówce, ale tylko dlatego, że dziewczyny chciały robić zdjęcia w kibelku, no i jak by to wyglądało? wszystkie w czerwieni, a ja nie..)
Pod drabiną nie chodzę, to fakt. Ale nie ze względu na przesądy- po prostu gapa jestem, mogłabym ją zahaczyć i coś by mi na główkę spadło
ahaj, przypomniało mi się, że w Anglii wierzą, że czarne koty przynoszą SZCZĘŚCIE!
Nie daj się zabobonom!
namiastka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 01:25   #4
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Komi napisał(a):
> O rany Pierwsze słyszę o takim zabobonie

Ja też

> Odpowiem Ci przytaczając moje historie:
> 1) po studniówce, a jeszcze przed maturą włosy ścinałam 2 razy --> matura zdana śpiewająco (nie chcę się chwalić, ale obalić zabobon)
Ja raz - wynik podobny
> 2) na maturze czerwonych gatków nie miałam, efekt jak wyżej

Też nie małam, na studniówce tak samo

> 3) na sukni ślubnej miałam perełki (ponoć przynoszą płacz i smutek przyszłej mężatce)--> jestem bardzo szczęśliwą męzatką

Moi rodzice brali ślub w maju, mama miała perełki przy sukni, bukiet z konwalii, do ślubu wiozła ich baba w dodatku białym samochodem i jeszcze pewnie kilka innych zabobonów zahaczyli

> 4) mam gdzieś kominiarzy, czarne koty, pod drabiną uwielbiam przechodzić na przekór tym, co przestrzegają , wracam do domu po zapomniane rzeczy i nie siadam wtedy na krześle, żeby "oduroczyć", stawiam torebkę na ziemi, a jakoś finansowo sie trzymam, zachwycałam się nad moim duzo młodszym bratem i nic mu nie jest, ma się dobrze i mądrala z niego, witałam się na progu tyle razy, że powinnam być ze wszystkimi skłócona itd, itd

Jakbym siebie widziała no może poza finansami

> Gdyby człowiek miał o tym wszystkim pamiętać...

Ja jeszcze profilaktycznie zawsze na rogu siadam (to jedyny zabobon, w który chciałabym wierzyć)
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 09:15   #5
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Z zabobonami to jest tak - jeśli wierzysz, to potem cokolwiek Ci się zdarzy podciągasz pod skutek zrobienia lub nie zrobienia czegoś.
Np. rozsypiesz sól:
- jak nie wierzysz, to kłótnia, która nastąpi za kilka dni np. z chłopakiem, nie będzie miała dla Ciebie z tym związku
- jak wierzysz - kłótnia będzie wynikiem rozsypania soli

W ten sposób można sobie wmówić cokolwiek Jak dla mnie takie zabobony są wynikiem potrzeby uporządkowania przez ludzi świata i wytłumaczenia sobie przyczyn niektórych wydarzeń (no wiecie, ciąg myślowy: dlaczego mnie to spotkało - musi być jakiś powód - to dlatego, że )

Nie wierzę w moc sprawczą czarnych kotów, czerwonych majtek (chyba, ze przy ciąży ), soli, "odsiedzenia", przechodzenia gdziekolwiek i takich innych.
Ja sobie wmówisz, że przeprowadzka w roku przestępnym jest szczęśliwa, to tak będzie

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 11:48   #6
trojka
Zakorzenienie

Daj spokój nina7 i wyluzuj, toż to Ciemnogród, nie wierz w takie bzdury, myślę, że ludzie prości, którzy nie mają nic ciekawego do roboty interesują się takimi zabobonami.
Szczerze mówiąc to nawet nie wiedziałam o zabobonach o jakich piszecie.
Ja brałam ślub gdy padał deszcz, jechałam czarnym samochodem i miałam bukiet z białych kalii i jesteśmy szczęśliwym i wciąż zakochanym w sobie małżeństwem.

Nie dotykajcie ich telefonów!
Nie czytajcie komunikatorów, maili.
Nie szukajcie na siłę problemów!
Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku.
trojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2003-12-01, 13:03   #7
julita104
Raczkowanie

pewnie!
Nie wierzyc i juz
ja na studniowce wywijalam na bosaka (a nie powinno sie butow zdejmowac) i bez problemu na czworeczki i piateczki zdalam
Teraz na kazdej imprezie sciagam na chwile butki bo wierze ze to mi przynosi szczescie
np w sylwestra na nowy rok
:P
albo nie zatrzymuje znalezionego pieniazka - od razu go wydaje bo paradoksalnie wtedy mam szczescie
wiec to kwestia dogadania sie ze swoim pozytywnym nastawieniem

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości