![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Obecność książek w domu jako kryterium ;)
Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki
![]() ![]() Też tak macie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Obecność książek w domu jako kryterium ;)
Hmm... oceniasz właściciela po tym ile ma książek??
![]() ![]() To oznacza, że nie darzysz sympatią osób, które ich nie mają, albo co gorsza nie czytają książek namiętnie. NIe trzeba czytać książek, żeby być inteligentnym, DOBRYM człowiekiem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Witam ze mną to jest tak że niekoniecznie książki decydują o mojej sympatii do kogoś , ale chętnie bym coś raczej pożyczyła ciekawego pod tym kątem spoglądam . Nigdy co prawda nie pytam czy ktoś pożyczy bo nie wszyscy chętni pożyczać ,ale wiem czego szukać w bibliotece .
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Zdarza mi się dość często, ale nie patrzę tylko i wyłącznie na książki. Uwielbiam wchodzić do domu mojego chrzestnego - ma wszystkie wydania National Geographic, pełno map kontynentów na ścianach, mogłabym tam siedzieć godzinami. Drugi przykład - moja koleżanka ma niezłą kolekcję płyt, często lubie przeglądać i dzięki temu poznałam kilka ciekawych wykonawców.
Lubię jak ktoś ma jakieś hobby - dla jednego jest to czytanie książek, słychanie płyt, czy nawet kolekcjonowanie perfum. A więc odpowiadając na pytanie - tak, widocznie też tak mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I tak, jakoś nie znajduję wspólnego języka z kimś, kto nie czyta. To takie dziwne? O czym mam rozmawiać z kimś, kto namiętnie... ogląda seriale, na przykład? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
A ja namietnie ogladam seriale i czytam ksiązki - i co teraz?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Napisałam - namiętnie ogląda seriale - w sensie jest to jego jedyną namiętnością
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A dla mnie obecność książek w mieszkaniu świadczy o ludziach. Jak komuś się powodzi, to go stać na książki i je kupuje (bo nie mówię o tych co ledwie wiążą koniec z końcem - wiadomo, że najpierw się je, a potem czyta) . Nie musi mieć ich dużo, ale trochę książek zawsze powinno być w domu, bo to naprawdę dużo mówi o właścicielu mieszkania. W moim domu jest mnóstwo książek, leżą wszędzie, i nie mam dla nich dość miejsca, tak samo było w domu moich rodziców. U mojej siostry nie ma ich prawie wcale - poza podręcznikami dzieci i różnymi harlekinami (ale ona, ani jej mąż nie czytają nic porządnego i to niestety widać).
Za to do tej pory pamiętam jak parę lat tamu byłam w Wielkiej Brytanii. Byłam w domu u nauczycielki angielskiego i to co mnie naprawdę zaskoczyło, to to, że tam prawie nie było książek. Jedyne co ona miała to parę książek kucharskich i klasyki w schowku pod schodami. Wtedy mnie naprawdę zatkało. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
perfumove love
|
Przyznam, że i ja zwracam na to uwagę. Może nie dlatego, by stwierdzić, czy ktoś jest mniej lub bardziej inteligentny
![]() Podobnie jest dla mnie istotny stosunek ludzi do zwierząt, muzyki, filmu. Dla mnie to taki wyznacznik tego, czy się dogadamy, czy może niekoniecznie. Tak trochę off top - pamiętam pierwszą wizytę w domu mojego ex. Spytałam wtedy jego matkę, dlaczego nigdy nie myśleli o tym, by przygarnąć zwierzaka, w końcu mają duży ogród, sporo miejsca. Na co ona skrzywiła się i powiedziała, że żadnego "małego brudasa" nie będzie trzymać w domu ![]() ![]() Wiem, że niektórzy mają podobnie z książkami, nie mogą uwierzyć, że ktoś może nie chcieć kupować książek i czytać czytać czytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
niektórzy nie czytają, bo nie lubią i co, nie lubisz takiej osoby? To tak jakby oceniać kogoś za to, że nie lubi pomidorów a Ty lubisz. Każdy lubi co innego, jedni czytają i to ich pasja, inni mają inne zainteresowania i to czy mają ksiażki czy nie, nie musi oznaczać, że są mało interesujący.
I nie zgodzę sie, że inteligencje można nabyć tylko czytając książki. To wiedza wyuczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Nie. Nie oceniam ludzkiej inteligencji bądź osobowości po tym ile mają książek.
A może przechowują je na strychu? A może są stałymi bywalcami biblioteki? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Osoba, która ma książki w domu, rośnie w moich oczach
![]() A myślałam, że tylko ja tak mam ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Obecność książek jest wyznacznikiem, nie da się ukryć. Pojawia się nadzieja- o, ktoś z mojego kręgu, ktoś, kto ma jakieś zainteresowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
hmmmm a to ci dopiero...
Kiedyś kupiłam sobie meble, które mi sie bardzo podobały, i dopiero w domu się okazało, że miejsce na książki jest tylko symboliczne. Zatem pozbyłam się dużej części księgozbioru, ale szybko zaczął się znów rozrastać. Jak ameba. Po wszystkich półkach, pudłach, podłogach... ![]() Musiałam opróżniać po kolei szafki z ciuchów (a co tam, wolałam zrezygnować z ubrań, hehe), żeby toto cholerstwo gdzieś upchnąć. I teraz mnóstwo książek mam zamkniętych w szafkach, które powinny zawierać ciuchy - i większości książek nie widać... Wprawdzie dokupiłam biblioteczkę, ale ameba znowu ją przerosła... Ratunku!!! Chyba muszę wyrzucić talerze z kuchni?
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Nie czytam albo rzadko, raczej nigdy za tym nie przepadałam, nie jestem humanistką.
Nie oceniam innych na podstawie tego kryterium, bo w sumie co to za kryterium? Mam wrażenie, że w/w posty sugerują, że osoby czytające są lepsze, mądrzejsze. W takim razie powinnam sądzić, że ktoś kto nie rozumie tak prostej dla mnie trygonometrii nie jest dostatecznie inteligentny, abym z nim rozmawiała ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie kategorie nielubienia, nierozmawiania, uważania za gorsze- ale pewnego podobieństwa. Choć, nie da się ukryć- ciekawość słowa pisanego- czyli tego "co autor miał na myśli" przekłada się najczęściej i na ciekawość świata w ogóle. A ta ciekawość- jest także znaczącym składnikiem inteligencji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
ja mam znajomą, która kupuje książki bo "fajnie wyglądają" na półce....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tym ostatnim zdaniem potwierdzasz to co pisałam wcześniej niestety.
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak możesz poznać śwat myśli, idei, kultury nie czytając? Znasz jakiś inny sposób? Nie ma go. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podróżując też można poznawać świat, słuchając innych ludzi...
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie zauważyłam także swojego popadania w skrajność? Jaką? Dalej twierdzę, że czytanie jest jednym z wyznaczników ciekawości- tego, co inni chcą powiedzieć, tego, jak widzą i czują, odbierają, chłoną świat. Jeśli to kogoś nie ciekawi... Cóż. Nie musi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||||
Wiedźma
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238930]I tak, jakoś nie znajduję wspólnego języka z kimś, kto nie czyta. To takie dziwne? O czym mam rozmawiać z kimś, kto namiętnie... ogląda seriale, na przykład?
![]() Nie wiem, jak to jest z serialami, które masz na mysli, ale mam znajomych, którzy namiętnie oglądają seriale fantastyczne na przykład, zwykle po angielsku i zdecydowanie można z nimi porozmawiać na ciekawe tematy. Można tez z ludźmi rozmawiać o muzyce, o grach rpg, o broni, o kinie, o podróżach, o sporcie. Są setki tematów. Prawdę mówiąc, łatwiej mi znaleźć wspólny język z osobą, która słucha muzyki i chodzi do kina, niż z kimś kto czyta tak zwaną kobiecą literaturę. Cytat:
![]() Choć to zależy trochę od tego, jakie ma książki. Półka pełna sióstr Brontee, Nory Roberts, Jane Austen czy Grocholi kwalifikuje mi włascieiela raczej jako osobę, z którą nie znajdę wspólnych tematów. Za to kolekcja białej broni, dobrej muzyki czy filmów (oczywiście znów według klucza, który zakłada, że dobre jest to, co zdobyło mój szacunek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie wiem bowiem, dlaczegóż sama ilość książek miałaby świadczyć o inteligencji. Taka klasyfikacja jest krzywdząca, bo trudno jest zakładać, że osoba mająca sporą bibliotekę Harlequinów i pokrewnej stylistycznie literatury będzie inteligentniejsaza, niż osoba mająca na półce 10 publikacji z zakresu fizyki kwantowej plus na biurku komputer. Cytat:
Podróże? Słuchanie muzyki? Odwiedzanie galerii? Prowadzenie badań? Świat myśli, idei i kultury to bardzo szerokie pojęcie. ![]() Mozart nie czytał, a jednak trudno twierdzić, by nie interesował się kulturą. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |||||||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238701]Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki
![]() ![]() Też tak macie?[/quote] Jestem typem obserwatora....i na wiele rzeczy zwracam uwage ![]() Nie czytam książek...nigdy nie lubiałam tego robić ![]() Nie czuję się przez to mniej inteligentna, mniej oczytana, mniej sympatyczna czy też bez braku wyobraźni. Doskonale dogaduję się z osobami które lubią czytać książki ![]() Wspólne pasje zbliżają ludzi ale nie są wyznacznikiem przyjaźni ![]() Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238930]No wiesz, są ludzie, którzy oceniają innych po cenie ubrania czy wyglądzie ![]() Czyta ale niekoniecznie książki ![]() Są także inne źródła informacji i nie mam na myśli tv. Uważam się za inteligentną osobę, nie mam problemów z przyswajaniem wiedzy...ale nie czytam ksiażek. A co jeśli ktoś ma pełne półki samych romansideł? ![]() Poza tym od 60 do 80% za poziom inteligencji odpowiadają czynniki genetyczne ![]() Cytat:
nie zgodzę się ![]() Można nie kochać zwierząt ale ich nie krzywdzić. Moi rodzice mają dom i ogród, mama nie chce psa gdyż ma fioła na punkcie czystości i codzienne sprzątanie sierści, brudu itp. po psie wykończyłoby ją ![]() A nie wyobraża sobie trzymać psa na zewnątrz w klatce bo to nieludzkie. Czy ten który trzyma psa w klatce na uwięzi jest lepszym człowiekiem od tego który wogóle nie posiada psa ![]() Szanuję ludzi którzy świadomie rezygnują z posiadania zwierzęcia bo zdają sobie sprawę że nie będę mieć czasu dla niego. Nie szanuję tych którzy w euforii przygarniają psa po to by w wakacje zostawić go przywiązanego do latarni... Nie każdy chce mieć psa w domu ...ja nie chcę a kocham zwierzęta i jak spotkam pająka w domu to go wynoszę na kartce na balkon ![]() Cytat:
![]() Po prostu..gdy coś bardzo się kocha to ciężko jest nam zrozumieć jak to coś może być dla kogoś innego czymś obojętnym... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() musiałam się tutaj odezwać bo nie znoszę szufladkowania ludzi ![]() Sabbath!!! podpisuję się pod każdym Twoim słowem ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238701]Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki
![]() ![]() Też tak macie?[/quote] Nie wiem nie zastanawialam sie ![]() Ale np u mnie tez jest taka zmyła wiekszosc ksiazek mam w mieszkaniu u rodzicow ,a u siebie pochowane i ich nie widac ![]() To samo z ocena mnie przez pryzmat ksiazek jakie mam ,a raczej jakich nie mam a chcialabym miec.Tego tez nie wie osoba ,ktora mnie odwiedza-taki gosc musialby tez udac sie do biblioteki i przesledzic moja karte Jesli ide do kogos to przewaznie sa dobrze znane mi osoby-a skoro tak z reguly wiem co czytaja lub,ze nie czytaja wiec moze dlatego nie zwracam uwagi na regaly z ksiazkami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale troszkę się wgłębię. Intenet? Owszem.. z tym, że wątpię że właściciel domu bez jednej książki- bedzie się w necie poruszał akurat po stronach, dajmy na to o poezji Zagajewskiego. Raczej nie, prawda? Ten przyład ujmuję bardzo skrótowo, proszę o niełapanie mnie za słowa. Pewnie okaze się zaraz, że szufladkuję, ale takie mam nieodparte przekonanie. ![]() Podróże. I owszem, kształcą. Ale chociaż jakiś mały przewodniczek by się przydał- chyba że się leży caly czas na plaży, spijąc drinki. Zauważ, Sabacie, że poruszamy się cały czas w temacie poznawania kultury itd. w czasie tych podróży. A więc jakiś przewodnik, chociaż mikro. Po przyjeździe do domu nie ląduje on chyba w koszu na śmieci-trafia na półkę. I już coś na tej półce się znajduje... Muzyka- inna sprawa. Ale... jakaś mała- albo wielka biografijka ulubionego artysty... ![]() Odwiedzanie galerii. Powiem tak. Wrażliwość na sztuki plastyczne.. nie wiem, jak się rodzi. Chyba przede wszystkim z patrzenia od dzieciństwa, z oglądania, oglądania, oglądania, wrażliwości na strukturę świata, formy, powierzchni itd. Nie wiem, czy niezbędne są do tego książki. Na pewno się przydają. choćby albumy. Choćby jakaś małą historia sztuki w zarysie... Drugą, odrębną sprawą jest samo tworzenie. I może być tak, że może wyrosnąć genialny artysta - analfabeta powiedzmy. Podobnie jak przytoczony przez Ciebe Mozart. Interesował się kulturą? Chybabym zaryzykowała stwierdzenie, że niespecjalnie. On po prostu tworzył, ujmował świat który się przez niego przetaczał i nadawał mu swoją formę. Prowadzenie badań. Tu już chyba Sabbath pojechałaś. Znasz naukowca bez żadnej książki w domu? Wątek trąci poczuciem snobizmu? Piszę szczerze, ja tak mam- zwracam uwagę, czy ktoś ma książki, jak są, odbieram to jako pozytywny sygnał. Możesz mnie zakwalifikować jako snobkę, trudno. Cytat:
![]() Poza tym. Pomyliłaś trochę. jeżeli ktoś czyta same książki o robotach... no to niech czyta. Mnie chodziło o czytanie- jako formę poznania, ze tak to patetyczne zabrzmi- kultury i myśli. Edytowane przez Kota Czas edycji: 2008-10-05 o 06:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Też tak macie?[/quote] Mam tak samo. Domowa biblioteka (lub jej brak) potrafi powiedzieć bardzo dużo o właścicielce. Cytat:
To wspaniałe uczucie znaleźć osobę, która fascynuje się tymi samymi tematami co my. Pamiętam jak parę lat temu spotkałam na jakiejś imprezie rodzinnej po raz pierwszy w życiu jedną z moich kuzynek. Jako, że była gościem, to miałam się nią zająć - na początku jakieś sztywne rozmowy o niczym, dopóki nie zeszłyśmy na temat książek. Okazało się, że obie lubimy tę samą literaturę, wywiązała się gorąca dyskusja na ten temat i przegadałyśmy całą noc. Po prostu pokrewna dusza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Domowa biblioteczka jest ważna, zgadzam się
![]() ![]() Tylko nurtuje mnie jedno zagadnienie (bardzo przyziemne), mianowicie koszt książek. Wiadomo że książki tanie nie są i dzisiaj nie wszyscy mogą sobie pozwolić na ich kupowanie. Ktoś może nie mieć dużej biblioteki a czytać bardzo dużo wypożyczając z biblioteki. Tak więc pierwsze wrażenie może być trochę mylące.
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
książki na pewno nie świadczą o wartości człowieka, ale dużo mówią o właścicielu domu.
Ale jeżeli ma je na pokaz- czyli jakieś gazetowe serie, zupełnie nowe i wyeksponowane, to budzi to trochę mój sceptycyzm. Z kolei gdy ktoś ma pełno fajnych książek to od razu można nawiązać rozmowę na któryś z tematów dotyczących literatury. Lepiej eksponować książki niż 26 " telewizor ![]() Oczywiście mam tez przyjaciół, u których książki nie uraczysz, a są to wspaniali ludzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ocenianie ludzi po zawartości półek jest tak mylne jak ocenianie ludzi po wyglądzie. wiem wiem - pierwsze wrażenie. Ale to czy ktoś jest inteligenty możemy wywnioskować dopiero z rozmowy ![]() Ja jestem wzrokowcem i dużo bardziej przemawiają do mnie obrazy niż słowa. Więcej zapamiętam z filmu przyrodniczego niż z książki ( nawet z obrazkami ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja staram sie nie oceniać ludzi po tym co widzę. Jeśli oceniam to po tym jacy są, jak żyją itp. Cytat:
![]() Jeśli pasjonują nas konie ,jazda konna to w pokoju mamy zdjęcia, obrazy koni. Gdy zauważymy w obcym mieszkaniu "rzeczy" zwiazane z końmi wiemy że będziemy mogli nawiązać rozmowę na temat dobrze nam obojgu znany ![]() To zrozumiałe że lepiej dogadamy się z osobami które mają tą samą pasję bo jest o jeden temat więcej do rozmowy ![]() Chciałabym tylko podkreślić różnicę pomiędzy posiadaniem a czytaniem książek ![]() Ja mam pełną szafę książek po ciotce która była nauczycielką czy jak wystawię te książki na półkę to w Twoich oczach "urosnę"? ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.