Obecność książek w domu jako kryterium ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-04, 19:37   #1
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Obecność książek w domu jako kryterium ;)

Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki I pomyślałam sobie, że chyba mam tak samo. Bowiem idąc do kogoś do domu od razu patrzę, czy są książki i ile, i jakie (choć mniej zwracam uwagę na rodzaj literatury, wszak to rzecz gustu). I jeśli książek jest maleńko bądź wcale (szok! ale i takie domy się zdarzają), to jakoś tak... sympatia do właściciela domu robi się znacznie mniejsza

Też tak macie?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 19:47   #2
lukrecja222
Zakorzenienie

Dot.: Obecność książek w domu jako kryterium ;)

Hmm... oceniasz właściciela po tym ile ma książek??
To oznacza, że nie darzysz sympatią osób, które ich nie mają, albo co gorsza nie czytają książek namiętnie. NIe trzeba czytać książek, żeby być inteligentnym, DOBRYM człowiekiem...
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 19:48   #3
frezja18
Zadomowienie

Witam ze mną to jest tak że niekoniecznie książki decydują o mojej sympatii do kogoś , ale chętnie bym coś raczej pożyczyła ciekawego pod tym kątem spoglądam . Nigdy co prawda nie pytam czy ktoś pożyczy bo nie wszyscy chętni pożyczać ,ale wiem czego szukać w bibliotece .
Stary 2008-10-04, 19:49   #4
dorotie85
Zadomowienie

Zdarza mi się dość często, ale nie patrzę tylko i wyłącznie na książki. Uwielbiam wchodzić do domu mojego chrzestnego - ma wszystkie wydania National Geographic, pełno map kontynentów na ścianach, mogłabym tam siedzieć godzinami. Drugi przykład - moja koleżanka ma niezłą kolekcję płyt, często lubie przeglądać i dzięki temu poznałam kilka ciekawych wykonawców.
Lubię jak ktoś ma jakieś hobby - dla jednego jest to czytanie książek, słychanie płyt, czy nawet kolekcjonowanie perfum.
A więc odpowiadając na pytanie - tak, widocznie też tak mam
dorotie85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 20:02   #5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lukrecja222 Pokaż wiadomość
To oznacza, że nie darzysz sympatią osób, które ich nie mają, albo co gorsza nie czytają książek namiętnie. NIe trzeba czytać książek, żeby być inteligentnym, DOBRYM człowiekiem...
No wiesz, są ludzie, którzy oceniają innych po cenie ubrania czy wyglądzie A akura to, czy człowiek czyta, czy też - nie, jest świetnym wyznacznikiem jego inteligencji. Gdyż inteligentny człowiek czyta. Rozwija swój intelekt.

I tak, jakoś nie znajduję wspólnego języka z kimś, kto nie czyta. To takie dziwne? O czym mam rozmawiać z kimś, kto namiętnie... ogląda seriale, na przykład?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 20:15   #6
ollkaa
Rozeznanie

A ja namietnie ogladam seriale i czytam ksiązki - i co teraz? a ja mam tak, że brak ksiazek w domu nie jest koniecznie minusem, ale ich obecnośc zdecydowanym plusem
ollkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 20:17   #7
Konto usunięte

Napisałam - namiętnie ogląda seriale - w sensie jest to jego jedyną namiętnością

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-04, 20:32   #8
kirki
Raczkowanie

A dla mnie obecność książek w mieszkaniu świadczy o ludziach. Jak komuś się powodzi, to go stać na książki i je kupuje (bo nie mówię o tych co ledwie wiążą koniec z końcem - wiadomo, że najpierw się je, a potem czyta) . Nie musi mieć ich dużo, ale trochę książek zawsze powinno być w domu, bo to naprawdę dużo mówi o właścicielu mieszkania. W moim domu jest mnóstwo książek, leżą wszędzie, i nie mam dla nich dość miejsca, tak samo było w domu moich rodziców. U mojej siostry nie ma ich prawie wcale - poza podręcznikami dzieci i różnymi harlekinami (ale ona, ani jej mąż nie czytają nic porządnego i to niestety widać).

Za to do tej pory pamiętam jak parę lat tamu byłam w Wielkiej Brytanii. Byłam w domu u nauczycielki angielskiego i to co mnie naprawdę zaskoczyło, to to, że tam prawie nie było książek. Jedyne co ona miała to parę książek kucharskich i klasyki w schowku pod schodami. Wtedy mnie naprawdę zatkało.
kirki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 20:34   #9
hathayoga
perfumove love

Przyznam, że i ja zwracam na to uwagę. Może nie dlatego, by stwierdzić, czy ktoś jest mniej lub bardziej inteligentny ale w domu bez książek... zwyczajnie "czegoś" mi brakuje.
Podobnie jest dla mnie istotny stosunek ludzi do zwierząt, muzyki, filmu. Dla mnie to taki wyznacznik tego, czy się dogadamy, czy może niekoniecznie.

Tak trochę off top - pamiętam pierwszą wizytę w domu mojego ex. Spytałam wtedy jego matkę, dlaczego nigdy nie myśleli o tym, by przygarnąć zwierzaka, w końcu mają duży ogród, sporo miejsca. Na co ona skrzywiła się i powiedziała, że żadnego "małego brudasa" nie będzie trzymać w domu Mnie się od razu kobieta nie spodobała (i z perspektywy czasu mogę rzec, iż miałam rację ).
Wiem, że niektórzy mają podobnie z książkami, nie mogą uwierzyć, że ktoś może nie chcieć kupować książek i czytać czytać czytać

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 20:35   #10
lukrecja222
Zakorzenienie

niektórzy nie czytają, bo nie lubią i co, nie lubisz takiej osoby? To tak jakby oceniać kogoś za to, że nie lubi pomidorów a Ty lubisz. Każdy lubi co innego, jedni czytają i to ich pasja, inni mają inne zainteresowania i to czy mają ksiażki czy nie, nie musi oznaczać, że są mało interesujący.
I nie zgodzę sie, że inteligencje można nabyć tylko czytając książki. To wiedza wyuczona.
Stary 2008-10-04, 20:36   #11
201604200942
Konto usunięte

Nie. Nie oceniam ludzkiej inteligencji bądź osobowości po tym ile mają książek.
A może przechowują je na strychu? A może są stałymi bywalcami biblioteki?
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 21:16   #12
Germini
Zakorzenienie

Osoba, która ma książki w domu, rośnie w moich oczach
A myślałam, że tylko ja tak mam

Cytat:
To tak jakby oceniać kogoś za to, że nie lubi pomidorów a Ty lubisz.
Książki i zamiłowanie do czytania to chyba większe halo niż pomidory, nie sądzisz?
Stary 2008-10-04, 21:19   #13
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość

Książki i zamiłowanie do czytania to chyba większe halo niż pomidory, nie sądzisz?

jeden lubi to, a drugi co innego i to nie powód, żeby go po tym oceniać.
Stary 2008-10-04, 21:37   #14
Kota
Zakorzenienie

Obecność książek jest wyznacznikiem, nie da się ukryć. Pojawia się nadzieja- o, ktoś z mojego kręgu, ktoś, kto ma jakieś zainteresowania.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 21:38   #15
wanda164
Zadomowienie

hmmmm a to ci dopiero...
Kiedyś kupiłam sobie meble, które mi sie bardzo podobały, i dopiero w domu się okazało, że miejsce na książki jest tylko symboliczne.
Zatem pozbyłam się dużej części księgozbioru, ale szybko zaczął się znów rozrastać. Jak ameba. Po wszystkich półkach, pudłach, podłogach...
Musiałam opróżniać po kolei szafki z ciuchów (a co tam, wolałam zrezygnować z ubrań, hehe), żeby toto cholerstwo gdzieś upchnąć. I teraz mnóstwo książek mam zamkniętych w szafkach, które powinny zawierać ciuchy - i większości książek nie widać...

Wprawdzie dokupiłam biblioteczkę, ale ameba znowu ją przerosła... Ratunku!!!
Chyba muszę wyrzucić talerze z kuchni?
Stary 2008-10-04, 22:01   #16
oshinek
Wtajemniczenie

Nie czytam albo rzadko, raczej nigdy za tym nie przepadałam, nie jestem humanistką.
Nie oceniam innych na podstawie tego kryterium, bo w sumie co to za kryterium?
Mam wrażenie, że w/w posty sugerują, że osoby czytające są lepsze, mądrzejsze.

W takim razie powinnam sądzić, że ktoś kto nie rozumie tak prostej dla mnie trygonometrii nie jest dostatecznie inteligentny, abym z nim rozmawiała

Bycie konfidentem to najgorsza forma upodlenia człowieka

oshinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 22:10   #17
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oshinek Pokaż wiadomość
Nie czytam albo rzadko, raczej nigdy za tym nie przepadałam, nie jestem humanistką.

W takim razie powinnam sądzić, że ktoś kto nie rozumie tak prostej dla mnie trygonometrii nie jest dostatecznie inteligentny, abym z nim rozmawiała
Nie lepsze, niekoniecznie mądrzejsze, tylko o podobnych zainteresowaniach.
To nie kategorie nielubienia, nierozmawiania, uważania za gorsze- ale pewnego podobieństwa.
Choć, nie da się ukryć- ciekawość słowa pisanego- czyli tego "co autor miał na myśli" przekłada się najczęściej i na ciekawość świata w ogóle. A ta ciekawość- jest także znaczącym składnikiem inteligencji.
Stary 2008-10-04, 22:34   #18
teofano86
Zadomowienie

ja mam znajomą, która kupuje książki bo "fajnie wyglądają" na półce....
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 22:44   #19
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Nie lepsze, niekoniecznie mądrzejsze, tylko o podobnych zainteresowaniach.
To nie kategorie nielubienia, nierozmawiania, uważania za gorsze- ale pewnego podobieństwa.
Choć, nie da się ukryć- ciekawość słowa pisanego- czyli tego "co autor miał na myśli" przekłada się najczęściej i na ciekawość świata w ogóle. A ta ciekawość- jest także znaczącym składnikiem inteligencji.
Nie tylko osoby czytające książki są ciekawe świata
Tym ostatnim zdaniem potwierdzasz to co pisałam wcześniej niestety.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-04, 22:51   #20
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Nie tylko osoby czytające książki są ciekawe świata
Tym ostatnim zdaniem potwierdzasz to co pisałam wcześniej niestety.
Nie napisałam, ze czytanie jest jedynym przejawem, ale jednym z wielu.

Jak możesz poznać śwat myśli, idei, kultury nie czytając? Znasz jakiś inny sposób? Nie ma go.
Stary 2008-10-04, 23:05   #21
oshinek
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak możesz poznać śwat myśli, idei, kultury nie czytając? Znasz jakiś inny sposób? Nie ma go.
Spokojnie. Nie popadajmy w skrajności - owszem po to człowiek uczy się czytać, aby czytał. Ale chyba w tym wątku nie chodzi o czytanie gazet, książek historycznych itp., a przecież one również dają pewien obraz tego jak wygląda świat.
Podróżując też można poznawać świat, słuchając innych ludzi...

Stary 2008-10-04, 23:18   #22
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Spokojnie. Nie popadajmy w skrajności - owszem po to człowiek uczy się czytać, aby czytał. Ale chyba w tym wątku nie chodzi o czytanie gazet, książek historycznych itp., a przecież one również dają pewien obraz tego jak wygląda świat.
Podróżując też można poznawać świat, słuchając innych ludzi...
Ja się nie denerwuję zadaję tylko pytanie, także uspokajanie mnie jest nieco przedwczesne.
Nie zauważyłam także swojego popadania w skrajność? Jaką?

Dalej twierdzę, że czytanie jest jednym z wyznaczników ciekawości- tego, co inni chcą powiedzieć, tego, jak widzą i czują, odbierają, chłoną świat. Jeśli to kogoś nie ciekawi... Cóż. Nie musi.
Stary 2008-10-04, 23:19   #23
Sabbath
Wiedźma

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238930]I tak, jakoś nie znajduję wspólnego języka z kimś, kto nie czyta. To takie dziwne? O czym mam rozmawiać z kimś, kto namiętnie... ogląda seriale, na przykład?[/quote]
Nie wiem, jak to jest z serialami, które masz na mysli, ale mam znajomych, którzy namiętnie oglądają seriale fantastyczne na przykład, zwykle po angielsku i zdecydowanie można z nimi porozmawiać na ciekawe tematy.
Można tez z ludźmi rozmawiać o muzyce, o grach rpg, o broni, o kinie, o podróżach, o sporcie. Są setki tematów.

Prawdę mówiąc, łatwiej mi znaleźć wspólny język z osobą, która słucha muzyki i chodzi do kina, niż z kimś kto czyta tak zwaną kobiecą literaturę.

Cytat:

Choć to zależy trochę od tego, jakie ma książki.
Półka pełna sióstr Brontee, Nory Roberts, Jane Austen czy Grocholi kwalifikuje mi włascieiela raczej jako osobę, z którą nie znajdę wspólnych tematów.

Za to kolekcja białej broni, dobrej muzyki czy filmów (oczywiście znów według klucza, który zakłada, że dobre jest to, co zdobyło mój szacunek ) czy wreszcie zdjęć z dalekich podróży - pozwalają zakładać, że znajdziemy wspólne tematy.
Cytat:
Hihihi! No, o pomidorach trudno przegadać całą noc. Chociaż...

Cytat:

Owszem, ten watek trąci jakimś poczuciem wyższości. Może snobizmem.

Nie wiem bowiem, dlaczegóż sama ilość książek miałaby świadczyć o inteligencji. Taka klasyfikacja jest krzywdząca, bo trudno jest zakładać, że osoba mająca sporą bibliotekę Harlequinów i pokrewnej stylistycznie literatury będzie inteligentniejsaza, niż osoba mająca na półce 10 publikacji z zakresu fizyki kwantowej plus na biurku komputer.

Cytat:

Internet?
Podróże?
Słuchanie muzyki?
Odwiedzanie galerii?
Prowadzenie badań?

Świat myśli, idei i kultury to bardzo szerokie pojęcie.

Mozart nie czytał, a jednak trudno twierdzić, by nie interesował się kulturą.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-04, 23:35   #24
kodeina
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238701]Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki I pomyślałam sobie, że chyba mam tak samo. Bowiem idąc do kogoś do domu od razu patrzę, czy są książki i ile, i jakie (choć mniej zwracam uwagę na rodzaj literatury, wszak to rzecz gustu). I jeśli książek jest maleńko bądź wcale (szok! ale i takie domy się zdarzają), to jakoś tak... sympatia do właściciela domu robi się znacznie mniejsza
Też tak macie?[/quote]
Jestem typem obserwatora....i na wiele rzeczy zwracam uwage
Nie czytam książek...nigdy nie lubiałam tego robić
Nie czuję się przez to mniej inteligentna, mniej oczytana, mniej sympatyczna czy też bez braku wyobraźni.
Doskonale dogaduję się z osobami które lubią czytać książki
Wspólne pasje zbliżają ludzi ale nie są wyznacznikiem przyjaźni
Cytat:
dokładnie!
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238930]No wiesz, są ludzie, którzy oceniają innych po cenie ubrania czy wyglądzie A akura to, czy człowiek czyta, czy też - nie, jest świetnym wyznacznikiem jego inteligencji. Gdyż inteligentny człowiek czyta. Rozwija swój intelekt. [/quote]
Czyta ale niekoniecznie książki
Są także inne źródła informacji i nie mam na myśli tv.
Uważam się za inteligentną osobę, nie mam problemów z przyswajaniem wiedzy...ale nie czytam ksiażek.
A co jeśli ktoś ma pełne półki samych romansideł?
Poza tym od 60 do 80% za poziom inteligencji odpowiadają czynniki genetyczne

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Tak trochę off top - pamiętam pierwszą wizytę w domu mojego ex. Spytałam wtedy jego matkę, dlaczego nigdy nie myśleli o tym, by przygarnąć zwierzaka, w końcu mają duży ogród, sporo miejsca. Na co ona skrzywiła się i powiedziała, że żadnego "małego brudasa" nie będzie trzymać w domu Mnie się od razu kobieta nie spodobała (i z perspektywy czasu mogę rzec, iż miałam rację ).
oftopując
nie zgodzę się
Można nie kochać zwierząt ale ich nie krzywdzić.
Moi rodzice mają dom i ogród, mama nie chce psa gdyż ma fioła na punkcie czystości i codzienne sprzątanie sierści, brudu itp. po psie wykończyłoby ją
A nie wyobraża sobie trzymać psa na zewnątrz w klatce bo to nieludzkie.
Czy ten który trzyma psa w klatce na uwięzi jest lepszym człowiekiem od tego który wogóle nie posiada psa
Szanuję ludzi którzy świadomie rezygnują z posiadania zwierzęcia bo zdają sobie sprawę że nie będę mieć czasu dla niego. Nie szanuję tych którzy w euforii przygarniają psa po to by w wakacje zostawić go przywiązanego do latarni...
Nie każdy chce mieć psa w domu ...ja nie chcę a kocham zwierzęta i jak spotkam pająka w domu to go wynoszę na kartce na balkon
Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Wiem, że niektórzy mają podobnie z książkami, nie mogą uwierzyć, że ktoś może nie chcieć kupować książek i czytać czytać czytać
...tak samo jak ciężko uwierzyć jest tym którzy codziennie biegają, ćwiczą , fascynują się fitnessem jak ktoś inny może nie biegać, nie ćwiczyć nie fascynować się fitnessem tylko np. czytać książki
Po prostu..gdy coś bardzo się kocha to ciężko jest nam zrozumieć jak to coś może być dla kogoś innego czymś obojętnym...
Cytat:

Cytat:
Obecność książek jest wyznacznikiem, nie da się ukryć. Pojawia się nadzieja- o, ktoś z mojego kręgu, ktoś, kto ma jakieś zainteresowania.
czyli brak książek oznacza że nie ma się żadnych zainteresowań?
Cytat:
Napisane przez teofano86 Pokaż wiadomość
ja mam znajomą, która kupuje książki bo "fajnie wyglądają" na półce....
a ja mam znajomą która co roku kupuje nową deskę snowbordową a prawie wogóle nie jeździ. Kupuje na pokaz..dla szpanu.
Cytat:
....a jeśli ktoś czyta same ksiązki science fiction o robotach które opanują świat za 1000lat

musiałam się tutaj odezwać bo nie znoszę szufladkowania ludzi

Sabbath!!! podpisuję się pod każdym Twoim słowem
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 23:52   #25
bess
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9238701]Właśnie przeczytałam wypowiedź jednej Wizażanki I pomyślałam sobie, że chyba mam tak samo. Bowiem idąc do kogoś do domu od razu patrzę, czy są książki i ile, i jakie (choć mniej zwracam uwagę na rodzaj literatury, wszak to rzecz gustu). I jeśli książek jest maleńko bądź wcale (szok! ale i takie domy się zdarzają), to jakoś tak... sympatia do właściciela domu robi się znacznie mniejsza

Też tak macie?[/quote]

Nie wiem
nie zastanawialam sieczasami jak ogladam jakies zdjecia zwracam uwage kiedy w ogole nie ma ksiazek
Ale np u mnie tez jest taka zmyła wiekszosc ksiazek mam w mieszkaniu u rodzicow ,a u siebie pochowane i ich nie widac czasem pozory mylą
To samo z ocena mnie przez pryzmat ksiazek jakie mam ,a raczej jakich nie mam a chcialabym miec.Tego tez nie wie osoba ,ktora mnie odwiedza-taki gosc musialby tez udac sie do biblioteki i przesledzic moja karte

Jesli ide do kogos to przewaznie sa dobrze znane mi osoby-a skoro tak z reguly wiem co czytaja lub,ze nie czytaja wiec moze dlatego nie zwracam uwagi na regaly z ksiazkami
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 00:24   #26
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Internet?
Podróże?
Słuchanie muzyki?
Odwiedzanie galerii?
Prowadzenie badań?

Świat myśli, idei i kultury to bardzo szerokie pojęcie.

Mozart nie czytał, a jednak trudno twierdzić, by nie interesował się kulturą.
Dyskusja staje się nieco akademicka, prawda?
Ale troszkę się wgłębię.

Intenet? Owszem.. z tym, że wątpię że właściciel domu bez jednej książki- bedzie się w necie poruszał akurat po stronach, dajmy na to o poezji Zagajewskiego. Raczej nie, prawda? Ten przyład ujmuję bardzo skrótowo, proszę o niełapanie mnie za słowa. Pewnie okaze się zaraz, że szufladkuję, ale takie mam nieodparte przekonanie.

Podróże. I owszem, kształcą. Ale chociaż jakiś mały przewodniczek by się przydał- chyba że się leży caly czas na plaży, spijąc drinki. Zauważ, Sabacie, że poruszamy się cały czas w temacie poznawania kultury itd. w czasie tych podróży. A więc jakiś przewodnik, chociaż mikro. Po przyjeździe do domu nie ląduje on chyba w koszu na śmieci-trafia na półkę. I już coś na tej półce się znajduje...

Muzyka- inna sprawa. Ale... jakaś mała- albo wielka biografijka ulubionego artysty...

Odwiedzanie galerii. Powiem tak. Wrażliwość na sztuki plastyczne.. nie wiem, jak się rodzi. Chyba przede wszystkim z patrzenia od dzieciństwa, z oglądania, oglądania, oglądania, wrażliwości na strukturę świata, formy, powierzchni itd.
Nie wiem, czy niezbędne są do tego książki. Na pewno się przydają. choćby albumy. Choćby jakaś małą historia sztuki w zarysie...
Drugą, odrębną sprawą jest samo tworzenie. I może być tak, że może wyrosnąć genialny artysta - analfabeta powiedzmy. Podobnie jak przytoczony przez Ciebe Mozart. Interesował się kulturą? Chybabym zaryzykowała stwierdzenie, że niespecjalnie. On po prostu tworzył, ujmował świat który się przez niego przetaczał i nadawał mu swoją formę.

Prowadzenie badań. Tu już chyba Sabbath pojechałaś. Znasz naukowca bez żadnej książki w domu?

Wątek trąci poczuciem snobizmu? Piszę szczerze, ja tak mam- zwracam uwagę, czy ktoś ma książki, jak są, odbieram to jako pozytywny sygnał. Możesz mnie zakwalifikować jako snobkę, trudno.
Cytat:
Napisane przez kodeina Pokaż wiadomość

czyli brak książek oznacza że nie ma się żadnych zainteresowań?
(...)
musiałam się tutaj odezwać bo nie znoszę szufladkowania ludzi
Kodeino, nie napisałam tegonapisałam, że posiadanie książek jest jakimś wyznacznikiem. Nie napisałam, że jedynym.

Poza tym. Pomyliłaś trochę. jeżeli ktoś czyta same książki o robotach... no to niech czyta. Mnie chodziło o czytanie- jako formę poznania, ze tak to patetyczne zabrzmi- kultury i myśli.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2008-10-05 o 06:06
Stary 2008-10-05, 01:32   #27
Aramintha
Wtajemniczenie

Też tak macie?[/quote]

Mam tak samo.
Domowa biblioteka (lub jej brak) potrafi powiedzieć bardzo dużo o właścicielce.

Cytat:
Po czymś trzeba oceniać ludzi.

Cytat:
To wspaniałe uczucie znaleźć osobę, która fascynuje się tymi samymi tematami co my. Pamiętam jak parę lat temu spotkałam na jakiejś imprezie rodzinnej po raz pierwszy w życiu jedną z moich kuzynek. Jako, że była gościem, to miałam się nią zająć - na początku jakieś sztywne rozmowy o niczym, dopóki nie zeszłyśmy na temat książek. Okazało się, że obie lubimy tę samą literaturę, wywiązała się gorąca dyskusja na ten temat i przegadałyśmy całą noc. Po prostu pokrewna dusza.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-10-05, 07:51   #28
MoniaK
Zakorzenienie

Domowa biblioteczka jest ważna, zgadzam się i sama chciałabym mieć o wiele więcej książek niż mam
Tylko nurtuje mnie jedno zagadnienie (bardzo przyziemne), mianowicie koszt książek. Wiadomo że książki tanie nie są i dzisiaj nie wszyscy mogą sobie pozwolić na ich kupowanie. Ktoś może nie mieć dużej biblioteki a czytać bardzo dużo wypożyczając z biblioteki. Tak więc pierwsze wrażenie może być trochę mylące.
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 08:03   #29
helenska
Raczkowanie

książki na pewno nie świadczą o wartości człowieka, ale dużo mówią o właścicielu domu.

Ale jeżeli ma je na pokaz- czyli jakieś gazetowe serie, zupełnie nowe i wyeksponowane, to budzi to trochę mój sceptycyzm.

Z kolei gdy ktoś ma pełno fajnych książek to od razu można nawiązać rozmowę na któryś z tematów dotyczących literatury.

Lepiej eksponować książki niż 26 " telewizor

Oczywiście mam tez przyjaciół, u których książki nie uraczysz, a są to wspaniali ludzie
helenska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 08:21   #30
kodeina
Zakorzenienie

Cytat:
Wątek trąci poczuciem snobizmu? Piszę szczerze, ja tak mam- zwracam uwagę, czy ktoś ma książki, jak są, odbieram to jako pozytywny sygnał. Możesz mnie zakwalifikować jako snobkę, trudno.
Nieczytanie a posiadanie książek na pokaz to jest snobizm - moim zdaniem
Ocenianie ludzi po zawartości półek jest tak mylne jak ocenianie ludzi po wyglądzie. wiem wiem - pierwsze wrażenie. Ale to czy ktoś jest inteligenty możemy wywnioskować dopiero z rozmowy
Ja jestem wzrokowcem i dużo bardziej przemawiają do mnie obrazy niż słowa. Więcej zapamiętam z filmu przyrodniczego niż z książki ( nawet z obrazkami).

Cytat:
Kodeino, nie napisałam tegonapisałam, że posiadanie książek jest jakimś wyznacznikiem. Nie napisałam, że jedynym.
Dla pasjonatek książek, książki są bardzo ważnym kryterium to zrozumiałe i n ie mam nic przeciwko temu ale nie zgodzę się że ksiązki na półce świadczą o mądrości danej osoby!
Cytat:
Napisane przez Aramintha Pokaż wiadomość
Mam tak samo.
Domowa biblioteka (lub jej brak) potrafi powiedzieć bardzo dużo o właścicielce.
Nie posiadam domowej biblioteki - co o mnie powiesz?
Cytat:
Po czymś trzeba oceniać ludzi.
Ja staram sie nie oceniać ludzi po tym co widzę. Jeśli oceniam to po tym jacy są, jak żyją itp.
Cytat:
To wspaniałe uczucie znaleźć osobę, która fascynuje się tymi samymi tematami co my. Pamiętam jak parę lat temu spotkałam na jakiejś imprezie rodzinnej po raz pierwszy w życiu jedną z moich kuzynek. Jako, że była gościem, to miałam się nią zająć - na początku jakieś sztywne rozmowy o niczym, dopóki nie zeszłyśmy na temat książek. Okazało się, że obie lubimy tę samą literaturę, wywiązała się gorąca dyskusja na ten temat i przegadałyśmy całą noc. Po prostu pokrewna dusza.
I tutaj się zgodzę
Jeśli pasjonują nas konie ,jazda konna to w pokoju mamy zdjęcia, obrazy koni. Gdy zauważymy w obcym mieszkaniu "rzeczy" zwiazane z końmi wiemy że będziemy mogli nawiązać rozmowę na temat dobrze nam obojgu znany
To zrozumiałe że lepiej dogadamy się z osobami które mają tą samą pasję bo jest o jeden temat więcej do rozmowy

Chciałabym tylko podkreślić różnicę pomiędzy posiadaniem a czytaniem książek
Ja mam pełną szafę książek po ciotce która była nauczycielką czy jak wystawię te książki na półkę to w Twoich oczach "urosnę"? .
kodeina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości