Zabudowa wnęk - Szafa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-03, 16:19   #1
JoannM
Zadomowienie

Zabudowa wnęk - Szafa

Nie znalazlam takiego watku wiec zakladam
Planuje w najblizszym czasie wykonac zabudowe wneki, szafe. Nie decyduje sie na firme typu komandor itp ze wzgledu na wysokie koszta, chce po prostu kupic plyty na wymiar i sami je zmontujemy, wiem ze do tego potrzebne sa dokladne pomiary wneki. Ale na co jeszcze zwrocic uwage? Szafa ta bedzie stala w przedpokoju. Z gory dziekuje za wszelkie porady

Razem z Gabrysią

JoannM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 18:56   #2
jannet21
Raczkowanie

Dot.: Zabudowa wnęk - Szafa

Przedewszystkim dokładne wymiary- to podstawa, bo później jak trzeba będzie docinać to wszystko sie poprzestawia (rozmiarowo). Pomyślcie też o tyle szafy, z czego ją wykonać. My we wnęce zrobiliśmy stelaż i niestety z tyłu zostawiliśmy gołą ścianę co nie było dobrym pomysłem.
I półki, polecam grubszą sklejkę, albo nawet płytę meblową- w sklepach typu obi dotną na wymiar-a koszt stosunkowo niski. Odradzam Ci płytę grubsza wiórową- tańsza, ale pod wpływem obciążenie wygina się- przerabiałam to i szlak mnie trafiał.
My drzwi do szafy zamawialiśmy u stolarza. A'la komandor, suwane z dymionego szkła plus aluminium. Całość wyszła niecała 1/3 ceny jaką podała nam firma sprzedająca szafy wnękowe komandora. Tylko montaż oczywiście samemu trzeba zrobić, ale nawet mój mąż, który z reguły ma 2 lewe ręcę do tego typu prac dał radę
jannet21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 20:53   #3
Konczita
Zakorzenienie

jannet ma racje co do tyłu szafy, my takze zostawilismy gołe sciany co nie bylo super rozwiazaniem aaa i faktycznie lepiej dołozyc kasiurki i wybrac inną płyte niz grubą wiórwa... u nas podłoga była a raczej jest krzywa i mielismy problem z wypoziomowaniem ale sie udało i szafa sie spisuje poki co na medal
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 06:54   #4
nacik23
Rozeznanie

nam robil taka szafe znajomy który niby zajmuje sie tego typu sprawami i niezle mu to wychodzi... szafa wyszla beznadziejnie i nigdy wiecej nie powtórze takiego bledu. Wiec jakos ciezko wyobrazic mi sobie co zrobi zupelny laik... moj chlopak chcial sie za to brac ale szybko wybilam mu to z glowy. Lepiej zaplacic troszke wiecej i miec pozadna rzecz.
nacik23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-02, 12:40   #5
marceeelll89
Przyczajenie

witam! planuje remont pokoju i mam własnie taka mała wnęke i myslałam o zabudowie... mam problem z wyborem rodzaju drzwi przesówane czy zwykłe? i z jakiego matriału...
marceeelll89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-10, 19:58   #6
ziutkowa
Raczkowanie

Witam.Przeglądam ten wątek i piszecie że lepiej w szafie zabudowanej zabudować cały środek (tył),chodzi o to że lepiej się trzyma?Mam jeszcze pytanie.Jakie prowadnice sa lepsze?Aluminiowe czy stalowe?Stalowe dużo tańsze,ale czy może jest jakaś różnica w użytkowaniu?
ziutkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 12:08   #7
rene2233
Przyczajenie

witam
Chcialam Wam polecic dystrybutora szaf w Swidnicy na Westerplatte nazwa Bravilla...Zamawialam u nich szafe z aluminium i ze stali ..jestem bardzo zadowolona..Maja wlasny warsztat ..bez posrednikow i to jest wazne robia solidnie i w szybkim terminie..Ta z aluminium jest solidna jak rowniez ze stali ..Ciekawy wybor ..a wlasciciel potrafi doradzic ..
pozdrawiam
rene2233 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-26, 13:54   #8
DomoweTekstylia
Przyczajenie

Kiedy orientowałam się odnośnie takiej szafy, to powiedziano mi, że lepsze są prowadnice aluminiowe, już sama nie pamiętam dlaczego. No i u nas też szafę robił fachowiec, a z tyłu jest u nas zwykła, cienka płyta.
DomoweTekstylia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-05, 16:30   #9
turekdi
Raczkowanie

nie zawsze należy patrzeć na cenę, bo można się zawieść na jakości, czasami warto dołożyć i zrobić na lata. jest taka strona internetowa iszafy.pl, tam można samemu zaprojektować swoją szafę i zrobić wycenę, lub umówić się na wizytę z projektantem, jeśli chodzi o profile to najlepsze aluminiowe, bardziej wytrzymałe, mniej podatne na zarysowania czy uszkodzenia, a i wygląd ciekawszy
turekdi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-15, 09:44   #10
killavanilla
Przyczajenie

Wydaje mi sie, ze jak juz sie chce zrobic szafe i problem jest juz na poziomie pomiarow to lepiej zamowic jakiegos fachowca. Skoro kupuje sie deski gotowe, to zawsze chyba lepiej dolozyc i niech Ci zrobia na wymiar sami. Sa firmy ktore nie sa drogie jak komandor a wcale nie robia gorzej tego rodzaju mebli, wspominalam juz chyba tu gdzies na forum, ze taka firma jest np. palissandro. Przyjada wymierza doradza i zrobia a Ty masz swiety spokoj. No chyba ze jest sie naprawde zlota rączką i lubi sie samemu majsterkowac.
killavanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości