Życie w małym czy dużym mieście? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-15, 21:26   #1
Arethaf
Wtajemniczenie

Życie w małym czy dużym mieście?

Regularnie przeglądam plotkowe, mam nadzieję, że wyszukiwarka mnie też nie okłamała

Co wolicie: życie w małym czy dużym mieście?
Jakie są plusy/minusy takiego życia?
W małym/dużym mieście mieszkacie od urodzenia?
Gdzie wolałybyście mieszkać?
Lubicie swoje miasta?

Nie, nie piszę książki Po prostu jestem ciekawa Waszych opinii. A co o życiu w dużym/małym mieście sądzą forumowiczki, które np. na czas studiów musiały się przeprowadzić? Gdzie lepiej? Macie zamiar zostać, a może życie w wielkim mieście Was męczy?

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 21:39   #2
Kota
Zakorzenienie

Dot.: Życie w małym czy dużym mieście?

Nie znam z autopsji życia w małym mieście.
Znam je z odwiedzin u rodziny... prawie wszyscy znają się z widzenia, ciotka, gdzie pójdzie, tam mówi Dzień dobry, bo " a, bo to jest córka Heńka" " a to mąż Marysi, tej co pracowała ze mną w sklepie" " a to kuzyn takich Kowalskich, co ich ojciec pracował na stacji benzynowej" itd.
Jak wiesza pranie na sznurkach na podwórku przed blokiem to równiutko, bez żadnej zagnioty, "no bo co ludzie powiedzą?" I własciwie całe życie tak żyła, przejmując się dogłębnie tym hasłem Bukietowej.

Nie chciałbym tak żyć. Chyba bo naprawdę nie wiem jak to jest, ale jakoś nie widzę plusów...

Wolę duże miasta - anonimowość mi nie przeszkadza, ba, jest wolnością od presji, są większe możliwości- pracy, bogatszego życia kulturalnego- choć i tak narzekam, że Trójmiasto prowincjonalnieje...
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 21:45   #3
Ptysio5
Zakorzenienie

Jako rodowita mieszkanka dużego miasta - odpowiadam, że absolutnie nie chciałabym mieszkać w innym mieście (chyba, że w Gdańsku )
plusy ciężko mi wymienić (ostatnio kolega, entuzjasta-działkowicz pytał mnie o to i wszystkie argumenty zbijał - pytaniami typu: "a jak często chodzisz do teatru" ) ale i tak nie chciałabym.

i juz.

być może chodzi o perspektywy
Ptysio5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 21:46   #4
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Trzeba by było mieć porównanie.
Podobnie do Koty życie w małym mieście znam jedynie z odwiedzin.
I podobnie wolę duże miasta.
Myślę, że w małym bym się "dusiła".
To subiektywne odczucie.
Małe mogę wybrać na urlop, odpoczynek, ale nie na zawsze.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2008-11-15 o 21:47
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 21:49   #5
Ptysio5
Zakorzenienie

Kota - doskonały opis "co ludzie powiedzą"
też to widziałam / słyszałam i to chyba też jest powodem mojego wyboru.

Backie - albo na emeryturę

Edytowane przez Ptysio5
Czas edycji: 2008-11-15 o 21:51
Stary 2008-11-15, 21:56   #6
natalka2
Zakorzenienie

zdecydowanie duże miasto
mam juz dosc mieszkania w mojej miescinie
od zawsze chce mieszkac w Krakowie i mam nadzieje, ze za nieclae 3 lata wyprowadze sie tam na zawsze

plusy duzego miasta:
+ ciagle cos sie dzieje
+ duzo koncertow/klubow/dyskotek/imprez/kin/basenow
+ duzo sklepow^^
+ wieczorem tetni zycie [zwlaszcza w centrum]
+ wieksza roznorodnosc na ulicach

minusy malego miasta:
- o 20:00 jest juz pusto na ulicach, a w zimie jeszcze wczesniej
- 2-3 kluby/dyskoteki na krzyz
- malo sklepow
- jak cos jest modne, to nosi to co druga osoba [np w zeszlym sezonie czarne rurki z koronami na tylku]
- malo koncertow/imprez na placu

pocieszam sie tym, ze moglam trafic gorzej i mieszkac na wsi - wiem, ze wies ma swoje uroki, w wakacje owszem - moglabym tam mieszkac, ale zyc na codzien? zdecydowanie nie

studia

natalka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:00   #7
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Małe miasto, to czesto małe perspektywy i mało rozrywek, duże-korki(niedawno przekonałam się jak bardzo utrudniają życie), ceny..
Najlpsze rozwiązanie-miasto średnie, lub taki w poblizu dużego.
To moja opinia
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:01   #8
Ptysio5
Zakorzenienie

a może sonda?
Stary 2008-11-15, 22:01   #9
GOśka T.
Zakorzenienie

Ja nie wyobrażam sobie siebie w innym mieście np. Wawie, niektórzy z moich znajomych , albo ogólnie od niektórych słyszałam zawsze chce skończyć szkołę<LO> i wyjechac stąd jak najdalej.ich wybór. ot tak po prostuu jest mi tu u siebie dobrze i póki co nie zamierzam nic zmieniać

duże miasto daje wiecej szans rozwoju, większe możliwości w każdej "dziedzinie,ze tak powiem " większą anonimowość , z drugiej strony nie zawsze więcej znaczy lepiej?
w mniejszych miejscowościach ta anonimowość jest zdecydowanie mniejsza <zwłaszcza w bardzo małych maisteczkach> wszystko wiedzące kobiety czesto nawet więcej niż ty o sobie samym .
mi sie wydaje ze gdzie się lepiej czujemy jest w dużej mierze kwestia naszej osobowości,charakteru.
GOśka T. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:05   #10
zizou
Zakorzenienie

a ja nie wiem. bo i jedno i drugie ma swoje plusy.

od urodzenia [z malymi przerwami] mieszkam w duzym miescie, nie obca jest mi gonitwa, ciagly brak czasu, i zycie z zegarkiem.
kiedy odwiedzam rodzine w mniejszym miescie czuje, ze zyje. tam jest spokojniej, bezpieczniej, przyjemniej. te same rzeczy robie szybciej, mimo braku zegarka na reku

TZ wychowal sie w miescie mojego, jakby nie bylo, dziecinstwa. i chyba oboje chcielibysmy tam wrocic w przyszlosci, bo Krakow troche nam sie juz przejadl wole jednak spokojniejsze zycie wsrod ludzi, ktorych sie zna, ktorym mowi sie 'dzien dobry' i przystaje na pogawedke przy plocie.

jestem zdecydowanie malomiasteczkowa , przeraza mnie tylko brak perspektyw, niestety.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:08   #11
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ptysio5 Pokaż wiadomość
a może sonda?
Niestety nie wiem jak (nie śmiejcie się tak bardzo )

niecierpliwość życia.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-15, 22:12   #12
prycia
Przyczajenie

Pisałam na ten temat prace licencjacką bo mój promotor uznała ze jestem "patriotka lokalną" hmm ja po prostu lobię swoje małe miasto. podczas studiów mieszkałam w większym mieście i mam porównanie, w moim małym mieście jest fajniej
Jednak to wszystko zależy od upodobań ja lobię spokój i ludzi którzy mnie otaczają, lobię widzieć te same twarze na ulicy, znam tu każdy kąt. to wszystko daje mi poczucue bezpieczeństwa i tylko w takim mieśicie czuje sie "u siebie"
prycia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:12   #13
Serendipity
Zakorzenienie

Z całą stanowczością duże - sklepy - po chleb czy podręcznik idę 2 minuty ,koncerty,centra handlowe - duże sklepy (nie zaopatrzam się w nich,ale czasem trafi się coś w tych masówkach) ,ogromny wybór szkół,uczelnie bez tułania się po akademikach.
Stary 2008-11-15, 22:13   #14
Sunny Tiger
Wtajemniczenie

Mieszkałam na wsi blisko średniego miasta, a od trzech lat mieszkam w dużym mieście i to jest coś dla mnie Kocham to, że jestem tu anonimowa, że wszystko mam pod ręką, że mogę wyjść pobalować kiedy chcę, że ciągle się coś dzieje itp itd. W małych miejscowościach/miasteczkach irytuje mnie przede wszystkim to, że wszyscy o mnie wszystko wiedzą, mimo, że ja w ogóle się ich życiem nie interesuję, baa, czasem nawet nie wiem, kim są

Inna sprawa, jeśli chcę odpocząć i się wyciszyć - weekend na wsi w takiej sytuacji jest idealny. Ale prawda jest taka, że po kilku dniach tęsknię do miasta, mimo to, że "duszę się" w kawalerce. Jestem zwierzęciem miejskim i już A poza tym, lubię wygodę, a duże miasto mi to zapewnia
Stary 2008-11-15, 22:16   #15
Kota
Zakorzenienie

Ja ma o tyle dobrze, że tu gdzie mieszkam mam zdecydowany plus.
Kontakt z przyrodą.
Morze, ciągnące sie wzdłuż całego Trojmiasta lasy. Na moim osiedlu - właśnie pod lasem-problem stanowią np. stada dzików. z okna obserwuję gniazdowanie leśnych ptaków..
W większości miejsc w Trójmieście ta przyroda jest bliska dostępna prawie na wyciągnięcie ręki. Nie ma się przez to poczucia zamknięcia w wielkomiejskości.
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:18   #16
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Morze
i tego Ci tak strasznie, strasznie zazdroszę.......
Stary 2008-11-15, 22:22   #17
Arethaf
Wtajemniczenie

No dobra, to i ja, skoro już Was wypytałam, to sama się wypowiem
Na szczęście w przyszłym roku wyprowadzam się (jeszcze nie wiem gdzie... ale podejrzewam, że Warszawa/Wrocław/Poznań) i wprost nie mogę się doczekać. Jako "średniomiejskie" dziecko, mam już dość życia w mieście niby nie tak małym, ale też znam ludzi z widzenia, chociaż wcale tego nie chcę
Kiedy mam okazję uciekam do większego miasta. Tegoroczny calutki lipiec przesiedziałam w Warszawie i czułam się jak ryba w wodzie. I tak jest za każdym razem.
I niestety to też przerzuca się na takie myślenie, że jak się wyprowadzę, to wszystko będzie cudownie, moje życie będzie jak z bajki. Mam wrażenie, że moje myślenie czasem jest na tyle prymitywne, jakby ludzie z Krakowa, Warszawy czy Łodzi nie mieli problemów. No bo jak można mieć problemy, skoro się mieszka w TAKIM mieście?

niecierpliwość życia.
Stary 2008-11-15, 22:26   #18
Arissa
Zadomowienie

Raczej w małym.Takim do 50 tyś
Arissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 22:27   #19
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Zależy jeszcze jak duże jest to duże miasto .
Ja mieszkam raczej w średnim i chyba wolałabym w większym. Po pierwsze, lepsze perspektywy na przyszłość, większy wybór szkół. Po drugie, większa atrakcyjność pod względem kulturowym/rozrywkowym : centra handlowe, teatry, kina, wystawy, muzea, galerie, koncerty... - których u mnie nie ma wcale, lub są takie, że iść aż się tam odechciewa. Większa dostępność w ogóle wszelakich sklepów, miejsc, gdzie można miło spędzać czas.
Z drugiej strony w takim średnim mieście też nie ma sytuacji, że mogłabym o sobie/o kimś usłyszeć parę nowinek nie z tego świata, od zupełnie obcej bądź też nie osoby. No i na pewno jest spokojniej, nie trzeba stać w korkach czasami o wiele za długo, czy tłuc się tramwajami na drugi koniec miasta, wszystko jest w jednym miejscu, dość blisko siebie. Mimo to, jakbym miała wybierać to zdecydowanie duże miasto.
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-15, 22:34   #20
Ptysio5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
No bo jak można mieć problemy, skoro się mieszka w TAKIM mieście?
zapewniam Cię, że można

no, może łatwiej mi było kupić chleb 11 listopada
Stary 2008-11-15, 22:44   #21
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wychowałam się w dużym, w małych bywałam... Nie chciałabym raczej mieszkać w takim na stałe. Dobrze mi w Warszawie, chociaż mogłaby być ładniejsza W małych miastach mogę bywać, trochę mnie fascynują, ale tylko jako gościa
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 23:08   #22
karolinaa
Wtajemniczenie

ja mogę się wypowiedzieć tylko z jednej perspektywy , bo mieszkam w dzielnicy dużego miasta ale wiem jedno jedno gdybym miała zakładać własną rodzinę( na razie mieszkam z rodzicami) to się wynoszę , to centrum miasta albo do innego również większego miasta , największy minus mieszkania po za centrum czyli osiedlu , dzielnicy lub gdzieś na peryferiach to :

* kiepska komunikacja , do centrum miasta na szczęście mam 2-3 przystanki ale jedzie jedna linia tramwajowa gdy się popsuje to klops , ewentualnie autobus który jedzie w dni szkolne tak co 30 min , ale np: w soboty gdy w mieście są większe imprezy to około 22 jest ciężko wrócić bo tramwaj kuruje co 20 min
* najbardziej co mnie drażni to że ludzie wszystko wiedzą jak kichniesz to na drugim końcu osiedla już wiedzą , zmieniasz meble , bierzesz ślub , rozwodzisz się to jesteś oczywiście w centrum zainteresowania , i te teksty a czy to prawda że pani syn.. , słyszała pani że od tej pani x córka pracuje w .. etc
* jak już było wspomniane wszelkie kina , centra handlowe , urzędy szkoły wyższe są w centrum miasta
* teraz zaczynam studia zaocznie i co 2 tydzień jestem w Katowicach i jak sie przejdę przez centrum to odrazu jakoś tak lekko się czuję tak swobodnie nikt mnie nie zna , no ale nie wiem jak by było gdybym mieszkała w takim ścisłym centrum natomiast nie wyobrażam sobie życia na wsi jak jestem u babci tydzień w wakacje mam dość , przede wszystkim ta cisza , żadnego hałasu karetki , czy samochodów po prostu nudy

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/

Edytowane przez karolinaa
Czas edycji: 2008-11-15 o 23:14
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 23:20   #23
Jazzlyn
Zadomowienie

Od urodzenia mieszkam w małym mieście, studiowałam w średnim, w przyszłości chciałabym mieszkać w dużym :P
Czego nie cierpię w małym mieście: (wolę określenie duża wieś )
- Brak anonimowości, wszyscy znają wszystkich, czegokolwiek nie zrobisz zaraz wie o tym całe miasto, pełno plotek często wyssanych z palca.
- Brak pracy, bardzo mało możliwości.
- Bardzo słaby wybór jeśli chodzi o szkoły, poziom też nie jest rewelacyjny.
- Nie ma kin, fajnych knajpek, klubów, nie ma gdzie wyjść jednym słowem.
- Brak sklepów, chociaż to akurat mniejszy problem.
- Młodsze pokolenie ucieka, większość moich przyjaciół albo się wyprowadziła, albo studiuje w innych miastach, widujemy się bardzo rzadko, ja akurat skończyłam studia we wrześniu i często siedzę tutaj sama jak palec.
- Ciągle te same twarze
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-11-15, 23:27   #24
karolinaa
Wtajemniczenie

ja tak odbiegnę troszkę od tematu , ale nie tak dawno w wiadomościach mówili że wielu młodych ludzi ucieka z zakopanego a konkretniej odcinają się od typowego góralskiego stylu życia czyli hodowla owiec , mieszkanie w chatce góralskiej itp ci co się wypowiadali mówili przede wszystkim o braku pracy , że chcą się rozwijac zawodowo a w wioskach góralskich tego nie zrobią

Chcesz podarować uśmiech dzieciom wyślij kartkę więcej na: http://marzycielskapoczta.pl/
karolinaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-15, 23:30   #25
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Ja sama od urodzenia mieszkam w dużym mieście (jak widać pod avatarem) i to całkiem blisko centrum. Wszędzie (w miarę) blisko, sklepów do wyboru, pod oknami całkiem spore skrzyżowanie. Okolica taka średnio ciekawa .
Mam natomiast przyjaciółkę, która mieszka w (bardzo) małym miasteczku 15km od Łodzi.
Bardzo lubię tam przyjeżdżać. Cisza, spokój, las, nawet powietrze jakieś takie bardziej znośne. Wiele razy tam byłam, a za kazdym czuję się jak na wakacjach . Na ulicy co najmniej połowa mijanych osób to jacyś znajomi, znajomi znajomych itd. O każdym można coś usłyszeć. Większość swoich przyjaciół z okolic miasteczka zna od dzieciństwa.

Naprawdę lubię tam bywać. Czasem jej zazdroszczę, przede wszystkim spokoju i bezpieczeństwa, ale mimo wątpliwych uroków dużego miasta, to chyba właśnie do takiego zostałam stworzona.

Na co dzień najbardziej przerażają mnie dojazdy . A konkretniej PKS-y, raz na godzinę i nigdy na czas.
Stary 2008-11-16, 07:19   #26
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja nie wiem, w jakim żyję

Bo to właściwie metropolia jest, 4 miasta obok siebie + Katowice. Moje ma 100000 około, ale - samo centrum jest niewielkie, za to stare i z zamkiem :P

Niespecjalnie przejmuję się tym, co ludzie powiedzą, więc pewnie mieszkanie w niewielkim mieście też by mi nie przeszkadzało. Czasem mam ochotę zamieszkać na wsi, pod miastem, a czasem - uwielbiam Katowice, mnóstwo ładnych miejsc, lubię patrzeć na różnorodność ludzką, tam się przewijającą.

Dla mnie są plusy wszędzie, gdzie zdarzało mi się pomieszkiwać, chocby tylko na czas wakacji.

Wydaje mi się, że gdy człowiek ma własne zainteresowania, gdy potrafi zrobić coś, co nie jest pójściem do knajpki czy na dyskotekę, da sobie radę. A znam osoby, które za nic nie opuszczą dużego miasta, bo "co tam robić? gdzie pójść?" A przecież, aby gdzieś pójść, nie wystarczy duże miasto - kasiorka też potrzebna. Co z tego, że zamieszkam w stolycy, jeśli nie będzie mnie stać na cotygodniowe balowanie?

Takim złotym środkiem jest chyba to miejsce, gdzie żyję. Wieczorem jest jednak spokój, a wszędzie blisko. Max pół godziny i mam "światowe życie"
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 07:28   #27
karolcia52
Rozeznanie

ja mieszkam w małej miejscowości i szczerze to dawno bym się wyprowadziła z wielu powodów : brak anonimowości, mało interesujących miejsc, w których można by było się zabawić, góra 3 zakłady pracy z którch jedni przerzucają się na drugie, ogólnie to bieda, brak wyboru szkół : jedno gimnazjum, jedna podstawówka, jedno przedszkole no i 2 licea. Ale najgorsze w tym wszystkim jest że każdy o każdym wszystko wie żę pan x rozwodzi się z panią y itp. Jest jeden plus bezpieczeństwo.
Stary 2008-11-16, 08:31   #28
lain
Zakorzenienie

prawde mowiac od urodzenia mieszkam w duzym miescie, wiec jak jest w malym to moge wiedziec co najwyzej z wyjazdow wakacyjnych itp.
jednak mi sie w duzym miescie zyje bardzo dobrze. niektore z was pisaly, ze zyje sie dobrze, ale w centrum. coz ja w centrum nie mieszkam, ale jest ode mnie 5 linii tramwajowych i 8 autobusow, wiec problemow z dojazdem nie mam zadnych 15-20 minut tramwajem i jestem w centrum w centrum mieszkac bym nie chciala - niezaleznie od ktorej strony wracalabym do domu korek mialabym murowany
dziwie sie tez opiniom, ze ludzie na osiedlu wszystko o wszystkich wiedza. ja myslalam, ze tak jest wlasnie w malych miastach. ja nie wiem praktycznie niczego o ludziach z mojego osiedla, przypuszczam ze oni o mnie rowniez niewiele. co najwyzej moga mnie kojarzyc z widzenia. pelna anonimowosc
dodatkowo plusem duzego miasta sa rozne galerie handlowe (jak w jednej nie ma jakiegos sklepu to jest w drugiej), kina, baseny, knajpki (i niekoniecznie w centrum miasta; niedlugo bede miala 5 minut od domu najwieksza galerie handlowa w miescie, lacznie z kinem itp.). podoba mi sie to, ze nie jestem skazana na 3-4 miejsca tylko mam pelna dowolnosc wyboru.
myslac przyszlosciowo, moje dzieci beda mialy wiekszy wybor szkol i nie beda zmuszone zeby tracic 2 godziny dziennie w busach dojezdzajac z okolic (niktore moje kolezanki z liceum niestety tracic ten czas musialy, dojezdzajac z mniejszych miasteczek, ktore nie byly az tak daleko zeby oplacalo sie zamieszkac w internacie). na wszelkie praktyki, staze czy prace tez sa wieksze szanse w duzym miescie.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 08:47   #29
Leosia69
Zakorzenienie

Ja mieszkam na wsi i niedaleko jest wieksze miasto, ale i tak do liceum dojeżdzam do innego wogole miasta poniewaz tutaj nie ma przyszlosci... Praktycznie szukam pretekstu zeby wyrwac sie stad bo jakos nic mnie nie trzyma sensownego tutaj... Zero perspektyw na przyszlosc.

Leosia69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-16, 08:52   #30
Mirianka
Zakorzenienie

od urodzenia mieszkam w Wawie i juz szczerze tego miasta nie mogę znieść ale widzę pewien nurt jeśli chodzi o warszawiaków Ci "rdzenni" wyprowadzają się stąd jak najszybciej mogą (czyli praktycznie wszyscy moi znajomi ) z kolei napływowi bardzo sobie ją cenią także zdania sa podzielone ja już nie wytrzymuję tego syfu, zgiełku, dzikich tłumów a i bliskość tych wszystkich rozrywek itp mnie dobija po tygodniu spędzonym w robocie nawet się nie ma jak tego docenić na codzień bo człowiek jest wykończony na staniem w korku półtorej godziny jak nie daj Boże mieszkasz nie w pobliżu centrum także masakra, ja mam zamiar się wyprowadzić w przyszłym roku jak wszystko się uda pod granicę na wieś ale to taka wieś ładna, zadbana, w pobliżu kurortu górskiego także rozrywki i perspektywy jakieś są wszyscy sie znają, ale w pobliżu jest średnie miasto zaledwie 10km a 25 duże sie śmieję teraz że jak do Warszawy mam przyjeżdżać to tylko na zakupy ale żyć tak nie chcę

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości