|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
stolik z alkoholami - praktyczne porady
Nie znam się za bardzo na alkoholach, a chciałabym u siebie na weselu zrobić taki niby barek z kolorowymi trunkami. Bardziej tak symbolicznie 'dla spróbowania', bo głównym alkoholem będzie wódka. Może ktoś, kto ma w tym doświadczenie i się na tym zna, napisze, jakie alkohole kupić i mniej więcej w jakiej ilości. Wesele na ok 150 osób.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: stolik z alkoholami - praktyczne porady
Witam
![]() ![]() Więc czekam na pomysły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
U nas na takim stoliku były wina (białe, czerwone, różowe), gin (do niego tonik), martini, grenadine (syrop dodawany do drinków, bezalkoholowy), blue curacao i brandy. Wszystko po jednej butelce (tylko win było więcej). I tak prawie nikt tego nie ruszał, większość piła wódkę.
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2008-11-22 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze też o tym myślałam, mam koleżankę która może mi załatwić dobre gatunkowo różne wódki, wesele też mam na 150 osób. Myślałam o whisky, koniak, brandy, itp. Zastanowie się jeszcze czy jest sens, ogólnie najlepiej sprawdza się wódka i parę butelek wina białego i czerwonego.Po co znowu wydawać na coś kasę skoro i tak tego nikt nie ruszy. Przemyślimy zobaczymy.
http://www.suwaczek.pl/cache/b5888ef3d0.png 06.06.2009 17:00 http://www.suwaczek.pl/cache/dbd2ccbc25.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
U nas stolik z alkoholem byl polaczony z ciastem kupilismy na 120 osob na weselu bylo 80 ale spozycie rozlozylo sie na 2 dni w tym na osoby nieijace wiec podam ze 120 tak jak bylo planowane:
- wino czerwone i biale (w tym slodkie) w sumie 10 butelek po 5 z kazdego koloru bodajze Sofia; - martini 1 duza butelka - 2 butelki 0,7l zubrowki + sok jablkowy - gin 4 butelki 0,7 + tonic Gin wyszedl caly, zubrowka tez poszla cala, a win zostalo ze 4 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Byłam na weselu, gdzie był barek przy którym serwowano wyśmienite drinki. Oprócz tego na stołach wódka i wino. Więc gdybym miała wybierać zamiast stolika z alkoholami zdecydowałabym się na barmana.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I wiem, że na niektórych weselach barman był taką atrakcją, że ciągle ustawiała się dłuuuuga kolejka po driny...wesele kręciło się wokół kolorowych drinków ![]() Wiadomo, że wszystko zależy od gości, ale nie chciałabym żeby zamiast bawić się na parkiecie wszyscy skupiali sie przy barze...więc chyba zdecyduje się na stolik ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Ja mialam na swoim weselu stolik z roznymi alkoholami i musze przyznac ze cieszyl sie wiekszym powodzeniem niz wodka na stolach. Wesele bylo na 120 osob, mielismy kilka butelek whiskey i brandy (poszly wszystkie), wino biale, rozowe i czerwone (tego nam duzo zostalo, poszlo moze z 5 butelek), likiery, alkohole wlasnej produkcji ( w tym wisniowka, cytrynowka, debówka i tradycyjny bimber), szampan oraz arak. Uwazam ze to jest bardzo dobry pomysl. U nas poszlo na calym weselu moze 30 butelek wodki, a przy barku alkoholowym ciagle ktos byl i czegos probowal, takze jak najbardziej moge polecic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
W moim przypadku oprócz wódki na stołach będzie stało też wino białe i czerwone, planuję kupić 30 butelek na 100 os. Co do stolika z alkoholami to gdybym robiła, postawiłabym tam mocniejsze alkohole typu whiskey czy brandy. Nie bawilabym się w grenadinę czy inne drinkowe specjały - kto to bedzie mieszał? Nie każdy zna odpowiednie proporcje i skończy sie tak, że ludzie to bez sensu rozleją. Myślę, że alkohol w typie whiskey jest odpowiedni o ile ma sie wśród gości osoby go lubiące, które z chęcia wypija parę szklanek zamiast wódki w innym przypadku nie polecam, bo jednak do takich mocniejszych alkoholo trzeba miec zamiłowanie - nie kazdy je lubi.
Fajnym pomysłem sa alkohole domowej produkcji, o których pisała Pharba - jakos tak bardziej mi pasują do wesela i faktycznie będa tak na smaka ![]() A jeszcze teraz mi przyszło do głowy, że mozna zrobic stolik z samym whiskey - szkocką, irlandzką i amerykańską - opisać czym sie różnią (jest różnica w destylacji a co za tym idzie różnica w smaku) i goście będą sobie spróbować jak smakuja poszczególne rodzaje, taka mini zabawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja miałam taki plan, że jak będziemy robić ten stolik, to wydrukuję przepisy na jakieś dobre drinki i zostawię w segregatorach przy tym stoliku. Jak goście będą w miarę trzeźwi to sobie poradzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pomysł z przepisami na drinki myślę, że nie byłby trafiony. To co działoby się przy stoliku kiedy goście byliby pod wpływem % odstrasza. Alkohol porozlewany, pomieszany, drinki też nie byłyby rewelacyjne (bo kto pijany zechce czytać i stosować proporcje :p ) Nie wyglądałoby to estetycznie.
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
u mnie na takim "bocznym" stoliku oprócz whisky, brandy, piwa w but. 0,33 l, zóbrówki będzie na pewno tekila bo moi znajomi ją uwielbiają, może jeszcze rum bacardi zobaczymy
![]() ale bardzo mi sie takie stoliki podobają i z waszych opinii widze, że się sprawdzają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze widzialam oprocz tego o czym pisalyscie Malibu + mleko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
wina/różne rodzaje, ajerkoniak, rum, jakiś likier- co kto lubi
![]()
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
My chcemy kupić tylko wina (białe, czerwone) i może jakiś likier. Nie będziemy kupować przeróżnych alkoholi, bo to spory wydatek. Wiadomo, że nie kupi się małej butelki z każdego, tylko trzeba więcej tego alkoholu na tyle osób. Moi rodzice w ogóle są przeciwni takiemu stolikowi, ale oni są tradycjonalistami. Zrobię po swojemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Ja chyba też ostatecznie z tego zrezygnuję. Do takiego stolika przydałby się barman, a to spory dodatkowy koszt. Poza tym, wyszedłby niezły mix alkoholowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Poza tym takie mieszanie alkoholu może się źle skończyć dla niektórych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Poza tym, sami przygotowujemy całe wesele a ten stolik to byłby dodatkowy koszt i dodatkowa praca. Ale wiem, że jak w restauracji jest taki barek to zwykle cieszy się dużym zainteresowaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
moja propozycja na kolorowe alkohole:
Malibu z mlekiem z kokosa Bols blue z sokiem ananasowym Whisky z colą Absynt (polecam gorąco zielona miętowa wódka - pita jako przypalana) żubrówka z sokiem jabłkowym /gin z tonickiem wina białe złodkie i półskłodkie wina czerwone weytrawne i półwytrawne
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:24.