problem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-22, 21:09   #1
anitka12345
BAN stały

Unhappy

problem

cześć
pisze tutaj,może wy mi pomożecie mam 20 lat i ciągle kłóce sięz rodzicami,jestem zagranicą,nie pracuje,jestem na utrzymaniu faceta,nie skończyłam szkoły średniej,moi rodzice tego nie akceptują,mam powiedziała,że powinnam zostać tutaj zagranicą nawet na święta byle by troszke zarobić,miałam nie dawno dobrą prace w Polscee,ale sytuacja zmusiła mnie do wyjazdu rodzice chciali odemnie 400 zł miesięcznie,a ojciec powiedział,że jak zajdzie taka potrzeba to będe musiała im całą wypłate oddawać matk anie raz wyzwała mnie od głupich,popierd**,idiotek ,a ojciec nie raz uderzyłw twarz znęcają się psychicznie nademnączęsto dzwonie do nich pytam sięjak zrobić jakieś danie tata często mówi że mam sobie sama radzić i tyle do nich nie dzwonić czuje się taka nie potrzebna mogłabym pisać i pisaćjacy oni są dla mnie,niestety nie da się z nimi normalnie porozmawiać są ciągłe krzyki,lub przemoc,tęsknie za nimi,ale mam obawy czy powinnam jechać tam na święta skoro oni mni nie chcą,pewnie zaraz napiszecie,że powinnam wrócić do Polski zrobić szkołe itd.ale to naprawde trudne,nie potrafie z nimi mieszkać pod jedym dachem co robić?
anitka12345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:17   #2
Charmain
Zakorzenienie

Dot.: problem

Cytat:
Napisane przez anitka12345 Pokaż wiadomość
cześć
pisze tutaj,może wy mi pomożecie mam 20 lat i ciągle kłóce sięz rodzicami,jestem zagranicą,nie pracuje,jestem na utrzymaniu faceta,nie skończyłam szkoły średniej,moi rodzice tego nie akceptują,mam powiedziała,że powinnam zostać tutaj zagranicą nawet na święta byle by troszke zarobić,miałam nie dawno dobrą prace w Polscee,ale sytuacja zmusiła mnie do wyjazdu rodzice chciali odemnie 400 zł miesięcznie,a ojciec powiedział,że jak zajdzie taka potrzeba to będe musiała im całą wypłate oddawać matk anie raz wyzwała mnie od głupich,popierd**,idiotek ,a ojciec nie raz uderzyłw twarz znęcają się psychicznie nademnączęsto dzwonie do nich pytam sięjak zrobić jakieś danie tata często mówi że mam sobie sama radzić i tyle do nich nie dzwonić czuje się taka nie potrzebna mogłabym pisać i pisaćjacy oni są dla mnie,niestety nie da się z nimi normalnie porozmawiać są ciągłe krzyki,lub przemoc,tęsknie za nimi,ale mam obawy czy powinnam jechać tam na święta skoro oni mni nie chcą,pewnie zaraz napiszecie,że powinnam wrócić do Polski zrobić szkołe itd.ale to naprawde trudne,nie potrafie z nimi mieszkać pod jedym dachem co robić?
Wyjechałaś to była Twoja decyzja, chciałaś się usamodzielnić ( chociaż trudno o tym mówić jeśli jesteś na utrzymaniu faceta) a teraz dzwonisz pytac się o takie pierdoły.
Mimo to wartałoby pogadać z nimi i znaleźć źródło tej sytuacji.
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:22   #3
Kaluch
Rozeznanie

Yyy.. przepraszam , ale zrozumiałam to tak jakbyś szukała tutaj słow wsparcia Cie i potwierdzenia, że to rodzicie są źli i niedobrzy ;|
Moim skromnym zdaniem to weź sie za skonczenie szkoły! po drugie pracy jest od cholery . wystarczy ruszyć zadek a nie siedziec i lamentowac, że cały swiat sie uwzial , a pomyslałas, że moze Twoim rodzicom jest ciezko ? ze nie maja pieniedzy na utrzymywanie Cie, bo nie skonczylas szkoly i nie masz pracy?
Ja wiem doskonale, że moja mama grosza nie chciala z mojej wyplaty, a mimo to sama jej dałam . A pracy szukałam długo, ale ja jej szukałam a nie marudziłam, że czemu ona sama do mnie nie przyjdzie.

Mam dziwne odczucia, ale wyraziłam swoje zdanie. Moim zdaniem powinnas zdjąc klapki z oczu i popatrzec na swoich rodziców pod innym katem. Moze to z Toba jest cos nie tak , a nie z nimi? Może oni nie potrafią Ci wprost powiedziec, że sie o Ciebie martwią, że chcieliby abyś miała wykształcenie? Żebyś dała cos od siebie?

-z czystym sumieniem stwierdzam, że jestem szczęśliwa.

sty-love.blogspot.com

Edytowane przez Kaluch
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:23
Kaluch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:27   #4
nutka85
Wtajemniczenie

Powiem tak: nie chcę Cię oceniać, ani Twoich Rodziców. Nie znam sytuacji, powiem tylko co mi przyszło pierwsze na myśl podczas czytania Twojej wypowiedzi:

Nie uczysz (nie uczyłaś się - jak mieszkałaś w Polsce), nie pracujesz (pracowałaś - w Polsce - ale Rodzicom pieniążków nie dawałaś) ...
Hm... Dziwna sytuacja. Rozumiem, że Rodzice utrzybywaliby Cię, gdybyś się uczyła (uczyła i pracowała). Ale jeśli się nie uczysz, to chyba jednak powinnaś się dołożyć do domowego budżetu? a 400 zł za mieszkanie, utrzymanie, wyżywienie to chyba rozsądna cena.

Edytowane przez nutka85
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:29
nutka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:30   #5
Kaluch
Rozeznanie

Btw. skoro już siedzisz tam gdzieś het het za granicą to poszukaj pracy, zacznij życ po swojemu. fakt, że to proste nie jest, ale jest łatwiejsze i mniej bolesne niż rozpamietywanie tego co powiedzieli Ci rodzicie.
btw udowodnij im, że cokolwiek potrafisz.

Ps. dobrze Ci z tym, że nie masz szkoły ani pracy i żyjesz na utrzymaniu faceta?

to tak Btw. bez oceniania Twojego postepowania.

sty-love.blogspot.com

Edytowane przez Kaluch
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:32
Stary 2008-11-22, 21:35   #6
crippled
Wtajemniczenie

ja też mam 20 lat. skończyłam liceum ,zdałam maturę, skończyłam studium i nie mam pracy. wysyłam wszędzie CV i szukam. nie masz pojęcia ile dałabym żeby móc pracować i dołożyć rodzicom choć parę groszy do domowego budżetu. nie rozumiem dlaczego robisz problem z tego, że chcieli żebyś dołożyła im co miesiąć 400zł to nie jest aż 400zł to tylko 400zł.

nie skończyłaś żadnej szkoły..nie martwisz sie o swoją przyszłość? nie chcesz chyba całe życie byc na utrzymaniu swojego TŻta? ;>

Edytowane przez crippled
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:42
crippled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:36   #7
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nutka85 Pokaż wiadomość
Powiem tak: nie chcę Cię oceniać, ani Twoich Rodziców. Nie znam sytuacji, powiem tylko co mi przyszło pierwsze na myśl podczas czytania Twojej wypowiedzi:

Nie uczysz (nie uczyłaś się - jak mieszkałaś w Polsce), nie pracujesz (pracowałaś - w Polsce - ale Rodzicom pieniążków nie dawałaś) ...
Hm... Dziwna sytuacja. Rozumiem, że Rodzice utrzybywaliby Cię, gdybyś się uczyła (uczyła i pracowała). Ale jeśli się nie uczysz, to chyba jednak powinnaś się dołożyć do domowego budżetu? a 400 zł za mieszkanie, utrzymanie, wyżywienie to chyba rozsądna cena.
zaczełam szkołe dla dorosłych,ale nie dawałam rady,pracowałam na 3 zmiany,szkołe miałam co 2 tydzień,a niestety przypadało mi takk ż eakurat w soboty schodziła z nocek o 6 rano,nie miałam już siły iść do szkoły,musiałam swoje odespać ;/ a niestety po nockach spałam conajmnie do 17 ;/tak byłam padnietą,rodzica dawałam pieniążki za swoją komórke,internet,i za bilety czyli jakieś 150 zł,a pózniej oni zażyczyli sobie żebym dawała im na życie z 400 zł,a ja zarabiałam z 700-900 zł,i tez potrzebowałam na swoje wydatki,ale oni tego nie rozumieli,oboje pracują,i kase mają ...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 21:41   #8
Kaluch
Rozeznanie

Cytat:
... rozumieli,oboje pracują,i kase mają ...
SZOK. heh rozwaliłas mnie... pozostawilabym to bez komentarza, ale. no własnie ALE. zastanawiałas sie kiedys nad tym kto Cie ubierał i zywil? kto Ci zmieniał pieluchy ?
to jest TYLKO 400 zł.
nie szukaj winy w nich . zachowujesz sie jak egoistka wiesz? A teraz masz jakies pieniadze na te SWOJE wydatki? Sądze, że swoich nie masz skoro jestes na utrzymaniu.

sty-love.blogspot.com

Stary 2008-11-22, 21:42   #9
anitka12345
BAN stały

jestem w Holandi,pracowałam tutaj kilka dni w szklarni,nie dałam sobie rady,trzeba było pracować 50 godzin tygodniowo,było strasznie,leżałam w łóżku zwijałam się z bólu przez kilka tygodni ;/ wiem,tutaj pracuje się o wiele ciężej,chciałabym znaleśćprace na produkcji wysyłam cv,dzwonie,cuduje prosze,praca jest ale musisałabym się z tąd wyprowadzić do innego miasta,a ja chciałabym mieszkać z TŻ,tym bardziej że z moim angielskim kiepsko,a Holenderskiego wogóle nie znam ... chociarz wydaje mi się,że to nei taki duży problem nie znać języka,jezli przybywałabym dłużej z ludzmi którzy mówią po angielsku szybciej bym się nauczyła angielskiego ..

crippled
chciałabym znaleść tutaj prace,ale mi na nic by nie starczało,zarabiająć 800 zł i dać im 400 na życie i 150 tel i internet to porażka by była ;/a tu musze wyleczyć żeby iść do ginekologa,skąd miałabym na to pięniaze brać,oni nigy mi nie pomogą,bo miałam już aki problem,miałam długi ,musiałam latać po lekarzach,kupywać leki,mam nadżerke rodzice powiedzieli mi,że mogłam nie współżyć wtedy bym tego nie miała,i co mają racje?gdyby nie mój TŻ,nie dałabym sobie rady ...długi by rosły i rozły,a ja bym się chyba załamała ...

Edytowane przez anitka12345
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:50
Stary 2008-11-22, 21:43   #10
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kaluch Pokaż wiadomość
SZOK. heh rozwaliłas mnie... pozostawilabym to bez komentarza, ale. no własnie ALE. zastanawiałas sie kiedys nad tym kto Cie ubierał i zywil? kto Ci zmieniał pieluchy ?
to jest TYLKO 400 zł.
nie szukaj winy w nich . zachowujesz sie jak egoistka wiesz? A teraz masz jakies pieniadze na te SWOJE wydatki? Sądze, że swoich nie masz skoro jestes na utrzymaniu.

nie mam,ale z jednej stony n iemuse się przejmować ich ciągłym gadaniem żę ciągle coś robie zle ...
Stary 2008-11-22, 21:43   #11
Kaluch
Rozeznanie

wybacz ale jestem uczulona na bledy i z tego co widze to z polskim tez kiepsko Ci idzie.

sty-love.blogspot.com

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 21:45   #12
Kaluch
Rozeznanie

Cytat:
nie mam,ale z jednej stony n iemuse się przejmować ich ciągłym gadaniem żę ciągle coś robie zle ...
to jaki masz problem w takim razie? popadasz z jednej skrajnosci w druga. nie wiem czy ty tutaj pocieszenia szukasz czy czego bo najzwyczajniej w swiecie raz piszesz jedno raz drugie. o.

sty-love.blogspot.com

Stary 2008-11-22, 21:49   #13
bess
Zakorzenienie

a jakie macie plany??wrocicie do PL??moglabys znalezc tam prace ,odlozyc na szkole,wrocic ,zamieszkac tez z TZ isc na spokojnie do szkoly i pozniej do pracy

co do dan to przepisy sa w necie,po co dzwonic do nich skoro nie umiecie normalnie gadac

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2008-11-22 o 21:50
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 21:52   #14
anitka12345
BAN stały

Cytat:
wybacz ale jestem uczulona na bledy i z tego co widze to z polskim tez kiepsko Ci idzie.
literki mi uciekają,mam jakiegoś wirusa na kompie ... sorrryy za błedy

bess
mój TŻ nie chce wracać do Polski,bo ma tutaj dobrą prace,a w Polsce ciężko by było samemu zamieszkać,na nic by nas stać nie było,a ja chciałabym jakoś rodziców przekonać że jak nie znajde tutaj pracy,i gdybym mogła im dawać mniej pieniązków to bym się zastanawiała nad powrotem do Poslki,bo nie chce tutaj siedzieć,od rana do wieczora sama w pokoju ;/ale nie wiem jak ich przekonać ;/

Czas edycji: 2008-11-22 o 21:55
Stary 2008-11-22, 21:57   #15
nutka85
Wtajemniczenie

Teraz to już się pogubiłam....
Chciałabyś jednak wrócić do domu, do Polski, tak? Uczyć się (dziennie? zaocznie? wieczorowo?) i pracować? Ale całą kasę dla siebie zostawić?
Stary 2008-11-22, 21:59   #16
bess
Zakorzenienie

Cytat:
literki mi uciekają,mam jakiegoś wirusa na kompie ... sorrryy za błedy

bess
mój TŻ nie chce wracać do Polski,bo ma tutaj dobrą prace,a w Polsce ciężko by było samemu zamieszkać,na nic by nas stać nie było,a ja chciałabym jakoś rodziców przekonać że jak nie znajde tutaj pracy,i gdybym mogła im dawać mniej pieniązków to bym się zastanawiała nad powrotem do Poslki,bo nie chce tutaj siedzieć,od rana do wieczora sama w pokoju ;/ale nie wiem jak ich przekonać ;/
no ale jak Twoj TZ nie chce wracac to Ty raczej tez nie mozesz?
wiec pozostaje Ci tylko zacisnac zeby,znalezc tam prace ,nauczyc sie angielskiego
Jak wrocisz dlatego,ze nie moglas znalezc pracy i bedziesz im dawala mniej pieniedzy bedzie jeszcze gorzej.Szukaj do skutku
Stary 2008-11-22, 22:00   #17
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Teraz to już się pogubiłam....
Chciałabyś jednak wrócić do domu, do Polski, tak? Uczyć się (dziennie? zaocznie? wieczorowo?) i pracować? Ale całą kasę dla siebie zostawić?

chciałabym mieć troszke własnych pieniędzy,nie chciałabym tyle im kasy dawać
a uczyto jeszcze nie wiem jak bym się chciała...
Stary 2008-11-22, 22:02   #18
anitka12345
BAN stały

bess
trace nadzieje,żę coś znajde ;/
Stary 2008-11-22, 22:04   #19
nutka85
Wtajemniczenie

a jak długo jesteś już za granicą? (hm...nie znalazłam tego w żadnej wojej wypowiedzi, jeśli gdzies pisałaś to sorry - już padnięta jestem i mogłam nie zauważyć).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-22, 22:08   #20
anitka12345
BAN stały

Cytat:
a jak długo jesteś już za granicą? (hm...nie znalazłam tego w żadnej wojej wypowiedzi, jeśli gdzies pisałaś to sorry - już padnięta jestem i mogłam nie zauważyć).
bo nie napisałam,jestem tutaj 3 miesiące
Stary 2008-11-22, 22:11   #21
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
to jest TYLKO 400 zł.
Pomijając już to, że anitka12345 wydaje się być osobą raczej niezaradną życiowo, chciałam się odnieść do tej właśnie wypowiedzi. Co jak co, ale utrzymanie dziecka, na które rodzice się decydują (nikt ich do tego nie zmusza), jest za przeproszeniem ich psim obowiązkiem i nie widzę powodu, by być im wdzięcznym za zmienianie pieluch.

anitka12345, dlaczego w ogóle wyjechałaś? Czemu nie skończyłaś szkoły?
Stary 2008-11-22, 22:12   #22
*sloneczko*
Zadomowienie

czytam watek i sie pogubilam

dziewczyno, czego ty oczekujesz, co? pytasz nas co masz robic itd, szukasz pomocy

nie chcesz wrocic do kraju bo twoj tz nie chce, pracy w sumie tez nie masz --> wlasnie apropo pracy, gdy dziewczyny radza ci cos znalesc ty piszesz ze jest ciezko i za chwile ze nie masz pracy i tak w kolko..

sama nie wiesz czego chcesz
Stary 2008-11-22, 22:17   #23
bess
Zakorzenienie

Cytat:
bo nie napisałam,jestem tutaj 3 miesiące
no jak dla mnie dopiero
Jesli TZ nie robi Ci jeszcze wyrzutow to nie poddawaj sie i nie zastanawiaj nad powrotem ,na pewno cos znajdziesz
Stary 2008-11-22, 22:18   #24
ushia
Zadomowienie

zarabialas 800zl, mialas oddawac 400, to zostawaloby 400 - to jest malo na swoje zachcianki???
no i co z tego, ze placilas za SWOJ telefon i net? a kto ma za to placic?
i dlaczego dorosla, nieuczaca sie kobieta ma byc utrzymywana przez rodzicow? bo oni pracuja? To sa ICH pieniadze, skoro sie nie uczysz to plac za siebie

no ale latwiej jest powiedziec "bo nie dalam rady" i nic nie robic
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 22:20   #25
anitka12345
BAN stały

vretka
wyjechałam bo rodzice coraz czesciej upominali się o pieniądze,że nie daje im nic na życie,chciałam dawać ale nie taką bagatelną sume,jak ja tak mało zarabiałam ;(
i wcale nie jestem nie zaradna życiowo,potrzebuje troche wsparcia od rodziców,nie wiem jak z nimi normalnie rozmawiać ;/
*sloneczko*
trafiłam na bardzo ciężką prace zagranicą,nie dałam sobie rady
ushia
no niestety nie 550 zł razm z netem i tel.,im dawać to niestety dla mnie za dużo,pisałam tutaj że mam problemy ze zdrowiem,musze się często badać,a wizyty u lekarza prywatnie są bardzo drogie nie stać mnie na to a oni tego nie rozumieją
bess
dziekuje ;* podbudowujesz mnie tym co piszesz ...

Czas edycji: 2008-11-22 o 22:22
Stary 2008-11-22, 22:24   #26
*sloneczko*
Zadomowienie

powiem ci tylko tyle ze ludzie w polsce czasem zarabiaja mniej i jakos zyc musza..
Stary 2008-11-22, 22:26   #27
ushia
Zadomowienie

no wybacz, ale osoba zaradna zyciowo POTRAFI zmienic sobie zmiany zeby nie kolidowaly ze szkola, KOŃCZY to co zaczela, NIE ZYJE na koszt innych...

leczyc sie mozna rowniez w NFZ, internet nie jest niezbedny do zycia i na telefon tez mozna wydawac mniej
zreszta w doroslym swiecie doroslych ludzi obowiazuje zasada - kupujesz to na co cie stac PO oplaceniu rachunkow
ciesz sie ze rodzice w ogole nie kazali ci sie wyprowadzic, bo kosztowaloby cie to znacznie wiecej niz 400zl

Edytowane przez ushia
Czas edycji: 2008-11-22 o 22:31
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-22, 22:27   #28
anitka12345
BAN stały

Cytat:
Napisane przez *sloneczko* Pokaż wiadomość
powiem ci tylko tyle ze ludzie w polsce czasem zarabiaja mniej i jakos zyc musza..
i ciągle nażekają,większośc gdyby miała znajomych zagranicą,badz troche odwagi by wyjechała ... w polscejest bardzo ciężko,chodz ja u rodziców zle nie miałam,gdyby nie wołali odemnie tyle pieniąków i i troche mniej marudzili ...chciałabym żeby mieli szacunek do mnie
Stary 2008-11-22, 22:28   #29
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

A czemu szkoły nie skończyłaś? Próbowałaś znaleźć w Polsce jakąś lepszą pracę?
Stary 2008-11-22, 22:30   #30
*sloneczko*
Zadomowienie

Cytat:
i ciągle nażekają,większośc gdyby miała znajomych zagranicą,badz troche odwagi by wyjechała ... w polscejest bardzo ciężko,chodz ja u rodziców zle nie miałam,gdyby nie wołali odemnie tyle pieniąków i i troche mniej marudzili ...chciałabym żeby mieli szacunek do mnie
nie zgodze sie z toba --> skad wiesz ze w polsce jest bardzo zle? zwialas zaraz po szkole/ w trakcie wiec pewnie nie mialas mozliwosci sprawdzenia.
Najlatwiej jest zwiac za granice- tylko, ze patrze ze zagranica TEZ JEST CI ZLE

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości