|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Problemy na studiach i pytanie, które głupio mi zadać :(
Hej dziewczyny
Mam do Was pytanie - prośbę o radę. Jest to coś o co głupio mi zapytać na żywo z obawy, że zostanę wyśmiana lub nie potraktowana poważnie a moja sytuacja jest specyficzna. Oblałam kolokwium Zwykłe, jedno z kilku w semestrze, poprawa w przyszłym tygodniu.I od razu lawina wyjaśnień. Mam 23 lata i jestem na pierwszym roku studiów, z własnej winy dopiero na pierwszym, gdyż ostatnie kilka lat było dość buntowniczym etapem w moim życiu. Nie uczyłam się, mówię szczerze, oblewałam jak to się mówi "na własne życzenie" a od października "zaczynałam jeszcze raz". Dokładnie 3 RAZY (!!!!) bo trzeci raz jestem na pierwszym roku ![]() Wstyd mi za to i jestem cholernie zła na siebie, zwłaszcza, że stracony czas cholernie trudno nadrobić ale obiecałam sobie solennie, że się postaram i na początku jakoś szło, uczyłam się i zaliczałam wszystko, lepiej lub gorzej. A teraz oblałam kolokwium na które uczyłam się długo i solidnie.... Jeśli wolno mi zadać takie głupie pytanie... Czy to jest takie normalne? I się zdarza? Że człowiek się uczy, przykłada a tu nic?? Czy się nie nadaję?? Sama widzę jak głupio brzmią te pytania, jakby zadawała je kompletnie niedoświadczona osoba, ale chyba taka właśnie jestem. Dotychczas miałam naukę gdzieś i nawet nie próbowałam, więc ta sytuacja jest dla mnie nowa... Powiedzcie studentki: zdarza Wam się uczyć i oblać?? (w mojej grupie oblewają osoby ale one zwykle twierdzą, że się nie uczyły a ja nie wiem jak naprawdę było więc ciężko mi się porównać) Każdej doświadczonej studentce z góry dziękuję za rady |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Problemy na studiach i pytanie, które głupio mi zadać :(
Oczywiście że to jest normalne. Każdemu zdarza się oblać kolokwium. Ja ostatnio miałam taką sytuację że kolokwium na którym moim zdaniem napisałam wszystko i powinnam zdac na przynajmniej 4.5 oblałam, a drugie, trudniejsze na które nic nie zrobiłam zdałam na 4.0
Kwestia szczescia, humoru wykladowcy i innych głupich czynników. Nie spinaj się za bardzo. Doucz się i popraw Powodzenia
Walczę o długie włosy! ![]() Piję drożdże od 18.12.2012 Jantar od 22.01.2013 CP od 26.01.2013 Sesa, Nafta, Vatika i inne dobroci - szukam swojego KWC Zrzucam tłuszczyk - od 07.01.2013 Start 70kg Jest 66 kg ![]() Cel 63 kg |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście, że zdarza się uczyć i oblać. Nie jeden i nie dwa razy. Czasem potem w moim przypadku okazywało, że uczyłam się źle np. zbyt szczegółowo jednych kwestii a nie tych, które były jak się okazało istotniejsze. Jest to przykre, bo wszystkie wysiłki niby na marne, ale potem na poprawce jest już o niebo lepiej i zwykle wiadomo na czym w nauce bardziej się skupić.
Czasem też wydawało mi się, że uczyłam się pilnie, ale tak naprawdę miałam troche rozproszoną uwagę. Myślę, że musisz się zastanowić, może faktycznie zrobiłaś coś nie tak, może zjadły nerwy, bo zależy Ci mocno. Trzymam kciuki, żeby tym razem się udało przebrnąć do końca. Nie martw się, czasem tak się zdarza podzenia!
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
jak najbardziej normalne
w końcu na egzaminie to nie tylko wiedza się liczy ale i szczęście do pytań |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez Cię pocieszę bo to się zdarza!
![]() Ja na przykład zakuwam jak szalona do chemii, a i tak dwa kolokwia napisałam na mniej niż 1 punkt na 10...a trzecie pewnie tez cos koło tego będzie...ale nie załamuję się tylko uczę się dalej..przez jeden przedmiot nie mozna sobie tak po prostu odpuścić Ale powiem Ci że jeszcze niedawno miałam straszne kryzysy przez to i ogólnie przez studia, zresztą był juz mój wątek i wizażanki pomogły mi się zebrać do kupy a tak jak zielona87 mówi - to jest często loteria z tymi kolokwiami, ja też tak miałam ze uczyłam się do biologii może z godzinę i dostałam 4 a taka chemia...grr...rozumiem co czujesz
Edytowane przez kaktusiek Czas edycji: 2008-11-25 o 20:52 |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Zdarza się, zdarza. Skoro do tej pory wszystko zaliczałaś, to nie łam się i popraw
To tylko jedno kolokwium, wypadek przy pracy
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj taaaak, zdarza się... Wkurzające, ale co zrobić? Poprawiać, poprawiać i jeszcze raz poprawiać
|
|
|
#8 |
|
perfumove love
|
Zdarzało się
![]() Skończyłam studia bez problemu mimo kilku wpadek, czy słabych ocen (choć te zazwyczaj dostawałam za niewiedzę, a ta brała się z lenistwa i pijactwa Głowa do góry, nie poddawaj się. Nauczyłaś się raz, na poprawkę wkujesz jeszcze lepiej
|
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Zdarza się
Czasem nawet jest tak, że osoby siedzące koło Ciebie mjaą takie same odpowiedzi, jedna zaliczy na 3, druga na 4 a trzecia nie zaliczy |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Zdarza sie, nawet najlepszym
. Nie ma sie co denerwowac - widac ze jestes lekko przewrazliwiona. Tylko sobie nie odpuszczaj i nie wmawiaj ze nie dasz rady, bo potem jak sie zbierze to dopiero jest problem. Dostalas kolokwium z powrotem? Wiesz jakie popelnilas bledy? Jesli nie to idz do prowadzacego i spytaj - powinien miec konsultacje raz w tygodniu. I powodzenia na poprawce.
|
|
|
|
|
#11 |
|
perfumove love
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;9862219]Zdarza się
Czasem nawet jest tak, że osoby siedzące koło Ciebie mjaą takie same odpowiedzi, jedna zaliczy na 3, druga na 4 a trzecia nie zaliczy I tak też bywało
|
|
|
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki wszystkim Dziewczynkom kochanym
zawinionych to prawda ale rysa w postaci kompleksów zostaje ( tak, można mieć kompleks że się jest "gUpim" )Lori - problem leży również w tym, że wykładowca jest dość nieprzyjemny (dzisiaj w trakcie pisania cały czas zaglądał mi przez ramię i robił chamskie komentarze) a ja wrażliwa Ale postaram się tak jak tu wszystkie radzicie wziąć się w garść i po prostu zakuć jeszcze raz, może za drugim podejściem będzie lepiej. Musi być lepiej, bo ja czwarty raz nie chcę zaczynać pierwszego roku
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze będą ludzie którzy twierdzą,że nic nie umieli,nie uczyli się,przyszli na kacu,mieli pogrzeb w rodzinie i dostali 5.Wkurzało mnie to,dopóki nie zamieszkałam w akademiku.Ludzie z mojego kierunku po prostu siedzą i ryją.
Zdarza się,że mimo wysiłków coś nie wychodzi,zwłaszcza jeśli powodzenie nie tylko od nas zależy :/.Pogadaj z cwiczeniowcem co było nie tak. A kolokwia już po to są,by je zaliczać na dyżurach .
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
...
Edytowane przez Cay Czas edycji: 2012-04-01 o 17:38 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie
![]() Takie rzeczy sie zdarzaja, trzeba walczyc, do ostatniej szansy Ja czasem mam tak, ze sie ucze, a pozniej w ogole nie ide... np. dzis ![]() To dopiero 1 termin, a Ty juz o powtarzaniu roku
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2008-11-25 o 22:12 |
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście,że się zdarza
Jedyny egzamin do którego faktycznie się przykładałam i siedziałam i ryłam jak głupia zdawałam 5 razy ale w końcu mi sie udało ale jak to powiedziała kiedyś bardzo mądra osoba : studia to nie wyścigi
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Cyro, studia to twoj wybor, a widac ze chcesz studiowac skoro sie nie zalamalas i zaczynasz od poczatku
uczysz sie dla siebie,a widze ze masz swiadomosc ze umialas w koncu tyle sie uczylas. trudno nie wyszlo ci, zdarza sie. u mnie na roku sa osoby ktore dobrze sie ucza, zawsze sa przygotowane na zajecia, a tu nagle nie zalicza prostego kolosa zdarza sie nie przejmuj sie, idz popraw i wierz w to ze to byl po prostu wypadek przy pracy! powodzenia
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Iles to razy szłam na koło przygotowana na 100% jak mi sie zdawało, a pozniej i tak wychodzilo, z jednak nie byłam przygotowana na wszyskie ewentualnosci i sie obrywało;/nie poddawaj sie-trzymam kciuki
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy się u mnie odezwali i udzielili wsparcia
![]() Na szczęście mam wsparcie rodziców, ale piwo, którego nawarzyłam i tak muszę sama wypić Przynajmniej Wam mogę się przyznać, jak strasznie zazdroszczę ludziom którzy wykazali na samym początku drogi życiowej więcej rozsądku
|
|
|
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
Po pierwsze: nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi
(choć jak czytam niektóre "prowokacyjne" wątki na wizażu to zaczynam wątpić w tę tezę. Chyba się nieco zdewaluowała od momentu wprowadzenia Internetu w życie niektórej gawiedzi )Po drugie: nie ma żadnego wstydu w tym, że zaczynasz studia 3 raz. Ważne, że tym razem masz zawzięcie, żeby je skończyć. Tak trzymaj! Po trzecie: zdawanie kolokwium nawet po 3 razy jest jak najbardziej normalne i czesto oblewanie kolosów czy egzaminów nie wynika z naszego niedouczenia, a raczej z marnego szczęścia i kiepskiej intuicji . Należy pamiętać, że obie te przypadłości bywają chwilowe Życzę powodzenia! |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
ja tez ostatnio sie zdziwilam jak oblalam kolokwium z filozofi
wydawalo mi sie ze sie nauczylam na tyle zeby dostac chociaz 3 a nawet liczylam na wiecej bo sie tak rozpisalam ze ho ho a tu patrze mam 2.. i co? i sie nie przejmuje widocznie nie wszystkie pojecia dobrze wykulam.. poprawa zaniedlugo
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Cyra!! jak ja Cię rozumiem... najpierw zaczęłam zaoczne studia.. po pół roku zrezygnowałam.. później zaczęłam dzienne.. byłam juz na 2 roku i oblałam ... miałam komisa,umialam odpowiedzieć na zadane mi pytania ale tak się zestresowałam ze zaczęłam się jąkaś i nic nie powiedziałam.. nie umiem radzić sobie ze stresem i nie wiem jak się efektywnie uczyć
(
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#24 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
GŁOWA DO GÓRY !!! bedzie dobrze, powodzenia |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
mhm... naprawdę baaardzo zdziwił mnie ten temat, więc postanowiłam odpisać. już odcinając się od samych studiow, ale czy naprawdę nigdy nie slyszałaś, aby ktoś się nauczył i oblał?
przecież to jak najbardziej normalne jest i spotykane na porządku dziennym. wczoraj na przykład miałam kolokwium, niektórzy mieli podręcznik wkuty od deski do deski i pooblewali, a ja zdałam strzelając na chybił-trafił (to był test). wiadomo że nie ma sprawiedliwości na tym świecie, ale to chyba oczywista oczywistość .powtórz sobie wszystko i będzie w porządku. chyba że trafisz na specyficznego egzaminatora, który to oceny wstawia na chybił-trafił .
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zakorzenienie
|
a ja doceniam to ze masz w sobie siłe i energie i nie rzuciłas studiow tylko ambitnie probujesz ponownie. bravo. masz swiadomosc straconego czasu bravo co do kolosa /....tak bywa. raz sie zalicza raz nie. to naprawde zadna katastrofa. zdazysz poprawic tylko zrob to mozliwie jak najszybciej jakies konsultacje albo cos poki jestes na biezaco z materiąłem i cos pamietasz. odkladanie na pozniej jest bardziej niekorzystne. lepiej zaliczyc i miec z glowy POWODZENIA!
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
A z moich obserwacji wynika, że jest właśnie tak jak napisałam.
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Moze dlatego, ze ja "troche" dluzej studiuje niz Ty
![]() Ale wracajac do tematu, naucz sie, zalicz poprawke. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
|
|
|
#30 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do Twojego pytania: rozumiem Twoje rozterki doskonale. Ja dopiero będąc po 4tym roku oblałam pierwszy w życiu egzamin, ale się zdziwiłam Niezaliczanie kolokwiów jest normalne. Oblewanie egzaminów jest normalne. Zaliczanie fuksem i oblewanie mimo wykucia też. I nawet powtarzanie roku czy warunek są normalne. Także głowa do góry i życzę powodzenia!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:19.

Zwykłe, jedno z kilku w semestrze, poprawa w przyszłym tygodniu.

w końcu na egzaminie to nie tylko wiedza się liczy ale i szczęście do pytań

.

przecież to jak najbardziej normalne jest i spotykane na porządku dziennym.